Există suspiciuni că explozia de la o bază militară din Arhangelsk, Rusia, s-ar fi produs în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară - experţi

hepta-1810612

Dimensiune font:

| 10-08-2019 11:41

Există suspiciuni că explozia de la o bază navală din regiunea Arhangelsk, care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experţi citaţi de agenţia Reuters, cotidianul Daily Express şi publicaţia online rusă Meduza.

 

 Potrivit datelor oficiale, comunicate de autorităţile ruse, două persoane au decedat, iar şase au fost rănite, în urma "exploziei unui motor de rachetă", incident care s-a produs joi la o bază navală din regiunea Arhangelsk. Ulterior, bilanţul a ajuns la cinci morţi.
"Nu au fost emanate chimicale dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiaţii este normal", a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie.

Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un expert rus, citat de postul BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare, fără ca Ministerul Apărării din Rusia să ofere mai multe detalii.

Cercetătorul dr. Mark Galeotti a afirmat că incidentul a fost "în mod clar o problemă mai mare decât ruşii lasă de înţeles".

"Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea unuia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia - este un secret foarte mare", a adăugat dr. Galeotti.

Cercetătorul a mai afirmat că, în opinia sa, "acesta a fost un accident care în mod clar a implicat o rachetă nucleară".

O femeie din oraşul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ru că autorităţile au recomandat locuitorilor să ia suplimente de iod, substanţă folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiaţii.

Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury din Monterey, a anunţat că a observat o navă pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicaţia independentă Meduza.

Cercetătorul a observat nava "Serebrianka" în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet.

Lewis este de părere că prezenţa navei "Serebrianka" în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.

Pe harta publicată de Lewis este menţionat un loc pe ţărmul Mării Albe unde se crede că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice "Burevestnik". Acest loc este menţionat pe hartă ca "Possible SSC-X-9 Launch Site", termenul folosit de NATO pentru acest tip de rachetă.

Publicaţia Baza relatează că, în urma exploziei, şase victime au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de Stat Burnazian din Moscova.

Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie chimică, iar secţiile din spitalul din Severodvinsk unde au fost internate victimele au fost tratate pentru contaminare radioactivă, relatează Meduza, citând informaţii de doctori.

La câteva ore după explozie, autorităţile din Severodvinsk a anunţat că s-a detectat o creştere pe o perioadă scurtă de timp a radioactivităţii, însă mesajul a fost ulterior şters.

Autoritatea Norvegiană pentru Securitate Nucleară şi Radiaţii a transmis că nu au fost detectată nicio creştere a nivelului radiaţiilor la centrele de măsurare din zona scandinavă.

Doi experţi citaţi de Reuters au declarat că explozia motorului unei rachete cu combustibil lichid nu emite radiaţii.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei Donald Trump a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhangelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale". MEDIAFAX.RO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei