Criza cerealelor blocate în porturile ucrainene. Putin vorbește într-un interviu despre rolul României

putin

Dimensiune font:

| 06-06-2022 18:22

 Vladimir Putin spune că vina pentru criza alimentară care se preconizează la nivel global nu este a Rusiei. Acesta a afirmat pentru televiziunea de stat Rossiya 1 că după deminarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Rusia va asigura trecerea „în siguranță” a transporturilor navale de cereale din Ucraina către restul lumii. Putin a mai spus că o rută de export posibilă este și prin România, pe Dunăre.

 Vladimir Putin a fost întrebat de cauzele crizei alimentare care se prefigurează la nivel global și de legătura cu creșterea prețurilor la gaze naturale și combustibil. Liderul de la Kremlin a negat că Rusia ar avea vreo vină în această situație și a respins responsabilitatea către SUA și politica financiară de acolo.

Vladimir Putin a spus că acuzațiile oficialilor de rang înalt privind blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din porturile ucrainene sunt o „cacealma”.

Vladimir Putin: „În primul rând, sunt niște lucruri obiective. Lumea produce aproape 800 de milioane de tone de cereale, grâu pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Așa că, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone însumează 2,5%. Dar dacă continuăm de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume – și în acest caz, nu sunt datele noastre, vin de la ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. Acesta este primul punct.

Al doilea. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt potențiale exporturi. Astăzi, organismele oficiale americane mai spun că Ucraina ar putea exporta 6 milioane de tone de grâu. Potrivit ministerului nostru al Agriculturii, cifra nu este de 6, ci de aproape 5 milioane de tone, dar ok, să presupunem că este 6, plus că ar putea exporta 7 milioane de tone de porumb – aceasta este cifra ministerului nostru al agriculturii. Ne dăm seama că nu este mult.

În actualul an agricol 2021-2022, vom exporta 37 de milioane și, cred, vom mări aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023. Însă asta este o aproximare.

În ceea ce privește exportul cerealelor ucrainene, nu împiedicăm asta. Sunt câteva moduri de a exporta cerealele.

Primul. Îl poți exporta prin porturile controlate de Ucraina, în primul rând porturile din Marea Neagră – Odesa și cele din apropiere. Nu noi am minat zonele din apropierea portului – Ucraina a făcut asta.

Deja am spus către toți colegii noștri de multe ori – lăsați-i să demineze porturile și lăsați vasele încărcate cu cereale să plece. Vom garanta trecerea lor pașnică către apele internaționale fără nicio problemă. Nu sunt deloc probleme. Puteți s-o faceți.

Trebuie să înlăture minele și să ridice vasele pe care le-au scufundat intenționat în Marea Neagră pentru a face dificilă intrarea în porturile din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta, nu vom folosi procesul de deminare pentru a iniția un atac dinspre mare. Deja am spus asta. Acesta este primul punct.

Al doilea. Există o altă oportunitate: porturile din Marea Azov – Berdiansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru, și suntem pregătiți să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cerealele ucrainene exportate. Puteți face asta, vă rog.

Deja lucrăm la procesul de deminare. Încheiem munca – odată, trupele ucrainene au amplasat trei straturi de mine. Acest proces se încheie. Vom creea logistica necesară. Nu este o problemă, vom face asta. Acesta este al doilea punct.

Al treilea. Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre și prin România.

Patru. Este de asemenea posibil prin Ungaria.

Și al cincilea, este de asemenea posibil să facem asta prin Polonia. Da, există unele probleme tehnice deoarece căile ferate au ecartamente diferite iar boghiurile de roți trebuie schimbate. Însă asta durează doar câteva ore, asta este tot.

În cele din urmă, cea mai ușoară cale este transportul cerealelor prin Belarus. Acesta este cel mai ușor și cel mai ieftin mod deoarece de acolo pot fi instant transportate către porturile baltice și mai departe către orice loc din lume.

Însă ar trebui să ridice sancțiunile aplicate Belarusului. Aceasta însă nu este problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko spune așa: dacă cineva vrea să rezolve problema exportului de cereale ucrainene, dacă această problemă există, vă rog folosiți cea mai simplă metodă – prin Belarus. Nimeni nu vă va opri.

Așa că, problema transportului de grâne din Ucraina nu prea există”.

Întrebat cum ar funcționa logistic transportul de cereale din porturile aflate sub controlul Rusiei și în ce condiții, președintele rus spune că nu există condiții: „Sunt bineveniți. Vom oferi trecere pașnică, vom garanta căi sigure către aceste porturi și vom asigura intrarea în siguranță a navelor străine și trecerea prin Marea Azov și Marea Neagră în orice direcție. Apropo, unele nave sunt blocate în porturile ucrainene acum. Acestea sunt nave străine, zeci. Sunt pur și simplu încuiate iar echipajele lor sunt ținute ostatice”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. La munte sunt așteptate ninsori și viscol
27/03/2023 10:15

 Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub cod galben de vant pe parcursul zilei de luni. Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Na ...

Dezastru în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă, nemulțumiți de reformele lui Netanyahu
27/03/2023 08:14

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in stradă in intreg Israelul, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Ministrul s-a pronuntat impotriva planurilor controversate de refor ...

Alertă hidrologică - Cod galben de viituri, pe râurile din opt bazine din România
26/03/2023 17:56

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat că, incepand de luni ora 10.00 pană marţi, ora 12.00, va fi instituit cod galben pentru unele sectoare de rauri din bazinele hi ...

Poliția Galați, noi precizări după accidentul feroviar: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h
26/03/2023 09:07

În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti in cazul accidentului feroviar de sambătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasul ...

Două cutremure, în România, duminică dimineață
26/03/2023 09:03

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs in noaptea de sambătă spre duminică, in zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional d ...

Vremea se schimbă radical după weekendul cu 25 de grade: urmează ger și chiar ninsori
25/03/2023 22:05

După acest weekend, cand temperaturile vor ajunge la amiază si la 25 de grade Celsius in unele zone din tară, vremea se va răci brusc. O masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei, va ajunge deasupra ...

Noi detalii în cazul polițiștilor care luau pizza ca șpagă în Iași: Cum au fost prinși
25/03/2023 17:49

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au finalizat in aprilie 2021 dosarul in care mai multi agenti de la Rutieră sunt acuzati că au luat mancare drept spagă. Procurorii ie ...

Șefa dintr-un mare spital, prinsă că dormea pe perne umplute cu bani. A făcut avere mutând asistente dintr-o secție într-alta și angajând pe șpagă
25/03/2023 11:51

 Florica Preda, fosta sefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova si una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unităti medicale, si-a incheiat cariera ”tri ...

Cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari,  Warren Buffett stă într-o casă de 31.000 de dolari
25/03/2023 09:29

 Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, dă dovadă de o modestie rară. El locuieste intr-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.000 de dolari in anul 1958, ii place să mănance ...

Ucraina cere măsuri împotriva Dianei Șoșoacă
25/03/2023 09:25

Purtătorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anuntat vineri că Ministerul de Externe „initiază impunerea de sanctiuni impotriva Dianei Şoşoacă ca persoană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei