Cine este Ion Boeru, omul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu. ”Misiunea inițială era să îl apărăm!”

Ionel-Boeru

Dimensiune font:

| 09-12-2019 12:26

Suntem la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și, sperăm, ca multe din secretele de culise ale acelor evenimente să iasă la suprafață și să se elucideze, odată pentru totdeauna misterul acelor zile tragice. Printre aceste mistere se numără și nefasta zi de 25 decembrie 1989, când soții Ceaușescu au fost executați într-o unitate din Târgoviște. Cel care a executat acel ordin se numește Ion Boeru, iar astăzi încercă, din perspectiva sa, să aflăm povestea acelei zile.

Cine este Ion Boeru, omul care l-a executat pe Nicolae Ceaușescu


Boeru, acum în vârstă de 56 de ani, vorbește foarte rar despre cele întâmplate în ziua de Crăciun 1989. Nu a povestit încă fiicei sale, Andria, de nouă ani, că el a fost omul care l-a ucis pe Ceaușescu, punând capăt unui regim brutal a cărui notorie poliție de securitate a ucis mii. Parașutistul Ionel Boeru își poate aminti în mod viu ziua în care dictatorul român Nicolae Ceaușescu a murit cu un sfert de secol în urmă – pentru că el a fost călăul. Boeru spune că au fost cele 29 de gloanțe de la pușca sa AK-47 care l-au ucis pe președinte și pe soția lui nemiloasă, Elena, când au fost aliniați lângă un zid din curte și executați de plutonul de execuție. Apoi căpitan de armată, Boeru își amintește cum tiranul în vârstă de 71 de ani era îmbrăcat elegant și mirosea puternic a colonie, în schimb, Elena Ceaușescu avea un miros înecăcios. Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu au fost: „Trăiască Republica Socialistă România, independentă și liberă”, spune Boeru.


Boeru, acum în vârstă de 56 de ani, vorbește foarte rar despre cele întâmplate în ziua de Crăciun 1989. Nu a povestit încă fiicei sale, Andria, de nouă ani, că el a fost omul care l-a ucis pe Ceaușescu, punând capăt unui regim brutal a cărui notorie poliție de securitate a ucis mii. S-a întors la mormântul lui Ceaușescu cu cei de la Daily Mirror pentru o vizită. El a fost acolo doar de două ori înainte. Privind mormântul, el spune liniștit: „Nu am niciun regret, niciun regret. Da, sunt sigur că gloanțele mele i-au ucis pe amândoi. Nu este un lucru de mândrie, dar este ceea ce s-a întâmplat.”

Apoi, în detaliu le-a povestit celor de celebra publicație, ce s-a întâmplat în acea zi acoperită cu amărăciune rece în 1989, o mare parte din care nu s-a mai spus niciodată. Căderea Cortinei Comuniste de Fier în Europa de Est a început în 1989, când o victorie electorală a Solidarității din Polonia a condus la un val de revoluții pașnice în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria și Cehoslovacia. Doar în România, lupta pentru democrație a avut ca rezultat vărsarea de sânge, când Ceaușescu a ordonat personal trupelor să dea foc manifestanților. Peste 1.100 au fost uciși în trei săptămâni de revoluție, în decembrie, înainte că tiranul să fie răsturnat după 22 de ani în funcția de șef al statului.

”Misiunea inițială era să îl apărăm!”


Ceaușescu și soția sa au fugit din capitală cu elicopterul pe 22 decembrie, temându-se pentru viața lor. Au ajuns până la Târgoviște, un oraș mic, unde au fost nevoiți să aterizeze. Încercând să se refugieze într-un institut tehnic agricol, au fost închiși și arestați. Trei zile mai târziu, Boeru era una dintre cele numai 15 persoane din interiorul unei săli de judecată minuscule de la Bază Militară 01417 din Târgoviște, în timp ce Ceauşescu s-a confruntat cu un proces secret, acuzat că a ordonat moartea a 60.000 de persoane și a sascuns până la un miliard de dolari în conturi bancare străine.

„Am fost în sala de judecată și aveam ordine să-l execut pe Ceauşescu dacă ar exista vreo încercare de salvare a acestora. Aveam arma la piept – îi priveam în permanență. Am ascultat cu urechea când judecătorii au decis verdictul și în timpul deliberărilor. Ceaușescu i-a spus soției sale că el crede că vor fi achitați. Vorbeau foarte blând. El o atingea adesea sau îi mângâia piciorul pentru a o liniști. Apoi, judecătorii s-au întors și au spus că sunt vinovați. Au pronunțat sentința „Pedeapsa capitală” apoi au plecat.”, spune Ion Boeru

Sentința urma să fie executată imediat. „Acum eram doar trei în cameră, Ceaușescu a spus că a fost trădat de generalii săi – unul dintre ei a fost în instanță jucându-se cu un avion de hârtie. Îmi amintesc că a fost întrebat unde sunt conturile sale bancare, unde și-a păstrat banii. El a spus că nu are niciunul. În mod bizar, un colonel a adus apoi niște injecții cu insulină pentru Ceauşescu, acesta fiind diabetic.”


„A fost ciudat când a fost pe punctul de a fi ucis, mi s-a ordonat să-i scot separat și să-i împușc. Dar m-au rugat să îi las să moară împreună și această cerere a fost acceptată. Trei soldați au intrat cu funii și le-au legat brațele la spate. Eu și un alt soldat l-am luat pe Ceaușescu, iar alți doi au luat-o pe Elena Ceaușescu. Am ieșit în aer liber, mai întâi cu Ceaușescu și am făcut stânga pentru a ajunge la punctul de execuție. Eram la jumătatea drumului când s-a oprit și a început să murmure și să cânte primul vers din Internaţională. Apoi a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România. Independentă și liberă.”

„Un soldat de serviciu care a fost poreclit „Micuța Mașină” a strigat la soția lui Ceauşescu, iar ea l-a înjurat. I-am dus la zid, ne-am întors, am făcut șase pași înapoi, apoi ne-am întors – și am observat că un soldat a rămas în urmă lângă Ceauşescu. „Nu părea să realizeze ce se va întâmpla. Știam că aveam 29 de gloanțe. Le-am amintit colegilor să pună armele pe automat și când am dat comandă au tras. Am tras primele focuri – trei rafale ale AK-47. În timpul primei rafale l-am văzut pe Ceaușescu căzând în genunchi și răsturnându-se pe spate. Primele gloanțe i-au intrat în picioare și, în timp ce arma urca, au intrat în partea superioară a corpului său.

”Am tras următoarea rafală către ea. A căzut la stânga ei. Unul dintre colegii mei a uitat să treacă arma pe automat și a tras. Cred că a fost traumatizat. Sunt sigur că gloanțele mele i-au ucis pe amândoi. M-am temut că voi fi împușcat în continuare. Am ridicat arma în aer și am strigat: „Asta este pentru colegii mei din București și pentru toți cei din Timișoara”, unde au fost uciși mulți oameni.” Când cuplul stătea mort, Boeru a auzit împușcături de la alți soldați care erau în apropiere.

Cuplul a fost apoi pus în sicrie și transportate la un elicopter. La bord era atât de puțin spațiu încât un soldat a trebuit să stea deasupra trupurilor, în timp ce se refugiau înapoi în București. În cele din urmă au reușit să predea cadavrele altor soldați și să se întoarcă la baza lor. Țara era în criză și Boeru se temea că ar putea fi ucis în orice moment.

„Trebuia să fie un secret ce s-a întâmplat, dar când ne-am întors la bază, toată lumea știa. Era noaptea de Crăciun, așa că ni s-a permis să bem. Mi s-a dat o sticlă de coniac românesc. Am băut-o aproape într-o singură înghițitură. Apoi m-am dus la culcare. Am dormit doar două-trei ore, apoi m-am trezit la cină. Nu mă simțeam foarte bine și am băut votcă. De obicei era interzis.”, spune el.

Imaginile și materialele video ale cadavrelor celor doi au provocat o senzație în jurul lumii de Crăciun. Boeru a părăsit armata în 2002 și acum locuiește într-un oraș mic, în apropiere de București. Este tată de trei ani. Fiicele sale mai mari, Ilona, ​​de 31 de ani, și Maria, de 29 de ani, care lucrează în industria turismului la Londra, sunt din prima căsătorie, divorțând de prima soție imediat după execuție.

„Prima mea soție nu a fost de acord cu ce s-a întâmplat. Se temea că va fi răzbunare. A fost un motiv major pentru despărțirea noastră. M-am căsătorit din nou, dar fetița de nouă ani nu știe nimic despre asta, dar ar putea afla în orice moment. Soţia mea este speriată de asta… cum va reacţiona fiica noastră. ”, spune el cu tristețe.

Ionel Boeru consideră că gloanțele sale au ajutat să pună capăt dominației comuniste a Europei de Est, iar acțiunea sa decisivă în execuția sângeroasă a fost de asemenea un bine pentru cariera sa.

„Am fost promovat de la căpitan la locotenent-colonel și toată lumea era geloasă, dar, per total, sunt mândru că am jucat un rol în revoluție”, a mai spus Boeru. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei