Elemental: War of Magic – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 16:45

Elemental: War of Magic – RePlay Review

Jocurile 4X (eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate) pot fi considerate un gen uşor căzut în uitare, deşi dacă ne uităm la ce titluri din acest domeniu ne-au încântat de-a lungul vremii, acest lucru nu pare nici meritat, nici o idee bună (economic vorbind). Stardock este unul din puținii producătorii care încă nu depune armele pe acest front şi, judecând după titlurile recente, e îmbucurător să vedem că mai există unele companii al căror suflet nu se află numai în portofel, pentru care dorințele fanilor nu sunt doar nişte bârfe şi că pasiunea pentru jocuri nu trebuie neapărat să se traducă în insucces financiar. Din păcate, drumul spre iad e pavat de multe ori cu intenţii bune, iar Elemental: War of Magic este un bun exemplu în acest sens.

Producătorii îl numesc o strategie într-un mediu RPG şi, nimic de spus, există elemente serioase din ambele genuri. Jocul se bazează pe construcția şi întreținerea oraşelor, a cuceririlor şi a adunării resurselor, însă cuprinde şi unități detaliate însoţite de un fir epic destul de stufos. Dacă veți trece peste clişeele inerente şi vorbăraia inutilă, veți afla câte ceva despre războiul dintre Oameni şi Titani ce a dus la apariția shard-urilor elementale, sursa de putere a magiei de pe aceste meleaguri. Jucătorul poate controla una dintre cele opt facțiuni umane ce doresc să obțină cât mai multe astfel de shard-uri şi să devină şerifi peste ținut. Spun opt facțiuni umane deşi doar jumătate din acestea sunt intr-adevăr umane, restul fiind forme de viață pervertite de către Titani, însă toate se prezintă cam la fel din punct de vedere fizic, adică destul de anost.

Fiecare facțiune are avantaje şi dezavantaje, cu toate că unele au numai avantaje, nefiind deloc clar de ce, mai ales că toate aceste atribute pot fi folosite pentru crearea unei rase noi unde nu e deloc greu să elimini caracteristicile negative. Totul începe cu alegerea unui suveran care ține şi loc de rege şi de prim-luptător al regatului, întrucât i se pot atribui calități de magician sau războinic, după gustul fiecăruia. Acesta va reprezenta de altfel şi forța inițială de cucerire până la apariția trupelor mai avansate.

Primul oraş, sau capitala, va fi stabilită tot de către suveran într-un loc ce trebuie destul de bine ales, întrucât aria de acoperire va determina ce resurse din imediata vecinătate pot fi exploatate. Oraşele pot creşte şi ele în nivel, în funcție de numărul de enoriaşi care le populează, extinzându-şi astfel zona de exploatare. Din păcate, sistemul economic este destul de prost gândit, mai ales în privința resurselor, foarte numeroase ca tip. Avem aur, materiale, mâncare,metal, elementium, cristale, mana şi capital diplomatic, ca să nu mai pomenesc  shard-urile magice, de diferite culori şi ele.

Aurul şi materialele sunt folosite pentru construcții, însă toate celelalte resurse par gândite aiurea. Mai tot timpul te vei trezi îngropat în resurse cu care nu ai ce cumpăra, în timp ce materialele necesare pentru construcția a ceea ce-ți doreşti nu sunt de găsit. Asta şi pentru că cele avansate par a fi împrăştiate fără socoteală, uneori o mină de cristal fiind de negăsit pe hartă. Astfel, chiar dacă ai în stăpânire caimacul resurselor disponibile, există sentimentul că cineva te ia peste picior şi nu te lasă să joci cum vrei. Mai mult de-atât, parcă vrând să adauge puțin haos în această harababură, harta strategică este dinamică atunci când vine vorba de resurse. Rezultatul (contrar logicii) fiind că nu trebuie să te chinui să găseşti cel mai bun loc pentru înfințarea unui oraş nou, întrucât minele par să apară aleator, din când în când, mai peste tot.

Dezvoltarea oraşelor se face prin construcția de locuinţe pentru muncitorime, de unde se recrutează trupe şi care este cocoşată prin taxe, precum şi tot soiul de clădiri care se înghesuie să ofere cam aceleaşi lucruri: bonusuri pentru resurse sau puncte de cercetare în anumite domenii. Există şi un sistem de comerț prin caravane, fie între propriile cetăți, fie cu aliații, însă după cum spuneam, nu-şi prea găsesc rostul tocmai prin prisma belşugului aproape inevitabil.

În afară de suverani, pe harta strategică mai colindă şi aşa-zişii Campioni, respectiv personaje care pot fi tratate în stil RPG, ce pot creşte în nivel prin lupte şi oferă diverse bonusuri oraşelor  unde sunt staționați. Utilitatea lor este, din nou, cel puțin dubioasă, pentru că sunt mai folositori prin prisma bonusurilor economice pe care le oferă (şi pe care nu le vrem!) decât în lupta propriu-zisă, unde unitățile obişnuite se descurcă cam la fel. Totuşi, aceştia sunt printre puținele unități capabile să folosească vrăji într-o bătălie, însă despre utilitatea acestora ceva mai încolo.

Suveranul nu este însă doar fondator de oraşe, ci şi părintele altor Campioni. Asta pentru că este posibil să-i găseşti o nevastă, fie dintre cele care umblă singurele pe hartă, fie fiica vreunui suveran aliat, aceasta fiind una din puține dăți în care o facilitate a unui joc m-a făcut să râd de unul singur prin casă. Asta pentru că suveranul nostru ori este foarte bine dotat, ori se pricepe să facă amor prin cine-ştie-ce magie la distanță, întrucât nu e nevoie să călătorească cu mireasa lui prin lume pentru a beneficia de o groază de moştenitori.

De fapt, există un întreg capitol destinat Dinastiei, unde se poate urmări evoluția progeniturilor ce devin Campioni,aceştia devenind carne de tun cu sânge albastru în armata ta. Din păcate, întregul sistem este cvasi-inutil, din moment ce ăl’ bătrân nu dă semne că ar muri vreodată de… bătrânețe, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji de genul „aoleu, trebuia să fiu mai atent cu familia, acu’ uite ce nătâng o să-mi moştenească tronul”. 


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei