Experiment monstruos: China a declanșat supravegherea creierului copiilor!

china-1

Dimensiune font:

| 24-12-2019 09:37

În China, elevii nu își mai permit să moțăie sau să caște ochii pe fereastră. Cine nu este atent la ce se predă, este depistat imediat.



Când elevii chinezi ajung la școală, li se montează pe cap niște aparate stranii, un fel de bentițe care au deasupra trei electrozi: unul este poziționat pe frunte și două în spatele urechilor.

Aceștia au rolul de a capta și a transmite mai departe, în timp real, semnalele electrice emise de creierul copilului. Dispozitivul permite astfel măsurarea gradului de concentrare sau de destindere al elevului.

Timp de un an, școlarii din Jinhua Xiaoshun, în estul Chinei, și-au început programul de școală montându-și pe cap aceste bentițe high-tech. După două minute de „încălzire a creierului”, ei erau puși în concurență unii cu alții, pentru a desemna elevii cei mai concentrați și mai atenți dintre ei. Scrie Wall Street Journal.

În fața sălii de clasă, un ecran retranscria rezultatele sub forma grafică a unei curse de rachete: cu cât elevul era mai concentrat, cu atât racheta sa zbura mai repede.

Profesorii care au participat la acest experiment afirmă că bentițele cu electrozi au efecte pozitive. Zhang Yiwei, profesoară de limbi străine, spune că a constatat progrese mari la elevii săi, prin prisma modului în care își făceau temele și a rezultatelor obținute la lucrările de control.

„Prima oară când am folosit bentițele, schimbarea a fost imediată, era evident”, a declarat ea pentru WSJ. Când le poartă, „elevii au impresia că sunt supravegheați, astfel încât sunt mai conștiincioși, articulând mai bine cuvintele la lecția de citire cu voce tare, de exemplu, și sunt mult mai atenți”.

Însă această senzație de supraveghere exercitată până în profunzimile minții are efecte perverse. Un elev pe nume Yang Zhenxuan a explicat că această urmărire electronică îl supune la o presiune foarte mare, deoarece părinții săi primesc de la școală rapoarte asupra gradului de concentrare al copilului lor.

Când nivelul lui de atenție este scăzut, „mă pun cu fața la zid pentru a reflecta la greșelile mele”, povestește micuțul.

În schimb, el a înregistrat o ameliorare sensibilă a notelor, de când i se înregistrează activitatea cerebrală.

Dezbaterile contradictorii asupra acestei metode pedagogice au determinat între timp școala din Jinhua Xiaoshun să pună capăt experimentului la începutul lui noiembrie.

Pe rețelele sociale, numeroși utilizatori au criticat vehement caracterul liberticid și angoasant al metodei, a cărei eficiență nu a fost încă dovedită științific.

Îngrijorarea este cu atât mai mare din cauza lipsei de transparență a folosirii datelor „extrase” de la copii. Astfel, ele ar fi analizate în cadrul unui proiect guvernamental obscur, privind starea de sănătate psihică și pshologică a copiilor.

Producătorul bentiței cu electrozi, compania BrainCo, cu sediul în Statele Unite, dar întemeiată de un chinez, respinge ideea că a creat un mijloc de supraveghere. În urma controverselor, BrainCo a emis un comunicat care susține că bentițele au ca scop evaluarea și sporirea gradului de concentrare al elevilor și studenților, și nu să le supravegheze gândurile.

„Produsele au fost concepute pe baza tehnologiei electroencefalogramei cu scopul ameliorării concentrării persoanelor prin auto-formare”, a declarat Han Bicheng, fondatorul și CEO-ul BrainCo pentru cotidianul chinez controlat de stat China Daily.

„Pe de altă parte, ele pot ajuta profesorii la îmbunătățirea sistemului lor pedagogic în clasă, pentru a le asigura elevilor un învățămând mai bun”, a adăugat Han.

Aceasta este fața noii „educații inteligente”, pentru a folosi formula Consiliul de Stat al Chinei? WSJ afirmă că această țară mulți părinți sunt gata de orice pentru a asigura reușita copilului lor (adesea unicul) reprezintă spațiul perfect pentru astfel de experimente monstruoase chiar și în comparație cu cele mai negre ficțiuni, precum „1984” a lui Orwell.

„Din cauza cotextului foarte concurențial, părinții nu ezită să încerce tot ce ar putea ajuta copiii lor”, explică pentru WSJ Gao Yuan, șeful cercetării pedagogice la BrainCo.

Pentru această companie, China este o mină de aur: până acum, 20.000 de bentițe cu electrozi au fost deja vândute aici.

În afara bentițelor care supraveghează undele cerebrale, și alte tehnologii noi au invadat sălile de clasă din China. Cum ar fi, camerele de supraveghere care detectează orice mișcare a elevilor, observând dacă aceștia citesc sau se uită pe pereți.

Dar chiar și în China totalitară au început să apară voci în favoarea copiilor. La începutul lui octombrie, Administrația chineză a Ciberspațiului a adoptat un regulament privind protecția datelor online ale copiilor și obligația de a obține acordul parental pentru a strânge informații despre minori.

Rămâne de văzut dacă aceste regulamente nu sunt altceva decât niște prevederi de fațadă, pentru a închide gura criticilor, dat fiind că toate constituțiile statelor comuniste au prevăzut respectarea drepturilor omului. Ceea ce nu înseamnă că acest lucru a fost respectat. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Acesta este cel mai fericit animal din lume și înțelegi de ce, când îl vezi
23/12/2021 15:13

Membrii speciei quokka au fost definiti ca fiind cei mai fericiti din lume. Acestia au o atitudine pozitivă in permanentă, sunt zambitori si perfecti pentru selfie-uri. Desi ai mai trăit in trecut cu impres ...

Cum arată cea mai veche sculptură din România, veche de 17.000 de ani. A fost descoperită în 2019
03/03/2021 10:39

Cea mai veche sculptură din Romania a fost descoperită de arheologii targovisteni. Statueta (de 10 cm), ce a fost denumită "Venus de Piatra Neamt", are 17.000 de ani vechime si este una dintre cele ...

Curtea de Apel București își suspendă, de luni, activitatea
29/12/2019 05:38

Curtea de Apel Bucuresti a anuntat că, incepand de luni, suspendă pe termen nedeterminat activitatea instantei in cazul in care Guvernul isi mentine intentia de a tăia drepturile salariale ale magistratilor, ...

Scene de film în Drobeta Turnu Severin. A furat maşina de poliţie din curtea instituţiei
29/12/2019 05:12

Bărbatul care la inceputul lunii decembrie s-a cazat la un hotel din Drobeta Turnu Severin dandu-se ca garda de corp a unei vedete si a furat o maşină a recurs de Crăciun la un alt furt. De această dată, ...

Țara în care sute de mașini de lux sunt abandonate pe marginea drumului. Uluitor ce descoperă oamenii care intră în ele
29/12/2019 04:56

În timp ce in unele orase din lume există probleme legate de colectarea gunoiului, sărăcie sau rata ridicată a criminalitătii, in Dubai (Emiratele Arabe Unite) oamenii se confruntă cu numărul mare ...

Raport CIA: In ianuarie 1990, FSN a cerut sprijinul fostilor agenti ai Securitatii
27/12/2019 16:43

 Frontul Salvarii Nationale (FSN) a fost, in ianuarie 1990, in situatia de a cere sustinerea fostei politii politice din timpul regimului Nicolae Ceausescu, in contextul in care in Romania continuau demons ...

Canal peste Bosfor la Istanbul. Controversă între Erdogan și primarul Istanbulului
25/12/2019 19:16

 Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a criticat miercuri proiectul in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru construirea unui canal care să traverseze Stramtoarea Bosfor.   El a califi ...

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cod galben de ninsori și viscol. ANM a revizuit prognoza. Mai multe județe sunt lovite de fenomene meteo extreme
23/12/2019 14:56

Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au emis o informare mult asteptată de romanii din toată tara. Se pare că, in sfarsit, va ninge in Romania, insă fenomenele meteo care includ si zăpada ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei