Enclave Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 15:57

Enclave Review

Desi nu intentionez sa imi cumpar in viitorul apropiat o consola, trebuie sa recunosc ca nu de putine ori am fost invidios pe posesorii de Xbox, PlayStation 2 sau GameCube datorita unor jocuri care, fie au fost lansate in exclusivitate pe toate sau pe una din aceste trei console (Mortal Kombat: Deadly Alliance), fie au aparut ori vor aparea mai tarziu pe PC (Metal Gear Solid 2: Substance). Din aceasta a doua categorie face parte si Enclave, un joc aparut pe Xbox inca din vara anului trecut si care a intrat recent in atentia posesorilor de PC-uri prin lansarea in luna ianuarie a unei versiuni demo.

Enclave Enclave

Cei care au jucat Blade of Darknes, Rune sau alte titluri asemanatoare se vor familiariza rapid cu Enclave. In esenta, reteta e aceeasi: se da o lume medieval-fantasy in care jucatorul, dintr-o perspectiva third-person, trebuie sa isi croiasca drum printre inamici de-a lungul unor nivele 3D. Pe de alta parte, diferenta temporala dintre jocurile mentionate si Enclave s-a concretizat atat printr-o grafica superioara, cat si prin existenta unor mici inovatii in legatura cu gameplay-ul.
Vizual, Enclave arata exceptional. Fata de versiunea pentru Xbox, texturile au o rezolutie mult mai mare, fapt care contribuie decisiv la bogatia detaliilor. Adaugati o paleta de culori deseori foarte vie, o apa care arata extraordinar gratiei tehnologiei Pixel Shader, environmental mapping-ul scos in evidenta mai ales prin intermediul armurilor si al petelor de sange de pe jos, putinii fluturi care se zbenguiesc in aer, luna ce straluceste printre norii purtati de vant si vegetatia uneori abundenta si veti avea serioase motive sa credeti ca sunteti “acolo”. Cireasa de pe tort o constituie design-ul unor nivele care, desi nu sunt chiar atat de mari incat sa nu le inveti cu usurinta, se remarca prin dispunerea lor pe verticala ce, alaturi de imensitatea aparenta a unor locatii, are rolul de a face jucatorul sa se simta din nou coplesit.
Senzatia de imersiune in joc se mai datoreaza si muzicii orchestrale superbe ce are si rolul de a spori tensiunea in momentele de lupta, dar si vocilor excelente, bine alese, printre care ies in evidenta cele ale naratorilor care, intr-un mod lin, dar cu intonatii, dezvaluie treptat povestea prin intermediul rasfoirii unei carti.

Enclave Enclave

Pe de alta parte, prin intermediul firului epic, jucatorul este pus in prim plan. Avem clasica poveste ce infatiseaza lupta dintre bine si rau, opozitia celor doua factiuni (cei din Celenheim si Outlanders) reflectandu-se in cele doua campanii single-player: Light si Dark. Cu toate ca ambele prezinta aceeasi poveste, perspectiva este diferita: putine nivele sunt comune, iar personajele cu care pot fi jucate aceste campanii asigura, teoretic, o rejucabilitate si un mod diferit de abordare a misiunilor.
In total sunt 12 caractere, 6 Dark, 6 Light: Knight, Huntress, Druid, Engineer, Wizard si Halfing, respectiv Assassin, Berserker, Goblin, Sorceress, Lich si Bombardier. Unele sunt vulnerabile in luptele corp la corp, altele sunt specializate in anumite arme si cam atat. Abilitatile lor sunt simetrice, toate se misca cu aceeasi viteza, sar la fel de sus, iar povestea decurge linear, netinand cont de personajul cu care joci, desi Enclave ofera posibilitatea de a rejuca misiunile anterioare cu oricare dintre personajele dobandite pana in acel moment. Totusi, daca doriti sa parcurgeti mai repede si fara batai de cap un anumit nivel, veti constata ca va fi mult mai usor daca alegeti un caracter potrivit, in principal din cauza preponderentei adversarilor care ataca ori de la distanta, ori de aproape. Din pacate, aparitiile si comportamentul lor sunt intotdeauna scriptate, fapt care diminueaza din nou rejucabilitatea. O oarecare sclipire de inteligenta am sesizat la cavalerii inamici care se apara loviturile tale ridicand scutul, insa nu vor protesta daca ii lovesti in picior si nici daca in dorinta de a se apropia de tine nu tin seama ca in calea lor este o prapastie.
De mentionat ca eficienta loviturilor depinde de doi factori: distanta si zona de impact. De exemplu, o sageata va face mai mult damage daca are o distanta mai mica de parcurs sau daca se infige in capul adversarilor, ceea ce mi-a adus aminte de sistemul Ghoul II folosit in Soldier of Fortune II: Double Helix – iata iar una din micile inovatii privind gameplay-ul de care vorbeam mai sus. Insa, fata de titlul celor de la Raven Software, Enclave nu contine blood-gore, iar corpurile inamicilor nu se dezmembreaza datorita loviturilor.

Enclave Enclave

In schimb, sistemul de coliziuni functioneaza uneori impecabil: de exemplu, adversarii se prabusesc rotindu-se in jurul zonei de impact in care au fost loviti, efectul fiind intarit de animatiile excelente, iar sagetile raman pentru putin timp infipte in texturi, desi nu pot fi culese. Spunem uneori impecabil deoarece s-ar putea sa aveti surpriza sa ramaneti cateodata blocati intre poligoane, insa, din fericire, nu pentru totdeauna, caci jocul se salveaza doar intre misiuni si intre checkpoints. Frecventa acestora din urma variaza in functie de cele trei nivele de dificultate ce se mai deosebesc si prin raporturile dintre puterea loviturilor date si a celor primite si prin cantitatea de viata refacuta prin inghitirea potiunilor. Dar, din cauza aceleasi rejucabilitati reduse, putini jucatori vor fi indemnati sa reia jocul de la capat pe un alt nivel de dificultate.
Pe easy, cele 25 de misiuni din Enclave pot fi terminate in doar 7 ore – este unul dintre cele mai scurte titluri din ultima perioada, o contributie decisiva avand-o simplitatea pe ansamblu a jocului. Nu exista puzzle-uri complicate, cheile se gasesc in imediata apropiere a usii potrivite, nu poti face combo-uri cu sabia de exemplu, ci doar 4 tipuri de lovituri in functie de miscarile personajului, iar sabiile si armurile nu se deterioreaza. Ca Enclave este un joc arcade este intarit si de faptul ca pe parcurs trebuie sa colectezi diferite cristale si monezi, suma de bani stransa la sfarsitul unei misiuni fiind folosita in cumpararea de armuri si arme mai puternice. Necesitatea strangerii acestor bani te obliga sa explorezi un nivel cu atentie, putand beneficia astfel si de nivele bonus pur arcade. Totodata, aceasta explorare trebuie facuta cu grija si din cauza ca nu de putine ori va veti putea trezi ca ati murit deoarece nu ati fost atenti la lazile sau bolovanii care se prabusesc. Desi s-a vrut un mijloc prin care sa se sporeasca tensiunea jocului, aceste evenimente scriptate nu fac altceva decat sa enerveze jucatorul, obligandu-l sa reia misiunea uneori de la capat si sa o invete mai mult prin intermediul greselilor decat dupa propria vointa.

Enclave Enclave

Este bine totusi ca interfata este simpla: deplasarea se face cu ajutorul tastelor, iar explorarea cu ajutorul mouse-ului ce este folositor si in atac, si in aparare, caci sagetile si uneori vrajile inamice pot fi blocate aproape complet, cu pretul unei viteze de deplasare mult reduse. Pentru fanii jocurilor FPS, perspectiva poate trece dintr-un mod third-person intr-unul first-person, asemanator cu Morrowind, ipostaza in care arma caracterului devine semi-invizibila. Aceeasi transparenta o intalnim si in cazul personajului atunci cand se apropie prea mult de pereti, aspect care imbunatateste semnificativ perspectiva ce cateodata poate oferi un unghi ingust de vedere. Astfel, nu de putine ori, te vei trezi ca nu iti dai seama din ce parte esti atacat. Dar poti vedea cat damage provoci si cat incasezi prin intermediul cifrelor ce apar pe ecran dupa fiecare lovitura. Pacat ca nu poti vedea cata viata ai, pacat ca o potiune se consuma toata, indiferent de cata viata ti-a mai ramas.

Enclave Enclave

In afara de gasirea de potiuni, monezi, cristale si arme, interactiunea cu mediul este limitata. Desi butoaiele te pot ispiti serios sa le distrugi, nu se pot sparge decat anumite geamuri, insa poti controla in anumite misiuni fie un tun, fie o catapulta, fie arbalete imobile, aceste ultime actiuni. O alta inovatie este aceea ca uneori vei fi insotit de un camarad, insa nu se poate pune prea multa baza in el, caci ori moare repede, caz in care s-ar putea sa fii nevoit sa reiei misiunea, fie da dovada de o lasitate inexplicabila refuzand sa te urmeze. O explicatie ar fi ca, desi urcatul scarilor nu este o problema, in schimb coboratul lor este. Datorita controlului, de foarte putine ori am reusit sa cobor o scara fara sa aterizez printr-o saritura, caz care poti muri daca mai ai putina viata. Misiunile se mai pot termina brusc daca incepi sa inoti in larg prin aparitia unui cut-scene cu rechini sau daca incepi sa te indepartezi mai mult de 5 secunde de locul unde se desfasoara actiunea.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei