default

Dimensiune font:

Dungeon Defenders Review

| 22-10-2012 15:57

Dungeon Defenders Review

Hibridul tower defense/action a apărut parcă de nicăieri. Majoritatea genurilor îşi fac loc timid, încearcă marea cu sarea, iar mult după ce s-a consolidat eticheta lor ca specie de divertisment media, vezi câte un studio sau două care se încumetă să adauge un membru sau doi familiei. Cu toate astea, tripleţii Sanctum, Orcs Must Die! şi Dungeon Defenders s-au potrivit cumva şi ne-au invadat PC-urile cam în aceeaşi perioadă, semn de curaj din partea producătorilor.

În urmă cu ceva ani, predecesorii luaseră forma hărţilor personalizate de Warcraft III, unde un Naga Shrine reprezenta un turn de apă, turnuleţele orcilor aruncau cu bolovani şi în general orice turn era, de fapt şi de drept, un model de clădire din jocul clasic cu funcţii alterate.

Perspectiva izometrică, lipsa contactului direct şi grafica reciclată ştampilau însă întreaga experienţă cu un aer foarte impersonal şi făcut pe genunchi. Lipsea implicarea directă, tensiunea şi flexbilitatea unui protagonist. Iar cei care se jucau Tower Defense o făceau cu o singură mână şi aceeaşi privire apatică pe care o au bătrâneii care se joacă Bingo prin filme.

Toate astea s-au schimbat odată cu Orcs Must Die!, un titlu cu un production value, grad de finisare grafică şi o abordare cât se poate de intense şi pline de substanţă. După Orcs Must Die!, Bossman mi-a dat pe mână Dungeon Defenders, despre care mărturisesc că nu auzisem, deşi am tot trâmbiţat cum că de ce n-are Orcs Must Die! co-op. Fusesem limitat la a mă întrece în clasamente cu amicul CioLAN şi m-am bucurat nespus odată ce am aflat că DD nu doar că are implementat acest mod de joc, dar chiar orbitează în jurul lui.

În primă instanţă, Dungeon Defenders îţi cere să îţi creezi un personaj, alegând una din patru clase disponibile momentan, fiecare cu abilităţi şi capcane proprii. În ordinea dificultăţii sugerate de producători, acestea sunt Apprentice (un mag foarte asemănător lui Veigar din League of Legends ca reprezentare grafică), Squire (un mic cavaler cu o sabie de trei ori cât el), Huntress (arhetipul vânătorului) şi Monk (o clasă de suport specializată în aure). Personalizarea constă în alegerea skin-ului (în cazul deblocării celor alternative), alegerea numelui şi modificarea culorilor de bază de pe costum.

Capcanele variază în funcţie de clasă, iar marele avantaj al modului co-op este sinergia pe care o obţii combinând inteligent poziţia capcanelor puse de două sau mai multe clase. Spre exemplu, un Gas Trap care încetineşte considerabil monştrii atacatori, pus de Huntress, alături de capcanele mult mai orientate înspre distrugeri ale Squire-ului îţi multiplică considerabil damage-ul făcut. La fel şi cu aura de slow a Monk-ului sau a barierelor magice din dotarea Apprentice-ului, care elimină imunităţile deosebite ale unora dintre invadatori.

Povestea e o chestiune generică (precum cea din OMD, de altfel), şi este reprezentată grafic prin nişte ilustraţii statice (precum în OMD, de altfel). Adevăraţii eroi au părăsit regatul, iar destinul acestuia a rămas în mâinile unor luptători miniaturali. De unde şi aspectul de anime cu copii pe care îl are jocul, o glazură cel-shaded foarte colorată, peste modele destul de minimaliste.

Exceptând modul co-op, ce îl deosebeşte decisiv pe Dungeon Defenders de OMD! este doza mult mai generoasă de elemente RPG. Personajele fac level up în mod clasic, cu ajutorul experienţei obţinute atât pentru monştrii răpuşi, cât şi diverselor recompense de la sfârşitul fiecărei runde sau hărţi. Un level up aduce cu sine câteva puncte ce pot fi investite în atributele eroului. În partea superioară a panoului i se poate îmbunătăţi volumul de viaţă, damage-ul, deplasarea şi viteza de folosire a abilităţilor (plasarea, repararea şi îmbunătăţirea capcanelor se realizează printr-o vrajă, în convenţia jocului), în timp ce în partea inferioară găsim atributele capcanelor: damage, rază, viteză de reîncărcare şi puncte de viaţă.

În plus, echipamentul (ce cade aleator de la monştri sau este cules din cufere împrăştiate pe hartă) poate fi folosit şi îmbunătăţit la rândul lui. Dat fiind că o să aveţi cantităţi industriale de gioarse aruncate pe hartă, iar după o vreme cele utile vor fi extrem de rare, producătorii au introdus un sistem de identificare a obiectelor mai bune decât ceea ce ai echipat în prezent: acestea apar pe hartă marcate cu verde, iar în ecranul de joc cu două paranteze verzi în jurul unei aure gălbui.

Restul vor fi vândute automat, iar mana (unitatea monetară a jocului) distribuită automat între jucători. Mana e folosită la cam toate acţiunile inginereşti de pe hartă – plasarea capcanelor, îmbunătăţirea lor, reparaţii şi chiar şi pentru abilităţile speciale folosite de eroi. În afara hărţilor, mana se investeşte în upgrade-uri (al căror cost creşte exponenţial cu fiecare nivel), echipament de la magazin sau pets.

O surpriză plăcută au fost cei patru pets primiţi cadou pentru activarea pe Steam a jocului, fiecare dintre ei reprezentând un personaj din Team Fortress 2, cu abilităţi specifice adaptate lui Dungeon Defenders. Medicul te vindecă, Pyro şi Heavy fac damage, iar Inginerul repară clădiri.

Achiziţionarea pe Steam a jocului recompensează jucătorul şi cu un Portal Gun, având exact aceeaşi funcţie ca şi în jocul din care e împrumutat. Pe lângă aceştia, mai e disponibilă o pleiadă de alţi companioni, de la dragoni şi găini la un cowboy care levitează, asigurând destulă variaţie atât în aspect, cât şi în tactică. Iar dacă aveţi destulă mana, puteţi de asemenea să vă respecializaţi personajul (să resetaţi atributele şi să redistribuiţi punctele după bunul plac) sau să obţineţi un bonus de experienţă pe cât de scump, pe atât de util.

De Halloween, producătorii au introdus un DLC gratuit care conţine o hartă modificată cu decoruri de sărbătoare (Halloween Spooktacular) adresată jucătorilor de nivel avansat (60+) şi skin-uri cu specific ataşate fiecărui personaj în parte. Şi că tot vorbim de hărţi, în afara celor din campanie (împărţită în trei acte, la finalul fiecăruia apărând câte un boss, cu vulnerabilităţi specifice) mai există şi diverse challenge-uri, cu particularităţi cel puţin interesante: să asaltezi tu însuţi cristalele pe care în mod normal trebuie să le aperi, să anihilezi paraşutişti care apar aleator ş.a.m.d.

Iar în cazul în care preferaţi să jucaţi singuri – deşi habar n-am de ce ar prefera cineva aşa ceva, mai ales în cazul de faţă – puteţi schimba personajul la sfârşitul fiecărui val, pentru a vă aduce singuri variaţie în labirintul de capcane. Toate astea, bineînţeles, în limita impusă de joc pentru numărul de capcane – altfel ar fi extrem de dezechilibrat, în favoarea jucătorilor.

DD promite adăugarea a încă cel puţin două clase, prin DLC – Jester şi Berserker, pentru împătimiţii care vor dori conţinut în plus. Din păcate, nici aici nu avem editor de hărţi, iar cele de bază par ceva mai mici şi înghesuite decât cele din OMD! În apărarea lor însă, sunt destul de bine gândite, iar detaliile şi decorurile dau dovadă de mai multă variaţie decât concurenţa.

Totuşi, există nişte departamente la care Dungeon Defenders stă ceva mai slab: coliziunile, sistemul de luptă şi animaţiile. Unde Orcs Must Die! excelează este fix naturaleţea luptei, mişcările mai migălos executate şi sportul de contact. Chiar dacă ambele titluri sunt cât se poate de caricaturizate, DD se aseamănă mai mult cu un joc video din seria LEGO, iar bug-urile de coliziune, clipping sau blocare a invadatorilor nu întârzie să apară. Astfel, OMD e decisiv mai arătos şi mai convingător, DD compensând în schimb prin factorul cooperativ şi structura ceva mai orientată înspre rejucabilitate.

Dungeon Defenders are marea calitate de a crea dependenţă, însă după destul de mult timp acest atribut diluează divertismentul oferit, transformând ceea ce iniţial era o luptă tactică şi efort de colaborare într-un farm repetitiv menit să-ţi îmbunătăţească atributele, echipamentul şi să strângă achievement-uri şi mana.

Ce e cert e că această fereastră de timp va fi probabil mai mare decât cea din OMD!, iar dacă puneţi mare preţ strict pe cât de mult timp interactiv vă oferă un joc… sau pe modul co-op… sau pe îmbunătăţirea atributelor şi colectarea de loot, ar trebui să alegeţi Dungeon Defenders.

În definitiv, analogia finală este: lung şi fluctuant – Dungeon Defenders, scurt, dar mai intens şi cizelat – Orcs Must Die! Dat fiind că preţul e mai mult sau mai puţin acelaşi (adică foarte mic), dacă aveţi de ales trebuie să luaţi în considerare caracteristicile de mai sus. Mărturisesc însă că, deşi am pus momentan jocul pe raft, sunt şanse mai mari să revin la DD decât la OMD, în mare parte fiindcă am epuizat aproape tot conţinutul celui din urmă.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

Româncă sunată în a șasea zi de vacanță în Grecia: Aveți COVID pozitiv. Cum a fost confirmată cu COVID-19 telefonic și ce a urmat.
25/07/2020 10:55

Iată integral mesajul femeii de 39 de ani, publicat pe Forum Grecia: ”Dulce si amar de Grecia Scrisoare către mine si către voi toti, sper să invătam ceva bun de aici Prima mea vacantă in Grecia ...

Grupare de proxeneti constituita de o familie
22/07/2020 20:47

 O familie din Buzau a ajuns in atentia DIICOT dupa ce a trimis tinere din Romania sa se prostitueze in Marea Britanie, Spania, Germania si Elvetia. Fetele erau racolate prin metoda "Lover B ...