Condemned: Criminal Origins Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 18:46

Condemned: Criminal Origins Review

Un paradox interesant pe care l-am observat odată cu dezvoltarea puterii de calcul a PC-urilor este acela că jucătorii tind să observe mult mai uşor micile imperfecţiuni dintr-un titlu cu cât acesta încearcă să fie mai realist sau imersiv. Cel mai simplu exemplu îl reprezintă personajele umane. Cu cât producătorii încearcă să le facă mai reale, cu atât vor fi mai evidente micile probleme, cum ar fi faptul că modelele nu au un număr suficient de mare de poligoane sau texturarea pielii este nenaturală. Pe de altă parte, o reprezentare stilizată sau uşor cartoonish / anime nu va fi atât de dur criticată (vezi Advent Rising).

Condemned: Criminal Origins este primul titlu lansat de studiourile Monolith după F.E.A.R, jocul folosind engine-ul celui din urmă şi fiind lansat mai întâi pe Xbox 360. Aşadar, avem de-a face cu o portare, lucru care e suficient să omoare rapid entuziasmul multora dintre fanii PC. Din fericire însă, Condemned calcă pe urmele surprizei din 2004, The Chronicles of Riddick, fiind unul dintre cele mai bune titluri lansate până acum în acest an.

Deşi la prima vedere aţi fi tentaţi să-l plasaţi în aceeaşi categorie cu F.E.A.R, Condemned nu este un first person shooter în sensul clasic al cuvântului. El poate fi considerat mai degrabă un film interactiv cu influenţe puternice de survival-horror. Veţi găsi şi arme de foc pe parcursul jocului, însă în 90% din cazuri veţi folosi ce vă pică în mână ca să supravieţuiţi.

Partea de început este destul de leneşă, în sensul că nu se întâmplă nimic spectaculos sau care să vă facă în mod special să vreţi să vedeţi ce se întâmplă mai departe. Din păcate, nici povestea în sine nu reuşeşte să schimbe această stare. Ca idee generală, veţi intra în rolul agentului FBI Ethan Thomas, membru al SCU (Serial Crimes Unit) care se află pe urmele unui ucigaş în serie cunoscut doar sub pseudonimul de The Matchmaker. Asta însă este numai una dintre problemele sale, deoarece întregul oraş în care vă aflaţi se află sub asalt, rata criminalităţii crescând la cote alarmante într-un timp extrem de scurt.

Pe măsură ce veţi pretrece din ce în ce mai mult timp în compania jocului, veţi observa că unul dintre principalele sale atuuri o reprezintă imersiunea şi modul cinematic în care cei de la Monolith au reuşit să redea acţiunea pe monitoarele noastre. La fel ca mulţi alţii, nu am înţeles în prima fază de ce nu pot să dezactivez modul wide-screen în timpul jocului. Mai târziu însă am realizat că aceasta a fost o dorinţă expresă a producătorilor, pentru a face tranziţia joc – secvenţe cinematice – joc cât mai fluidă. Un detaliu aparent minor, dar care contează foarte mult atunci când tragi linie.

De asemenea, cei care se aşteaptă să care după ei un arsenal întreg de arme devastatoare sau să împuşte inamicii Quake 3 / Unreal Tournament style vor fi profund dezamăgiţi, deoarece în Condemned sunteţi un om obişnuit, nu un super erou, şi acest lucru este subliniat pe tot parcursul jocului. Chiar şi acţiunile banale, cum ar fi mutatul unei mese, răsfoitul unui dosar, folosirea unui calculator sau saltul peste un obstacol vor fi efectuate mult mai lent şi mai "uman" decât în alte jocuri de până acum, lucru care s-ar putea să frustreze o parte dintre jucători, însă contribuie foarte mult la imersiune. Sentimentul de "eşti acolo" este sporit şi de secvenţele cinematice first-person, în care în momentul când sunteţi puşi spre exemplu la zid cu brutalitate chiar _sunteţi pus la zid_, perspectiva mişcându-se foarte natural, personajul vostru rămânând ţintuit de perete. Iar atunci când veţi fi aruncaţi pe fereastră de la etaj în secvenţa următoare veţi simţi un nod în gât atunci când veţi ateriza forţat pe capota unei maşini.

Şi dacă secvenţele cinematice şi imersiunea sunt excelent realizate, luptele corp la corp sunt cu adevărat magistrale, fiind chiar şi peste cele din The Chronicles of Riddick. De altfel, luptele melee reprezenta una din părţile esenţiale ale jocului şi în timpul lor, nivelul vostru de adrenalină va creşte la cote alarmante. Nnu neapărat din cauza ferocităţii lor sau a modului brutal în care le veţi duce ci mai ales din cauza inamicilor, care sunt de un realism înfricoşător, mai ales cei umani… sau mă rog, aproape umani. Nu vă puteţi imagina cum e să vă plimbaţi într-o clădire abandonată, plină de drogaţi şi psihopaţi, care atacă orice întâlnesc în cale, nu pentru că ar avea un scop anume, ci pentru ca vor şi pot să o facă. Slavă Domnului ca lanterna nu rămâne niciodată fără baterii, altfel ar fi fost crimă de pe lume.

Au fost câteva situaţii în joc în care realmente am pus pauză timp de 10 minute pentru a-mi reveni după şocul avut. Situaţii în care vă plimbaţi în ritm de melc pe coridoarele întortocheate, cu ochii tot de melc aţintiţi pe monitor şi cu urechile ciulite după cel mai mic indiciu sonor care să trădeze prezenţa unui inamic prin preajmă, voi fiind înarmaţi cu o ţeavă smulsă dintr-un perete. La un moment dat se aud nişte paşi în depărtare şi tusitul caracteristic al unui psihopat dependent de droguri care de abia aşteaptă să vă doboare. Cu lanterna aprinsă, vă îndreptaţi pas cu pas spre locul în care credeţi că se află individul şi la un moment dat zăriţi o parte din ranga pe care o ţine în mână ieşind după un stâlp de beton. Ca să nu vă deconspiraţi poziţia, stingeţi lanterna şi continuaţi atent spre stâlp, într-o beznă aproape totală, având ţeava în mâna pregătită pentru înfruntarea ce urmează să aibă loc. Încă doi paşi şi reuşiţi să-l surprindeţi… vă apropiaţi de stâlp şi când să aplicaţi lovitura de graţie… NIMIC. Aprindeţi lanterna pentru a vă uita stânga-dreapta… nici urmă de individ… să fi fost doar o viziune? Posibil, în jocul ăsta sănătatea mentală este o noţiune relativă. Cu ritmul inimii revenind la normal, e timpul să vă reîntoarceţi la explorat… ZBANG!… tocmai aţi primit o rangă peste cap, iar în următoarele trei secunde viaţa vă scade la jumătate… dezorientat, reuşiţi în extremis să paraţi o nouă lovitură şi să scoateţi taser-ul cu care reuşiţi să electrocutaţi psihopatul care tocmai v-a atacat… iar acum sunteţi de-a dreptul furios… zbang, zbang, zbang… trei lovituri de ţeavă bine plasate şi reuşiţi să-i zburaţi ranga din mână. Panicat, acesta se uită împrejur şi dă să fugă. Însă gustul victoriei apropiate se transformă rapid în groază atunci când observaţi că psihopatul nostru se îndreaptă spre stâlpul de beton, smulge o ţeavă din el şi se îndreaptă din nou spre voi, de data aceasta ura citindu-i-se clar în ochii turbaţi. Încă un schimb furios de lovituri şi individul este în fine la pământ… felicitări, aţi mai supravieţuit încă 10 minute în lumea din Condemned.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei