DISPARIŢIA avionului Malaysia Airlines: Piloţii şi pasagerii zborului MH370, în vizorul anchetatorilor

default

Dimensiune font:

| 16-03-2014 10:39

Căutările zborului MH370 - care şi-a schimbat direcţia şi a dezactivat comunicaţiile în mod "deliberat", după care s-a "evaporat", în urmă cu opt zile - se concentrau duminică asupra a două regiuni vaste, în timp ce anchetatorii investighează minuţios piloţii şi pasagerii.

 

Malaysia confirmă percheziţii la domiciliile piloţilor zborului MH370 şi examinarea unui simulator

Poliţia malaysiană a percheziţionat domiciliile celor doi piloţi ai zborului MH370, care a dispărut de pe radare fără să lase vreo urmă, în urmă cu opt zile, şi examinează simulatorul de zbor pe care comandantul de bord îl avea acasă, au anunţat autorităţile duminică.

"Poliţia a percheziţionat domiciliul pilotului sâmbătă", anunţă Ministerul Transporturilor într-un comunicat. "Ofiţerii au vorbit cu familia pilotului, iar experţi examinează simulatorul de zbor al acestuia", adaugă ministerul."Poliţia a percheziţionat şi domiciliul copilotului", se arată în comunicat, în care se precizează că este vorba despre o procedură "normală".

Rude sau colegi ai celor doi piloţi au vorbit, în presă, despre profesionalismul şi caracterul echilibrat ale comandantului Zaharie Ahmad Shah, în vârstă de 53 de ani, şi copilotului Fariq Abdul Hamid, în vârstă de 27 de ani.

Comandantul avea acasă un simulator de zbor, însă experţi din cadrul sectorului aerian afirmă că nu este un lucru atât de rar în cazul unor piloţi pasionaţi.

Copilotul a invitat în cabină o tânără sud-africană, în cursul unui zbor pe ruta Phuket (Thailanda)- Kuala Lumpur, în 2011, potrivit declaraţiilor acesteia pentru televiziunea australiană. Invitarea unui pasager în cabină este strict interzisă, în urma atentatelor din septembrie 2001.

Autorităţile malaysiene au anunţat sâmbătă că dezactivarea sistemelor de comunicaţie şi schimbarea traiectoriei către Oceanul Indian "corespund unei acţiuni deliberate a cuiva din avion", acesta continuând să zboare timp de aproape şapte ore.

"Cine? De ce? Unde?", se întreba în ediţia de duminică cotidianul malaysian New Straits Times.

Aceste dezvăluiri au sporit uimirea experţilor şi presei, dar şi confuzia rudelor celor 239 de persoane care se aflau la bord, care se agaţă, în unele cazuri, de o speranţă infimă că avionul ar fi putut să aterizeze undeva.

Familia lui Bob şi Cathy Lawton, un cuplu australian care se afla la bordul avionului, se declară devastată imaginându-şi prin ceea ce ar fi putut să treacă cei doi în cazul unei deturnări.

"Chiar dacă sunt în viaţă, ce au fost nevoiţi să îndure?", a declarat David Lawton, fratele lui Bob, pentru grupul de presă News Limited. "Ne păstrăm speranţa şi visele. Dar, de fapt, nu ştim prea multe", adaugă el.

Amploarea întrebărilor rămase în suspans este tot atât de mare ca zonele de căutare.

- Transponderul, uşor de deconectat

După abandonarea operaţiunilor în Marea Chinei de Sud, avioane şi nave care aparţin unui număr de aproximativ zece ţări se concentrează asupra a două coridoare: la nord, din Kazahstan şi până în nordul Thailandei, iar la sud din Indonezia şi până în sudul Oceanului Indian.

Culoarul de sud este considerat mai susceptibil de către analişti, care subliniază că cel din nord traversează spaţiul aerian al mai multor ţări, ale căror radare militare ar fi reperat cu siguranţă avionul.

Premierul malaysian Najib Razak a refuzat sâmbătă să confirme o deturnare. Anchetatorii şi-au "mutat ancheta asupra echipajului şi pasagerilor", a declarat el.

Un expert în domeniul aeronautic, care a solicitat protecţia anonimatului, subliniază că "este extrem de uşor să deconectezi transponderul", un emiţător-receptor automat. "Deconectarea a putut să fie efectuată de către echipaj sau un pasager care a luat trei-patru ore de pilotare", afirmă el.

Mult mai dificil este de oprit, în schimb, sistemul ACARS, cu care este dotat Boeingul 777 şi care permite schimbul de informaţii între avion, în timpul zborului, şi centrul operaţional al unei companii aeriene. Potrivit expertului, "necesită să ai o cunoaştere excelentă a aparatului".

Poliţia a percheziţionat sâmbătă locuinţele celor doi piloţi, comandantul Zaharie Ahmad Shah, în vârstă de 53 de ani, şi copilotul Fariq Abdul Hamid, în vârstă de 27 de ani, potrivit presei malaysiene. Poliţia a refuzat să confirme acest lucru pentru AFP.

Rude sau colegi ai celor doi au vorbit despre profesionalismul şi caracterul lor echilibrat. Comandantul avea acasă un simulator de zbor, însă experţi în sector afirmă că nu este un lucru neobişnuit în cazul unor piloţi pasionaţi.

- Carburant pentru opt ore de zbor

"Este necesar să ne gândim că suntem încă la începutul anchetei, deşi a trecut o săptămână de la decolarea avionului", notează Anthony Brickhouse, un membru al Societăţii Internaţionale a Anchetatorilor pentru Securitate Aeriană.

"Nu avem multe indicii: nu avem avion, nu avem epavă, nu avem date electronice provenind de la avion", a subliniat el.

Datele colectate prin satelit nu permit să se stabilească locul unde se afla avionul după cele aproximativ opt ore de zbor - o oră înainte de dispariţia după ecranele radarelor, iar după întreruperea comunicaţiilor încă aproape şapte ore.

Rezervele de carburant îi permiteau să zboare aproximativ opt ore.

Zborul MH370 şi-a părăsit traiectoria la jumătatea drumului, undeva între Malaysia şi Vietnam, la o oră după ce a decolat de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, având 239 de persoane la bord.

Era ora 1.30, sâmbătă, 8 martie, condiţiile meteorologice erau favorabile, iar Boeingul 777, considerat unul dintre cele mai sigure din lume, nu a trimis niciun semnal de ajutor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei