Delta Force: Black Hawk Down Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 15:54

Delta Force: Black Hawk Down Review

Cand spui Novalogic te gandesti imediat la jocuri ca Tachyon: The Fringe, Armored Fist 3, F-22 Lightning 3, dar mai ales la seriile Comanche si Delta Force. Aparut in octombrie 1998, Delta Force a demonstrat capabilitatile engine-ului bazat pe voxeli, engine ce a devenit celebru in urmatorii ani. Desi pentru prima data intr-un FPS oferea spatii extrem de largi, primul titlu al seriei vanduta in prezent in peste 3.5 milioane de exemplare se misca ingrozitor de prost pe cele mai bune sisteme ale vremii. Drept urmare, in noiembrie 1999 Novalogic au adaugat in Delta Force 2 o oarecare accelerare 3D pentru placile video Nvidia TNT, insa si acest joc era departe de a rula fluid. Exact un an mai tarziu aparea Delta Force: Land Warrior urmat apoi in iunie 2002 de addonul Task Force Dagger, titluri care au facut trecerea la un engine 3D. Insa Novalogic au renuntat complet la voxeli abia odata cu lansarea lui Delta Force: Black Hawk Down, joc ce foloseste motorul grafic din Comanche 4.

Delta Force: Black Hawk Down Delta Force: Black Hawk Down

La prima vedere, judecand dupa titlu, s-ar putea spune ca Black Hawk Down este inspirat dupa cartea lui Mark Bowden (1999) sau dupa filmul lui Ridley Scott (2001). De fapt, cele 16 misiuni single-player reprezinta propria viziune a celor de la Novalogic asupra evenimentelor ce au culminat cu tragica zi de 3 octombrie 1993. In 1991, datorita dictatorului Mohamed Siad venit la putere in urma asasinarii in 1969 a presedintelui Shermarke, Somalia a fost aruncata intr-un razboi civil. Un mai tarziu, o cumplita foamete a devastat aceasta tara cauzand moartea a peste 350.000 de persoane. Drept urmare, Statele Unite si ONU au intocmit un plan numit Operation: Restore Hope ce consta in acordarea de ajutoare in medicamente si alimente. Inceput pe 8 decembrie 1992, acest program a ameliorat intr-o oarecare masura situatia dramatica din aceasta tara, insa desfasurarea sa a fost mereu amenintata de capii factiunilor locale. Prin ocuparea in 1993 a capitaliei Somaliei, Mogadiscio, cel mai temut adversar al americanilor a devenit Mohamed Farah Aideed, liderul clanului Habr Gedir fiind considerat tinta principala a Special Forces si Army Rangers. Cartierul sau general a fost atacat pe 13 iulie 1993, printre victime numarandu-se 4 jurnalisti, al cincilea reusind sa scape cu viata. In continuare, in cursul unui raid efectuat pe 3 octombrie, 18 soldati ai fortelor speciale americane au fost omorati si alti zeci au fost raniti, iar doua elicoptere Black Hawk pilotate de Mike Durant, respectiv Cliff Wolcott, au fost doborate. De mentionat ca intregul program umanitar incheiat pe 3 martie 1995 a costat Statele Unite 1.7 miliarde de dolari si s-a soldat in total cu 43 de soldati americani morti (60 dupa alte surse) si alti 153 raniti.

Delta Force: Black Hawk Down Delta Force: Black Hawk Down

Evenimentele din Delta Force: Black Hawk Down nu se opresc in jurul zilei de 3 octombrie, ci se continua si cateva luni mai tarziu. Astfel, la inceput esti un soldat US 10th Mountain Division, fapt ce se reflecta in tipul misiunilor pe care le are de indeplinit, si anume protejarea si salvarea diferitelor convoaie umanitare ONU. Apoi, din perspectiva unui membru Task Force Ranger, trebuie sa distrugi transporturi inamice de munitii si echipamentele militare, o statie radio, sa salvezi soldati pakistanezi, sa aperi sate somaleze sau o zona o anumita perioada de timp, sa salvezi echipajele celor doua elicoptere doborate (Super Six One si Super Six Four) si chiar, in cadrul ultimei misiuni, ca membru Delta Force, sa il ucizi pe Mohamed Farah Aideed, desi acesta in realitate, s-a autoproclamat in iunie 1995 presedintele Somaliei, decedand pe 1 august, ca urmare a unei rani primite in timpul unei batalii pentru enclava Medina.

Delta Force: Black Hawk Down Delta Force: Black Hawk Down

In afara de ultimul nivel, dificultatea misiunilor este redusa. In primul rand ai un numar limitat de salvari ce variaza de la o misiune la alta, optiune de un real ajutor, caci nu de putine ori nu vei muri datorita unor reflexe intarziate, ci din cauza evenimentelor scriptate, a faptului ca nu aveai de unde sa stii ca atunci cand ajungi intr-un anumit punct vei fi ucis de un inamic aflat sus, pe o cladire inamica, in spatele tau. In al doilea rand, parcurgerea unui nivel este de obicei lineara, in general nu exista cai alternative de a ajunge intr-un anumit waypoint. In rarele situatii cand o poti face, vei avea ocazia cateodata sa observi ca nu au loc evenimentele scriptate din punctul D deoarece ai sarit peste punctul C, astfel ca pentru a termina misiunea va trebui sa refaci traseul in ordine chiar daca, de exemplu, elicopterele americane curata terasa unei cladiri plina deja de cadavrele inamicilor ucisi de tine.
In al treilea rand, AI-ul este inexistent, in ciuda declaratiilor facute de producatori care se laudau ca AI-ul va fi cea mai serioasa imbunatatire adusa seriei. Ca si in titlurile anterioare, exista cazuri cand un adversar nu reactioneaza deloc sau cu intarziere atunci cand ii dobori tovarasii. De asemenea, vei avea parte de momente in care, atat coechipierii tai, cat si inamicii, fie raman blocati intr-o usa, perete sau camion repetandu-se la infinit aceleasi animatii, fie stau efectiv unul langa altul, probabil schimband diferite retete culinare ori impartasind valori culturale.
In al patrulea rand, adversarii mor daca sunt atinsi de un singur glont, indiferent daca au fost loviti in cap, in picioare sau in maini, in timp ce tu poti incasa lejer mai multe proiectile. Starea sanatatii tale nu este afisata prin intermediul unui contor, asa cum se obisnuieste in alte FPS-uri, ci cu ajutorul culorilor prin care trece icoana soldatului din stanga ecranului.

Delta Force: Black Hawk Down Delta Force: Black Hawk Down

Interfata e ok, ti se arata doar ceea ce este necesar, lasand ecranul aerisit. Mai mult, pe mini-harta ti se afiseaza directia din care provin tirurile inamice. Pacat ca ea este 2D, ceea ce duce la aparitia unor confuzii privind localizarea lor, a waypoint-urilor sau a obiectelor aflate pe nivele de altitudine. In timpul unei misiuni poti culege item-uri de sanatate sau munitie – numarul lor variaza in functie de nivelul de dificultate, dar, ciudat, acesta nu influenteaza numarul de salvari disponibile intr-o misiune. De asemenea, pacat ca nu poti lua munitia sau armele inamicilor ca in Battlefield 1942. In schimb poti alege alte arme prin intermediul unor cladiri numite armory.
Comportamentul armelor este apropiat de realitate. Desi ne-ar fi placut ca proiectilele sa poata trece prin anumite medii, exista recul, precizia armelor este influentata de ipostaza in care te afli (pe loc, culcat, in alergare) si de viteza vantului, iar sunetul lor este foarte veridic. De altfel, daca luam in considerare muzica orientala, vocile personajelor, sunetul de fundal alcatuit din mormaiturile somaleze, transmisiile radio prin care ti se comunica obiectivele misiunilor, privind aspectul sonor nu este nimic de reprosat.
Cel mai frumos suna mitralierele montate pe Humvee-uri sau pe elicoptere, pacat insa ca aceste vehicule nu pot fi conduse. Cu toate acestea, ele contribuie mult la farmecul jocului. Exploziile lor ce au loc indiferent ca tragi in cauciucuri, motor sau caroserie, dar mai ales miscarea lor in functie de denivelarile terenului sau de manevrele efectuate in aer afecteaza substantial precizia tirului sporind considerabil sentimentul de imersiune in joc. Constienti de acest impact asupra jucatorului, producatorii au facut in asa fel incat mai toate misiunile sa fie bazate pe folosirea unor astfel de vehicule – impresia data de primele misiuni ale jocului se concretizeaza intr-o tensiune foarte rar intalnita in alte jocuri.
Una dintre cele mai tensionate misiuni a fost aceea pe timp de noapte in care a trebuit sa folosesc aproape mereu vederea in infrarosu. Pe langa faptul ca misiunea in sine era una de tip stealth ce consta in eliminarea inamicilor facand cat mai putin zgomot, parcurgerea nivelului trebuia facuta la pas si datorita luminilor ce se blurau la fiecare miscare mai brusca si care iti puteau afecta serios campul vizual. Un alt element ce mentine atentia jucatorului treaza este ca nu prea poti distinge adversarii de populatia civila. Poti muri foarte repede daca nu tii seama ca deosebirea principala rezida in faptul ca civilii nu sunt inarmati, plus ca uciderea acestora, ca si cea a coechipierilor tai este unul dintre motivele pentru care poti esua intr-o misiune.

Delta Force: Black Hawk Down Delta Force: Black Hawk Down

Desi sunt ceva mai destepti decat AI-ul inamic, coechipierii tai nu se descurca prea stralucit singuri, astfel meniul prin care le poti da ordine se poate dovedi de un real folos, insa am resimtit de multe ori lipsa unor optiuni ca “follow me”, “cover me”, “go there”, optiuni intalnite, de exemplu, in Conflict: Desert Storm. Poti juca misiunile single-player in mod cooperativ, insa doar teoretic, caci acest mod lipseste, in ciuda promisiunilor facute de producatori. Este bine totusi ca avem Deathmatch, Team Deathmatch, Team King of the Hill, Capture The Flag, Attack and Defend, Flag Ball si Search and Destroy ce contin fiecare un numar cuprins intre 8 – 24 de harti, majoritatea fiind aproape identice si asezate in perechi. Primele 4 moduri sunt cunoscute, ele se gasesc si in alte titluri ale genului. In modul Attack and Defend o echipa castiga daca distruge toate obiectivele pazite de cealalta echipa intr-o anumita perioada de timp. In Flag Ball trebuie sa aduci un steag verde in propria baza, iar Search and Destroy consta in distrugerea tuturor tintelor adverse cu ajutorul satchel charges.
Cu toate ca aceste moduri multiplayer pot fi intalnite si in jocurile anterioare ale seriei, ele aduc un element nou, si anume Progressive Spawn Point(s) (PSP). Asemanator cu Battlefield 1942, jucatorul poate alege in ce punct sa se spawneze, cu conditia ca acesta sa fi fost in prealabil capturat. Este o inovatie binevenita ce sporeste dimensiunea tactica a jocurilor pe echipe, dimensiune data si de amplasentul diferitelor arme montate pe cladiri sau de folosirea elicopterelor si a Humvee-urilor ce patruleaza pe harta. Timpul in care se poate spawna un jucator poate fi setat din server. Este de preferat ca acesta sa fie cat mai mare atunci cand pe o harta sunt 32 de jucatori, dar mai ales din cauza ca aceste puncte de spawn rareori sunt aleatorii – nu putine sunt ocaziile in care vei face 5-6 fraguri la rand sau vei fi omorat de aceleasi ori deoarece te respawnezi in acelasi loc. De asemenea, in acest timp poti chema un coechipier medic care sa te vindece, caci jucatorii pot alege intre 4 tipuri de caractere: sniper, gunner, CQB sau medic. Fiecare categorie are armele sale specifice ce sunt impartite in primary, secondary si back-up weapons: M21, M24, MCRT.300 Tactical, Colt.45, M9 Beretta, shotgun, M60, M240, CAR 15, M16, SAW, AT4, Claymore ori Satchel charge. Acestui arsenal i se mai adauga si echipament suplimentar: detonator, binoclu, flash sau frag grenade si cutit.
Interesant este ca modurile multiplayer nu se bazeaza pe numarul de fraguri, ci pe numarul de puncte. Primesti puncte daca omori inimicii aflati la distanta mare, daca ei se afla intr-o anumita zona, daca dobori mai multi deodata, daca poarta un steag sau se afla in apropierea lui. Pierzi puncte atunci cand te sinucizi, cand esti omorat sau cand iti ucizi coechipierii.

Delta Force: Black Hawk Down Delta Force: Black Hawk Down

Spuneam mai sus ca Delta Force: Black Hawk Down foloseste motorul grafic din Comanche 4, fapt ce prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Pe de o parte, desi intalnim aceleasi spatii foarte mari, trasatura caracteristica intregii serii, ele au o utilitate practica extrem de redusa mai ales privind nivelele multiplayer. De exemplu, Devil Dogs este o harta excelenta pentru Deathmatch intre sniperi, insa la inceput uciderea unui adversar aflat la o distanta enorma este aproape imposibila, partial datorita cetii ce mascheaza poligoanele foarte indepartate, partial din cauza ca jocul nu afiseaza raza la care armele pot fi mortale. Cu toate ca engine-ul are un cod de retea modificat, placerea unei partide multiplayer mai este diminuata si de pingul uneori foarte mare, responsabil uneori de situatiile in care, desi am avut un inamic in vizor ce statea nemiscat, nu am putut sa il omor oricate gloante am tras in el.
Pe de alta parte, Black Hawk Down este cel mai aratos titlu al seriei. Cu toate ca umbrele sunt pixelizate, armele sunt 3D si soldatii sunt modelati frumos, animatiile, cu unele exceptii, sunt bune, ei schiopateaza atunci cand sunt raniti sau se tin de mana lovita. Jocul se misca fluid atat in spatii indoor, cat si in cele outdoor, iar apa, gratie tehnologiei pixel shader, arata excelent. Trebuie mentionata aici si miscarea aerului produsa de elicea si rotorul elicopterelor, indiferent daca este vorba de norii de praf sau de valurile apei. La categoria efecte mai adaugam reflexia cerului si a norilor pe lentila armei cu luneta – pacat ca aceasta reflexie este identica si atunci cand te afli intr-o cladire. In categoria efectelor care arata bine, dar sunt nefolositoare, mai adaugam si perspectiva third-person in care tintirea adversarilor este aproape imposibila.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei