Dead Rising 2 Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 16:58

Dead Rising 2 Review

După ce vezi câte un anime a cărui acţiune se desfăşoară în Statele Unite, rămâi trăznit. Da, Statele arată cum te-a obişnuit media occidentală, dar personajele au reacţiile, personalităţile şi replicile de nuanţă orientală ce provoacă grimase şi hohoteli a la Mutley din partea audienţei.

Şi dacă e să ne luăm după Dead Rising 2, un mall e mare cât vreo 3-4 stadioane alăturate. Nu ştiu însă dacă detaliul acesta e o parabolă/satiră la adresa consumerismului, fiindcă am fost prea ocupat să decapitez zombie folosind unelte de grădinărit, jucării, pubele şi lansatoare de rachete improvizate ca să caut un sens mai profund.

Cert e că sunt mulţi zombie. Şi multe unelte de grădinărit. Şi jucării. Atât de multe, încât Dead Rising 2 poate fi descris ca un brawler superficial cu un scenariu de banc tip „de câţi zombie e nevoie ca să…” . O singură menţiune – să nu te plictiseşti omorând chestii lente şi idioate şi alergând printr-un mall timp de şase ore jumătate per campanie.

La fel de cert e că te poţi îmbrăca în orice gioarse contemporane ai putea găsi în orice magazin de gioarse contemporane, că există o dezvoltare a abilităţilor, cunoştinţelor şi caracteristicilor personajului şi că factorul principal nu e imersiunea sau vreo epopee semicinematografică, ci simpla şi clasica distracţie.

Cu alte cuvinte, Dead Rising 2 e pentru Left 4 Dead ce e Saint’s Row pentru Grand Theft Auto. Are foarte multe opţiuni de personalizare, e nepretenţios, distractiv într-un sens stupid şi mai lejer, pierzând la atmosferă, poveste, complexitate şi valoare de producţie. Dar toate lucrurile astea sunt oricum mult mai superficiale în parodii. Să-l taxăm pentru că aderă la altceva e ca şi când am strâmba din nas la Robin Hood şi Bărbaţii în Izmene pentru că nu-l vedem pe Kevin Costner, sau mai nou – Russell Crowe – dramatizând soarta haiducilor.

Apoi, trebuie spus că Dead Rising 2 e o parodie asiatică. Umorul nu are aceeaşi formulă sau convenţie la care te-ai aştepta şi câteodată veţi râde mai mult din pricina aspectelor neintenţionate – un sport post-apocaliptic difuzat ca un reality show ţicnit, în spiritul Battle Royale sau supravieţuitori cu perspective şi tendinţe mai sărite de pe fix decât însăşi bestiile cu care se confruntă. Unele poante trebuie luate aşa cum sunt, atipice, iar trasarea unor paralele e redundantă odată ce aţi intrat în spiritul lipsit de minte sau înţelegere al alergăturii open-world.

În fond, conceptul de parodie e, evident, unul occidental, iar deviaţia aceasta reprezintă mixtura în care cultura asiatică urbană a reuşit să-şi integreze capriciile într-o lume care dă pe dinafară de visul şi coşmarul american, hot dog-ul respectiv mall-ul.

La capitolul zombie, ei sunt de toate formele şi sexele. Avem pensionari, anorexici, slăbănogi care se clatină ameninţător printre rafturi doldora de obiecte letale şi întinzând câte o gheară optimistă spre un fost megastar al cascadoriilor motorizate.

Tu fiind Chuck Greene. Acuzat pe nedrept de epidemia cea mai recentă a morţilor vii carnivori, eşti forţat să-ţi demonstrezi nevinovăţia într-o anchetă de tip „pixelul albastru”. Pentru asta, interacţionezi cu lidera grupării CURE, un fel de Crucea Roşie adaptată curentului zombie, încercând în acelaşi timp să livrezi un fel de antibiotic intitulat ZOMBREX fetiţei tale în fiecare dimineaţă timp de 3 zile, până când vine „cavaleria”.

Partea drăguţă e că în funcţie de cât de multe misiuni îndeplineşti cu succes şi ce decizii iei atunci când există acest element, povestea are mai multe finaluri. Partea proastă e că timpul nu poate fi dat înapoi, nu există autosave şi uneori deadline-urile sunt înfiorător de presante, ceea ce face paleta de opţiuni o trunchiere cu două ramuri (eşec şi reuşită) în care e mai comun să sari şi să alergi prin marea de zombie decât să resimţi algoritmi complicaţi ce compun latura de alegeri şi consecinţe din orice joc decent non-liniar. Câteodată însă, rămâi cu minute adiţionale pe ceas.

Iar în timpul care-ţi mai rămâne, poţi salva diverşi rătăciţi din magazine sau accesa misiunile secundare. Pe lângă secrete, elemente de platforming, boşi (psihopaţi care n-au nimic mai bun de făcut decât să ridice armele împotriva tovarăşului lor, omul, în mijlocul unei invazii a morţilor vii) sau experimente a căror scop e artizanatul de arme pe cât de excentrice, pe atât de eficiente.

Fiindcă nu ajunge o bâtă de baseball ca să iniţiezi un scandal de proporţii apocaliptice, o nu. O bâtă de baseball decorată cu cuie sparge ţeste mult mai abitir. Şi dacă nu e de ajuns, mai avem găleţi cu bormaşini ataşate de pus pe golovanele confuze ale monştrilor, câte o drujbă la fiecare capăt al unei vâsle cât o zi de post sau mănuşi de arte marţiale mixte cu ţepi pentru sporirea cantităţii de sânge vărsat.

Reţetele pot fi culese în urma level up-ului, experimentării după ureche sau ajutorului oferit de tovarăşii de co-op. Din păcate, acest aspect e afectat de numărul destul de mic de oameni care apar în lista oferită de Windows Live şi, dacă speraţi să nu căutaţi la patru dimineaţa un tovarăş de scandal, ar fi bine să vă luaţi de la bun început un prieten cu voi.

Altfel o să ajungeţi ca mine, să împărtăşiţi cele mai adânci aspiraţii şi preferinţe literare cu un rus nevorbitor de limba engleză via Google Translate, un danez insomniac din Insulele Feroe şi o fetiţă de 12 ani din Costa Rica a cărei chiul de la şcoală asigură găsirea ultimei doze de ZOMBREX înainte să sune ceasul fatal. Toate variantele având problemele de latenţă, stabilitate, coliziune sau legislaţie conservatoare privind minorii aferente.

Boşii, că tot i-am menţionat mai devreme, sunt un exemplu de pathfinding şi AI stupid, alimentat de tactici câteodată exasperante care te forţează să foloseşti tot ce ai la dispoziţie din mediul înconjurător ca să ai cea mai mică şansă de a-i înfrânge. Lupta melee devine interesantă abia atunci când începi să primeşti abilităţi în plus, iar multe combo-uri realizate de psihopaţii peste care dai sunt fie nedrept de puternice, fie evitabile doar prin noroc, glitch-uri sau sfânta tehnică trial and error. Te simţi ca atunci când loveşti un clovn în faţă ca să simţi un vag discomfort când îl vezi plângând – nu ştii dacă ai procedat corect sau universul face mişto de tine. Cel puţin eu aşa mă simt, confuz şi înfrigurat.

Partea drăguţă e că ai diverse metode de crowd control, poţi arunca cu aproximativ tot ce nu e bătut în cuie, iar prezenţa vehiculelor, cărucioarelor şi a combinaţiilor dintre, să zicem, un scaun cu rotile şi o baterie de maşină, produce unul din cele mai devastatoare dispozitive de transportat paraplegici din istorie. Iar organizaţia CURE nu protestează împotriva genocidului de infectaţi, în parte pentru că e atât de al naibii de distractiv.

Şi dacă uităm jocurile pe care le avem pentru distracţie, cu ce mai rămânem?


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Party privat, intr-un restaurant din Capitala. Participantii au fost amendati, iar patronul, dus la politie pentru audieri
29/11/2020 23:25

 Politistii au amendat duminica seara 26 de persoane care participau la un eveniment privat organizat intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul localului a fost dus la politie pentru a ...

Prima ieșire televizată a lui Donald Trump după alegerile prezidențiale: Am câștigat detașat. Alegerile au fost trucate
29/11/2020 22:46

Preşedintele in exerciţiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-şi va schimba opinia" privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, in cursul primului său interviu ...

Topul județelor după noua raportare de cazuri COVID-19: București are peste 880 de cazuri în ultima zi / Prahova și Brașov, circa 350
29/11/2020 15:27

 Nu mai putin de 10 judete, aproape un sfert din total, au raportat peste 200 de cazuri de imbolnăviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăseste in continuare in Capi ...

Constanța a ajuns la cea mai mare rată de infectare din țară, deși reședința și alte localități sunt în carantină
29/11/2020 14:16

Rata de infectare a explodat in Constanta in luna noiembrie, iar judetul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din tară, in timp ce municipiul si alte 8 localităti au fost car ...

Pensiuni în flăcări la Moeciu
29/11/2020 14:13

  Trei pensiuni au luat foc, sambătă, in statiunea Moeciu din judetul Brasov. Turistii cazati acolo s-au autoevacuat, astfel că nimeni nu a fost rănit, potrivit reprezentantilor ISU. Incendiul a porn ...

Alegeri in SUA: Curtea Suprema a statului Pennsylvania respinge o plangere a lui Trump. Echipa miliardarului inregistreaza 20 de infrangeri judiciare
29/11/2020 14:03

Curtea Suprema a statului Pennsylvania a respins o noua plangere a campaniei lui Donald Trump, prin care denunta nereguli in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, reducand astfel aproape definitiv posibili ...

Instantele anuleaza majoritatea amenzilor date de autoritati pentru nepurtarea mastii. Politistul trebuie sa constate personal contraventia
29/11/2020 11:41

Avocatii au constatat ca, in majoritate, instantele de judecata admit plangerile petentilor care contesta amenzile aplicate pentru nepurtarea mastii. "Majoritatea instantelor se pronunta favorabil petenti ...

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!
29/11/2020 11:36

De la sfarsitul lunii ianuarie 2020, romanii nu mai pot fi amendati pentru că nu au actul de identitate la ei. Desi legea s-a schimbat in luna ianuarie a acestui an, sunt si acum politisti locali care nu cunos ...

Cod galben de ninsori, luni, în 8 județe din Muntenia și Dobrogea   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
29/11/2020 11:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

FOTO/VIDEO - Polițist, la un pas de moarte din cauza unui șofer nervos. Bărbatul l-a izbit cu mașina și a dispărut
29/11/2020 11:17

Un poliţist a fost lovit violent, cu maşina, de un şofer care a staţionat neregulamentar in zona Gării de Nord, a anunţat Sindicatul Europol, sambătă, pe Facebook.       "Poliţi ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei