Concluziile vizitei riscante în SUA. Pe ce a mizat Zelenski și ce a reușit să obțină/ Biden a vorbit de `pace justă`

00000  breaking-46

Dimensiune font:

| 22-12-2022 08:36

La 300 de zile după ce ţara sa a fost invadată de Rusia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a venit la Washington pentru discuţii despre ceea ce ar putea aduce următoarele 300 de zile. Preşedintele american Joe Biden şi liderul ucrainean au părut să facă un front unit, dar Biden nu l-ar fi invitat pe Zelenski la Washington - şi liderul ucrainean nu ar fi făcut o călătorie riscantă în afara Ucrainei, pentru prima dată de la începutul războiului -, dacă nu ar fi crezut că se poate realiza ceva real întâlnindu-se faţă în faţă, în loc să vorbească la telefon, arată o analiză a CNN.


 
 

 

Învăluită în secret până în ultimul minut, vizita istorică a lui Zelenski la Washington a fost plină de simbolism, de la tricoul verde închis al lui Zelenski la cravata cu dungi galbene şi albastre a preşedintelui Joe Biden şi până la steagul de luptă ucrainean desfăşurat în plenul Camerei Reprezentanţilor. Dar călătoria lui Zelenski până la Washington a însemnat mai mult decât simboluri.

După ce au discutat mai multe ore, Zelenski şi Biden au arătat clar că văd războiul intrând într-o nouă fază. Pe măsură ce Rusia trimite mai multe trupe pe linia frontului şi desfăşoară o campanie aeriană brutală împotriva ţintelor civile ucrainene, temerile în privinţa unui impas cresc. Iar în timp ce Zelenski pleca de la Washington înapoi spre Ucraina - o călătorie lungă şi la fel de riscantă - nu era clar dacă a apărut o cale de a pune capăt conflictului, notează CNN preluat de News.ro

BIDEN A ÎNCERCAT SĂ AFLE CUM SE VA TERMINA RĂZBOIUL

Una dintre mizele aducerii lui Zelenski la Casa Albă a fost ca preşedintele Joe Biden să afle exact care este poziţia preşedintelui ucrainean în ceea ce priveşte încheierea războiului. Liderul ucrainean îşi exprimase anterior dorinţa unei "păci juste" care să pună capăt conflictului - un aspect despre care oficialii americani spuneau că se va afla în centrul discuţiilor de miercuri.

Dar miercuri, Zelenski a folosit o retorică belicoasă, ce sugerează că o astfel de pace nu este aproape. El a spus că drumul spre încheierea războiului nu ar implica concesii faţă de Rusia. "Pentru mine, ca preşedinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”, a spus Zelenski, arătând că nu vede nicio cale spre pace, dacă Ucraina ar trebui să renunţe la teritorii sau la suveranitate.

Ulterior, în discursul său în faţa Congresului, Zelenski a spus că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte. Oficialii americani au declarat, conform CNN, că este acelaşi plan pe care l-a prezentat liderilor mondiali la summitul G20 de luna trecută.

În rândul unora dintre statele occidentale care i-au oferit sprijin lui Zelenski încep să apară îngrijorări persistente cu privire la ceea ce ar putea însemna planul pe termen lung al lui Zelenski, susţine CNN.

În ceea ce-l priveşte, Biden a declarat că depinde de Zelenski să "decidă cum vrea să se termine războiul", o opinie susţinută de mult timp, care lasă multe întrebări fără răspuns.

ZELENSKI A ARĂTAT CĂ ÎŞI CUNOAŞTE PUBLICUL ŞI ŞI-A ETALAT CALITĂŢILE DE ACTOR

ZelenskI şi-a presărat discursul rostit în Congres cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independenţă până la bătălia de la Bulge din al Doilea Război Mondial.

El şi-a ţinut discursul în limba engleză, o alegere intenţionată. Chiar şi ţinuta sa vestimentară - culoarea verde a armatei, pantaloni cu buzunare laterale şi cizme, devenită de-acum familiară - a părut menită să reamintească publicului său că se află în prezenţa unui lider în timp de război.

De-a lungul conflictului, Zelenski a demonstrat o abilitate deosebită de a se adresa publicului său, fie că este vorba de parlamentele naţionale, fie că este publicul de la premiile Grammy.

Miercuri, el a încercat să valorifice răspunsul emoţional al americanilor la suferinţa ţării sale, evocând nopţile întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei. "Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu este curent", a spus el.

Dar Zelenski a părut, totodată, conştient de faptul că mulţi americani - inclusiv unii republicani din Congres - se întreabă de ce sunt necesare miliarde de dolari americani pentru un conflict aflat la mii de kilometri distanţă. Şi a încercat să facă din această cauză ceva mai mult decât o pledoarie pentru propria sa patrie. "Lupta nu este doar pentru viaţa, libertatea şi securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte naţiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească. Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii şi nepoţii noştri", a arătat el. "Banii voştri nu sunt acte de caritate. Este o investiţie în securitatea globală şi în democraţia pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod", a adăugat Zelenski.

ZELENSKI ACCEPTĂ OFERTA AMERICANĂ

La începutul invaziei ruse în Ucraina, Zelenski a refuzat o ofertă americană de a-l evacua din Kiev. "Am nevoie de muniţie, nu de o plimbare", le-a spus Zelenski americanilor.

Zece luni mai târziu, le-a primit pe amândouă.

Când Zelenski a aterizat miercuri în afara Washingtonului, la bordul unui avion militar american, sosirea sa a pus capăt unui sprint de 10 zile al oficialilor americani şi ucraineni pentru a organiza o vizită riscantă pe timp de război, menită să mobilizeze sprijinul pentru rezistenţa Ucrainei la invazia Rusiei.

Chiar înainte de sosirea lui Zelenski, administraţia Biden a anunţat că trimite în Ucraina asistenţă de securitate suplimentară în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un sistem sofisticat de apărare antiaeriană Patriot, pe care Zelenski îl solicită de luni de zile.


Atunci când a primit invitaţia de a veni în SUA, Zelenski le-a spus consilierilor că nu vrea să vină până la Washington dacă nu există o evoluţie semnificativă în relaţia bilaterală, potrivit unei surse familiare cu acest subiect, citate de CNN. Zelenski a considerat decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina este o schimbare majoră în relaţia dintre cei doi aliaţi şi a consemnat-o ca atare.

Cu toate acestea, în conferinţa de presă ţinută alături de Biden, el a fost sincer: nu consideră că un singur sistem Patriot este suficient. "Am dori să primim mai mulţi Patrioţi", a spus el, făcându-l pe preşedintele Biden să râdă. "Îmi pare rău, dar suntem în război", a adăugat Zelenski.

O RELAŢIE COMPLICATĂ

Vorbind mai târziu în faţa Congresului, Zelenski a fost din nou deschis şi a declarat că nu crede că sprijinul american este suficient. "Este suficient? Sincer, nu prea", a spus el despre artileria pe care SUA a furnizat-o până acum Ucrainei.

Solicitarea sinceră a lui Zelenski pentru „mai mulţi Patrioţi” - şi reacţia amuzată a lui Biden - a lăsat să se întrevadă una dintre cele mai complicate relaţii din lume. La suprafaţă, Biden şi Zelenski au arătat că au un parteneriat solid. Zelenski l-a lăudat pe Biden în mod generos, şi la Casa Albă, şi la Capitol Hill. Cu toate acestea, comentează CNN, nu este nevoie de prea mult pentru a vedea că există tensiuni chiar sub această suprafaţă. Zelenski a făcut în mod constant presiuni pentru un sprijin suplimentar din partea SUA, în ciuda zecilor de miliarde de dolari pe care Biden le-a direcţionat către ţara sa ca asistenţă militară.

Acest lucru nu i-a convenit tot timpul lui Biden sau echipei sale. Dar, aşa cum a făcut-o cu o serie de alţi lideri străini, Biden a părut miercuri hotărât să arate că apropierea fizică înseamnă şi o mai bună înţelegere a omologului său. "Totul constă în a privi pe cineva în ochi. Vorbesc sincer. Nu cred că există vreo alternativă la a sta faţă în faţă cu un prieten sau un duşman şi a-l privi în ochi", a spus Biden.

O NOUĂ ETAPĂ A RĂZBOIULUI

Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington în această săptămână deoarece consideră că războiul din Ucraina intră într-o "nouă fază", au declarat oficialii înaintea vizitei. În timp ce iarna se instalează şi Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă, momentul părea potrivit pentru ca Zelenski să facă un apel public dramatic pentru a obţine continuarea sprijinului internaţional.

Cu toate acestea, noua fază nu este doar pe câmpul de luptă. În întreaga lume, liderii se confruntă cu urmările neplăcute ale invaziei Rusiei. Preţurile mai mari la energie şi alimente, generate în parte de sancţiunile dure impuse Moscovei, au provocat probleme politicienilor din Europa şi Statele Unite.

La Washington, republicanii care sunt pe cale să preia controlul Congresului au precizat că nu vor aproba fiecare dintre solicitările lui Biden privind asistenţa pentru Ucraina - deşi temerile că finanţarea va înceta complet par nefondate. Congresul este pe punctul de a aproba aproape 50 de miliarde de dolari în asistenţă economică şi de securitate suplimentară.

În faţa legislatorilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii "ambelor partide", încercând să prezinte cauza sa ca fiind una bipartizană. Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să asiste la discursul lui Zelenski în faţa Congresului, în semn de protest faţă de ceea ce ei susţin că sunt bani necontrolaţi care pleacă din SUA.

În acest context, Biden insistă că sprijinul SUA va continua luni de zile. Este "important pentru poporul american şi pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule preşedinte, despre lupta Ucrainei şi despre necesitatea de a continua să fim împreună şi în 2023", i-a spus el lui Zelenski. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Românca sedusă de „Brad Pitt” și cu banii luați: „Îmi trimitea inimi și sărutări. Mi-a spus că mă iubește”
28/03/2024 09:36

O romancă, in varstă de 62 de ani, a căzut pradă „farmecelor” lui „Brad Pitt”. Incantată peste măsură că a fost remarcată pe TikTok de asa-zisul actor, femeia care locuieste de 12 ani in Spania ...

Motivul pentru care băiatul lui George Nicolescu nu vine la înmormântarea tatălui! Soția regretatului cântăreț ne-a spus totul
28/03/2024 00:29

Doliu in lumea artistică! George Nicolescu, celebrul solist al melodiilor „Eternitate” sau „Mai avem nevoie si de iarbă”, a incetat marti din viată, la Spitalul Universitar, la varsta de 74 de ani. C ...

O manichiuristă din București se laudă cu câștigurile dintr-o singură zi: „Eu ca inginer nu fac atâția bani în afara țării”
28/03/2024 00:22

O tanără, in varstă de 20 de ani, a făcut public luni, un videoclip in care a dezvăluit suma pe care o obtine intr-o singură zi de pus unghii. Conform imaginilor publicate, tanăra isi incepe activitate ...

Pomii exotici au ajuns să fie tot mai cultivați în zona de nord a României. La „modă” sunt smochinul și dafinul
28/03/2024 00:16

Este plin sezon al plantării, iar piata din Baia Mare este plină de oferte. Răsaduri de flori, plante exotice, lavandă - la mare căutare - gata să fie plantate, sunt intinse pe tarabe. Insă la mare căut ...

Nor de praf saharian în România. Unde vor avea loc ploile „murdare” însoțite de descărcări electrice VIDEO
27/03/2024 11:38

 Un nor de praf saharian va intra in Romania in următoarele zile. O depresiune atmosferică localizată in Europa de vest va aduce un transport intens de praf saharian, pană joi, 28 martie, de asemenea, ...

Transnistria nu intenționează în prezent să solicite includerea în componenţa Federației Ruse
27/03/2024 09:48

Republica nerecunoscută Transnistria nu intentionează in prezent să se adreseze Moscovei cu cererea de includere in componenţa Federatiei Ruse, a declarat autoproclamatul sef al asa-zisului Ministerului de ...

Vila din Sinaia a prințului Paul de România, vândută de ANAF. Prețul obținut la licitație a uimit experții imobiliari
27/03/2024 00:07

După două licitatii esuate, Fiscul a reusit in cele din urmă să vandă vila de lux detinută de Printul Paul Philippe al Romaniei, situată la Sinaia. Nepotul regelui Carol al II-lea a fost condamnat defini ...

Femeia cu care George Nicolescu a trăit o poveste de dragoste incredibilă. A cunoscut-o când avea 18 ani şi n-a văzut-o niciodată
27/03/2024 00:04

Georgeta Nicolescu este femeia cu care George Nicolescu a trăit o poveste de dragoste incredibilă. Regretatul artist, care tocmai a murit la varsta de 74 de ani, a cunoscut-o incă de cand avea 18 ani şi n-a ...

Vom fi anunţaţi în avans prin SMS sau email de expirarea permisului auto, buletinului sau paşaportului
26/03/2024 22:38

Autorităţile vor avea obligaţia de a notifica titularul cărţii de identitate, paşaportului şi permisului de conducere că aceste acte urmează să expire, cu 90 zile înainte de expirarea fiecărui docu ...

Adolescentul de 15 ani care a salvat viețile a 100 de oameni în timpul atacului sângeros de la Moscova: „N-am lăsat pe nimeni în urma mea“
26/03/2024 15:24

Un tanăr, in varstă de 15 ani, a devenit erou, după ce a salvat de la moarte 100 de persoane in timpul masacrului săvarsit vineri seara intr-o sală de concerte de la periferia Moscovei, atac revendicat de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei