00000  media-145519

Dimensiune font:

Dezastrul din New York: Mortii de Covid-19 vor fi ingropati in parcuri. Medic: Va fi mai rau decat v-ati imaginat vreodata

| 07-04-2020 11:28

 Unul dintre cele mai mari orase din afara Asiei, New York, este acum centrul epidemiei mondiale de coronavirus. Metropola se apropie de cifrele totale ale Chinei in ce priveste numarul de imbolnaviri si de decese, iar medicii si autoritatile avertizeaza ca nu e decat inceputul.

Bilantul cazurilor si deceselor creste de la o ora la alta, astfel ca stim doar ca luni seara erau inregistrate peste 67.000 de cazuri si 3.128 de morti doar in orasul New York, relateaza presa externa, printre care si Univision New York.

Iar medicii, oficialii si locuitorii se pregatesc pentru cea mai grea saptamana de pana acum, dupa cum a recunoscut si presedintele Donald Trump.

De aici incolo incep o avalansa de cifre, de masuri anuntate in timp real, dar si de declaratii ale medicilor si autoritatilor. Vi le prezentam in ordine.

Cum arata cifrele

Sunt doar cinci tari in afara SUA care au mai multe cazuri de COVID-19 decat New Yorkul si doar sase au mai multi morti. Spre comparatie, orasul New York are mai multe cazuri decat Iranul sau Marea Britanie, mai multi morti decat Germania. Spre comparatie, China are 81.700 de cazuri si 3.331 de morti.

O treime din imbolnavirile din oras sunt in Queens, ceva mai mult de un sfert in Brooklyn, aproape 13.000 in Bronx, aproape 10.000 in Manhattan si aproape 4 mii in Staten Island.

Dar dezastrul din oras nu se opreste aici. Numarul de cazuri s-a dublat in 9 zile, iar cel de decese s-a triplat in 8 zile.

Iar pana acum am vorbit strict despre oras. In acelasi timp, situatia din intreg statul New York arata magnitudinea raspandirii in aceasta zona. Sunt peste 130.000 de cazuri si aproape 5.000 de morti, arata statistica NBC News, adica mai mult de o treime din totalul Americii la numar de cazuri si de decese. Pana luni seara, erau inregistrate peste 363.000 de cazuri si peste 10.700 de morti in Statele Unite, potrivit cifrelor centralizate de Worldometers.

Al doilea cel mai afectat stat este New Jersey, invecinat la nord cu New York, care are aproape 40.000 de cazuri si aproape 1.000 de morti.

Masuri extreme luate de autoritati: morti ingropati provizoriu in parcuri

In fata acestui val coplesistor, autoritatile americane pun la bataie absolut tot ce au.

"Este mai clar decat oricand ca orasul New York riposteaza. Avem un inamic invizibil, un inamic feroce. Insa acest oras riposteaza cu tot ce avem", spune primarul Bill de Blasio, citat de CBS New York. Acesta a mai declarat ca orasul are nevoie de inca 45.000 de cadre medicale in cursul acestei luni.

Totodata, edilul sustine ca, desi spitalele au un numar insuficient de ventilatoare in fata a ce va urma in aceasta saptamana, orasul "a castigat cateva zile" cu ceva ajutor din alte parti. Insa, chiar si asa, rezerva se va termina la jumatatea saptamanii, cel tarziu, fiind nevoie de pana la 1.500 de ventilatoare pana duminica, pentru a asigura necesarul luptei in prima linie.

In plus, ventilatoarele pe care Elon Musk le promisese nu vor putea fi construite in timpul necesar de Tesla.

De asemenea, un consilier municipal, Mark D. Levine, a scris pe contul de Twitter ca in curand vor fi folosite morminte "temporare", transmit New York TimesCNNFox News si New York Post.

"In curand vom incepe 'ingroparea temporara'. Asta va fi facut cel mai probabil folosind pentru inhumare parcurile din New York (da, ati citit bine). Va fi facut intr-o maniera demna, ordonata si temporara", sustine Levine.

And still the number of bodies continues to increase. The freezers at OCME facilities in Manhattan and Brooklyn will soon be full. And then what? 8/

 

Soon we'll start “temporary interment”. This likely will be done by using a NYC park for burials (yes you read that right). Trenches will be dug for 10 caskets in a line.

It will be done in a dignified, orderly--and temporary--manner. But it will be tough for NYers to take. 9/

3.955 persoane vorbesc despre asta


Acesta a adaugat ca "trebuie sa infruntam realitatea sumbra ca avem nevoie de mai multe resurse pentru a ne ocupa si de cei morti".

Levine sustine ca familiile celor decedati sunt refuzate de conducerile cimitirelor, iar situatia este cu atat mai grava cu cat sunt si mai multi oameni care mor acasa in perioada acestei crize.

 

Declaratiile inspaimantatoare ale medicilor

In fata acestei situatii, medicii sunt in egala masura ingrijorati cu privire la ce va urma, dar si luati prin surprindere de multe aspecte ale acestei crize.

Spre exemplu, chiar daca varstnicii si cei cu probleme cardiace sunt mai vulnerabili la cele mai grave efecte ale virusului, 1 din 5 pacienti internati in spitalele din New York are sub 44 de ani, scrie Bloomberg.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a spus in weekend ca inca este neclar daca varful epidemiei reprezinta un punct pe o curba a infectiilor sau un "platou" in sine.

In acest context, seful serviciului national de sanatate publica, viceamiralul Jerome Adams, a declarat ca saptamana aceasta va fi cea mai grea si cea mai trista pentru "majoritatea americanilor", descriind viitoarea perioada sumbra a pandemiei ca un "moment Pearl Harbor" si un 9/11 (referire la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001).

Declaratiile multora dintre medici se incadreaza in categoria celor alarmiste, din pacate. Fie ca este vorba despre situatia actuala, despre ce se asteapta pentru urmatoarele saptamani sau despre virus in sine, medicii americani nu sunt deloc optimisti.

Iata mai jos, cateva dintre declaratii:

 • "Pregatiti-va, pentru ca inca n-ati vazut cea mai rea zi pe care v-ati imaginat-o vreodata. (...) Sunt atat de bolnavi incat ii pierzi intr-o clipa. (...) Acesti pacienti sunt atat de diferiti de orice pacient pe care l-am vazut pana acum. In mod normal, avem cativa pacienti care sunt atat de bolnavi, dar acum sectiile de ATI sunt pline cu ei si niciunul nu poate respira", Julie Eason, terapeut respirational, de la o unitate de primiri urgente din Brooklyn, catre medicii din restul tarii, potrivit CNN.
 • "Trebuie sa ne pregatim pentru cantitatea coplesitoare de decese pe care le vom avea. (...) M-a sunat fiul unui pacient si mi-a spus 'Tatal meu are 80 si ceva de ani. Stiu ca va muri si sunt trist ca va muri singur'", Cheryl Rolston, sefa departamentului de urgenta.
 • "Aici, in departamentul de primiri urgente, este un nivel de intensitate pe care il vezi doar in zonele de dezastru", Robert Gore, medic de urgenta.
 • "Avem cativa pacienti tineri care nu sunt obisnuiti sa vada asta si unii plang. Astea sunt chestii de 'Anatomia lui Grey' pentru ei, nu viata reala. Nu ar trebui sa se intample in fata lor", Lorenzo Paladino, medic de urgenta, despre pacientii tineri care vad pacienti resuscitati.
 • "Asta este cam cea mai rea situatie pe care am vazut-o. Pentru ca in cazul unui dezastru (natural), stim in ce ne bagam. Aici, este nonstop", Michael McGillicuddy, supervizor de morga.
 • "Cunostinele noastre despre acest virus au doar trei luni. Invatam din mers ciudateniile si excentricitatile si lucrurile inspaimantatoare pe care le poate face acest virus. (...) (Pacientii cu coronavirus - n.red.) sunt incredibil de bolnavi. (...) Si echipa medicala este in pericol. Lucruri de acest fel sunt pur si simplu devastatoare pentru echipa medicala", Patrick Borgen, Centrul Medical Maimonides din Brooklyn, relateaza Business Insider.
 • "Spitalul se transforma practic intr-o uriasa unitate medicala pentru COVID", Trevour Pour, Mount Sinai.
 •  

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
ANUNȚUL de care se temeau toți românii din Marea Britanie!
03/06/2020 14:58

 Noile măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus interzice britanicilor să facă sex in propria casă cu o persoană care nu işi are domiciliul acolo.   Guvernul britanic urmează să s ...

ALERTĂ METEO Cod galben de averse, vânt și grindină în 7 judeţe din ţară
03/06/2020 14:39

Alertă meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. ANM a emis miercuri noi avertizări nowcasting cod galben de averse, vant si grindină, valabile in 7 judeţe, in orele următoare, conform Me ...

Când deschid țările lumii granițele pentru turiști!
03/06/2020 13:47

 1. Cipru (partea turcă) 1 iunie 2020 2. Turcia ???????? 30 iunie 2020 3. Bulgaria ???????? 10 iunie 2020 4. Qatar ???????? 10 iunie 2020 5. Grecia ???????? 10 ...

CNN: Numărul soldaţilor scoşi pe străzile din SUA, acelaşi cu al celor aflaţi în Irak, Afganistan şi Siria
03/06/2020 09:10

 În timp ce mii de americani au ieşit pe străzi pentru o altă zi de proteste care cer justiţie pentru George Floyd, peste 17.000 de membri ai Gărzii Naţionale sunt pregătiţi să sprijine for ...

În așteptarea turiștilor, Grecia va efectua săptămâna viitoare teste pe bază de anticorpi pe 16 insule. De asemenea, întreg personalul medical din țară va fi testat
03/06/2020 09:02

 Autoritătile din domeniul sănătătii elene vor efectua teste pe bază de anticorpi pe 16 insule săptămana viitoare, a declarat marti seful Organizatiei Nationale de Sănătate Publică (EODY) Panagio ...

 HARTA METEO LIVE VEZI METEO IN TIMP REAL  Nu scapam de ploi, dar cresc temperaturile
03/06/2020 06:07

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

LIVE VIDEO După SUA, EXPLOZIE DE VIOLENȚE și la Paris: Mii de protestatari, majoritatea de culoare, au incendiat clădiri și blochează străzile
03/06/2020 04:41

 Jandarmeria a scos trupele speciale si incearcă să restabilească ordinea.    UPDATE Cei mai multi protestatari sunt tineri, liceeni sau studenti, cu varste de pană in 25 de ani. Multi sun ...

Inca 12 romani au pierdut lupta cu COVID-19. Numarul deceselor a ajuns la 1.288
02/06/2020 20:40

 Inca 12 romani au pierdut lupta cu COVID-19, anunta marti dimineata Grupul de Comunicare Strategica. Primul anunt a fost facut dimineata, fiind facute publice datele pentru 3 decese. Este vorba despre ...

Peste 700 de vandali au fost arestați, doar la New York, în urma jafurilor din timpul nopţii
02/06/2020 20:35

Primarul oraşului american New York, Bill de Blasio, a prelungit pană la sfarşitul săptămanii interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, după ce protestele care au continuat luni in urma uciderii afro ...

ALERTĂ METEO emisă de ANM: Averse, tunete, vânt, grindină și vijelii în mai multe zone din țară
02/06/2020 15:27

E alertă meteo in mai multe zone din tară. Administratia Natională de Meteorologie a emis marti o informare meteo de vreme rea valabilă pentru sudul, sud-estul si centrul tării, pană miercuri. De marti o ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!