Donald Trump, la Beijing, de pe o poziție slăbită, în fața lui Xi, "regele Chinei"

default

Dimensiune font:

| 08-11-2017 13:54

Președintele american Donald Trump, afectat de ancheta privind o presupusă ingerință rusă în alegerile de anul trecut din SUA, riscă să apară slăbit la întâlnirea de la Beijing cu omologul său chinez Xi Jinping, care tocmai și-a consolidat puterea la vârful regimului chinez, a comentat marți AFP.

 

 În prima sa vizită — miercuri și joi — într-o țară pe care a combătut-o în timpul campaniei sale electorale, președintele american va fi primit cu toate onorurile de "prietenul" său chinez, care tocmai și-a adjudecat un al doilea mandat de cinci ani la conducerea celei de-a doua puteri economice mondiale.

Comparat cu un "rege al Chinei" de Donald Trump, Xi a ieșit din al XIX-lea Congres al Partidului Comunist drept conducătorul cel mai puternic din ultimele decenii, aflat în fruntea unei țări care se dorește o putere în creștere și chiar să zdruncine supremația americană. Iar momentul ales pentru vizita miliardarului nu este deloc la întâmplare.

"Este prima vizită de stat organizată de China după cel de—al XIX-lea Congres", a remarcat vineri ministrul adjunct de externe Zheng Zeguang. "Această vizită are o importanță specială", a subliniat el.

Deși proveniți din două sisteme politice diametral opuse, cei doi președinți au în comun o bună doză de naționalism și de populism.

Dacă Donald Trump a promis să "redea Americii măreția", Xi Jinping nu încetează să reitereze în fața compatrioților săi "visul marii renașteri a națiunii chineze".

Comparația se oprește aici între un Xi Jinping în culmea puterii sale și un Trump aflat în dificultate, scrie Agerpres.

După sosirea sa la putere, Xi a declanșat un război împotriva corupției care a dus la sancționarea a 1,5 milioane de persoane, printre care numeroși opozanți interni. Prin contrast, administrația președintelui Trump face obiectul unei anchete a justiției americane cu privire la ingerința rusă în campania prezidențială de anul trecut.

Pe când Xi domnește ca stăpân asupra aparatului politic al țării sale, Trump a fost incapabil să-și impună programul Congresului SUA, precum reforma asigurărilor medicale, notează AFP.

În timp ce Xi Jinping beneficiază de sprijinul aparatului său de propagandă, Donald Trump nu mai are sprijinul decât din partea unei treimi dintre americani.

Toate aceste comparații sunt în dezavantajul președintelui american, care se prezintă la Beijing de pe o poziție slăbită, în condițiile în care el vine să caute un sprijin împotriva Coreei de Nord și să reechilibreze comerțul bilateral, notează Orville Schell, expert în relații chinezo-americane de la Institutul Asia Society, cu sediul la New York.

"Criza financiară din 2009 și confuzia de la Casa Albă s-au adăugat la încrederea, chiar aroganța unei Chine care își spune că i-a venit în fine ora", observă el. "Încurajat de prosperitatea și puterea Chinei", Xi "nu va fi înclinat spre un compromis", prevede același expert.

Pentru Trump și mentalitatea sa de "câștigător", să revină din China cu o victorie "ar fi extraordinar de important", pronostichează acesta. "Riscul ar fi să dea totul pentru a obține această victorie. Dacă nu este atent, Xi ar putea să-l domine", conchide el.

China îi rezervă oaspetelui său una dintre acele primiri spectaculoase al căror secret îl deține: cu miliarde de dolari în contracte la cheie.

"Pentru Xi este o chestiune de imagine și de asemenea un mijloc de a-l flata pe Trump pentru a-l convinge să fie prieten cu China", apreciază sinologul Ely Ratner, de la Council on Foreign Relations din Washington.

Strategia funcționează: Donald Trump nu mai contenește cu elogii pentru prietenul său Xi Jinping, "un om foarte bun", în timp ce Beijingul asigură că cei doi lideri au construit o "prietenie sănătoasă".

Temerile chineze față de Trump, în special cele față de un război comercial, au dispărut de la prima întâlnire între cei doi președinți în vila miliardarului american în Florida în aprilie.

"Norocul s-a schimbat", relevă Xu Guoqi, expert în geopolitică la Universitatea din Hong Kong. "Statura lui Xi s-a consolidat substanțial. Cea a lui Trump pare să slăbească de la o zi la alta", a adăugat el.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei