Cryostasis: Sleep of Reason – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:14

Cryostasis: Sleep of Reason – RePlay Review

În general, senzaţia de frică poate fi tradusă printr-un fior rece pe şira spinării, în timp ce frigul ambiental poate favoriza apariţia unei nelinişti sau temeri, chiar dacă rareori această senzaţie e justificată. Action Forms, o tânără companie rusească, s-a gândit să combine aceşti doi catalizatori într-un survival-horror pe nume Cryostasis: Sleep of Reason.

Alexander Nesterov este un meteorolog rus plin de ambiţie ce colindă banchizele din apropierea Polului Nord, împins de curiozităţi ştiinţifice. Viscolul şi temperaturile scăzute nu iartă însă nici măcar un explorator experimentat, astfel încât eroul nostru se trezeşte pierdut în pustietatea albă, înconjurat doar de credincioşii săi câini Husky. Aceştia, dotaţi cu un simţ de orientare mai avansat, precum şi cu ceva mai mult bun-simţ decât meteorologul de serviciu, îl trag cu ultimele puteri pe Alexander către ceea ce pare a fi un spărgător de gheaţă.

Aşa cum japonezii se pricep în a miniaturiza orice le pică în mână, ruşii sunt cunoscuţi că procedează taman pe dos, iar North Wind nu face excepţie. Masivul vapor ce părea a fi salvarea meteorologului nostru se dovedeşte însă a fi într-o situaţie nu tocmai roză, fiind la rândul său prins în gheaţa arctică şi aflându-se într-o stare jalnică. Echipajul pare să fi dispărut cu totul, iar cei câţiva care au rămas la bord au suferit mutaţii teribile, nefiind deloc prietenoşi.

Alexander trebuie să descopere astfel ce a cauzat naufragiul spărgătorului de gheaţă, întrucât nimic nu pare să indice un simplu accident, să găsească rapid surse de căldură pentru a supravieţui mediului nemilos şi să se apere de membrii echipajului cu care nu te mai poţi înţelege. Toată acţiunea are loc aşadar la bordul navei ruseşti, despre care nu se poate spune că e un loc tocmai călduţ. Florile de gheaţă s-au format pe toate trapele şi mânerele expuse, lichidele împrăştiate pe jos s-au transformat în adevărate patinoare şi sunetul viforului care răzbate prin hublourile sparte întregesc atmosfera apăsătoare de singurătate şi frig.

Un element interesat implementat de către producători este tocmai această dinamică a folosirii surselor de căldură. Personajul nu are puncte de viaţă sau de sănătate, ci doar nivelul căldurii corporale. Dacă petrece prea mult timp expunându-se exteriorului sau doar într-o cameră mai friguroasă, poate să-şi găsească sfârşitul destul de repede. Acumularea căldurii, sau „vindecarea”, are loc în acelaşi mod, prin apropierea de o sursă de căldură, cum ar fi reşourile sau caloriferele, iar în caz de urgenţă chiar şi becurile sau veiozele pot fi folosite.

De asemenea, această energie migrează în funcţie de temperatura încăperii în care te afli, scăzând în cazul în care mediul înconjurător este friguros şi forţându-te să fii mereu în mişcare, căutând următorul calorifer sau conductă încălzită. Sistemul este interesant prin faptul că imprimă o senzaţie de urgenţă, un tremurici chiar, şi aduce mai aproape de jucător atmosfera friguroasă.

Ca în orice titlu horror, firul epic are un rol vital în conturarea atmosferei şi a mediului în care se desfăşoară acţiunea. Iar personajul nostru nu este doar un biet meteorolog, el având şi abilităţi speciale care-i permit să întrevadă fragmente din trecut, mai exact din cel recent al navei, aceste amintiri permiţându-i să reconstruiască seria de întâmplări ce au dus la dezastru.

Aceste fragmente sunt activate odată ajuns într-o anumită încăpere, sau de trecerea într-o zonă nouă, şi sunt realizate deosebit de atmosferic. Din păcate însă, detaliile oferite în acest mod sunt destul de vagi şi cam lipsite de subiect, astfel încât va trebui să terminaţi jocul pentru a avea o idee despre ceea ce se întâmplă de fapt. Altfel, căpitanul care parcă a luat-o razna sau secundul care ameninţă cu Siberia par veniţi din alt film. În plus, oarecum paralel cu firul epic principal există şi o poveste despre un trib care, forţat de împrejurări, o ia la plimbare printr-o pădure.

Această a doua povestire reuşeşte cu succes să rămână paralelă până la final, unde deşi ne este explicată componenta mistică a jocului, suntem lăsaţi cu tribul plimbăreţ în pom. O legătură între cele două poate fi realizată doar printr-un serios exerciţiu de imaginaţie, şi chiar când aceasta este făcută, nu oferă nimic extraordinar sau supra-realist, ci doar lasă impresia unei umpluturi.

În plus, nici monştrii (membrii echipajului care au suferit mutaţii) nu sunt foarte bine documentaţi, astfel că nu ne dăm seama de ce fochistul care agită toporul are ochii injectaţi sau de ce cutare matelot are înfipte în spinare nişte tuburi de oxigen şi se joacă cu focul. Cu toate astea, inamicii se comportă destul de fioros, fiind agresivi şi destul de eficienţi în creşterea pulsului. Chiar dacă e folosit acelaşi stil „sărit din întuneric” ca în orice film de groază, inamicii se comportă acceptabil, iar senzaţia de teamă este amplificată şi de camerele de obicei strâmte unde au loc înfruntările.

Una din cele mai importante abilităţi ale lui Alexander este Ecoul Mental, care-i permite să trăiască memoriile mateloţilor care au pierit la bordul navei pentru a rezolva puzzle-uri din trecut. Intrarea în memoria îngheţată a acestora permite de exemplu deschiderea unor uşi care sunt blocate în prezent, sau activarea anumitor sisteme ale navei ce permit avansarea către nivelul următor.

Aceste puzzle-uri sunt variate şi contribuie serios la atmosferă şi la descifrarea misterului ce înconjoară spărgătorul de gheaţă, fiind de obicei obligatorii pentru a trece de un obstacol. Astfel, poţi intra în memoria unui cadavru ce zace ciuruit de cioburi pe scaun în faţa unui panou de comandă pentru a-l adăposti în trecut şi a-l scăpa de moarte sigură, ca apoi să activezi cu personajul respectiv o uşă blocată în prezent. Sau poţi accesa memoria unui matelot ucis de un monstru pentru a-i lua puşca şi a-l salva de la pierzanie, pentru ca el să poată activa sistemul de răcire al reactorului. Să vă mai spun că poţi intra şi în sufletul unei văcuţe pe drumul spre abator, sau al unui urs înghesuit într-o peşteră?

Deşi aceste puzzle-uri sunt destul de isteţ gândite şi nu devin repetitive, ele sunt în marea lor majoritate obligatorii pentru a trece mai departe şi nu există penalizări pentru nereuşită, fiind trimis pur şi simplu să încerci din nou.

Un domeniu unde producătorii s-au informat serios este cel al armelor disponibile. Acţiunea se desfăşoară în 1968 şi arsenalul aflat la bordul navei cuprinde arme specifice acelei perioade, acestea fiind realizate magistral. Avem venerabila Mosin-Nagan (inclusiv varianta cu lunetă, arma preferată a lunetiştilor ruşi în al Doilea Război Mondial), Tokarev SVT-40 şi, bineînţeles, PPSH-41, sau mai bine zis, Tommy Gun-ul vecinilor de la est.

Toate acestea sunt reprezentate fidel, inclusiv capacitatea încărcatoarelor şi modul de operare, iar folosirea lor în luptă reprezintă un mare plus pentru atmosferă. Asta şi pentru că eroul nostru reîncarcă arma cu o nonşalanţă cel puţin bizară, mai ales când o creatură îşi face drum către el, iar sistemul de ochire este cel puţin realist, nefiind o idee bună să tragi fără să te uiţi prin cătare. De asemenea, capacitatea redusă a încărcătoarelor sporeşte dramatismul situaţiei, dar în schimb muniţia se găseşte din plin la bordul navei, probabil pentru a-i ajuta pe ţintaşii mediocri ce ratează mai des decât prevede legea.

În afară de armele de distanţă avem nu mai puţin de trei arme de apropiere. Un lanţ înfăşurat pe pumn, în stil mafiot, o valvă smulsă dintr-o conductă, probabil într-un moment de disperare, şi un topor de pompier. Mare diferenţă din punct de vedere al puterii de atac nu prea există între cele trei, poate doar toporul să-ţi ofere ceva mai multă încredere, iar folosirea lor implică un efort al întregului corp. Astfel, rotirea toporului sau a valvei necesită un „avânt” şi perspectiva se clatină suficient de mult încât să nu ştii unde loveşti de fapt; noroc că raza de acţiune este destul de mare.

Mişcarea în sine are o oarecare logică, întrucât se presupune că Alexander e îmbrăcat cu o pufoaică care-i stânjeneşte mişcările, dar acest body-awareness e limitat de lipsa membrelor inferioare. Din acest motiv, senzaţia e destul de ciudată, mai ales după ce te opinteşti realist să dai cu barda în duşman, pentru ca mai apoi să priveşti în jos şi să nu-ţi găseşti picioarele. Tot aici intră şi inutilitatea salturilor, în primul rând pentru că nu prea ai peste ce sări, apoi pentru că salturile sunt atât de impotente încât şi o balustradă reprezintă un obstacol de netrecut.

Mai avem şi două arme ce sunt inutile din cauza modului în care au fost gândite nivelurile. Pistolul de semnalizare nu-şi are rostul decât în exterior, pe unde oricum treci destul de rar şi chiar dacă ai lansa o rachetă, sperând că se mai află vreun vas prin pustietatea aceea, oricum vizibilitatea e de doar câţiva metri. Iar în interior sunt utile doar pentru spartul ţurţurilor şi uneori pentru derutarea inamicilor, care se vor învârti în jurul rachetei pe care o vor considera o sursă de căldură. Varianta cu lunetă a Mosin-Nagan-ului este de asemenea greu de folosit din cauza spaţiilor închise, iar zoom-ul nu este altceva decât micşorarea rezoluţiei în cadrul lunetei, ceea ce face deosebirea ţintei de mediul înconjurător să semene cu un examen oftalmologic.

Cu toate acestea, luptele sunt dinamice şi dramatice, mai ales datorită ratei scăzute de foc, animaţiilor personajului, precum şi a realizării tehnice a inamicilor. Ele nu sunt însă lipsite de momente hazlii, oferite tocmai de sistemul de sănătate. Astfel, poţi să stai liniştit cu spatele la un mutant care-ţi descarcă în spinare încărcător după încărcător, reuşind să supravieţuieşti fără prea mari probleme doar pentru că stai cu degetul pe un bec.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei