Cum se vor întoarce acasă, de sărbători, românii din Europa, în condițiile pandemiei? Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean

schengen (1)

Dimensiune font:

| 28-10-2020 18:07

 Într-un interviu pentru Hotnews, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat care sunt noile recomandări ale Comisiei Europene referitoare la testarea de COVID-19 înainte de urcarea în avion, ce date vor trebui să dea pasagerii pentru a putea fi ulterior depistate contactele unei persoane care a fost confirmată pozitiv și cum se va asigura un minim de conectivitate în UE în perioada sărbătorilor de iarnă, când foarte mulți cetățeni europeni se vor întoarce acasă din țările în care muncesc.

Comisia Europeană a adoptat astăzi o serie de recomandări pentru statele membre referitoare la testările de COVID-19 care se vor face pentru pasagerii liniilor aeriene. Deja există țări/aeroporturi unde se întâmplă acest lucru. Care au fost problemele întâmpinate până acum și care sunt recomandările Comisiei pentru perioada imediat următoare referitoare la testări?

 

 
Adina Vălean: Într-adevăr, sunt aeroporturi europene în care se pot face teste, cu variante de testare înainte și după zbor. Sunt și aeroporturi în afara UE unde pasagerii se pot testa și chiar și linii aeriene care un încercat să implementeze testarea înainte de zbor. Sunt și țări care cer un test făcut cu un anumit timp înainte de a ajunge la destinație.

Deci, după cum vedeți, ne lipsesc regulile comune. Pe fond, problema rămâne aceeași – dacă nu avem recunoaștere reciprocă a testelor între state, dacă nu avem indicații despre tipul de teste sau reguli uniforme privind carantina și testarea, aceste demersuri nu vor face călătoriile mai ușoare.

Așadar, punem astăzi bazele unor reguli privind testarea, reguli care vor fi dezvoltate în protocoale de către experții noștri de la agenția de securitate în aviație (EASA) și de la centrul de combatere a răspândirii bolilor, ECDC. Traficul aerian acum e foarte scăzut, iar oamenii nu pot călători, pe de o parte pentru că restricțiile implică și carantine adesea foarte lungi și pe de altă parte pentru că nu există măsuri previzibile.

Ajungi la destinație și nu știi dacă ce era valabil acum două zile mai funcționează și astăzi. Dacă am avea reguli comune oamenii ar călători mai ușor.

Testarea se va face în aeroporturi? În ce măsură sunt pregătite aeroporturile să gestioneze eventualele aglomerații generate de timpii de așteptare?

Exact tipul acesta de detalii vor fi conținute în protocoalele EASA și ECDC, pe care sper să le avem gata în următoarele săptămâni. Aceste protocoale de testare pentru transportul aerian nu vor conține neapărat indicația ca testele să se facă în aeroporturi. Mai curând vor da un orizont de timp pentru testare – cu cât timp înainte de îmbarcare trebuie făcut testul, dacă el trebuie repetat la sosire, care este în acest caz perioada de carantină.

Ideea ar fi, de pildă, să poată fi testați în aeroporturi, pe loc, pasagerii care sunt suspecți de infecția cu Covid-19. Avem în discuție și tipul de teste folosite, teste care să fie acceptate și mutual recunoscute de statele membre.

Aceste teste vor majora prețul biletului de avion? Cine plătește pentru testarea pasagerilor?

Testarea nu e conținută în prețul biletului de avion, pentru că nu liniile aeriene o vând pasagerilor, în acest caz. Atunci când situația epidemiologică va fi mai bună decât acum, vor exista țări în care și din care se va zbura fără teste în prealabil sau după. Dacă testele vor fi contra cost, asta depinde de politicile statelor membre, ca și până acum.

Dacă un pasager cumpără un bilet de avion iar la testarea din aeroport este depistat cu COVID-19 el va pierde banii de bilet sau va putea să și-i recupereze de la compania aeriană?

În acest moment, legea care reglementează drepturile pasagerilor nu prevede rambursare în cazul în care unui pasager i se refuză îmbarcarea din motive de sănătate sau securitate. Dar, de fapt, dacă un pasager primește sau nu banii înapoi este o chestiune care ține de tipul de bilet cumpărat, practic de contractul comercial între cumpărător și vânzător.

Cum vor putea fi depistate persoanele ce au stat în avion lângă un pasager care, ulterior, a fost depistat infectat cu coronavirus? Ce date vor trebui să dea pasagerii la cumpărarea biletului de avion și cum va arăta „passenger online locator form”?

În acest moment, există o recomandare a EASA care cere liniilor aeriene să folosească aceste formulare în care există date de bază despre un pasager – nume, date de contact, ruta pe care merge, numărul avionului sau locul pe care a fost așezat. Datele sunt cele care ar putea determina o hartă de contacte, în caz de infectare.

Noutatea este că acest formular de localizare va fi digital, online, astfel încât datele să poată fi transferate între statele membre și această localizare să se poată face la scară europeană. Aș spune că acest formular online, digital, împreună cu aplicațiile de tracing, vor modifica în bine felul în care vom călători în această pandemie.

În condițiile în care foarte multe dintre cursele aeriene sunt și vor fi anulate în perioada imediat următoare, cum se va păstra totuși conectivitatea în Europa? Concret, cum vor putea veni în țară de sărbători românii care lucrează în acest moment în alte țări din UE?

În acest moment, traficul aerian este la un minimum – să vă dau un exemplu de dată recentă, în 21 octombrie 2020 au fost cu 70% mai puține curse aeriene decât în 21 octombrie 2019.

Peisajul e sumbru și nici măcar perioada de vară nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor industriei de transporturi. Nu numai aviația e într-o situație foarte dificilă economic, dar și operatorii de trenuri internaționale, feriboturi sau autocare. Chiar cu ajutoare financiare, deblocate rapid de Comisia Europeană în criză, ne așteptăm la probleme pentru multe companii, probleme care înseamnă desființarea unor rute.

Vrem ca oamenii să ajungă acolo unde au nevoie, când au nevoie. Mă refer la motive profesionale, de afaceri, dar și urgențe personale. De aceea, cerem statelor membre să mențină, prin ajutoare de toate tipurile, o conectivitate minimă în Uniunea Europeană, să mențină un minimum de rute funcționale.

Sunt optimistă și spun că o să putem salva Crăciunul, iar familiile din România se vor reuni de sărbători.

Printre prevederile de astăzi e și una care se referă la culoare de tranzit, care sunt trasate de-a lungul rețelei europene TEN-T, pe unde mașinile personale și cele cu pasageri, nu numai cele cu marfă, să poată trece cu rapiditate, fără controale și condiții suplimentare, în regim de tranzitare a unei țări.

În contextul în care numărul infectărilor crește de la o zi la alta, iar măsurile restrictive impuse de țări devin tot mai severe, cum vă asigurați că nu vom avea situații ca în primăvară când, de exemplu, românii erau blocați în granița Ungariei și nu se puteau întoarce acasă?

Dreptul la liberă circulație e un drept al cetățenilor europeni, iar statele membre trebuie să îl respecte. Descurajăm luarea de măsuri care interzic circulația persoanelor, nu suntem de acord cu interdicțiile care privesc mijloacele de transport. Statele membre pot impune carantină, de pildă, dacă experții lor în sănătate publică o recomandă, dar nu pot restricționa libera circulație.

În primăvară au existat blocaje în ceea ce privește transportul de mărfuri dintr-o țară în alta. Cum vă asigurați că aceste lucruri nu se vor întâmpla și în această iarnă?

Culoarele verzi (Green Lanes), create și implementate împreună cu statele membre la finalul lui martie au rezolvat această problemă a cozilor uriașe de la granițe, cozi care puneau în pericol buna funcționare a pieței unice. Atunci, am pus pe picioare un mecanism de puncte de contact în toate ministerele transporturilor europene, coordonat de noi, care a funcționat impecabil.

La 7 luni după adoptarea primei variante a Culoarelor verzi, în 90% din cazuri, camioanele cu marfă au trecut frontierele așteptând mai puțin de 15 minute. Acum, avem o variantă cu noi prevederi care să facă lucrurile mai simple și pentru celelalte moduri de transport. Nu cred că vom retrăi primăvara. Între timp, cred că toată lumea a învățat multe lecții.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Începe procesul lui Donald Trump cu actrița porno Stormy Daniels: Va fi cel mai senzațional din istorie
22/04/2024 12:17

Procesul istoric de la New York al lui Donald Trump - primul fost preşedinte SUA judecat penal - intră de luni in făgaşul propriu-zis, după ce săptămana trecută au fost aleşi juraţii care vor trebui s ...

Cod galben de ninsori în zonele montane din 14 județe. Ploile se extind în restul țării, iar temperaturile rămân scăzute
22/04/2024 09:11

 ​O atenţionare cod galben de ninsori insemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură va intra in vigoare luni, la ora 18:00, informează Administraţia Naţională de Meteor ...

Angajați de la căile ferate, prinși beți la serviciu. Un paznic de barieră avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
21/04/2024 12:25

 În primele trei luni ale anului 2024, politistii de la transporturi au depistat 10 cazuri in care angajati de la căile ferate cu atributii in siguranta circulatiei feroviare erau sub influenta bău ...

BREAKING - SUA aprobă 61 de miliarde de dolari către Ucraina: vor primi și activele înghetațe ale Rusiei
20/04/2024 21:26

Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusesti inghetate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari i ...

Vremea se răcește brusc: un val de aer rece intră în România. Vom avea parte de ninsori și ploi abundente
20/04/2024 17:03

Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat intr-un proces accentuat de răcire, iar incepand de luni vom avea temperaturi si mai scăzute. Pană la mijlocul săptămanii viitoare vom avea par ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei