Administrația Națională de meteorologie a transmis noi avertizări privind valul de căldură, în mare parte a țării urmând să fie valabile, până marți, un cod galben și unul portocaliu. De asemenea, pentru duminică, între orele 12:00 și 23:00, au fost emise mai multe avertizări de furtuni și ploi torențiale.

Caldura mare 

Cod galben de caniculă duminică, luni și marți:  

Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod portocaliu de caniculă în județe din vest:

 

În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

 

Cod portocaliu și cod galben de vijelii, duminică

Pe lângă avertizările de caniculă, duminică, de la ora 12:00 până la ora 23:00, sunt valabile și un cod portocaliu și unul galben de instabilitate atmosferică și ploi în cantități însemnate:

Potrivit codului galben, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Codul portocaliu avertizează că, în zonele de munte și în nord-vestul Olteniei, vor fi averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și izolat 50...60 l/mp.