Elven Legacy Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:03

Elven Legacy Review

Lăsând însă la o parte totala lipsă de originalitate a scenariului (oare sunt singurul căruia i s-a acrit de elfi vs. orci?) povestea pare puţin cam prea stufoasă şi ajungi la un moment dat să te saturi de aceleaşi cut-scene-uri realizate cu engine-ul jocului, mai ales că gradul de dificultate te va împinge să repeţi anumite misiuni de multe ori până să-ţi iasă pasenţa. Ce-i drept, trebuie să remarc realizarea destul de bună a acestor cut scene-uri, dar tot în virtutea corectitudinii trebuie să menţionez că e destul de greu să le iei în serios, lucru valabil şi pentru firul epic, de altfel.

Gameplay-ul în sine nu diferă mai deloc de cel al predecesorului. Sau, dacă nu aţi avut curiozitatea de a încerca Fantasy Wars, puteţi lua venerabilul Fantasy General drept etalon. Iniţial chiar am fost tentat să taxez această lipsă de originalitate, dar cum seria General a fost una de succes şi încă mai este jucată, mi-am zis că nu e atât de grav să copiezi bine un titlu reuşit. Asta chiar dacă producătorii au avut obrazul cam gros şi n-au adaugat mai nimic faţă de sursa de inspiraţie.

Scenariile în care se desfăşoară ostilităţiile au obiective clare, cum ar fi cucerirea unei fortăreţe, apărarea unei cutare mănăstiri sau deplasarea personajului principal într-un anumit punct. Iar pe parcursul lor pot să apară şi obiective secundare, facultative, dar de obicei foarte utile, cum ar fi descoperirea unui dragon aliat într-o peşteră uitată de lume sau a vreunui artefact cu puteri deosebite.

Archeeers!

Pentru a ne impune punctul de vedere vom avea la dispoziţie o armată ce poate fi formată dintr-o mare varietate de unităţi, această ofertă vastă fiind de altfel unul din punctele tari ale jocului. Aurul necesar recrutării este obţinut prin îndeplinirea obiectivelor, cucerirea unor avanposturi sau uneori prin învingerea unui adversar mai cu moţ, pe lista de unităţi disponibile figurând infanterie uşoară sau grea, cavalerie, cercetaşi călare sau pe jos, arcaşi de toate felurile, magicieni şi, bineînţeles, eroi.

Fiecare unitate are propriile valori de atac, apărare, puncte de mişcare pe diferite tipuri de teren şi eventual ceva abilităţi speciale. În plus, orice unitate poate câştiga experienţă în funcţie de cât de bine se descurcă în luptă, la fiecare level-up fiind oferite trei variante pentru diverse îmbunătăţiri. Acestea pot cuprinde valori mai ridicate pentru atributele de bază, o abilitate specială sau vreo vrajă mai hoaţă pentru vrăjitori.

Abilităţile speciale astfel obţinute sunt variate şi depind de tipul unităţii respective. Arcaşii îşi pot mări spre exemplu raza de atac, în timp ce cavaleria poate şarja mai cu foc. O unitate normală este limitată la cinci astfel de niveluri, spre deosebire de eroi, care au limita superioară la zece, fiind astfel mult mai utili şi flexibili.

Aceste abilităţi, precum şi descrierea unităţilor, contribuie serios la feeling şi la personalizarea armatei şi o să te doară sufletul când îţi vei vedea arcaşii de cinci stele la pământ. Mai ales că în timpul campaniei unităţile te urmează dintr-un scenariu în altul, lucru care le face mult mai valoroase decât în alte jocuri similare.

Eroii sunt în general specifici scenariului jucat – unităţi ceva mai puternice decât cele normale, dar şi mai fragile, fiind de obicei ţinta atacurilor concentrate ale inamicului. Asta pentru că majoritatea scenariilor au la bază supravieţuirea eroului respectiv şi, chiar dacă dânsul se descurcă mulţumitor în luptă, nu e o idee bună să-l laşi de unul singur.

Lupta efectivă nu s-a schimbat prea mult de la vărul General, iar un sistem ceva mai avansat de piatră-foarfecă-hărtie te va taxa sever dacă-ţi răsfiri unităţile sau le plasezi aiurea. Infanteria se descurcă cu alţi luptători corp-la-corp, cavaleria mătură pe jos cu arcaşii, iar aceştia din urmă fac prăpăd în rândul zburătoarelor. La rândul lor, vulturii blindaţi sunt ideali ca să doboare baloanele ce se găinăţează în capul trupelor de jos, iar magicienii au o vastă colecţie de vrăji la dispoziţie, fiind însă destul de vulnerabili în lupta corp-la-corp. Vrăjile celor din urmă pot fi ofensive sau defensive, pot ajuta trupele aliate sau faulta inamicul.

Strategia este aşadar un element important în desfăşurarea acţiunii, mai ales că nu poţi trimite o unitate ce pare invincibilă în mijlocul inamicului, pentru că şi-o va fura glorios într-un fel sau altul. În plus, terenul are o importanţă capitală, oferind bonusuri de apărare şi atac în funcţie de unităţi.

Elfii de exemplu se simt mai bine în poieniţe şi păduri, în timp ce orcilor le place la munte. Motiv pentru care locul de declanşare al unui atac trebuie atent ales, lucru valabil şi pentru plasarea unităţilor pe câmpul de luptă. Arcaşii situaţi în spatele infanteriei vor răspunde cu o salvă letală de săgeţi celor care le supără prietenii şi e la mintea orcului că trupele aşezate în spatele zidurilor unui castel primesc un bonus de apărare, moment în care trebuie să intre în acţiune catapultele.

Astfel, fiecare element al acestui sistem complex de luptă este important şi există şi manevre mai subtile, cum ar fi posibilitatea de a vindeca o unitate prin scoaterea ei din acţiune un tur. De asemenea, dacă vă aflaţi în apropierea unui oraş aliat puteţi să recrutaţi întăriri pentru propriile unităţi, dar acest lucru va răpi o parte din experienţa acumulată până atunci de veterani.

Partea strategică nu se adresează totuşi celor care caută un joc uşurel, dificultatea fiind crescută chiar şi pe nivelul minim. AI-ul are o mare parte din vină la acest capitol (în sensul bun al cuvântului), el fiind parşiv şi strecurându-se adeseori în spatele liniei frontului pentru a lovi în unităţile fragile, iar asediul unui castel poate deveni foarte uşor un adevărat coşmar dacă nu aveţi un plan bine pus la punct.

Un management atent este necesar pentru a îndeplini obiectivele în timp util, ce se traduce printr-o victorie Gold, Silver sau Bronze. Gold presupune cât mai puţine ture folosite pentru îndeplinirea obiectivelor principale, trecându-se în ordine la Silver şi Bronze, pentru ca într-un final să se ajungă la ecranul Game Over dacă vă plimbaţi aiurea pe hartă.

Problema e că dacă sunteţi ambiţioşi şi ţineţi neapărat să obţineţi numai victorii Gold, atunci cel mai probabil va trebui să uitaţi de obiectivele secundare care consumă timp şi dislocă trupe, ceea ce în schimb înseamnă că în unele scenarii treaba devine destul de serioasă, întrucât inamicii sunt gândiţi în ideea că jucătorul a descoperit acele ruine pline cu aur şi artefacte speciale. Obiectivele de altfel nu sunt imposibile de îndeplinit, însă dificultatea poate deveni frustrantă uneori.

Tipul de victorie obţinut este folosit la calcularea cantităţii de aur primită la încheierea unei misiuni, precum şi pentru deblocarea altor scenarii şi campanii. În single-player sau multiplayer nu are decât rol decorativ, dar cei atraşi de acest tip de strategii preţuiesc cum se cuvine aceste statistici. Single-player-ul este format iniţial din şapte scenarii, cu istoria proprie cu tot. E drept că un skirmish ar fi destul de dificil de implementat, însă măcar o libertate mai mare în cadrul scenariului ar fi fost de preferat, cum ar fi o suma fixă de bani, nu o armată gata pusă în dispozitiv.

În multiplayer lucrurile stau ceva mai bine, cu 16 scenarii de unde putem alege şi în care ne putem duela la o adică şi cu calculatorul, dar din nou, planşele mai libertine cam lipsesc. Putem juca în LAN, pe Internet (deşi doar prin Direct-IP, fără servere sau lobby-uri) precum şi în romanticul Hot-Seat, indicat mai ales pentru nostalgici.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei