Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele

default

Dimensiune font:

| 08-10-2018 22:18

 Piaţa brandurilor de lux este invadată de falsuri. Atât de bine făcute însă, încât este nevoie de experţi ca să poată fi depistate.

În timp ce în străinătate firmele serioase şi-au angajat detectivi pentru asta, la noi, totul se vinde la vedere, cu ştiinţa autorităţilor. Urmăriţi un material, realizat de ’Inspectorul Pro″.

Afaceri negre cu haine contrafăcute. Valoare totală - 1,5 miliarde de euro. Un trafic imens, care ne situează printre primii din Europa. Totul, sub ochii autorităţilor.

 

Reporter: Aceasta Burberry cât costă?
Vânzătoare: 85 de lei. Sunt colecţie nouă. Se văd super mişto. Combinaţie cu carouri negre, albastre... 
Reporter: Aici se vede că e cusut... 
Vânzătoare: Asta e ştanţat, aşa cum sunt şi cele originale. Sunt făcute la o maşină specială. Ce vrei, original? Te duci şi-ţi iei de la magazin.”

Vânzarea de produse contrafăcute e interzisă prin lege. Dar amenzile sunt derizorii, în comparaţie cu câştigurile din încasări. Şi atunci comercianţii riscă şi aduc în magazine branduri false.

Priviţi un astfel de caz - surprins de echipa de la Inspectorul Pro, într- unul dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti.

Vânzătoare: ”Astea sunt replici unul, la unul după original. La Londra astea sunt o căruță de bani. Am o clientă acum care stă la Londra, și-a luat o grămadă.”

Vânzătoarea recunoaşte fără reţinere că nimic din ce vinde nu e original. Reporterii noştri au semnalat neregulile la 112.

Echipajul de poliţie a venit după 30 de minute.

„O să mergem să vedem dacă au autorizaţie, să vedem ce ne arată dânşii. O să întocmim un proces verbal, iar dacă cele sesizate de dvs. se confirmă se vor întocmi actele necesare. În principiu, ceea ce reclamaţi dvs. este infracţiune.”

 

La vederea poliţiştilor, unii comercianţi şi-au închis obloanele.

În standul reclamat de noi, agenţii au găsit zeci de produse inscripţionate cu denumirile unor branduri celebre. Anchetatorii au deschis un dosar penal, pe numele vânzătoarei. Răspunderea penală n-a speriat-o deloc. La o lună de la sesizare, ea îşi continuă nestingerită activitatea.

 

Reprezentanţii complexului comercial au susţinut că nu au personal calificat care să depisteze produsele ce copiază branduri cunoscute şi că oricum responsabilitatea revine comercianţilor. Lucru stabilit în contractul de închiriere.

Altfel, nu e prima dată când oamenii legii se confruntă cu falsuri. Chiar în acest centru comercial, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au ridicat, doar în acest an, peste 1.500 de produse susceptifile a fi contrafăcute.

Iar la nivel de ţară vorbim de o afacere de amploare, susţine Mihai Pășculescu, preşedintele Patronatelor din Industria Textilă Românească.

Mihai Păsculescu, preşedinte patronate industria textilă: „Contrafacerea în România implică un business de peste 1 miliard şi jumătate de euro.”

Evaziunea fiscală este însă doar problema statului. Adevărata neplăcere pentru oameni este calitatea mărfii. Textilele folosite sunt deseori vopsite cu substanţe toxice. Şi nu puţini sunt aceia care au ajuns la medic cu boli de piele, din cauza hainelor de provenienţă îndoielnică.

Doctor Brânduşa Petruțescu, medic alergolog, povesteşte că în ultimii ani tot mai mulţi pacienţi i-au călcat pragul.

Brândușa Petruțescu, alergolog: “Pacientul a prezentat leziuni de dermatită, a avut o reacţie extrem de intensă la amestec vopseluri. Pacientul a trebuit să-şi schimbe în totalitate stilul de viaţă şi garderoba.”

De ce este România invadată de produse falsificate şi de proastă calitate ? Şi cum reuşesc importatorii să treacă prin Vama o astfel de marfă ? Simplu: statul român le permite acest lucru.

În Portul Constanța, locul unde intră în ţara cea mai mare cantitate de mărfuri din România - vameşii nu au nici resurse şi nici capacitatea de a verifica miile de containere pline cu haine.

Şi atunci autorităţile oferă posibilitatea importatorilor să-şi declare valoarea mărfii, pe propria răspundere. Mulţi raportează în acte o valoare mai mică. Pe care, culmea, vameşul o detectează, dar nu o sancţionează. Îi cere, în schimb, importatorului să plătească o garanţie şi-l lăsa să plece cu marfa. Nu înainte însă de a lua mostre din produse. Cine vrea garanţia înapoi trebuie să se întoarcă în vamă cu dovada că produsele aduse în ţară sunt la preţul mic, declarat în acte.

 

O astfel de dovadă se obţine însă doar dintr-un laborator autorizat, unde se testează calitatea materialului. Cei care au minţit în acte nu se mai duc la analize şi renunţă la garanţie. Banii rămân la Vamă, iar marfa declarată ieftin se vinde apoi scump pe piaţă.

Mihai Păsculescu, preşedinte patronate industria textilă: „Lasă o garanţie în Vamă şi au un termen de 30 de zile să aducă dovada că alea sunt preţurile reale. Între 85 şi 90% nu se mai întorc să facă dovadă că preţurile sunt reale!”

Deşi procentul este extrem de mare, nicio autoritate nu se duce pe urmele importatorilor să le ceară socoteală.

Am vrut să lămurim noi aceste aspecte cu Autoritatea Vamală, cu ANAF şi cu Ministerul Finanţelor. Le-am trimis mai multe e-mailuri şi niciuna din instituţiile enumerate nu a răspuns la solicitările noastre. Ca să vă dăm exemplu, ANAF a depăşit cu două luni şi jumătate termenul prevăzut de legea privind liberul acces la informaţii ca să ne explice situaţia creată în vamă.

În schimb, un reprezentant de la departamentul de comunicare ANAF şi-a făcut timp să vină la noi să vadă ce facem acolo. Cu toate că eram în fața unei instituţii publice.

Discuţie reporter / reprezentant ANAF
“N-avem un răspuns încă. 
Dar care a fost problema, unde s-au blocat lucrurile? 
Nu ştiu ce s-a întâmplat pe parcurs să vă dau acum o explicaţie.”

Şi totuşi, soluţii există. Şi sunt la îndemâna marilor branduri, dar şi a autorităţilor. În Germania, de exemplu, problema falsificatorilor a fost rezolvată cu detectivii de brand. Oameni specializaţi care au depistat produsele contrafăcute şi au alertat autorităţile. Măsura a dat roade.

Florina Kautz, detectiv în Germania: „Nu se complică, pentru că amenzile sunt foarte mari în Germania şi nu îşi pot permite să facă aşa ceva. Nu câştigi cât trebuie să plăteşti! Nu plăteşti, ajungi în instanţă. Eşti judecat şi faci puşcărie.”

Altfel, la capitolul haine false, ne-am făcut de râs în toată lumea după ce echipamentele sportivilor - care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio - s-au rupt în timpul competiţiei. Poliţia Română a deschis o anchetă. După doi ani n-a ajuns la niciun rezultat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei