Ce au stabilit Theresa May şi liderii europeni despre Brexit

default

Dimensiune font:

| 14-12-2018 09:40

Liderii europeni au exclus orice renegociere a acordului de divorţ dar nu au închis uşa pentru "clarificări" pentru calmarea temerilor aleşilor britanici.

 

  Prim-ministrul britanic Theresa May i-a asigurat joi seară pe Cei 27 că poate obţine ratificarea acordului pentru Brexit de către parlamentul de la Londra, dacă UE oferă garanţia că acest text "nu va prinde în capcană" pe termen nedefinit Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE, relatează Agerpres.

Cu prilejul summitului de la Bruxelles, premierul britanic, care tocmai a supravieţuit unui vot de neîncredere, a cerut o mână de ajutor din partea Celor 27. Ea le-a sugerat liderilor UE, potrivit unei surse diplomatice, să se angajeze la încheierea unui amplu acord comercial rapid după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, în decembrie 2020.

Theresa May, care a fost obligată luni să amâne votul asupra acordului de divorţ pusă în faţa frondei parlamentarilor, inclusiv din sânul partidului său, a dat asigurări că există "o majoritate care vrea să părăsească UE cu un acord", potrivit unei surse oficiale britanice.

"Aşa, cu asigurări bune, acest acord poate fi votat. Este singurul acord care poate fi acceptat de parlamentul meu", a mai spus ea adresându-se celor 27 de şefi de stat şi de guvern într-o reuniune cu uşile închise, după care i-a lăsat să discute între ei, potrivit unui responsabil britanic.

Anterior, ea a recunoscut în faţa presei că nu se aşteaptă să obţină "un progres imediat" la summit, dar că speră că va putea începe să lucreze "cât de curând posibil la asigurările necesare", împreună cu celelalte ţări.

Noile garanţii cerute de Theresa May privesc aşa-numitul "backstop", soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea frontierei între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, după plecarea Londrei din UE.

În ochii conservatorilor cei mai eurosceptici, această plasă de siguranţă riscă să menţină pe termen nedefinit Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE, o perspectivă inacceptabilă, întrucât ar priva Londra de libertatea ei comercială.

A da, de exemplu, garanţia unei date pentru încheierea unui amplu acord comercial între Londra şi Bruxelles după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit ar putea îndepărta perspectiva declanşării 'backstop'-ului ", le-a sugerat Theresa May Celor 27, potrivit unei surse diplomatice.

"Trebuie să schimbăm sentimentul că backstop-ul poate fi o capcană din care Marea Britanie nu va putea ieşi. Atâta timp cât nu o vom face, acordul - acordul nostru - este în pericol", a adăugat Theresa May, fără a intra în detalii asupra formei pe care ar putea-o lua garanţiile pe care le solicită Celor 27.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări că liderii europeni vor să o ajute pe Theresa May, dar că nu ştie prea bine cum.

"Vom auzi din gura ei care sunt ideile ei", a declarat cancelarul german Angela Merkel înainte de a o auzi pe Theresa May, dar, a adăugat ea, "cred că acordul de retragere a fost foarte bine negociat".

Liderii europeni au exclus orice renegociere a acordului de divorţ dar nu au închis uşa pentru "clarificări" pentru calmarea temerilor aleşilor britanici.

"Sper că în cursul ultimilor doi ani v-am arătat că puteţi să aveţi încredere în mine pentru a face ceea ce trebuie făcut, indiferent care este dificultatea politică pentru mine", a pledat Theresa May.

Potrivit unor surse diplomatice, europenii au lucrat toată ziua la un text care să fie publicat în cursul serii pentru a linişti îngrijorările britanice. În acesta ar putea să scrie că "backstop"-ul "nu va fi aplicat decât pentru o scurtă perioadă de timp şi numai în intervalul strict necesar", potrivit unei versiuni provizorii care circula la Bruxelles.

"Există cuvântul 'temporar', dar nimic nu este nou. Nu există o dată pentru finalul backstop-ului", a comentat o sursă diplomatică.

"Suntem gata să oferim explicaţii, asigurări, clarificări, tot ce i-ar putea ajuta pe deputaţii britanici să înţeleagă acordul şi, să sperăm, să-l susţină", a declarat premierul irlandez Leo Varadkar. "Însă backstop-ul nu este pe masa de negociere", a adăugat el.

Potrivit unei surse diplomatice, europenii au dezbătut şi asupra posibilităţii de a examina dacă noi asigurări pot fi furnizate "ulterior, cu valoare juridică", dar fără a modifica acordul de retragere.

Ideea era "să i se dea acum ceva lui May şi poate şi mai mult în ianuarie", a explicat aceeaşi sursă pentru a descrie această strategie în doi timpi.

Însă ţări precum Franţa, Belgia şi Irlanda s-au arătat reticente faţă de un astfel de scenariu. Riscul ar fi "de a da implicit impresia" că o renegociere nu este total imposibilă la sfârşit, a spus o altă sursă diplomatică. realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei