Ceville Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:23

Ceville Review

De-a lungul timpului, puţine jocuri ne-au oferit posibilitatea de a lua partea răului sau, cel puţin, de a vedea evenimentele din perspectiva unui personaj mai mult sau mai puţin malefic. Lăsând la o parte problemele de morală, o asemenea abordare, fie doar prin prisma faptului că e rar întâlnită, este una interesantă, cel puţin în teorie. E adevărat, în numeroase jocuri poţi fi capabil de acţiuni malefice, dar privind în ansamblu, se poate observa că respectivele acţiuni fie sunt efectuate în slujba binelui, fie iau naştere ca urmare a alegerii răului mai mic.

Interesantă este şi abordarea pe care o propune Ceville, abordare care a stat şi la baza modului de promovare a acestui joc. Acţiunea are loc în Faeryanis, un tărâm magic aflat sub stăpânirea unui tiran al cărui nume este identic cu cel al jocului (ca o paranteză, numele protagonistului include particula "evil"), iar povestea începe când locuitorii regatului, sătui de anii de tiranie, se revoltă. Ceville este obligat să fugă şi să găsească o cale pentru a-şi recupera tronul, scop însoţit, desigur, de planuri de răzbunare de o intensitate egală cu potenţa lui malefică.

Astfel, Ceville are o premisă, dacă nu originală, atunci cel puţin una proaspătă şi interesantă. Numai că odată ce jocul se apropie de sfârşit, realizezi că tot răul pe care l-ai făcut a fost în principal pentru a stârpi un rău mai mare, morala şi anumite valori sociale făcându-şi şi aici simţită prezenţa. Este elementul care ar fi putut face din Ceville un titlu de referinţă în istoria genului adventure.

Pe de altă parte, chiar dacă acţiunile protagonistului ajung să servească şi binele altora, nu numai al lui (recuperarea tronului prin orice mijloace), este de remarcat că personalitatea acestuia nu suferă schimbări importante. De la început până la sfârşit, Ceville rămâne acelaşi personaj morocănos, sarcastic, îngâmfat şi care nu şovăie să utilizeze tot felul de metode condamnabile pentru a conduce din nou Faeryanis.

Pe lângă perspectiva proaspătă a conflictului bine-rău, Ceville vine cu un element rar folosit în jocurile adventure: folosirea simultană sau alternativă, nu a două, ci chiar a trei personaje. Un alt lucru remarcabil este că, în aceste cazuri, motivaţiile respectivelor personaje nu suferă diluări şi nici nu dau semne aflate în sfera ilogicului. Cu alte cuvinte, fiecare personaj îşi urmăreşte interesul propriu şi reuşeşte să îşi păstreze individualitatea. Şi mă refer aici nu numai la Ceville, ci şi la Ambrosius şi Lilly.

Dacă Ambrosius este un paladin al cărui narcisism îl pune deseori în situaţii cel puţin ridicole, Lilly este o fetiţă capabilă să înţeleagă, spre deosebire de Ambrosius, că graniţa dintre bine şi rău este câteodată una subţire. De exemplu, ea înţelege conceptul alegerii răului mai mic, iar unele replici sunt mai acide decât cele ale lui Ceville. De altfel, personajul ale cărei motivaţii sunt 100% în slujba binelui – Zâna cea Bună (The Good Fairy) – prin naivitatea de care dă dovadă chiar în situaţiile cele mai potrivnice, atinge limite mai joase ale penibilului comparativ cu Ambrosius.

Legat de personaje, atât simpla lor prezenţă, cât şi acţiunile pe care le întreprind dau naştere la momente de umor care îţi smulg cel puţin un zâmbet. Dwarfii reprezintă corporatiştii avizi de bogăţii, druidului îi place foarte mult să joace fotbal, iar elfii sunt hipioţi cu înalte idealuri ecologiste. Mai mult, există numeroase referinţe culturale, cum ar fi trimiterile la Portal ("the cake is a lie"), Gordon Freeman (scena cu crowbar-ul), Indiana Jones (muzica din secvenţa când Ceville sare pe geam), Bruce Willis şi Die Hard ("Yippee-ki-yay") sau Jennifer Lopez (actriţa, cântăreaţa şi dansatoarea H. Lo).

În plus, săritura lui Ceville, precum şi lovirea balonului de fotbal, sunt reluate din mai multe unghiuri, aluzie la filmele lui Jean-Claude Van Damme. Iar cireaşa de pe tort o reprezintă denumirile capitolelor poveştii, cum ar fi Fellowship of the King şi The Return of the King (Lord of the Rings) sau The Emperor Strikes Back (Star Wars). Da, Ceville este un adventure care nu se ia prea mult în serios, dar spre deosebire de alte titluri ale genului, umorul nu este grosier, ci unul fin, care se potriveşte cu ceea ce se întâmplă pe ecran.

Un alt aspect în care Ceville se prezintă onorabil sunt puzzle-urile. Nu numai că se încadrează excelent în tematica şi povestea jocului, însă majoritatea au logică şi, mai mult, deseori stârnesc ilaritate. Nu toate puzzle-urile sunt liniare şi nu rareori intuieşti rezolvarea cu mult timp înainte de a avea posibilitatea efectivă de a duce la capăt puzzle-urile respective. În plus, prin folosirea tastei Space, poţi scoate în evidenţă obiectele din peisaj cu care se poate interacţiona, opţiune folositoare pentru cei care nu au răbdarea să mişte mouse-ul pixel cu pixel. Mai mult, din meniu se poate seta ca posibilele combinaţii de obiecte să fie afişate în culoarea portocalie.

Cu toate acestea, cei nefamiliarizaţi cu genul adventure pot avea uneori nevoie de a recurge la un walkthrough. Pentru aceştia, se simte lipsa unui sistem de indicii privind rezolvarea puzzle-urilor, sistem bine implementat în Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens. Pe de altă parte, cei cu o oarecare experienţă în acest gen de jocuri pot ajunge la final cam în 6-7 ore. Legat de final, acesta este cam abrupt şi, într-un mod destul de evident, lasă loc de o continuare.

Că Ceville s-a vrut a fi un joc cu pretenţii rezultă şi din calitatea excelentă a vocilor. Dialogurile au intonaţie şi se potrivesc perfect cu personalitatea protagoniştilor, cu gesturile şi mimica acestora. Iar unele replici se desfăşoară în fundal, independent de acţiunile jucătorului, ceea ce creează impresia unei lumi care nu depinde exclusiv de acesta.

Partea urâtă este că dialogurile din fundal le pot obtura pe cele din scena principală, iar secvenţele narative nu pot fi repetate. Mai mult, sunt momente în care ce se aude nu coincide cu ce este scris pe ecran, probabil o reminescenţă a adaptării din germană în engleză. În plus, vreo două-trei dialoguri nu au fost vorbite, ci doar scrise.

Un alt reproş este că jocul are obiceiul să crape des la Alt-Tab, dar în schimb are opţiunea de a salva din 5 în 5 minute. De asemenea, cu un singur click se poate ieşi dintr-un cadru, fără a fi silit să mergi până la marginea lui, iar un dublu click face ca personajele să alerge, astfel timpii morţi reducându-se considerabil.

Ceville este un adventure care şi-a propus multe şi care chiar reuşeşte în cea mai mare parte. Singura mea dezamăgire este că la început ţi se dă impresia că vei juca din perspectiva răului, având totalmente motivaţii malefice şi acţiuni imorale. Chiar şi aşa, tiranul Ceville rămâne un personaj remarcabil, cel puţin din punct de vedere al comportamentului, aspect care particularizează jocul în rândul apariţiilor genului.

Însă pentru o experienţă cu adevărat memorabilă, studiourile Realmsforge ar fi trebuit să fie mai îndrăzneţe. Sper că vor merge şi mai departe cu Ceville 2.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Frontierele Canadei vor ramane inchise, pana pe 21 ianuarie, pentru strainii a caror prezenta nu este considerata esentiala
30/11/2020 08:51

 Canada a anuntat duminica o noua prelungire, pana la 21 ianuarie 2021, a inchiderii frontierelor sale pentru strainii a caror prezenta nu este considerata esentiala, informeaza AFP. Din luna marti ...

Cum a fost omorat
30/11/2020 08:47

 Agentia de stiri iraniana Farsi lanseaza o ipoteza potrivit careia, "creierul" programului nuclear iranian, omul de stiinta Mohsen Fakhrizadeh, ar fi fost ucis de la distanta, cu ajutorul unei m ...

Cod galben de ninsori, luni, în 8 județe din Muntenia și Dobrogea   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
30/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Party privat, intr-un restaurant din Capitala. Participantii au fost amendati, iar patronul, dus la politie pentru audieri
29/11/2020 23:25

 Politistii au amendat duminica seara 26 de persoane care participau la un eveniment privat organizat intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul localului a fost dus la politie pentru a ...

Prima ieșire televizată a lui Donald Trump după alegerile prezidențiale: Am câștigat detașat. Alegerile au fost trucate
29/11/2020 22:46

Preşedintele in exerciţiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-şi va schimba opinia" privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, in cursul primului său interviu ...

Topul județelor după noua raportare de cazuri COVID-19: București are peste 880 de cazuri în ultima zi / Prahova și Brașov, circa 350
29/11/2020 15:27

 Nu mai putin de 10 judete, aproape un sfert din total, au raportat peste 200 de cazuri de imbolnăviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăseste in continuare in Capi ...

Constanța a ajuns la cea mai mare rată de infectare din țară, deși reședința și alte localități sunt în carantină
29/11/2020 14:16

Rata de infectare a explodat in Constanta in luna noiembrie, iar judetul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din tară, in timp ce municipiul si alte 8 localităti au fost car ...

Pensiuni în flăcări la Moeciu
29/11/2020 14:13

  Trei pensiuni au luat foc, sambătă, in statiunea Moeciu din judetul Brasov. Turistii cazati acolo s-au autoevacuat, astfel că nimeni nu a fost rănit, potrivit reprezentantilor ISU. Incendiul a porn ...

Alegeri in SUA: Curtea Suprema a statului Pennsylvania respinge o plangere a lui Trump. Echipa miliardarului inregistreaza 20 de infrangeri judiciare
29/11/2020 14:03

Curtea Suprema a statului Pennsylvania a respins o noua plangere a campaniei lui Donald Trump, prin care denunta nereguli in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, reducand astfel aproape definitiv posibili ...

Instantele anuleaza majoritatea amenzilor date de autoritati pentru nepurtarea mastii. Politistul trebuie sa constate personal contraventia
29/11/2020 11:41

Avocatii au constatat ca, in majoritate, instantele de judecata admit plangerile petentilor care contesta amenzile aplicate pentru nepurtarea mastii. "Majoritatea instantelor se pronunta favorabil petenti ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei