Conflict: Denied Ops Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 15:57

Conflict: Denied Ops Review

 Denied Ops ne trimite iniţial în Venezuela, unde guvernul a fost înlăturat de un nou regim militar, care ameninţă că nu va ezita să folosească arme nucleare împotriva Statelor Unite în caz că aceştia îşi vor băga nasul unde nu le fierbe oala. Şi cum yankeii nu pot să stea pe tuşă când sunt încălcate drepturile democratice din alte ţări, ei vor trimite doi dintre cei mai buni agenţi speciali CIA din cadrul S.A.D. (Special Activities Division) pentru a sabota diverse obiective militare şi pentru a strânge informaţii despre noul regim instaurat la putere. Cei doi “eroi” trimişi în mijlocul conflictului (băieţi din categoria “bad ass”) sunt Lincoln Graves – lunetist – şi Reggie Lang – heavy gunner, iar faptul că niciunul dintre ei nu-l suportă pe celălalt nu este cu adevărat surprinzător (Lethal Weapon anyone?).
       Prima misiune are ca scop infiltrarea într-un centru de comunicaţii aflat în ruinele mănăstirii Santa Cecilia din Venezuela. După terminarea acesteia, veți avea acces la alte teatre de operațiuni, pe care le puteți alege după bunul plac ca ordine de desfășurare, printre care se numără stația rusească Sveta-Ostrov, un orăşel din Ruanda, unde veţi fi trimişi pentru a investiga o transmisiune radio „fantomă” (ideea este ușor asemănătoare cu cea a filmului Black Hawk Down) sau Siberia (mai precis castelul Kolyma) unde va trebui să-l vânaţi pe Alexsei Morchenko și a sa servietă care conține codurile pentru o serie de dispozitive nucleare. Şi nu, povestea jocului nu duce lipsă de o conspiraţie care ameninţă securitatea lumii.

       Indiferent de tipul misiunii, obiectivele vor fi simple: salvarea și protejarea civililor, escortarea unor prizoneri, sustragerea de informaţii “preţioase”, distrugerea unor amplasamente strategice etc. Cam tot ce se poate vedea în alte shootere similare vom găsi şi aici, astfel că de o mare diversitate nu prea poate fi vorba. Există ce-i drept un sistem de bonusuri, menit să mai scoată jucătorul din monotonie prin oferirea treptată a unor îmbunătăţiri pentru armele din dotare (gen cameră pentru a trage „după colţ”, lansator de grenade etc.).
       Partea proastă e că libertatea de mişcare este cvasi-inexistentă, constrângerile fiind printre cele mai drastice întâlnite de mine până acum într-un shooter. Practic, nu puteţi acţiona decât conform obiectivelor trasate şi pe acestea nu le puteţi îndeplini decât în modul gândit de producători. Dacă veţi avea curajul să încercaţi să ocoliţi obiectivele sau să încercaţi o altă rută pentru a ajunge la ele, vă veţi lovi de inevitabilele “ziduri invizibile”.
       Jocul a fost gândit în principal pentru modul cooperativ, unde alături de amic/coleg să puteţi parcurge campania în single-player, lucru lăudabil, ţinând cont cât de rară este această opţiune în ziua de azi. Dacă vreţi să abordaţi singuri campania, coechipierul vostru va fi controlat de AI, voi având la dispoziţie ordine simple: acoperire, deplasare, utilizarea unor echipamente sau protejarea anumitor obiective sau NPC-uri. În privinţa personalităţii, cei doi protagonişti intră în tiparele deja stabilite de n alte jocuri şi filme de acelaşi gen, Graves fiind expertul tactic cu rolul de „mentor”, în timp ce Lang e băiatul dur, plin de muşchi şi cu limbaj de cartier, care preferă întotdeauna forţa brută.
       Din păcate, feeling-ul – acest aspect atât de greu de definit – nu există în Conflict: Denied Ops. Pur şi simplu nu ai niciun entuziasm când te joci, nicio motivaţie să treci la următoarea misiune sau vreun interes pentru povestea care ar trebui să te ţină în suspans. Totul este extrem de sec: te plimbi prin nivel, împuşti nişte soldaţi, declanşezi scripturile corespunzătoare şi mergi mai departe.

 Lipsa feeling-ului este amplificată şi de prostia acută a AI-ului, care într-un titlu axat pe co-op ar trebui să fie cel mai bun aliat al jucătorului în lipsa unui camarad uman. Pe lângă faptul că nu e în stare să vă urmeze cum trebuie şi se blochează în peisaj în te miri ce obstacole, coechipierul vostru va răspunde la comenzi după cum îl taie capul: uneori va fi extrem de prompt, însă de cele mai multe ori va fi doborât ca o raţă, asta mai ales din cauza faptului că are prostul obicei să stea nemișcat pe câmpul de luptă când îi veţi ordona să se ducă undeva. Astfel, în loc să fie un ajutor de nădejde, AI-ul se va dovedi o imensă povară, mai ales în timpul luptelor. Când „muriţi”, veţi prelua în mod automat controlul celuilalt membru al echipei, având aproape 4 minute la dispoziţie pentru a folosi seringa magică; dacă şi acesta este omorât – ați ghicit – Game Over.
        Revenind la AI, dar trecând de cealaltă parte a baricadei, acesta e pur și simplu năucitor de imbecil. Soldații sunt expuşi doar de fantezie ca inamici care trag în voi atunci când vă faceţi apariţia triumfală în scenă; uneori e posibil să vă şi doboare, dar soldaţii care încearcă să rămână în viaţă mai mult de 10 secunde după începerea unei confruntări pot fi număraţi pe degete. Şi deoarece Denied Ops este scriptat până la Dumnezeu iar inamicii apar întotdeauna în aceleaşi locuri şi urmează aceleaşi rute, de rejucabilitate nici nu prea mai poate fi vorba. Asta în ideea în care vă mai încumetați să rejucați un anumit nivel, sau chiar toată campania.

        Și pe cât de mult se simte lipsa unui AI inteligent, pe atât de slabă este şi grafica. Este evident faptul că jocul se adresează, după cum spuneam şi la începutul articolului, şi consolelor, dar pentru PC jocul este urât. Există efecte de HDR sau adâncime de câmp, dar texturile sunt spălăcite, personajele au fost trecute pe regim în privinţa numărului de poligoane, iar efectele de ceață sau fum amintesc de clasicele sprite-uri 2D de pe vremea lui Doom/Duke Nukem 3D. Nu zice nimeni că toate jocurile ar trebui să aibă nivelul tehnic prezent în Crysis, dar când vezi aşa ceva în 2008, nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva producătorii au greşit anul de lansare al jocului. Dată fiind calitatea grafică, faptul că Denied Ops rulează şi pe sisteme mai modeste nici măcar nu poate fi trecut ca un plus. E drept, la datele lor de apariție toate titlurile din franciza Conflict au avut un motor grafic învechit, însă de data aceasta s-a cam întins coarda. Nici măcar efectele fizice nu salvează din aparenţe, mai ales că modul în care sunt distruse cutiile sau mediul încojurător pare artificial, neavând niciodată senzaţia că aşa se întâmplă şi în realitate (poate cu excepţia exploziilor). Bine măcar că puteţi distruge obstacolele după care se ascund inamicii, ca să treceţi mai repede la următoarea misiune, deoarece uneori soldaţii uită să vă mai urmărească şi vor rămâne ascunşi după cutii.
        Pe partea audio, efectele sonore sunt decente, fără a ieşi din comun. Focurile de armă se aud cum trebuie, elicopterele sau tancurile la fel, nimic de comentat. Muzica este antrenantă, pe alocuri chiar surprinzător de alertă, însă repetitivă. Voice-acting-ul în schimb e deplorabil, vocea “șefului din umbră” fiind blajină și total neconvingătoare, abținându-te practic să nu dai un skip de toată frumusețea atunci când îţi este prezentată misiunea, lucru valabil şi pentru dialogurile „savuroase” între cei doi eroi principali în timpul misiunilor.
        După cum am mai precizat, Denied Ops a fost gândit în special pentru modul cooperativ, dar în multiplayer se mai pot încerca, în propria reţea sau online, modurile deathmatch şi Team Deathmatch, cel din urmă fiind distractiv pe anumite hărţi (Castelul Kolyma). Mai există de asemenea și modul Conquest, dar acesta e de fapt un “Capture the Flag” modificat. Nu că ar avea vreo importanţă foarte mare acest lucru, deoarece serverele online sunt pustii la ora actuală, nici măcar pentru co-op neexistând jucători.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Vreme CAPRICIOASĂ: ANM a emis prognoza meteo pe două săptămâni  Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
25/01/2021 21:00

  VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pagina cu ...

Anunț incepere proiect – Grant capital de lucru SIT TRADER PROD SRL
25/01/2021 15:04

Anunt incepere proiect – Grant capital de lucru SIT TRADER PROD SRL

La doar 28 de ani, o mamă a doi copii a murit după o operație la șold
25/01/2021 14:14

O romancă de doar 28 de ani, mamă a doi copii, a murit după o operatie la sold. Operaţia a fost efectuată intr-o clinică privată din Perugia. Partenerul femeii vorbise cu ea chiar inainte de a intra in s ...

Mihai de la 3 Sud Est, mesaj sfâșietor pe Facebook
25/01/2021 14:00

După ce Mihai de la 3 Sud Est a fost la un pas de moarte din cauza infectării cu coronavirus, artistul trece din nou prin momente pline de durere. Acesta a postat pe retelele sociale mai multe imagini insotit ...

A nins în deșertul Sahara!/ FOTO
25/01/2021 11:11

        De-a lungul timpului, desertul Sahara a trecut prin variatii de temperatură, iar ninsorile au fost un fenomen extrem de rar. Săptămana aceasta, la Ain Sefra, in Algeria, te ...

Germania s-a umplut de copii români
25/01/2021 07:30

Copiii romani sunt a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor, scrie Ziarul Financiar. La sfarşitul anului 2019, mai mult de 708.300 de romani erau rezidenţi in Germania, ...

FOTO/VIDEO - Accident în China. 22 de muncitori au rămas blocați într-o mină de aur. 11 au fost salvați
24/01/2021 12:30

  Salvatorii din China au scos la suprafaţă 11 mineri care au fost prinşi la 600 de metri sub pămant, se arată in presa de stat, citată de BBC. Tunelul de intrare in mina de aur Hushan din provinci ...

Rusia dă în clocot. Peste 3000 de oameni au fost arestați
24/01/2021 12:09

Autorităţile din Rusia au reţinut, sambătă, 3.296 de persoane in 122 de oraşe din tară, in timpul protestelor de sambătă. Acestea au fost organizate in sprijinul principalului critic al Kremlinului, ...

În Marea Britanie, mai mult de jumătate dintre muzee riscă să se închidă definitiv
23/01/2021 09:50

Şase din 10 muzee britanice se tem că nu vor supravieţui pandemiei de coronavirus, a declarat vineri asociaţia Art Fund, apreciind că al treilea lockdown impus in Marea Britanie va agrava situaţia acest ...

Un copil de un an și jumătate și-a împușcat vărul de 5 ani
22/01/2021 12:30

Un copil de 5 ani a fost impuscat mortal de vărul său de doar un an si jumătate Scenele de groază s-au petrecut in orasul american Detroit, statul Michigan, miercuri, 20 ianuarie, in jurul orei locale 9. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei