Ce scrie presa internațională după dezastrul de la referendumul pentru familie

default

Dimensiune font:

| 08-10-2018 09:23

Referendumul pentru familie din România a fost dezbătut în edițiile online ale presei internaționale și pe agențiile de presă din străinătate.

 

 Guvernul PSD de la București și-a supraestimat puterea și oficialii de Bruxelles răsuflă ușurați. Sunt principalele mesaje ale presei internaționale după eșecul referendumului pentru familie din România.

Cotidianul Financial Times scrie că rata scăzută de participare este o dovadă că alegătorii au văzut referendumul drept o tentativă de a distrage atenţia de la acuzaţiile de corupţie tot mai mari ce vizează PSD. Jurnaliştii amintesc că acest partid este condus de Liviu Dragnea, un politician care nu poate servi ca premier, din cauza condamnărilor pentru corupţie, dar care este considerat ca având cea mai mare putere în Guvern.

La rândul său, postul de televiziune Euronews a anunţat că referendumul a eşuat la numai câteva minute după anunţarea datelor oficiale. Euronews a descris votul drept controversat.

Associated Press, citată de marile publicaţii de peste Ocean, inclusiv de Washington Post, citează Coaliţia pentru Familie, care a iniţiat referendumul şi care a acuzat presa, politicienii şi administraţiile locale pentru rata scăzută de prezenţă la urne.

Cotidianul spaniol El Mundo comentează că rata mare de absenteism ar putea însemna o delegitimare a Guvernului şi că astfel de consultări publice duc doar la diviziuni.

El Pais, tot din Spania, notează că eşecul referendumului este o uşurare pentru Bruxelles, oricum îngrijorat de reformele din justiţie şi de corupţia din România.

“România întoarce spatele referendumului pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, a notat El Pais.

“Abţinere masivă. Trebuie menţionat că în ultimele săptămâni a existat o campanie virulentă împotriva comunităţii gay”, a informat și rtbf.be.

“Referendumul românilor pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex nu a întrunit prezenţa la vot necesară. Referendumul de două zile de modificare a constituţiei României nu a întrunit cota de 30 la sută de prezenţă la vot pentru a fi validat”, a scris și Reuters, potrivit realitatea.net.

Biroul Electoral Central a anunţat că numai 20,41 la sută dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, la referendumul pentru familie. Astfel, nu s-a atins pragul pentru validare, de 30%.

Conform datelor transmise de BEC, au votat 3.450.189 de persoane. Au fost 3.276.754 de votanţi pe listele permanente, 408.637 pe liste suplimentare şi 46.313 votanţi cu urna mobilă.

Cea mai mare prezenţă a fost în Suceava - 30,67 %, Dâmboviţa - 28,98 %, Bihor - 28,92 %, Botoşani - 26,82 %, Neamţ - 26,63 %, Mehedinţi - 26,28 %.

Cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în Covasna - 8,50 %, Harghita - 11,12 %, Satu Mare - 14,89 %, Sibiu - 14,96 %.

În Bucureşti au votat 15,74 % % dintre cei 1.790.383 alegători înscrişi pe liste, respectiv 281.977. În plus, au votat 23.566 de persoane pe listele suplimentare şi 2.460 de persoane prin intermediul urnei mobile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei