default

Dimensiune font:

Difuzarea imaginilor cu bătăi între minori, în şcoli, interzisă pe posturile TV de CNA

| 26-02-2013 18:30

Televiziunile nu vor mai putea difuza imagini cu bătăi între minori, în şcoli, şi nu vor mai putea comunica adresa paginii de internet pe care sunt postate asemenea imagini, potrivit unei prevederi a unui proiect de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului, adoptată de CNA.

 

Proiectul de Decizie este discutat pentru prima dată de membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în şedinţa de marţi. Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA.

Potrivit proiectului de Decizie, "nu se vor difuza imagini care prezintă violenţă între minori în şcoli", "nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini şi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese".

Proiectul de Decizie mai prevede că "secvenţele violente din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului". "Face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială", se mai spune în proiectul de Decizie.

Totodată, proiectul de Decizie prevede că imaginile în care minorii sunt implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorilor, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora. De asemenea, radiodifuzorul trebuie să se asigure că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi.

Aceste prevederi au fost adoptate de membrii CNA după îndelungate discuţii, unii dintre aceştia făcându-şi griji să nu fie "prea restrictivi în reglementare" şi să nu "limiteze libertatea de exprimare".

Totuşi, membrii CNA au fost de acord că sunt necesare reglementări suplimentare în legislaţia secundară audiovizuală pentru protecţia minorilor, având în vedere că posturile de televiziune difuzează din ce în ce mai des înregistrări video şi imagini cu copii bătându-se în săli de clasă, preluate din surse puţin verificate, în general de pe internet.

Potrivit Laurei Georgescu, preşedintele CNA, scopul acestor prevederi noi discutate în şedinţa de marţi de către Consiliu este "descurajarea violenţei în şcoli". "S-a ajuns să se preia filmuleţe de pe YouTube", a spus Laura Georgescu.

"Se promovează violenţa în şcoli în diverse forme", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA. "Şi, promovându-se, se augmentează (violenţa în şcoli, n.r.)", a adăugat Laura Georgescu.

La rândul său, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a spus că 75% din imaginile difuzate de radiodifuzori în care sunt prezentate scene din şcoli cu violenţă între minori sunt "regizate". Buda a mai spus că uneori respectivele scene, filmate cu telefonul mobil şi postate pe internet (YouTube sau conturi de pe reţele de socializare), nici nu s-au petrecut în şcoli, care însă sunt menţionate ca fiind locul de desfăşurare al diferitelor conflicte în ştirile difuzate apoi de televiziuni.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a declarat că prin această Decizie se adaugă prevederi la legislaţia secundară. "Experienţa mea arată că, oricât ai adăuga, dacă nu se respectă nişte principii fundamentale, radiodifuzorii vor găsi întotdeauna o cale să ocolească prevederile detaliate", a spus Mititelu.

El a precizat că CNA nu poate să interzică prezentarea la posturile TV a ştirilor despre violenţa în şcoli. "Punem tot felul de oprelişti. Nu ştiu dacă facem un lucru înţelept", a spus Mititelu.

În schimb, Laura Georgescu a spus: "Nu interzicem, nu facem cenzură". Ea a spus că prezentarea situaţiilor de acest gen trebuie să fie făcută de radiodifuzori cu respectarea legislaţiei audiovizualului.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că există şi situaţii în care interesul şcolii, în cazul în care are probleme reale, este să nu facă publice astfel de lucruri. Ea a insistat că radiodifuzorii trebuie să ceară punctul de vedere al conducerii şcoli în care au loc acte de violenţă între minori. Totuşi, a spus Trepcea, difuzararea informaţiilor despre astfel de cazuri nu trebuie să fie condiţionată de obţinerea de către radiodifuzori a unui acord din partea conducerii şcolii.

O discuţie lungă au purtat membrii CNA şi când au analizat "sursa" de provenienţă a unor imagini cu violenţe între elevi, de multe ori această sursă fiind internetul.

Dacă unii membri ai CNA (Monica Gubernat) au fost pentru interzicerea difuzării la TV a unor secvenţe cu violenţa din instituţii şcolare, preluate din spaţiul virtual, alţi membri - Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - au fost de părere că internetul nu trebuie să fie eliminat.

"Nu trebuie să marcăm internetul ca o sursă pregnantă identificată (...) Să nu pornim de la premisa rea (...) Să nu excludem internetul ca unele din platforme pentru capturarea unor subiecte care să fie bine ambalate jurnalistic", a spus Radu Călin Cristea, precizând că, în astfel de cazuri, informaţiile difuzate de radiodifuzori trebuie verificate şi însoţite de indicii potrivit cărora sursă de informare este incertă.

"Nu mă aştept ca vreun jurnalist să spună pe post că sursa este nesigură", a spus şi Răsvan Popescu. "Găsim subterfugii ca să ajutăm creaţia jurnalistică să stea într-un pilon normal", i-a explicat Laura Georgescu.

Răsvan Popescu a spus, la rândul său, că nu contează de unde vin imaginile difuzate de radiodifuzor. "Încerc să nu ne trezim în situaţia în care punem embargo pe o realitate", a mai spus el.

"Contează subiectul - violenţa în şcoli difuzată pe ecrane, nu de unde preiei aceste imagini", a spus şi Narcisa Iorga, susţinând interzicerea difuzării la TV a imaginilor cu bătăi între minori, în şcoli.

Totuşi, Răsvan Popescu a spus că sunt situaţii în care difuzarea unor astfel de imagini poate să aibă relevanţă. De altfel, Popescu a fost singurul membru al CNA care a votat "împotriva" prevederii din proiectul de Decizie potrivit căreia imaginile cu bătăi între minori, în şcoli, sunt interzise la difuzarea pe posturile TV. Opt membri ai CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea) au votat "pentru" această prevedere.

Membrii CNA discută în momentul difuzării acestei ştiri şi alte prevederi ale proiectului de Decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizualului.

După ce va vota în integralitatea sa proiectul de Decizie, acesta va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, după cum a declarat, pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa de marţi a CNA, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului.

Decizia va putea intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.
rtv.net
 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Vantul puternic a doborat mai multi copaci in zona localitatii Predeal
14/11/2019 08:07

 Mai multi copaci au cazut miercuri dupa-amiaza, in zona statiunii turistice Predeal, din cauza vantului puternic, in conditiile in care zona inalta a judetului Brasov s-a aflat sub cod rosu de v ...

Scandal în PNL Brașov: Adrian Oprică, președintele organizației municipale, acuzat de delapidare, evaziune, fals și uz de fals, de asociatul lui
14/11/2019 08:04

Dezamăgit că plangerile sale nu sunt luate in considerare, Cristi Nită a recurs la acest gest disperat de a da publicitătii toate neregulile, in speranta că acest caz, al influentului lider PNL Brasov, va ...

Un incendiu PUTERNIC a izbucnit în Bistrița Năsăud, fiind cel mai violent din ultimii ani: Care sunt pagubele
14/11/2019 08:01

Un incendiu puternic, cel mai violent din ultimii ani din Bistrita-Năsăud, a distrus patru case de locuit, un atelier de tamplărie si două anexe gospodăresti din localitatea Sant, la fata locului interveni ...

Român din Italia, găsit mort în propria mașină. Moartea suspectă, anchetată de carabinieri
13/11/2019 17:17

  Roman din Italia, găsit mort in propria masină. Moartea suspectă, anchetată de carabinieri   Un roman, in varstă de 50 de ani, a fost găsit fără suflare in propria masină, ...

Ninsoare puternică în AUSTRIA. 10.000 de case, fără electricitate
13/11/2019 14:03

 Un număr de 10.000 de case au fost lăsate fără electricitate după prima ninsoare puternică căzută in regiunile alpine din Austria, conform DPA. Ninsoarea violentă a doborat copaci care s-au pră ...

Un fost international roman, inchis in Spania:
13/11/2019 13:50

 A jucat pentru Dinamo si Rapid, precum si pentru nationala Romaniei, insa a ajuns sa fie arestat si inchis in Spania sub acuzatia de a fi facut parte dintr-o retea mafiota de furturi cu carduri. E pove ...

Venetia, lovita de o maree istorica. Imagini fabuloase cu inundatiile (Foto&Video)
13/11/2019 10:09

 Venetia a fost inundata, marti seara, de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani, turistii inaintand cu greu pe strazile inundate pentru a se adaposti, in timp ce un vant puternic a provocat valuri in ...

Meteo: 23 de grade la mijloc de noiembrie
13/11/2019 08:22

 Temperaturile scad usor in zilele urmatoare si vantul se va intensifica in unele zone si vor fi averse. Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti, o avertizare de tip cod galben de vant si o i ...

Declarații ȘOCANTE despre Florin Cîțu ale unui fost jurnalist: 'Fuma într-una marijuana și derivate! Și mulți amici de-ai lui. UN DROGAT care fumează zilnic'
13/11/2019 08:05

Un fost jurnalist, acum consilier al Liei Olguta Vasilescu in Parlament, după ce i-a fost consilier si la Ministerul Muncii, a făcut, marti seara, o serie de declaratii socante despre Florin Citu, ministru de ...

O nava petroliera, disparuta de 3 saptamani, a aparut pe o plaja. Ce au descoperit localnicii cand s-au uitat inauntru
12/11/2019 19:58

  O nava petroliera fost descoperita la tarm, pe o plaja din Liberia, insa localnicii au avut un soc: nava era goala, fara niciun membru al echipajului la bord. Nava Tamaya 1 a aparut in mod mist ...