Disciples III: Renaissance Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:14

Disciples III: Renaissance Review

Lumea strategiilor fantasy pe ture cunoaşte trei nume sonore, dintre care două au deja o istorie ce depăşeşte un deceniu de existenţă. Desigur, este vorba de Heroes of Might and Magic şi de Disciples, cei doi mari rivali ai luptelor fantastice. Acestora li s-a adăugat acum doi ani şi "bunicul" refăcut King's Bounty, jocul care a reprezentat acum multă vreme sursa de inspiraţie pentru HoMM. Iar după 5 ani de luptă creativă şi două studiouri producătoare, Disciples reuşeşte să ajungă la jocul cu numărul trei, povestea creaturilor din Nevendaar căpătând un nou strat narativ.

Universul seriei este destul de complex, dar un rezumat este necesar pentru că au trecut destui ani de la apariţia precedentului Disciples, iar generaţiile de jucători s-au reorientat spre alte jocuri asemănătoare. Astfel, Tatăl Ceresc era atât de mândru de primul său înger, Bethrezen, că i-a oferit putere creatoare şi libertatea de a făuri o lume perfectă. Nevendaar a botezat-o acesta şi apoi le-a cerut ajutorul lui Wotan, Solonielle şi Gallean să o populeze.

Întâi au fost copacii înalţi până la cer, iar din trunchiurile lor s-au născut elfii; Merfolk, poporul apelor, a prins viaţă în adâncul oceanelor, iar din ciocanul lui Wotan s-au născut munţii populaţi apoi de pricepuţii dwarfi. Oamenii au fost ultimii aduşi în Nevendaar, creaţi de însuşi Bethrezen, dovedindu-se a fi şi cei mai curioşi şi mai nesupuşi.

Dar ceilalţi îngeri deveniseră geloşi pe Bethrezen şi curând oamenii au început să-şi dorească bogăţii, au atacat restul popoarelor, iar zeul suprem se supără pe Bethrezen şi îl exilează în adâncurile din Nevendaar. Neputând să se răzbune, acesta creează demonii care să-i ducă la suprafaţă ura. Şi îngerii se ceartă între ei, Wotan îl omoară pe Gallean, iar Solonielle încearcă în van să-l salveze, ajungând şi ea să înnebunească până la urmă, devenind Mortis, zeiţa undead. Ea găseşte până la urmă o soluţie să-l readucă la viaţă pe Gallean, doar că acesta refuză să rămână alături de creatura decăzută care a fost odată Solonielle. Astfel, Gallean revine alături de elfi, dar Mortis îi corupe şi îi transformă în Dark Elves, iar toată suferinţa poporului său îl face şi pe Gallean să dorească răzbunare, acesta ajungând până la urmă conducătorul elfilor întunecaţi.

După două paragrafe de istorie a la Tolkien ajungem şi la povestea din Disciples III, pornită de la Nevendaar-ul întunecat, plin de conflicte între toate creaturile sale. Dar o stea căzătoare anunţă sosirea unui mesager celest şi trei rase pornesc în căutarea acestuia, fiecare pentru interesul propriu şi scopuri nu tocmai curate. Deocamdată, avem oamenii (Empire), elfii (Elven Alliance) şi demonii (Legion of the Damned), dar deja există un add-on în lucru, Ressurection of Mortis, cu povestea axată pe hoardele de schelete umblătoare.

Cele trei campanii au câte şase misiuni fiecare, urmărind povestea a trei eroi, cu toţii strânşi în jurul mesagerului celest, Inoele. Lambert este reprezentantul oamenilor, comandant suprem al gărzii imperiale, soldat fără pereche şi plin de loialitate şi onoare. Haarhus este servitorul supus al lui Bethrezen, un razboinic-demon ce nu trebuie subestimat, mai ales că în forma sa "umană" a fost elf. Iar Arion este curajosul comandant al unei mici echipe de elfi, dar şi înţelept în ciuda tinereţii sale (vârsta se măsoară în secole la elfi, evident!).

Gameplay niţel modificat

Chiar dacă rivale, seriile Disciples şi Heroes of Might and Magic au fost şi sunt în continuare diferite în ceea ce priveşte mecanica de joc. Personal, am considerat-o pe cea din Heroes ceva mai accesibilă şi chiar mai logică, Disciples fiind mai restrictiv din anumite puncte de vedere. Astfel, până la Disciples III, trupele în ecranul de luptă erau fixe; acum, ele se pot deplasa pe câmpul de bătălie exact aşa cum o fac unităţile din Heroes, folosindu-se şi de anumite puncte speciale care aduc bonusuri la atac.

Acesta este doar un singur exemplu al schimbărilor iniţiate de producători, mulţi dintre fanii vechi ai seriei protestând nemulţumiţi că jocul a devenit o clonă de Heroes. Pe partea de luptă cam aşa e, dar sufletul Disciples e la locul lui, de la managementul trupelor până la grafica întunecată şi atmosfera apăsătoare ce domină Nevendaar-ul. Ce-i drept, această moştenire întunecată nu prea îi mai este de folos în anul de graţie 2010, când mult mai coloratele Heroes V şi King's Bounty deja au ceva ani de existenţă în spate. Pe undeva, lui Disciples III îi lipseşte dinamica celor două jocuri menţionate, lumea nu dă senzaţia că ar fi activă, vie, fiindcă toţi sunt turtiţi de fatalitatea sorţii lor şi chiar şi eroii parcă luptă cu ameninţarea pe umăr, convinşi că totul e degeaba.

De fapt, trecerea la 3D a schimbat enorm de multe nu doar în aspectul vizual, trecere care nu întotdeauna e simplă şi uşoară. Pot apărea inerente probleme cu perspectiva, pathfinding-ul, glitch-uri şi bug-uri de diverse gravităţi. Din păcate, Disciples III le are pe toate, 5 ani de producţie fiind aparent insuficienţi pentru a lansa un joc cât de cât "curat" din punct de vedere tehnic. De altfel, e probabil o chestiune aproape generalizată cu titlurile venite din spaţiul rusesc, deosebite ca poveste şi idei narative, dar distruse de problemele tehnice.

Mecanică de bază este în continuare la locul ei: spre deosebire de Heroes, unde avem un număr mare de unităţi adunate într-o singură imagine sub care apare cifra aferentă (50 de arcaşi, de exemplu), Disciples vine cu un număr mai mic de trupe şi o singură unitate reprezentativă cu viaţă (HP) mare (de la 100-200 în sus, până la la 2-3000). La început, fiecare erou are trei trupe de bază, urmând să ajungă până la maximum 7, armata fiind direct dependentă de leadership. Punctele de leadership le obţii din arborele de abilităţi sau dacă ai noroc şi găseşti vreun artifact, poţi trece peste limita de 7 trupe.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul
23/11/2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptaril ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...

Angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău se tem de vaccinul anti-COVID
23/11/2020 13:15

Directia de Sănătate Publică Bacău a inceput interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistentă socială, angajatilor din ambulatorii de specialitate, policlinici, di ...

Suedia, mesaj dur către populație: „Anulați, reprogramați și amânați
23/11/2020 12:15

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a transmis un mesaj clar cetăţenilor, in contextul pandemiei. În fata unei mortalităti considerabil mai mari decat in ​​alte tări nordice, Suedia incearcă o var ...

„Beţi câte 50 de grame şi mergeţi mai departe”, sfatul lui Dodon după pierderea alegerilor
23/11/2020 12:00

Igor Dodon, incă preşedinte in funcţie al Republicii Moldova după ce a pierdut alegerile im faţa Maiei Sandu, merge in localităţile in care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial şi ...

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avioanelor Boeing 737 MAX
23/11/2020 11:45

Europa va ridica in ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării la sol din ultimele 20 de luni. Modelul Boein ...

Procurorii din Germania cercetează aproximativ 20.000 de cazuri de infracţiuni legate de noul coronavirus
23/11/2020 11:35

Procurorii din Germania anchetează aproximativ 20.000 de cazuri de infracţiuni legate de noul coronavirus, relatează luni cotidianul german Die Welt, citat de DPA. Comercializarea de măşti sanitare contra ...

Peste 25.000 de copii au fost uciși în Afganistan
23/11/2020 11:25

În perioada 2005-2019 in conflictele din Afganistan au fost ucişi sau răniţi 26.025 de copii, arată un raport al organizaţiei caritabile britanice Salvaţi Copiii, preluat de dpa. Numai anul trecut, ...

Țara care anunță relaxarea restricțiilor
23/11/2020 10:45

În prezent, Franţa se află sub carantină la nivel naţional, insă autorităţile promit că vor incepe eliminarea treptată a restricţiilor ce au fost impuse pentru limitarea transmiterii COVID-19. ...

Alte trei localități au intrat în carantină. Cine sunt românii afectați
23/11/2020 09:55

Romania este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Avem parte de mii de cazuri noi in fiecare zi, iar restrictiile sunt pe măsură. Autoritătile au decis carantinarea altor localităti importante. Decizii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei