default

Dimensiune font:

Difuzarea imaginilor cu bătăi între minori, în şcoli, interzisă pe posturile TV de CNA

| 26-02-2013 18:30

Televiziunile nu vor mai putea difuza imagini cu bătăi între minori, în şcoli, şi nu vor mai putea comunica adresa paginii de internet pe care sunt postate asemenea imagini, potrivit unei prevederi a unui proiect de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului, adoptată de CNA.

 

Proiectul de Decizie este discutat pentru prima dată de membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în şedinţa de marţi. Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA.

Potrivit proiectului de Decizie, "nu se vor difuza imagini care prezintă violenţă între minori în şcoli", "nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini şi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese".

Proiectul de Decizie mai prevede că "secvenţele violente din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului". "Face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială", se mai spune în proiectul de Decizie.

Totodată, proiectul de Decizie prevede că imaginile în care minorii sunt implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorilor, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora. De asemenea, radiodifuzorul trebuie să se asigure că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi.

Aceste prevederi au fost adoptate de membrii CNA după îndelungate discuţii, unii dintre aceştia făcându-şi griji să nu fie "prea restrictivi în reglementare" şi să nu "limiteze libertatea de exprimare".

Totuşi, membrii CNA au fost de acord că sunt necesare reglementări suplimentare în legislaţia secundară audiovizuală pentru protecţia minorilor, având în vedere că posturile de televiziune difuzează din ce în ce mai des înregistrări video şi imagini cu copii bătându-se în săli de clasă, preluate din surse puţin verificate, în general de pe internet.

Potrivit Laurei Georgescu, preşedintele CNA, scopul acestor prevederi noi discutate în şedinţa de marţi de către Consiliu este "descurajarea violenţei în şcoli". "S-a ajuns să se preia filmuleţe de pe YouTube", a spus Laura Georgescu.

"Se promovează violenţa în şcoli în diverse forme", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA. "Şi, promovându-se, se augmentează (violenţa în şcoli, n.r.)", a adăugat Laura Georgescu.

La rândul său, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a spus că 75% din imaginile difuzate de radiodifuzori în care sunt prezentate scene din şcoli cu violenţă între minori sunt "regizate". Buda a mai spus că uneori respectivele scene, filmate cu telefonul mobil şi postate pe internet (YouTube sau conturi de pe reţele de socializare), nici nu s-au petrecut în şcoli, care însă sunt menţionate ca fiind locul de desfăşurare al diferitelor conflicte în ştirile difuzate apoi de televiziuni.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a declarat că prin această Decizie se adaugă prevederi la legislaţia secundară. "Experienţa mea arată că, oricât ai adăuga, dacă nu se respectă nişte principii fundamentale, radiodifuzorii vor găsi întotdeauna o cale să ocolească prevederile detaliate", a spus Mititelu.

El a precizat că CNA nu poate să interzică prezentarea la posturile TV a ştirilor despre violenţa în şcoli. "Punem tot felul de oprelişti. Nu ştiu dacă facem un lucru înţelept", a spus Mititelu.

În schimb, Laura Georgescu a spus: "Nu interzicem, nu facem cenzură". Ea a spus că prezentarea situaţiilor de acest gen trebuie să fie făcută de radiodifuzori cu respectarea legislaţiei audiovizualului.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că există şi situaţii în care interesul şcolii, în cazul în care are probleme reale, este să nu facă publice astfel de lucruri. Ea a insistat că radiodifuzorii trebuie să ceară punctul de vedere al conducerii şcoli în care au loc acte de violenţă între minori. Totuşi, a spus Trepcea, difuzararea informaţiilor despre astfel de cazuri nu trebuie să fie condiţionată de obţinerea de către radiodifuzori a unui acord din partea conducerii şcolii.

O discuţie lungă au purtat membrii CNA şi când au analizat "sursa" de provenienţă a unor imagini cu violenţe între elevi, de multe ori această sursă fiind internetul.

Dacă unii membri ai CNA (Monica Gubernat) au fost pentru interzicerea difuzării la TV a unor secvenţe cu violenţa din instituţii şcolare, preluate din spaţiul virtual, alţi membri - Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - au fost de părere că internetul nu trebuie să fie eliminat.

"Nu trebuie să marcăm internetul ca o sursă pregnantă identificată (...) Să nu pornim de la premisa rea (...) Să nu excludem internetul ca unele din platforme pentru capturarea unor subiecte care să fie bine ambalate jurnalistic", a spus Radu Călin Cristea, precizând că, în astfel de cazuri, informaţiile difuzate de radiodifuzori trebuie verificate şi însoţite de indicii potrivit cărora sursă de informare este incertă.

"Nu mă aştept ca vreun jurnalist să spună pe post că sursa este nesigură", a spus şi Răsvan Popescu. "Găsim subterfugii ca să ajutăm creaţia jurnalistică să stea într-un pilon normal", i-a explicat Laura Georgescu.

Răsvan Popescu a spus, la rândul său, că nu contează de unde vin imaginile difuzate de radiodifuzor. "Încerc să nu ne trezim în situaţia în care punem embargo pe o realitate", a mai spus el.

"Contează subiectul - violenţa în şcoli difuzată pe ecrane, nu de unde preiei aceste imagini", a spus şi Narcisa Iorga, susţinând interzicerea difuzării la TV a imaginilor cu bătăi între minori, în şcoli.

Totuşi, Răsvan Popescu a spus că sunt situaţii în care difuzarea unor astfel de imagini poate să aibă relevanţă. De altfel, Popescu a fost singurul membru al CNA care a votat "împotriva" prevederii din proiectul de Decizie potrivit căreia imaginile cu bătăi între minori, în şcoli, sunt interzise la difuzarea pe posturile TV. Opt membri ai CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea) au votat "pentru" această prevedere.

Membrii CNA discută în momentul difuzării acestei ştiri şi alte prevederi ale proiectului de Decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizualului.

După ce va vota în integralitatea sa proiectul de Decizie, acesta va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, după cum a declarat, pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa de marţi a CNA, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului.

Decizia va putea intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.
rtv.net
 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Purtați masca sub nas ca să puteți respira: AMENDA URIAȘĂ pe care o riscați
26/05/2020 12:11

Multi romani s-au conformat, partial, obligatiei de a purta măsti. Spunem partial pentru că măstile sunt purtate fără să acopere nasul, asa cum cere legea.Amenzile pe care le riscă cei care nu poarta mas ...

Inca doua persoane au murit de COVID-19. Bilantul total a ajuns la 1.207
26/05/2020 09:13

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, marti dimineata, ca inca doua persoane au murit de COVID-19, bilantul total ajungand astfel la 1.207 decese. Este vorba despre o femeie si un barbat din Ilfo ...

Au plimbat între spitale o pacientă bolnavă de coronavirus până când aceasta a murit
26/05/2020 09:09

O femeie diagnosticată cu coronavirus a murit după ce a fost plimbată intre spitale din cauza faptului că sectia de reanimare era in renovare. Pacienta in stare gravă a fost transferată la Spitalul Judete ...

HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL     Vremea va fi rece pentru aceastã perioadã, local deosebit de rece,
26/05/2020 06:07

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Luni au fost anuntate inca 20 de morti provocate de COVID-19 in Romania: 1.205 decese in total
25/05/2020 20:43

 Inca 20 romani au murit din cauza coronavirusului, a anuntat, luni, Grupul de Comunicare Strategica (GCS). Astfel, bilantul negru ajunge in Romania la 1.205. Prima informare a GCS a venit in jur de ...

Cât valorează 50 kg de heroină pe piața neagră. Au fost găsite în cabina unui TIR
25/05/2020 17:55

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat - judeţul Dolj au descoperit, ascunsă in cabina unui camion condus de un cetăţean bulgar, cantitatea de 50 kg de substantă su ...

17 decese provocate de COVID-19, anuntate azi. Am trecut de 1.200 de morti
25/05/2020 17:39

 Inca 17 romani au murit din cauza coronavirusului, a anuntat, luni, Grupul de Comunicare Strategica (GCS). Astfel, bilantul negru ajunge in Romania la 1.202. Prima informare a GCS a venit in jur de ...

ALERTĂ Cutremur în judeţul Vrancea
25/05/2020 17:35

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 pe Richter s-a produs luni după-amiaza, la ora locală 15:44, in judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizic ...

Informare meteo de vreme rea in aproape toata tara: Vor fi averse, descarcari electrice, vijelii si grindina
25/05/2020 14:58

 Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineata, o informare meteo de vreme rea, valabila pentru cea mai mare parte a tarii. Astfel, informarea meteo intra in vigoare luni, de la o ...

Inca 12 romani au murit de COVID-19, inclusiv o femeie de 36 de ani. A fost raportat si un deces din aprilie
25/05/2020 14:56

 Inca 12 romani au murit din cauza coronavirusului, a anuntat, luni, Grupul de Comunicare Strategica (GCS). Astfel, bilantul negru ajunge in Romania la 1.197. Prima informare a GCS a venit in jur de ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!