Civilization 4: Colonization – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:15

Civilization 4: Colonization – RePlay Review

Seria Civilization are câte ceva în comun cu saga James Bond. Amândouă apar regulat, la intervale de câţiva ani, nu oferă nimic original (ci doar variaţiuni pe aceeaşi temă), însă amândouă sunt văzute/jucate cu plăcere de către fani cu o loialitate aproape religioasă.

Anul acesta însă, celebrul Sid Meyer şi studiourile Firaxis au decis să ne ofere un remake al clasicului Colonization din 1994, bazându-se pe noile posibilităţi tehnice folosite în Civilization 4, sperând astfel să mulţumească admiratorii acestui titlu venerabil, care suspină de ani de zile după o continuare.

În loc să ofere posibilitatea dezvoltării unei civilizaţii de la zero, Colonization propune o temă istorică: cucerirea Lumii Noi de una din cele patru puteri coloniale din acea vreme: Anglia, Franţa, Spania şi Olanda. Jucătorul trebuie să aleagă una dintre aceste naţiuni, să întemeieze o colonie în una din Americi, să pună pe roate comerţul, producţia, niscaiva armată, eventual un guvern propriu, iar la momentul oportun să-şi declare independenţa faţă de patria-mamă şi să învingă forţele expediţionare trimise să-i bage minţile în cap.

Sunt disponibile mai multe scenarii de joc, cum ar fi cel clasic, unde corabia iniţială este lăsată în largul Americii de Nord, sau se poate alege America de Sud, Caraibele, precum şi un teren generat aleatoriu, în care accentul este pus pe explorare. De asemenea, pot fi modificaţi diverşi parametri ai scenariilor, cum ar fi dimensiunea hărţii, agresivitatea băştinaşilor sau resursele de pornire. Nici unul din aceşti factori nu influenţează fundamental experienţa de joc, dar aduc un plus în privinţa rejucabilităţii.

Tot la acest capitol intră şi multiplayer-ul care suportă maxim patru jucători, fiecare preluând controlul uneia dintre naţiunile disponibile. În privinţa conectivităţii, opţiunile variază de la venerabilul Hot-Seat şi LAN până la Online şi Play by E-mail, aşa că dacă aveţi prieteni pasionaţi de această perioadă istorică, acum aveţi motiv să-i luaţi de-o aripă ca să joace cu voi.

Alegerea unui regat se poate face în funcţie de preferinţele personale sau ţinând seama de bonusurile pe care le oferă fiecare naţiune. Spaniolii, mai conchistadori de felul lor, primesc un ajutor procentual în lupta împotriva localnicilor, francezii dimpotrivă, trag mai multe foloase de pe urma colaborării cu aceştia, olandezii primesc un bonus comercial substanţial, corabia lor iniţială fiind ceva mai capabilă, iar englezii primesc mult mai uşor colonişti din patria-mamă.

În plus, jucătorul are de ales între doi guvernatori care posedă şi ei nişte abilităţi speciale care pot fi economice, diplomatice sau militare. Ca şi în predecesor însă, Portugalia nu este prezentă în lista de regate, deşi a avut şi ea un cuvânt important de spus în timpul acestei perioade istorice.

Corabia cu care se porneşte din Europa conţine un soldat şi un colonist, precum şi câteva bunuri de bază, şi este lăsată la mică distanţă de coasta continentului de abia descoperit.

Fondarea unei noi colonii trebuie tratată cu mare atenţie, întrucât locul ales pentru aşezare este de o importanţă vitală: resursele adiacente trebuie alese pentru a suporta dezvoltarea coloniei, însă locurile libere sunt destul de înghesuite, între locuitorii nativi şi celelalte regate europene care sosesc în aceeaşi perioadă. Totul poate fi rezolvat printr-un restart, desigur, dar se pierde puţin sentimentul de explorare. Iar dacă alegeţi explorarea, veţi pierde timp; ori timpul, după cum vom vedea, este foarte important în dinamica jocului.

Odată înfiinţată colonia este dezvăluit şi sistemul economic pe care va trebui să-l păstoriţi. Unul simplu în concept, dar dificil în execuţie. Resursele de bază, cum ar fi mâncarea necesară pentru susţinerea unui număr cât mai mare de colonişti, sau lemnul necesar construcţiilor, pot fi găsite în aproape fiecare locaţie, necesitând un colonist pentru a pescui sau a tăia copaci. Minereul de fier este de asemenea necesar pentru fabricarea uneltelor şi a armelor, restul resurselor fiind destinate comerţului. Tutunul, zahărul sau bumbacul se găsesc în funcţie de zona aleasă pentru întemeierea coloniei, respectiv câmpie sau deal. În total, opt sloturi de extracţie sunt disponibile spre exploatare, pe lângă o producţie modestă a coloniei în sine.

Odată extrase, aceste materii prime pot fi transformate în bunuri finite ce pot fi tranzacţionate la un preţ ridicat. Din zahăr obţinem rom, din bumbac haine, din tutun trabucuri, iar orice activitate are nevoie de un colonist, fie ea extracţie sau producţie. Rezultă astfel un echilibru fragil între producţia de mâncare, extragerea materiilor prime, producţie şi celelalte activităţi din cadrul coloniei care necesită mână de lucru, fie recrutarea de soldaţi, misionari, sau preoţi, fie acţiunile politice.

Coloniştii folosiţi pentru diverse munci nu sunt nişte simpli sclavi, fiecare având câte o specializare, cum ar fi pescarul sau maestrul fierar, aceştia producând cu până la 50% mai mult dacă sunt trimişi în locul potrivit. Nu sunt însă legaţi de locul respectiv de muncă, astfel încât poţi trimite meşterul croitor în mina de argint, la o adică, dar nu poţi să te aştepţi să depăşească cota de producţie.

Există şi tipuri de colonişti care produc ceva mai puţin decât normal, scursuri ale societăţii de obicei, cum ar fi criminali sau hoţi, însă aceştia pot fi reeducaţi odată ce a fost construită o şcoală, primind o specializare la alegere drept cadou de absolvire.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei