Europa Universalis: Rome – Vae Victis Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:37

Europa Universalis: Rome – Vae Victis Review

Paradox Interactive şi-a făcut un nume în industria jocurilor cu seria Europa Universalis, promovând un gameplay care nu e accesibil tuturor, dar care oferă un nivel înalt de realism şi complexitate. Mai ales dacă vă place să luaţi în serios conducerea unui imperiu, cu toate aspectele economice, politice şi militare pe care-l presupune acest lucru. În EU: Rome nu există o poveste propriu-zisă, în afara adevărului istoric, jucătorul având posibilitatea să îşi aleagă orice imperiu sau trib din acea vreme şi de a-i modela destinul după ideile proprii, chiar dacă astfel acesta va devia de la cursul istoriei.

Sistemul de joc este turn-based, dar existenţa funcţiei play/pause dă impresia de real-time. Astfel, un tur poate însemna una sau mai multe zile, în funcţie de cât de repede vrei să se desfăşoare evenimentele. Şi având în vedere că jocul ia sfârşit după aproape 300 de ani, s-ar putea să-ţi doreşti la un moment dat să treacă lunile ceva mai rapid.

Lumea anului 264 î.e.n se prezintă cu o puzderie de naţiuni, dintre care se remarcă Imperiul Roman, Cartagina şi Imperiul Persan, restul teritoriilor fiind împărţite între triburi războinice. Picţii, Sarmaţii, Iberici sau Galii sunt prezenţi cu toţii, avem şi câteva naţiuni în jurul mării Negre, Macedonenii şi prietenii lor Spartanii în peninsula grecească, iar în buricul târgului am observat plin de mândrie autoturismul nostru naţional.

Orice naţiune poate fi controlată şi dusă pe noi culmi de civilizaţie şi progres, cucerind totul în calea sa sau dimpotrivă, fiind un model de pacifim şi cultură. Dificultatea nu este crescută deloc artificial în cazul naţiunilor izolate, deoarece e normal să fie mult mai greu să te dezvolţi atunci când vorbim de un sistem tribal şi de o economie în stadiu incipient. Partea militară şi cea economică sunt astfel strâns legate de relaţiile cu vecinii, precum şi de sistemul politic existent. Degeaba avem o armată puternică dacă ţara se află în pragul războiului civil.

Fiecare stat sau trib controlează un anumit număr de provincii grupate în regiuni, iar împărţirea lor respectă adevărul istoric, multe din provinciile europene fiind sub stăpânirea barbarilor. Acestea pot fi populate cu trei tipuri de locuitori: cetăţeni care nu fac mai nimic şi astfel contribuie cu puncte de cercetare, oameni liberi care reprezintă carnea de tun de unde sunt recrutaţi soldaţii, şi sclavii care, ironic, sunt singurii care muncesc şi pot fi taxaţi.

Intervenţia jucătorului asupra populaţiei nu este decât indirectă, locuitorii văzându-şi de obicei de treburi şi dezvoltându-se aşa cum cred ei de cuviinţă, trecerea unui sclav la statutul de om liber sau creşterea populaţiei în general făcându-se destul de lent. De asemenea, fiecare provincie mai are o serie de indicatori, cum ar fi riscul de revoltă, capacitatea de a hrăni un anumit număr de trupe ce staţionează acolo precum şi un anume produs comercial.

Acest bun comercial oferă provinciei respective un bonus specific ce poate fi în acelaşi timp exportat în schimbul produsului altei provincii, cele două beneficiind în acest fel de ambele avantaje. Dacă o provincie are grâu, de pildă, va primi un bonus la creşterea populaţiei, iar dacă deţine piatră va avea parte de fortificaţii mai puternice. Important e că unele unităţi nu pot fi recrutate fără accesul la un anumit produs, cum ar fi corăbiile care au nevoie de lemn, sau cavaleria care necesită cai.

Acesta este de fapt sufletul comerţului, un sistem simplu în concept, dar dificil de executat întrucât rutele comerciale sunt destul de greu de stabilit. Dacă rutele maritime sunt ceva mai uşor de accesat, cele terestre implică drumuri şi tranzitul prin teritorii cu care există acorduri comerciale, negoţul fiind imposibil dacă în drum se află provincii barbare. De asemenea, comerţul e mai bănos dacă implică două provincii din ţări diferite, mai ales că şi oferă acces la bunuri interesante, cum ar fi papirusuri sau mirodenii.

Aurul poate fi deci obţinut din comerţ, taxele aplicate sclavilor şi tribut (dacă-ţi plăteşte cineva) însă acesta nu este neapărat cea mai importantă resursă. Deşi este esenţial pentru recrutarea de unităţi noi, construcţia de clădiri sau mituirea anumitor personaje, imperiul poate trăi liniştit cu o balanţă negativă. Vorba vine liniştit, căci un buget pe minus creşte şansele apariţiei unor evenimente negative, dar după părerea mea, consecinţele pentru o economie şchioapă nu sunt atât de mari pe cât ar trebui.

Stabilitatea este un indicator mult mai important, aceasta fiind un barometru al încrederii generale a populaţiei în voi. O stabilitate pozitivă va aduce cu sine bonusuri la colectarea taxelor, risc scăzut de revolte populare şi război civil, precum şi creşterea posibilităţii de evenimente speciale benefice, în timp ce o stabilitate negativă (limitele sunt -3 +3) va acţiona taman pe dos. Stabilitatea poate fi modificată prin sacrificii de animale (costă aur) sau prin îndeplinirea unor misiuni stabilite de „guvern”, în timp ce declaraţiile de război fără motiv sau adoptarea unor legi nepopulare o pot influenţa negativ.

Tirania este de asemenea un indicator ce poate defini veniturile şi riscul de revolte, ea crescând în cazul unor acţiuni arbitrare, cum ar fi execuţia sau aruncarea în închisoare a unor rivali incomozi, precum şi acţiunile ostile împotriva demnitarilor altor state. E drept că rivalii vor evita să aibă gura mare într-un stat cu tiranie crescută, dar în schimb vor unelti pentru a porni un război civil când ţi-e lumea mai dragă.

Infamia este modul în care îţi este privit imperiul de către vecini, declaraţiile de război fără motiv, invaziile neortodoxe sau decapitarea mesagerilor crescând acest indicator până la un nivel care nu-ţi va mai permite să faci comerţ cu oricine şi vei fi atacat din toate părţile. Atât Infamia cât şi Tirania nu scad decât în timp şi destul de lent, aşa că deşi sunt vitale pentru a ieşi la un moment dat din încurcături, trebuie manevrate cu mănuşi. Altfel se pot întoarce împotriva ta.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei