Counter-Strike: Global Offensive Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 14:59

Counter-Strike: Global Offensive Review

Counter-Strike 1.6. Iubit de milioane de fani, în continuare unul dintre cele mai jucate titluri pe Steam, MOD-ul fenomen pentru Half-Life își trăiește al 12-lea an de viață. Și poate ultimul. VALVE a anunțat la sfârșitul lui 2011 un nou capitol în istoria seriei. Denumit oarecum pompos Counter-Strike: Global Offensive, anunțul a făcut o valvă imensă în lumea e-sportului, fiindcă atunci când vorbim de Counter-Strike, vorbim de pro-gaming, jucători plătiți, turnee internaționale cu premii totale de zeci sau sute de mii de dolari și așa mai departe.

Să fim sinceri, chiar și cei care au jucat ani de zile Counter-Strike (printre care mă număr), trebuie să recunoască faptul că, în comparație cu noile FPS-uri, acesta e depășit complet la toate capitolele. Se poate compara cu Battlefield 3 la grafică? Nu. Cu diversitatea modurilor de joc din Call of Duty? Nu. Dar chiar și așa, Counter-Strike are ceva special, greu de definit.

csgo058 csgo057

Mulți îi spun “gameplay“, însă indiferent ce etichetă îi puneți, realitatea este că timp de mai bine de un deceniu Counter-Strike a fost sinonim cu sporturile electronice. Știu, au mai fost și altele; Quake, Unreal, StarCraft, dar Counter-Strike a adus esport-ul în mainstream. Fan sau nu al fenomenului, nu aveai cum să-l ignori. Iar cu turnee precum The International pentru DOTA 2, cu premii în valoare de 1.600.000 de dolari, sau Sezonul 2 de League of Legends, cu 2.000.000 de dolari, e-sportul a devenit cât se poate de mainstream.

Ironia face că tocmai acum, când ar trebui să strălucească, Counter-Strike 1.6 dispare din atenția organizatorilor de turnee. Fenomen care a început în 2010, s-a accentuat în 2011 și pare să își atingă apogeul în 2012 cu dispariția aproape completă din peisajul esport-ului. Un fenomen greu de digerat de comunitatea masivă a acestui joc.

Obișnuită cu lumina reflectoarelor, cu jucătorii care ajungeau adevărate legende, comunitatea și-a pus toate speranțele în anunțul făcut de VALVE. Primul mare șoc avea să vină odată cu primele screeshot-uri. Jocul arăta oricum, numai a Counter-Strike nu. Chiar și fanii Counter-Strike: Source, rudă mai săracă a Counter-Strike 1.6, erau dezamăgiți. Apare apoi prima versiune beta, pe care am putut să o testez și eu.

csgo056 csgo055

Sincer să fiu, a fost poate cea mai dezastruoasă primă impresie din câte am avut vreodată. Poate și din cauza așteptărilor. Fiindcă toate aspectele care făceau din Counter-Strike 1.6 un candidat atât de bun pentru e-sport lipseau cu desăvârșire. Hărțile modificate de-a lungul anilor pentru a exista un echilibru competițional dispăruseră cu totul. În locul lor, niște niveluri mutante, adaptate din Counter-Strike: Source.

Elemente precum reculul, mișcarea personajelor, chiar și sistemul economic prezent în Counter-Strike, toate complet greșit implementate în noua versiune. Sunetele nici nu merită menționate, erau o glumă proastă. Ce rămăsese era un joc care ar fi fost lansat în 2012 cu grafica bazată pe engine-ul Source, deci în esență depășit, nicio inovația la modurile de joc și fără elementele care au făcut din Counter-Strike un succes așa mare. Un eșec evident pentru toate lumea. Din fericire, a fost evident și pentru Valve.

csgo038 csgo053

21 august, 2012. Counter-Strike: Global Offensive este lansat și situația este foarte diferită. După un început jalnic, studiourile Hidden Path, responsabile efectiv de Counter-Strike: Global Offensive, au învățat din greșeli și au luat o multitudine de măsuri care au readus jocul pe drumul corect și, mai ales, au redat speranțele milioanelor de fani din lume că legenda Counter-Strike o să continue în e-sport.

Hidden Path a înțeles că aici nu e vorba de un shooter obișnuit, Counter-Strike nefiind menit doar celor care vor să se relaxeze seara câteva minute. Nu merge cu “împușcă și câștigi biluțe“, “felicitări, ai pus bomba, ești terorist șef” și alte elemente care atrag gameri casual. Au căutat jucători profesioniști de Counter-Strike 1.6, dar și de Counter-Strike: Source, au pus întrebări, au ascultat și, mai ales, au modificat. Patch după patch, jocul devenea din ce în ce mai bun, iar comunitatea extrem de conservatoare a început să dea atenție noului CS.

În cele câteva luni de beta, Counter-Strike: Global Offensive s-a transformat dintr-un joc care ar fi fost uitat în câteva luni în posibil următorul monstru pentru marile turnee de e-sport. Un FPS care să stea fără jenă lângă DOTA 2, League of Legends și StarCraft 2, dar și un titlu care a căpătat o parte din gameplay-ul care a creat dependență în toți acești ani. Iar efectele s-au văzut: echipele profesioniste au anunțat lineup-urile pentru noul titlu, organizatorii s-au pus pe treabă cu turnee de Counter-Strike: Global Offensive, iar jocul are aproape 30.000 combatanți simultan. Și, poate chiar mai important, CS:GO a început să unească comunitățile de Counter-Strike 1.6 și Counter-Strike: Source.

Grafica nu a fost niciodată motivul pentru care te joci Counter-Strike

Ce s-a schimbat între timp? Grafic vorbind, jocul nu este o capodoperă. Cu siguranță nu la nivelul anului 2012. Scuza lui este că grafica nu a fost niciodată motivul pentru care te joci Counter-Strike, însă chiar și așa, avem un engine Source cu suport nativ pentru rezoluții widescreen, FXAA, anisotropic filtering; nimic extraordinar, dar totuși suficient pentru a aduce fenomenul Counter-Strike la un nivel de detaliu in-game care să nu sperie toți sponsorii turneelor și să mulțumească generația mai nouă de gameri, cei care vor să vadă totul în HD.

Sunetul a suferit și el modificări substanțiale. Chiar în ultimul patch înaintea lansării, Hidden Path a adăugat “custom controls for sound spatialization”. Ce înseamnă asta? N-o să vă plictisesc cu gargara tehnică (o puteți citi pe blogul oficial dacă vreți), ideea e că dacă până acum toate armele sunau la fel, nu îți puteai da seama din ce direcție se trage sau la ce distanță de tine este un inamic. Acum poți. Alt aspect la care Counter-Strike-ul nu a strălucit și nu o să strălucească nici acum. Poate după următorul patch când vor da posibilitatea fiecărui jucător să își modifice algoritmii cross-fading și poziția speaker-lor virtuale.

La aspectele tehnice aș menționa și cerințele de sistem – Dual Core E6600, 2GB RAM, placă video cu cel puțin 256MB, DirectX 9. Cred că majoritatea dintre voi ați jucat titluri bazate pe engine-ul Source, deci cam știți la ce să vă așteptați.

csgo050 csgo049

În privința modurilor de joc, Global Offensive aduce niște semi-noutăți pe lângă clasicul Defuse – Arms Race și Demolition. Să le numim moduri de joc casual. În Arms Race pornești cu o armă, faci un frag, îți dă automat altă armă, și tot așa până ajungi la cuțit. Omori un adversar cu respectivul cuțit, ai câștigat meciul de Arms Race. Da, e vorba de Gungame-ul din Counter-Strike 1.6. Ce pot spune, există și nu cere de mâncare, poate fi fun cu niște prieteni. Celălalt mod este Demolition și constă într o combinație între Defuse și Arms Race. Din nou, recomandat mai ales dacă aveți un grup de prieteni.

Despre clasicul Defuse vă pot spune că este așa cum îl știm de 12 ani, cu mici modificări în sistemul economic în funcție de ce alegi – casual sau competitiv. În casual, setările sunt gândite pentru a lăsa jucătorii să se distreze (armura și trusele pentru dezamorsare sunt oferite automat), pe când în modul competitiv opțiunile sunt aproape identice cu cele din Counter-Strike 1.6.

Cu această noutate, Hidden Path se asigură că un începător se poate bucura de joc fără să știe un milion de detalii tehnice

Un aspect interesant este sistemul de matchmaking implementat în Counter-Strike: Global Offensive care vine în sprijinul jucătorului casual sau începător în tainele Counter-Strike-ului ca să găsească mai ușor un meci corespunzător. Pur și simplu intri în joc, alegi Play -» Find a game, specifici modul de joc dorit și ți se găsesc automat adversari și coechipieri.

Cu această noutate, Hidden Path se asigură că un începător se poate bucura de joc fără să știe un milion de detalii tehnice precum adrese IP pentru servere, comunități, platforme de gather etc. Iar dacă vă îndoiți de utilitatea acestui sistem, uitați-vă puțin la DOTA 2, matchmaking-ul fiind o adiție absolut fantastică (că jucătorii nu sunt de cea mai bună calitate e altă poveste). Pe lângă acest sistem, CS:GO îți permite să joci cu prietenii foarte ușor prin intermediul unui lobby unde-ți poți crea propria echipă.

Dacă nu ai prieteni și nu vrei să joci online, ai la dispoziție și boți, dar sunt destul de slab implementați momentan. Diferența între nivelurile de dificultate constă doar în rapiditatea deciziilor și precizia tirului. Boții de nivel maxim reacționează instant la prezența ta și te elimină cu mult înainte să poți reacționa, la nivel de bază însă neavând tactici mai avansate față de frații lor mai nătângi.

csgo048 csgo047

Arsenalul din Counter-Strike: Global Offensive a suferit modificări importante. Printre cele mai spectaculoase se regăsesc cocktail-ul Molotov și clasa pistol-mitralieră, mult mai bine reprezentată. Evident, clasicele AK și M4 sunt prezente, iar shotgun urile au devenit o alternativă decentă, aceste modificări având potențialul să schimbe destul de mult metagame-ul din meciurile 5 vs 5, făcându-le mai spectaculoase. Printre ideile mai crețe se numără o grenadă nouă denumită decoy, literalmente o petardă. O arunci și produce niște zgomote similare focurilor de armă. Prevăd că o să dispară așa cum a dispărut și scutul balistic.

Hărțile sunt în număr de 16, printre clasicele Dust, Dust2 și Aztec făcându-și loc hărțile pentru Arms Race sau Demolition, precum Shoots, Bank, Lake. Nu sunt mari lucruri de spus despre niveluri, cel puțin din punctul de vedere al jucătorului casual. Din perspectiva jucătorilor serioși, hărțile sunt o problemă mare. Hidden Path a ales să folosească variantele competiționale din Counter-Strike: Source și nu cele din Counter-Strike 1.6, mai echilibrate și mai potrivite pentru competiții. Din fericire, VALVE a anunțat că jocul va avea un Map Workshop pe Steam, iar acest lucru va face foarte ușoară implicarea comunității în producția de noi hărți, pe care e foarte posibil să le vedem în viitoarele turnee. Dintre toate soluțiile posibile, VALVE au ales o cale de mijloc care ar trebui să mulțumească pe toată lumea până la urmă.

csgo044 csgo043

De altfel, nivelurile nu reprezintă singurul element care diferă foarte mult față de Counter-Strike 1.6. În ultimele luni, comunitatea a identificat diferite aspecte mai puțin cunoscute de jucătorii casual, dar care influențează decisiv gameplay-ul și metagame-ul meciurilor de 5 vs 5. Aspecte precum tagging-ul (cum este influențată mișcarea jucătorului când este lovit de proiectile) sau flinching-ul (cum este influentat crosshair-ul jucătorului lovit de proiectile) sunt concepte definite de comunitate pentru a-i ajuta pe cei de la Hidden Path să înteleagă mai bine Counter-Strike-ul. Iar o problemă prezentă în primele versiuni beta și care a dezamăgit masiv majoritatea jucătorilor a fost reculul armelor.

Deoarece inițial s-a dorit ca Global Offensive să includă cross-platform play, iar posibilitățile de țintire ale unui jucător de consolă sunt evident limitate, Hidden Path a zis să le dea și lor o șansă. Ce nu au înțeles producătorii este că într-un titlu menit pentru competiții, “skill ceiling”-ul trebuie sa fie cât mai mare pentru ca jucătorii  cu adevărat talentați să se poată impune în fața celor care sunt doar buni. Bine că Hidden Path a realizat rapid greșeala făcută și a venit cu modificări care acum apropie Counter-Strike: Global Offensive de predecesorii săi.

csgo046 csgo040

Counter-Strike: Global Offensive a evoluat enorm în ultimele luni.

Și, cel mai important lucru, jocul continuă să evolueze. Cei de la Hidden Path vor lucra în continuare la update-uri cu o implicare din ce în ce mai importantă în partea comunității. Motiv pentru care nu exclud ca în câteva luni să avem cea mai bună variantă de Counter-Strike lansată până acum. Un Counter-Strike care să unească ambele comunități (1.6 și Source), să fie prezentă în turneele internaționale, dar să păstreze în același timp gameplay-ul care te face să joci ore în șir fără să te plictisești.

În concluzie, ce primești pentru cei 10 euro prin SMS? Un titlu gândit pentru jucătorii casual, dar care nu-i alungă pe cei care vor să se implice mai serios în e-sport. Primești posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate cu echipe legendare și jucători care au scris istoria e-sportului. Iar Counter-Strike este o experiență fantastică dacă îți găsești patru prieteni cu care să lupți în turnee.

Evident, dacă ești fan Battlefield sau Call of Duty, Counter-Strike: Global Offensive nu o să te convingă să schimbi tabăra prin grafică sau sunet, dar în același timp, experiența Counter-Strike nu se limitează doar la aceste elemente.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei