De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Speranța de viață în România și câteva explicații posibile

batran bunici1

Dimensiune font:

| 31-01-2021 14:30

 Româncele trăiesc în medie mai mult ca românii, dar diferența duratei medii de viață a scăzut în ultimii ani cu aproape un an, arată datele Institutului Național de Statistică, consultate de HotNews.ro. Spre finanlul ciclului de viață, lucrurile se inversează. Speranța de viață sănătoasă la 65 de ani e mai mare în rândul bărbaților români decât în cazul femeilor, mai arată datele.

 
De ce femeile trăiesc, în medie, cu 5,5 ani mai mult decât bărbații?, se întreabă INS. Şansele la o viaţă mai lungă sunt, în toate ţările membre ale UE, mai mari în cazul femeilor. Statisticile europene, disponibile la nivelul anului 2018, arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, 83,7 de ani, pe când speranţa medie de viaţă a bărbaţilor este de 78,2 ani. Cercetătorii afirmă că această diferenţă este explicată în mare parte de stilul de viaţă, mai sănătos în cazul femeilor, şi de ocupaţiile diferite ale celor două sexe.



 

În România, speranţa de viaţă la naştere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbaţi şi de 79,6 de ani pentru femei.

Speranţa de viaţă, calculată pentru anumite vârste, este un indicator relevant în domeniul statisticii sănătății, fiind reper pentru configurarea politicilor sociale care iau în considerare ciclul de viaţă al femeilor şi bărbaţilor, cum ar fi: politicile de ocupare, în domeniul pensiilor, al îngrijirii sănătăţii, îngrijirii de lungă durată etc. De exemplu, pe baza valorii indicatorului speranța de viață la 60 ani, se poate aprecia longevitatea unei populații, în special când aceasta este marcată de fenomenul de îmbatrânire.

Este cunoscut faptul că persoanele vârstnice au o stare de sănătate mai precară și o mortalitate mai ridicată, comparativ cu cele care aparțin grupelor de vârstă mai tinere.
 
În țara noastră, speranța de viață la 60 de ani este în creștere; în anul 2018, se estima că o persoană ajunsă la

această vârstă, ar mai fi avut de trăit, în medie, 20,2 ani. Deşi speranţa de viaţă scade odată cu vârsta, diferenţele pe sexe se menţin superioare la femei pe tot parcursul vieţii. La vârstele înaintate, ecartul dintre sexe se diminuează, ajungând să fie mai mic de un an la vârsta de 80 de ani.

Speranța de viaţă sănătoasă măsoară numărul mediu de ani pe care o persoană se așteaptă să îi trăiască, la o anumită vârstă, cu o stare de sănătate bună, având în vedere ratele specifice de mortalitate, morbiditate şi riscul de invaliditate pentru anul respectiv.
 
Conceptul speranţă de viaţă sănătoasă a fost propus în 1964, iar prima metodă de estimare a valorilor indicatorului denumit speranţa de viaţă sănătoasă a fost propusă în 1971. Indicatorul combină informaţii asupra prevalenţei pe vârste a stării de sănătate şi de boală, cu date asupra mortalităţii pe vârste. În anul 1989, a fost stabilită o rețea de cercetare internațională (REVES) pentru a promova utilizarea indicatorului speranța de viață sănătoasă și pentru a îmbunătăți comparabilitatea datelor între statele lumii. Astăzi, Organizația Mondială a Sănătății calculează și alți indicatori suplimentari - precum speranța de viață ajustată în funcție de dizabilități.






Populaţia României trăieşte mai mult în prezent, comparativ cu anul 2008, însă nu şi mai sănătos. Afirmația este valabilă pentru ambele sexe. În anul 2018 bărbaţii au o speranţă de viaţă sănatoasă mai mare decât cea a femeilor cu 0,4 ani, faţă de situaţia inversă înregistrată în anul 2008, când speranţa de viaţă sănătoasă a femeilor o depăşea pe cea a bărbaţilor cu 2,9 ani. Speranţa de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 59,6 ani (în anul 2018), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,2 ani (în anul 2018), faţă de 59,6 ani (în anul 2009). La nivelul UE, în anul 2018, ecartul dintre femei şi bărbaţi pentru speranța de viață sănătoasă la naștere este de 0,4 ani, în favoarea populaţiei feminine, pentru care speranţa de viaţă sănătoasă la naştere este de 59,6 ani.

Populaţia rezidentă a ţării continuă să se caracterizeze printr-un excedent numeric al populaţiei feminine, în special pentru grupele de vârstă de peste 50 ani, și mai evident la peste 85 ani. Raportul de masculinitate, la 1 ianuarie 2020, a fost de 95,7 persoane de sex masculin la 100 persoane de sex feminin. Până la vârsta de 56 ani, numărul bărbaţilor a fost mai mare decât cel al femeilor, începând cu această vârstă numărul femeilor devenind mai mare şi ajungând la grupele de vârstă de peste 85 ani de aproximativ două ori mai mare decât cel al bărbaţilor.

 
Populaţia din mediul rural este mai îmbătrânită decât cea din urban. La 1 ianuarie 2020, aproximativ 20,6% din populaţia rurală a depăşit vârsta de 65 ani, în totalul populaţiei feminine rurale ponderea femeilor vârstnice fiind de aproape 24,7%.


La 1 ianuarie 2020 „longevivii”, segmentul populaţiei de 80 ani şi peste, reprezentau 4,8% din totalul populaţiei, în creştere comparativ cu anul 2010 (3,6%). Din totalul persoanelor de 80 ani şi peste 34,8% erau bărbaţi şi 65,2% femei. Indicele de îmbătrânire a populaţiei a crescut în ultimii ani la ambele sexe, ajungând la 1 ianuarie 2020 la 95,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere la masculin şi 148,3 persoane vârstnice la 100 persoane tinere la feminin.

Comparativ cu anul 2010, indicele de îmbătrânire demografică a crescut cu 15,5 puncte procentuale la masculin şi cu 22,9 puncte procentuale la feminin. Vârsta medie a populaţiei ţării a crescut de la 40,6 ani (2010) la 42,3 ani (1 ianuarie 2020), vârstă medie ce caracterizează ţările cu o populaţie „adultă”.
 

Populaţia feminină, cu o vârstă medie de 43,9 ani a fost şi în 2020 mai îmbătrânită decât cea masculină cu 3,3 ani.

În mediul urban, vârsta medie a populaţiei feminine a fost cu 3,2 ani mai mare decât cea a populaţiei masculine, iar în mediul rural cu 3,3 ani.
 
Posibile explicatii ale duratei de viață diferite în cazul bărbaților și femeilor:
 
Peste tot în lume femeile trăiesc mai mult decât bărbații - dar acest lucru nu a fost așa dintotdeauna. Datele disponibile din alte țări (în România nu avem seturi de date pe perioade atât de lungi) arată că femeile trăiau mai puțin decât bărbații în urmă cu puține sute de ani.

Între timp, lucrurile s-au schimbat. Știm că durata de viață e afectată de factorii biologici, comportamentali și de mediu, dar nu știm cu precizie intensitatea cu care aceștia influențează cât anume trăim.

Alt motiv care a contribui la schimbare țin de anumite evidențe medicale. Bărbații fumează mai mult, de pildă. În trecut, anumite boli infecțioase afectau mai mult femeile, reducându-le speranța de viață. Dar progresele din medicină au mai ”armonizat” din diferența duratei vieții.

E drept, diferențele la nivel de țari sunt mari. În Rusia, femeile trăiesc cu 10 ani mai mult decât bărbații, în vreme ce în Bhutan diferența e mai mică de jumătate de an.

Un alt argument ține de faptul că , de exemplu, bărbații tind să aibă mai multe grăsimi în jurul organelor (au mai multă „grăsime viscerală”) în timp ce femeile tind să aibă mai multe grăsimi așezate direct sub piele („grăsime subcutanată”).

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Dezvăluiri din anchetă! Care a fost cauza exploziei de la Călimănești
22/09/2023 11:16

Cauza probabilă a accidentului de pe A7, in judetul Vrancea, este o fisură in teava de gaz, afirmă pentru MEDIAFAX surse participante la anchetă. „Fisură in teavă. Asta este probabil cauza accident ...

Britanicii pun degetul pe rana armatei ruse - care este aspectul cheie care contribuie la moralul scăzut al rușilor
22/09/2023 01:54

Absenta rotatiilor regulate a unitătilor in serviciul de luptă este „foarte probabil” unul dintre aspectele cheie care contribuie la moralul scăzut al armatei ruse si la incapacitatea de a efectua pregă ...

CNAIR: Firma lui Umbrărescu nu făcea lucrări de relocare la gazoductul care a explodat la Călimănești, dar a cerut aviz de la Transgaz
22/09/2023 01:51

Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, joi, in urma exploziei unei conducte de gaze care trecea sub santierul Autostrăzii Moldovei, că Documentatia Tehnică pentru o ...

Venezuela a trimis 11.000 de soldați să „recucerească” o închisoare controlată de interlopi. Deținuții aveau piscină, club și zoo
22/09/2023 01:50

Guvernul din Venezuela a trimis 11.000 de militari pentru a relua controlul asupra uneia dintre cele mai mari inchisori din tară, controlată de mult timp de o retea de interlopi, relatează BBC. Inchisoarea T ...

O turistă a chemat poliția când a aflat că are de plătit 1.000 de dolari după ce a mâncat la restaurant
22/09/2023 01:47

O turistă din Japonia a fost socată să afle că nota de plată la restaurantul unde a luat masa se ridică la 1.000 de dolari si a chemat politia, acuzand faptul că nu a fost informată corect cu privire la ...

Un bărbat din Ucraina a fost salvat din munți, la granița cu România. Mai mulți turiști polonezi au participat la căutări
22/09/2023 01:43

Misiune amplă de căutare, joi după-amiaza, in Maramures, pentru găsirea unui bărbat din Ucraina rătăcit in munti. Apelul la 112 a fost dat de o altă persoană, care nu a putut oferi detalii despre locul ...

Ucraina a revizuit legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE
21/09/2023 19:59

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ...

Doi soți sunt în stare critică după ce s-au intoxicat în beci de la mustul fermentat
21/09/2023 16:34

Un bărbat de 85 de ani si o femeie de 74 de ani sunt in stare critică, după ce s-au intoxicat cu bioxid de carbon provenit de la mustul fermentat. Incidentul a avut loc in orasul Tulcea, conform Mediafax. U ...

Rușii își acuză comandații de incompetență - Atacuri prost concepute și muniție de proastă calitate
21/09/2023 08:39

Institutul pentru Studierea Războiului, in raportul lor din 20 septembrie, a analizat un apel video postat de membrii Batalionului 1 mobilizat al Rusiei al Regimentului 1442 din regiunea Altai. Soldatii au sus ...

Un cutremur a avut loc în Vrancea, în noaptea de miercuri spre joi
21/09/2023 08:33

Un cutremur cu magnitudinea de 2,8 pe Richter a avut loc in noaptea de miercuri spre joi in Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pămantului (IN ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei