Ce se întâmplă dacă Rusia reușește să se instaleze pe Insula Șerpilor: "Ar avea capacitatea să distrugă orașe din România"

0000000  news-alert-graphic-new-as-of-3-21-11-27279469-e1351416678191

Dimensiune font:

| 14-05-2022 10:12

 Ce se întâmplă dacă Rusia reușește să se instaleze pe Insula Șerpilor: "Ar avea capacitatea să distrugă orașe din România"

 Chiar de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Insulei Șerpilor i s-a acordat un statut vital și aproape mitic în război.

Acest afloriment stâncos insipid din Marea Neagră, situat la doar 40 de kilometri de Sulina, a fost capturat de Rusia și a devenit un câmp de luptă cu valoare strategică.

Rusia susține că Ucraina a suferit pierderi dezastruoase în încercarea eșuată de a recuceri insula, inclusiv forțe speciale, avioane de război, elicoptere și drone. Ucraina insistă că și-a limitat contraatacurile la bombardarea de la distanță a instalațiilor de pe insulă, a avioanelor, elicopterelor sau a bărcilor din Marea Neagră.

Bătălia nu s-a încheiat, iar Rusia încearcă în mod repetat să-și consolideze garnizoana expusă, spun serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Insula are o dimensiune de o fracțiune de kilometru pătrat și nu mai există șerpi despre care să vorbim. Dar nu poate exista nicio îndoială asupra importanței sale pentru controlul vestului Mării Negre, arată BBC într-o analiză amplă publicată.

 

Este motivul pentru care nava amiral a Rusiei, Moskva, a navigat acolo la doar câteva ore de la începutul invaziei, spunându-le soldaților ucraineni să abandoneze lupta: „Sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”, a spus un ofițer rus.

„Navă de război rusească, du-te dracului!”, a venit răspunsul acum legendar, deși traducerea este eufemistică, limbajul original fiind mult mai grosier. Insula a fost capturată, dar câteva săptămâni mai târziu Moskva a fost scufundată.

Pierderea Moskvei înseamnă că navele de aprovizionare ale Rusiei către insulă au acum o protecție minimă. Pe de altă parte, dacă Rusia reușește să-și consolideze poziția, atunci ar putea domina o mare parte a Mării Negre. Amenințare la adresa Ucrainei, a vecinilor săi și a NATO

 

O prezență consolidată a Rusiei în zonă ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, atât strategic, cât și economic.

Ucraina a fost deja nevoită să-și închidă portul de la Odesa, suspendând exporturile vitale de cereale, dar expertul militar Jdanov se teme că insula ar putea fi folosită și ca a doua linie de front.

„Dacă rușii reușesc să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă, atunci își vor putea apăra escadrila, care poate ajunge pe coasta Ucrainei”.

De asemenea, ar oferi trupelor ruse șansa de a pătrunde în Transnistria, teritoriul separatist al Moldovei aflat sub control rusesc, care se află lângă Ucraina și nu departe de Odesa.

Cu toate acestea, Insula Șerpilor se află la doar 40 de kilometri distanță de coasta României, care face parte din Alianța NATO.

 

distante insula serpilor

România este situată cel mai aproape de Insula Șerpilor, în timp ce Odesa se află la aproximativ 145 de kilometri

 

"Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță. Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașe și obiective militare din estul României".

NATO a întărit granițele României de la începutul războiului, trimițând forțe belgiene și franceze.

Dar există riscuri economice majore și pentru România. Insula Șerpilor se află aproape de gura Dunării, fluviu care delimitează granița României cu Ucraina. Portul românesc Constanța, la Marea Neagră, nu este departe de sud și a primit deja nave-containere care nu mai pot naviga spre Odesa.

Analistul politic militar rus Alexander Mikhailov a spus că trupele de pe Insula Șerpilor ar putea fi în măsură să controleze traficul în nord-vestul Mării Negre și în delta Dunării - poarta de intrare în sud-estul Europei. „Dacă există o bază militară sau o infrastructură militară, ar fi posibil să se blocheze navele care intră în Dunăre, precum și să plece”, a spus el presei ruse. 

Centrul Euro-Atlantic de Reziliență al României consideră că Rusia ar putea decide să anexeze insula și să controleze cât mai multe rute maritime ale Mării Negre către strâmtoarea Bosfor.

Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar. După ce România a intrat sub influența sovietică, până în 1989, Bucureștiul a acceptat aranjamentul.

Ucraina a preluat controlul odată cu căderea comunismului și, în cele din urmă, în 2009, Curtea Internațională de Justiție a stabilit limitele teritoriale ale insulei, oferind României aproape 80% din platforma continentală a Mării Negre din apropierea insulei, iar Ucrainei restul.

Insula Șerpilor nu este doar de uz strategic, deoarece această parte a Mării Negre este bogată în resurse de hidrocarburi - așa că decizia de la Haga înseamnă că ambele țări dețin rezerve de petrol și gaze.

Poate părea a fi un pâlc de rocă fără valoare, dar controlul insulei este un element major în deznodământul războiului început de Rusia.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Dezvăluiri din anchetă! Care a fost cauza exploziei de la Călimănești
22/09/2023 11:16

Cauza probabilă a accidentului de pe A7, in judetul Vrancea, este o fisură in teava de gaz, afirmă pentru MEDIAFAX surse participante la anchetă. „Fisură in teavă. Asta este probabil cauza accident ...

Britanicii pun degetul pe rana armatei ruse - care este aspectul cheie care contribuie la moralul scăzut al rușilor
22/09/2023 01:54

Absenta rotatiilor regulate a unitătilor in serviciul de luptă este „foarte probabil” unul dintre aspectele cheie care contribuie la moralul scăzut al armatei ruse si la incapacitatea de a efectua pregă ...

CNAIR: Firma lui Umbrărescu nu făcea lucrări de relocare la gazoductul care a explodat la Călimănești, dar a cerut aviz de la Transgaz
22/09/2023 01:51

Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, joi, in urma exploziei unei conducte de gaze care trecea sub santierul Autostrăzii Moldovei, că Documentatia Tehnică pentru o ...

Venezuela a trimis 11.000 de soldați să „recucerească” o închisoare controlată de interlopi. Deținuții aveau piscină, club și zoo
22/09/2023 01:50

Guvernul din Venezuela a trimis 11.000 de militari pentru a relua controlul asupra uneia dintre cele mai mari inchisori din tară, controlată de mult timp de o retea de interlopi, relatează BBC. Inchisoarea T ...

O turistă a chemat poliția când a aflat că are de plătit 1.000 de dolari după ce a mâncat la restaurant
22/09/2023 01:47

O turistă din Japonia a fost socată să afle că nota de plată la restaurantul unde a luat masa se ridică la 1.000 de dolari si a chemat politia, acuzand faptul că nu a fost informată corect cu privire la ...

Un bărbat din Ucraina a fost salvat din munți, la granița cu România. Mai mulți turiști polonezi au participat la căutări
22/09/2023 01:43

Misiune amplă de căutare, joi după-amiaza, in Maramures, pentru găsirea unui bărbat din Ucraina rătăcit in munti. Apelul la 112 a fost dat de o altă persoană, care nu a putut oferi detalii despre locul ...

Ucraina a revizuit legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE
21/09/2023 19:59

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ...

Doi soți sunt în stare critică după ce s-au intoxicat în beci de la mustul fermentat
21/09/2023 16:34

Un bărbat de 85 de ani si o femeie de 74 de ani sunt in stare critică, după ce s-au intoxicat cu bioxid de carbon provenit de la mustul fermentat. Incidentul a avut loc in orasul Tulcea, conform Mediafax. U ...

Rușii își acuză comandații de incompetență - Atacuri prost concepute și muniție de proastă calitate
21/09/2023 08:39

Institutul pentru Studierea Războiului, in raportul lor din 20 septembrie, a analizat un apel video postat de membrii Batalionului 1 mobilizat al Rusiei al Regimentului 1442 din regiunea Altai. Soldatii au sus ...

Un cutremur a avut loc în Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi
21/09/2023 08:33

Un cutremur cu magnitudinea de 2,8 pe Richter a avut loc in noaptea de miercuri spre joi in Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pămantului (IN ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei