Elemental: War of Magic – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 16:45

Elemental: War of Magic – RePlay Review

Jocurile 4X (eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate) pot fi considerate un gen uşor căzut în uitare, deşi dacă ne uităm la ce titluri din acest domeniu ne-au încântat de-a lungul vremii, acest lucru nu pare nici meritat, nici o idee bună (economic vorbind). Stardock este unul din puținii producătorii care încă nu depune armele pe acest front şi, judecând după titlurile recente, e îmbucurător să vedem că mai există unele companii al căror suflet nu se află numai în portofel, pentru care dorințele fanilor nu sunt doar nişte bârfe şi că pasiunea pentru jocuri nu trebuie neapărat să se traducă în insucces financiar. Din păcate, drumul spre iad e pavat de multe ori cu intenţii bune, iar Elemental: War of Magic este un bun exemplu în acest sens.

Producătorii îl numesc o strategie într-un mediu RPG şi, nimic de spus, există elemente serioase din ambele genuri. Jocul se bazează pe construcția şi întreținerea oraşelor, a cuceririlor şi a adunării resurselor, însă cuprinde şi unități detaliate însoţite de un fir epic destul de stufos. Dacă veți trece peste clişeele inerente şi vorbăraia inutilă, veți afla câte ceva despre războiul dintre Oameni şi Titani ce a dus la apariția shard-urilor elementale, sursa de putere a magiei de pe aceste meleaguri. Jucătorul poate controla una dintre cele opt facțiuni umane ce doresc să obțină cât mai multe astfel de shard-uri şi să devină şerifi peste ținut. Spun opt facțiuni umane deşi doar jumătate din acestea sunt intr-adevăr umane, restul fiind forme de viață pervertite de către Titani, însă toate se prezintă cam la fel din punct de vedere fizic, adică destul de anost.

Fiecare facțiune are avantaje şi dezavantaje, cu toate că unele au numai avantaje, nefiind deloc clar de ce, mai ales că toate aceste atribute pot fi folosite pentru crearea unei rase noi unde nu e deloc greu să elimini caracteristicile negative. Totul începe cu alegerea unui suveran care ține şi loc de rege şi de prim-luptător al regatului, întrucât i se pot atribui calități de magician sau războinic, după gustul fiecăruia. Acesta va reprezenta de altfel şi forța inițială de cucerire până la apariția trupelor mai avansate.

Primul oraş, sau capitala, va fi stabilită tot de către suveran într-un loc ce trebuie destul de bine ales, întrucât aria de acoperire va determina ce resurse din imediata vecinătate pot fi exploatate. Oraşele pot creşte şi ele în nivel, în funcție de numărul de enoriaşi care le populează, extinzându-şi astfel zona de exploatare. Din păcate, sistemul economic este destul de prost gândit, mai ales în privința resurselor, foarte numeroase ca tip. Avem aur, materiale, mâncare,metal, elementium, cristale, mana şi capital diplomatic, ca să nu mai pomenesc  shard-urile magice, de diferite culori şi ele.

Aurul şi materialele sunt folosite pentru construcții, însă toate celelalte resurse par gândite aiurea. Mai tot timpul te vei trezi îngropat în resurse cu care nu ai ce cumpăra, în timp ce materialele necesare pentru construcția a ceea ce-ți doreşti nu sunt de găsit. Asta şi pentru că cele avansate par a fi împrăştiate fără socoteală, uneori o mină de cristal fiind de negăsit pe hartă. Astfel, chiar dacă ai în stăpânire caimacul resurselor disponibile, există sentimentul că cineva te ia peste picior şi nu te lasă să joci cum vrei. Mai mult de-atât, parcă vrând să adauge puțin haos în această harababură, harta strategică este dinamică atunci când vine vorba de resurse. Rezultatul (contrar logicii) fiind că nu trebuie să te chinui să găseşti cel mai bun loc pentru înfințarea unui oraş nou, întrucât minele par să apară aleator, din când în când, mai peste tot.

Dezvoltarea oraşelor se face prin construcția de locuinţe pentru muncitorime, de unde se recrutează trupe şi care este cocoşată prin taxe, precum şi tot soiul de clădiri care se înghesuie să ofere cam aceleaşi lucruri: bonusuri pentru resurse sau puncte de cercetare în anumite domenii. Există şi un sistem de comerț prin caravane, fie între propriile cetăți, fie cu aliații, însă după cum spuneam, nu-şi prea găsesc rostul tocmai prin prisma belşugului aproape inevitabil.

În afară de suverani, pe harta strategică mai colindă şi aşa-zişii Campioni, respectiv personaje care pot fi tratate în stil RPG, ce pot creşte în nivel prin lupte şi oferă diverse bonusuri oraşelor  unde sunt staționați. Utilitatea lor este, din nou, cel puțin dubioasă, pentru că sunt mai folositori prin prisma bonusurilor economice pe care le oferă (şi pe care nu le vrem!) decât în lupta propriu-zisă, unde unitățile obişnuite se descurcă cam la fel. Totuşi, aceştia sunt printre puținele unități capabile să folosească vrăji într-o bătălie, însă despre utilitatea acestora ceva mai încolo.

Suveranul nu este însă doar fondator de oraşe, ci şi părintele altor Campioni. Asta pentru că este posibil să-i găseşti o nevastă, fie dintre cele care umblă singurele pe hartă, fie fiica vreunui suveran aliat, aceasta fiind una din puține dăți în care o facilitate a unui joc m-a făcut să râd de unul singur prin casă. Asta pentru că suveranul nostru ori este foarte bine dotat, ori se pricepe să facă amor prin cine-ştie-ce magie la distanță, întrucât nu e nevoie să călătorească cu mireasa lui prin lume pentru a beneficia de o groază de moştenitori.

De fapt, există un întreg capitol destinat Dinastiei, unde se poate urmări evoluția progeniturilor ce devin Campioni,aceştia devenind carne de tun cu sânge albastru în armata ta. Din păcate, întregul sistem este cvasi-inutil, din moment ce ăl’ bătrân nu dă semne că ar muri vreodată de… bătrânețe, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji de genul „aoleu, trebuia să fiu mai atent cu familia, acu’ uite ce nătâng o să-mi moştenească tronul”. 


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
28/11/2020 10:50

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO/VIDEO - ȘOCANT!  BĂTAIE cu MĂRUNTAIE de PORC în parlament
28/11/2020 10:45

Parlamentul taiwanez, ce are reputaţia de a fi frecvent scena unor confruntări haotice intre aleşii de la putere şi din opoziţie, a inregistrat vineri un nou incident in care au fost aruncate măruntaie ...

Coronavirus: Republica Moldova instituie stare de urgenţă până la 15 ianuarie 2021
28/11/2020 09:26

 Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, intr-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe intreg teritoriul ...

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei