Ionel-Boeru

Dimensiune font:

Cine este Ion Boeru, omul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu. ”Misiunea inițială era să îl apărăm!”

| 09-12-2019 12:26

Suntem la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și, sperăm, ca multe din secretele de culise ale acelor evenimente să iasă la suprafață și să se elucideze, odată pentru totdeauna misterul acelor zile tragice. Printre aceste mistere se numără și nefasta zi de 25 decembrie 1989, când soții Ceaușescu au fost executați într-o unitate din Târgoviște. Cel care a executat acel ordin se numește Ion Boeru, iar astăzi încercă, din perspectiva sa, să aflăm povestea acelei zile.

Cine este Ion Boeru, omul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu


Boeru, acum în vârstă de 56 de ani, vorbește foarte rar despre cele întâmplate în ziua de Crăciun 1989. Nu a povestit încă fiicei sale, Andria, de nouă ani, că el a fost omul care l-a ucis pe Ceaușescu, punând capăt unui regim brutal a cărui notorie poliție de securitate a ucis mii. Parașutistul Ionel Boeru își poate aminti în mod viu ziua în care dictatorul român Nicolae Ceaușescu a murit cu un sfert de secol în urmă – pentru că el a fost călăul. Boeru spune că au fost cele 29 de gloanțe de la pușca sa AK-47 care l-au ucis pe președinte și pe soția lui nemiloasă, Elena, când au fost aliniați lângă un zid din curte și executați de plutonul de execuție. Apoi căpitan de armată, Boeru își amintește cum tiranul în vârstă de 71 de ani era îmbrăcat elegant și mirosea puternic a colonie, în schimb, Elena Ceaușescu avea un miros înecăcios. Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu au fost: „Trăiască Republica Socialistă România, independentă și liberă”, spune Boeru.


Boeru, acum în vârstă de 56 de ani, vorbește foarte rar despre cele întâmplate în ziua de Crăciun 1989. Nu a povestit încă fiicei sale, Andria, de nouă ani, că el a fost omul care l-a ucis pe Ceaușescu, punând capăt unui regim brutal a cărui notorie poliție de securitate a ucis mii. S-a întors la mormântul lui Ceaușescu cu cei de la Daily Mirror pentru o vizită. El a fost acolo doar de două ori înainte. Privind mormântul, el spune liniștit: „Nu am niciun regret, niciun regret. Da, sunt sigur că gloanțele mele i-au ucis pe amândoi. Nu este un lucru de mândrie, dar este ceea ce s-a întâmplat.”

Apoi, în detaliu le-a povestit celor de celebra publicație, ce s-a întâmplat în acea zi acoperită cu amărăciune rece în 1989, o mare parte din care nu s-a mai spus niciodată. Căderea Cortinei Comuniste de Fier în Europa de Est a început în 1989, când o victorie electorală a Solidarității din Polonia a condus la un val de revoluții pașnice în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria și Cehoslovacia. Doar în România, lupta pentru democrație a avut ca rezultat vărsarea de sânge, când Ceaușescu a ordonat personal trupelor să dea foc manifestanților. Peste 1.100 au fost uciși în trei săptămâni de revoluție, în decembrie, înainte că tiranul să fie răsturnat după 22 de ani în funcția de șef al statului.

”Misiunea inițială era să îl apărăm!”


Ceaușescu și soția sa au fugit din capitală cu elicopterul pe 22 decembrie, temându-se pentru viața lor. Au ajuns până la Târgoviște, un oraș mic, unde au fost nevoiți să aterizeze. Încercând să se refugieze într-un institut tehnic agricol, au fost închiși și arestați. Trei zile mai târziu, Boeru era una dintre cele numai 15 persoane din interiorul unei săli de judecată minuscule de la Bază Militară 01417 din Târgoviște, în timp ce Ceauşescu s-a confruntat cu un proces secret, acuzat că a ordonat moartea a 60.000 de persoane și a sascuns până la un miliard de dolari în conturi bancare străine.

„Am fost în sala de judecată și aveam ordine să-l execut pe Ceauşescu dacă ar exista vreo încercare de salvare a acestora. Aveam arma la piept – îi priveam în permanență. Am ascultat cu urechea când judecătorii au decis verdictul și în timpul deliberărilor. Ceaușescu i-a spus soției sale că el crede că vor fi achitați. Vorbeau foarte blând. El o atingea adesea sau îi mângâia piciorul pentru a o liniști. Apoi, judecătorii s-au întors și au spus că sunt vinovați. Au pronunțat sentința „Pedeapsa capitală” apoi au plecat.”, spune Ion Boeru

Sentința urma să fie executată imediat. „Acum eram doar trei în cameră, Ceaușescu a spus că a fost trădat de generalii săi – unul dintre ei a fost în instanță jucându-se cu un avion de hârtie. Îmi amintesc că a fost întrebat unde sunt conturile sale bancare, unde și-a păstrat banii. El a spus că nu are niciunul. În mod bizar, un colonel a adus apoi niște injecții cu insulină pentru Ceauşescu, acesta fiind diabetic.”


„A fost ciudat când a fost pe punctul de a fi ucis, mi s-a ordonat să-i scot separat și să-i împușc. Dar m-au rugat să îi las să moară împreună și această cerere a fost acceptată. Trei soldați au intrat cu funii și le-au legat brațele la spate. Eu și un alt soldat l-am luat pe Ceaușescu, iar alți doi au luat-o pe Elena Ceaușescu. Am ieșit în aer liber, mai întâi cu Ceaușescu și am făcut stânga pentru a ajunge la punctul de execuție. Eram la jumătatea drumului când s-a oprit și a început să murmure și să cânte primul vers din Internaţională. Apoi a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România. Independentă și liberă.”

„Un soldat de serviciu care a fost poreclit „Micuța Mașină” a strigat la soția lui Ceauşescu, iar ea l-a înjurat. I-am dus la zid, ne-am întors, am făcut șase pași înapoi, apoi ne-am întors – și am observat că un soldat a rămas în urmă lângă Ceauşescu. „Nu părea să realizeze ce se va întâmpla. Știam că aveam 29 de gloanțe. Le-am amintit colegilor să pună armele pe automat și când am dat comandă au tras. Am tras primele focuri – trei rafale ale AK-47. În timpul primei rafale l-am văzut pe Ceaușescu căzând în genunchi și răsturnându-se pe spate. Primele gloanțe i-au intrat în picioare și, în timp ce arma urca, au intrat în partea superioară a corpului său.

”Am tras următoarea rafală către ea. A căzut la stânga ei. Unul dintre colegii mei a uitat să treacă arma pe automat și a tras. Cred că a fost traumatizat. Sunt sigur că gloanțele mele i-au ucis pe amândoi. M-am temut că voi fi împușcat în continuare. Am ridicat arma în aer și am strigat: „Asta este pentru colegii mei din București și pentru toți cei din Timișoara”, unde au fost uciși mulți oameni.” Când cuplul stătea mort, Boeru a auzit împușcături de la alți soldați care erau în apropiere.

Cuplul a fost apoi pus în sicrie și transportate la un elicopter. La bord era atât de puțin spațiu încât un soldat a trebuit să stea deasupra trupurilor, în timp ce se refugiau înapoi în București. În cele din urmă au reușit să predea cadavrele altor soldați și să se întoarcă la baza lor. Țara era în criză și Boeru se temea că ar putea fi ucis în orice moment.

„Trebuia să fie un secret ce s-a întâmplat, dar când ne-am întors la bază, toată lumea știa. Era noaptea de Crăciun, așa că ni s-a permis să bem. Mi s-a dat o sticlă de coniac românesc. Am băut-o aproape într-o singură înghițitură. Apoi m-am dus la culcare. Am dormit doar două-trei ore, apoi m-am trezit la cină. Nu mă simțeam foarte bine și am băut votcă. De obicei era interzis.”, spune el.

Imaginile și materialele video ale cadavrelor celor doi au provocat o senzație în jurul lumii de Crăciun. Boeru a părăsit armata în 2002 și acum locuiește într-un oraș mic, în apropiere de București. Este tată de trei ani. Fiicele sale mai mari, Ilona, ​​de 31 de ani, și Maria, de 29 de ani, care lucrează în industria turismului la Londra, sunt din prima căsătorie, divorțând de prima soție imediat după execuție.

„Prima mea soție nu a fost de acord cu ce s-a întâmplat. Se temea că va fi răzbunare. A fost un motiv major pentru despărțirea noastră. M-am căsătorit din nou, dar fetița de nouă ani nu știe nimic despre asta, dar ar putea afla în orice moment. Soţia mea este speriată de asta… cum va reacţiona fiica noastră. ”, spune el cu tristețe.

Ionel Boeru consideră că gloanțele sale au ajutat să pună capăt dominației comuniste a Europei de Est, iar acțiunea sa decisivă în execuția sângeroasă a fost de asemenea un bine pentru cariera sa.

„Am fost promovat de la căpitan la locotenent-colonel și toată lumea era geloasă, dar, per total, sunt mândru că am jucat un rol în revoluție”, a mai spus Boeru. 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
Incendiu VIOLENT la o cabană din Luncile Prigoanei. 10 persoane s-au autoevacuat
25/01/2020 01:44

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de vineri spre sambătă, la o cabană turistică de la Luncile Prigoanei. Potrivit ISU Alba, persoana care a anuntat incendiul prin 112 a declarat că flăcările au cuprins ...

VIDEO Turcia anunță numărul de morți, în urma cutremurului de aproape 7 grade pe scara Richter
25/01/2020 00:05

 Un cutremur de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs vineri in estul Turciei, provocand pierderi de vieţi omeneşti şi importante pagube materiale, potrivit autorităţilor turce, informează agenţiile ...

Amazon, investiții uriașe. Secolul XXI va fi secolul indian
24/01/2020 16:26

Seful Amazon Jeff Bezos a anuntat o investitie majoră in India, de 1 miliard de dolari, spunand că tara este o piată-cheie pentru crestere. Firma va investi in digitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii ...

Harry și Meghan dau peste cap bugetul Scotland Yard
24/01/2020 16:18

Printul Harry si sotia acestuia Meghan Markle au primit acceptul Reginei Elisabeta a II-a de a incepe o viată nouă in Marea Britanie si Canada, unde ducele si ducesa de Sussez intentionează să petreacă cea ...

Bebeluș mort la trei săptămâni după naștere: avea o alcoolemie de 3,2 mg/l
24/01/2020 15:22

Un bebelus năsut in urmă cu trei săptămani in Polonia a murit. Procurorii au arătat că nou-născutul avea o alcoolemie de 3,2 mg/l. Un bebeluş care s-a născut prematur intr-un spital de la periferia Va ...

Tesla defrişează aproape 300 de hectare de pădure pentru a-şi face fabrică lângă Berlin
24/01/2020 15:10

Tesla a aprobat achiziţionarea unei parcele de 300 de hectare in apropiere de Berlin, pentru un pret preliminar de 40,91 de milioane de euro. Pe acest teren, gigantul american intenţionează să construiască ...

O femeie de 36 ani a rămas fără picioare după ce a folosit cupa menstruală
24/01/2020 15:04

A folosit cupa menstruală si a ajuns in stare gravă! Ziarul francez Le Parisien a prezentat cazul unei femei in varstă de 36 ani, Sandrine Graneau, căreia i s-au amputat picioarele si degetele de la maini ...

Zeci de victime printre persoanele fără adăpost din Ungaria
24/01/2020 14:39

Zeci de oameni fără adăpost au murit de hipotermie in Ungaria, de cand a venit frigul. Legea nu le mai permite, de doi ani, să doarmă pe străzile marilor orase, iar adăposturile sunt pline pană la refuz ...

Cea mai detaliată hartă 3D a creierului a fost publicată de Google
24/01/2020 14:26

Cea mai detaliată hartă 3D, de inaltă rezolutie, a creierului a fost publicată de cercetătorii de la Google si Janelia Reearch Campus din Virginia, SUA, si, desi nu răspunde unor intrebări stiintifice ur ...

Roaming. Noile reguli și tarife valabile pentru 2020
24/01/2020 14:16

Începand cu 1 ianuarie 2020, volumul de date ce pot fi consumate in roaming fără aplicarea unor taxe suplimentare a crescut cu aproximativ 22% comparativ cu anul trecut. Altfel spus, utilizatorii pot fo ...