default

Dimensiune font:

Ceville Review

| 22-10-2012 19:23

Ceville Review

De-a lungul timpului, puţine jocuri ne-au oferit posibilitatea de a lua partea răului sau, cel puţin, de a vedea evenimentele din perspectiva unui personaj mai mult sau mai puţin malefic. Lăsând la o parte problemele de morală, o asemenea abordare, fie doar prin prisma faptului că e rar întâlnită, este una interesantă, cel puţin în teorie. E adevărat, în numeroase jocuri poţi fi capabil de acţiuni malefice, dar privind în ansamblu, se poate observa că respectivele acţiuni fie sunt efectuate în slujba binelui, fie iau naştere ca urmare a alegerii răului mai mic.

Interesantă este şi abordarea pe care o propune Ceville, abordare care a stat şi la baza modului de promovare a acestui joc. Acţiunea are loc în Faeryanis, un tărâm magic aflat sub stăpânirea unui tiran al cărui nume este identic cu cel al jocului (ca o paranteză, numele protagonistului include particula "evil"), iar povestea începe când locuitorii regatului, sătui de anii de tiranie, se revoltă. Ceville este obligat să fugă şi să găsească o cale pentru a-şi recupera tronul, scop însoţit, desigur, de planuri de răzbunare de o intensitate egală cu potenţa lui malefică.

Astfel, Ceville are o premisă, dacă nu originală, atunci cel puţin una proaspătă şi interesantă. Numai că odată ce jocul se apropie de sfârşit, realizezi că tot răul pe care l-ai făcut a fost în principal pentru a stârpi un rău mai mare, morala şi anumite valori sociale făcându-şi şi aici simţită prezenţa. Este elementul care ar fi putut face din Ceville un titlu de referinţă în istoria genului adventure.

Pe de altă parte, chiar dacă acţiunile protagonistului ajung să servească şi binele altora, nu numai al lui (recuperarea tronului prin orice mijloace), este de remarcat că personalitatea acestuia nu suferă schimbări importante. De la început până la sfârşit, Ceville rămâne acelaşi personaj morocănos, sarcastic, îngâmfat şi care nu şovăie să utilizeze tot felul de metode condamnabile pentru a conduce din nou Faeryanis.

Pe lângă perspectiva proaspătă a conflictului bine-rău, Ceville vine cu un element rar folosit în jocurile adventure: folosirea simultană sau alternativă, nu a două, ci chiar a trei personaje. Un alt lucru remarcabil este că, în aceste cazuri, motivaţiile respectivelor personaje nu suferă diluări şi nici nu dau semne aflate în sfera ilogicului. Cu alte cuvinte, fiecare personaj îşi urmăreşte interesul propriu şi reuşeşte să îşi păstreze individualitatea. Şi mă refer aici nu numai la Ceville, ci şi la Ambrosius şi Lilly.

Dacă Ambrosius este un paladin al cărui narcisism îl pune deseori în situaţii cel puţin ridicole, Lilly este o fetiţă capabilă să înţeleagă, spre deosebire de Ambrosius, că graniţa dintre bine şi rău este câteodată una subţire. De exemplu, ea înţelege conceptul alegerii răului mai mic, iar unele replici sunt mai acide decât cele ale lui Ceville. De altfel, personajul ale cărei motivaţii sunt 100% în slujba binelui – Zâna cea Bună (The Good Fairy) – prin naivitatea de care dă dovadă chiar în situaţiile cele mai potrivnice, atinge limite mai joase ale penibilului comparativ cu Ambrosius.

Legat de personaje, atât simpla lor prezenţă, cât şi acţiunile pe care le întreprind dau naştere la momente de umor care îţi smulg cel puţin un zâmbet. Dwarfii reprezintă corporatiştii avizi de bogăţii, druidului îi place foarte mult să joace fotbal, iar elfii sunt hipioţi cu înalte idealuri ecologiste. Mai mult, există numeroase referinţe culturale, cum ar fi trimiterile la Portal ("the cake is a lie"), Gordon Freeman (scena cu crowbar-ul), Indiana Jones (muzica din secvenţa când Ceville sare pe geam), Bruce Willis şi Die Hard ("Yippee-ki-yay") sau Jennifer Lopez (actriţa, cântăreaţa şi dansatoarea H. Lo).

În plus, săritura lui Ceville, precum şi lovirea balonului de fotbal, sunt reluate din mai multe unghiuri, aluzie la filmele lui Jean-Claude Van Damme. Iar cireaşa de pe tort o reprezintă denumirile capitolelor poveştii, cum ar fi Fellowship of the King şi The Return of the King (Lord of the Rings) sau The Emperor Strikes Back (Star Wars). Da, Ceville este un adventure care nu se ia prea mult în serios, dar spre deosebire de alte titluri ale genului, umorul nu este grosier, ci unul fin, care se potriveşte cu ceea ce se întâmplă pe ecran.

Un alt aspect în care Ceville se prezintă onorabil sunt puzzle-urile. Nu numai că se încadrează excelent în tematica şi povestea jocului, însă majoritatea au logică şi, mai mult, deseori stârnesc ilaritate. Nu toate puzzle-urile sunt liniare şi nu rareori intuieşti rezolvarea cu mult timp înainte de a avea posibilitatea efectivă de a duce la capăt puzzle-urile respective. În plus, prin folosirea tastei Space, poţi scoate în evidenţă obiectele din peisaj cu care se poate interacţiona, opţiune folositoare pentru cei care nu au răbdarea să mişte mouse-ul pixel cu pixel. Mai mult, din meniu se poate seta ca posibilele combinaţii de obiecte să fie afişate în culoarea portocalie.

Cu toate acestea, cei nefamiliarizaţi cu genul adventure pot avea uneori nevoie de a recurge la un walkthrough. Pentru aceştia, se simte lipsa unui sistem de indicii privind rezolvarea puzzle-urilor, sistem bine implementat în Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens. Pe de altă parte, cei cu o oarecare experienţă în acest gen de jocuri pot ajunge la final cam în 6-7 ore. Legat de final, acesta este cam abrupt şi, într-un mod destul de evident, lasă loc de o continuare.

Că Ceville s-a vrut a fi un joc cu pretenţii rezultă şi din calitatea excelentă a vocilor. Dialogurile au intonaţie şi se potrivesc perfect cu personalitatea protagoniştilor, cu gesturile şi mimica acestora. Iar unele replici se desfăşoară în fundal, independent de acţiunile jucătorului, ceea ce creează impresia unei lumi care nu depinde exclusiv de acesta.

Partea urâtă este că dialogurile din fundal le pot obtura pe cele din scena principală, iar secvenţele narative nu pot fi repetate. Mai mult, sunt momente în care ce se aude nu coincide cu ce este scris pe ecran, probabil o reminescenţă a adaptării din germană în engleză. În plus, vreo două-trei dialoguri nu au fost vorbite, ci doar scrise.

Un alt reproş este că jocul are obiceiul să crape des la Alt-Tab, dar în schimb are opţiunea de a salva din 5 în 5 minute. De asemenea, cu un singur click se poate ieşi dintr-un cadru, fără a fi silit să mergi până la marginea lui, iar un dublu click face ca personajele să alerge, astfel timpii morţi reducându-se considerabil.

Ceville este un adventure care şi-a propus multe şi care chiar reuşeşte în cea mai mare parte. Singura mea dezamăgire este că la început ţi se dă impresia că vei juca din perspectiva răului, având totalmente motivaţii malefice şi acţiuni imorale. Chiar şi aşa, tiranul Ceville rămâne un personaj remarcabil, cel puţin din punct de vedere al comportamentului, aspect care particularizează jocul în rândul apariţiilor genului.

Însă pentru o experienţă cu adevărat memorabilă, studiourile Realmsforge ar fi trebuit să fie mai îndrăzneţe. Sper că vor merge şi mai departe cu Ceville 2.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

Româncă sunată în a șasea zi de vacanță în Grecia: Aveți COVID pozitiv. Cum a fost confirmată cu COVID-19 telefonic și ce a urmat.
25/07/2020 10:55

Iată integral mesajul femeii de 39 de ani, publicat pe Forum Grecia: ”Dulce si amar de Grecia Scrisoare către mine si către voi toti, sper să invătam ceva bun de aici Prima mea vacantă in Grecia ...

Grupare de proxeneti constituita de o familie
22/07/2020 20:47

 O familie din Buzau a ajuns in atentia DIICOT dupa ce a trimis tinere din Romania sa se prostitueze in Marea Britanie, Spania, Germania si Elvetia. Fetele erau racolate prin metoda "Lover B ...