Gabriel Grădinescu - Autoritatea de Supraveghere Financiară este garantul legalității pe piața de capital

Vicepresedinte ASF - Gabriel Gradinescu

Dimensiune font:

| 12-05-2020 13:52

Vicepreședintele ASF pentru Sectorul Instrumente și Investiții Financiare - Gabriel Grădinescu, a declarat:

„Urmare a comunicatelor  domnilor Mihai Fercală şi Stefan Szitas referitoare la activitatea Autorității de Supraveghere Financiară privind Societatea de Servicii de Investiții Transilvania (SIF3) fac următoarele precizări:    

Domnii Fercală Mihai, Stan Iulian și Szitas Ștefan nu mai sunt în drept  reprezinte Societatea de Investiții Financiare Transilvania deoarece:

a)       la data de 19.04.2020 a expirat mandatul deținut de către aceștia;

b)      prin  Decizia  nr. 525/22.04.2020, ASF a respins solicitarea SIF Transilvania de autorizare a domnilor Mihai Fercală, Stan Iulian, Stefan Szitas în funcția de membri ai Directoratului SIF3;

c)       în ședința CS din data de 04.04.2020, membrii Consiliului de Supraveghere au adoptat, printre altele, hotărâri în ceea ce privește numirea unor noi membri ai Directoratului, pentru un mandat de 4 ani, începând cu data de 20.04.2020. În litigiul ce face obiectul dosarului nr. 1104/62/2020 instanța de judecată a respins cererile de chemare în judecată, având ca obiect „ordonanţă preşedinţială” privind suspendarea hotărârilor Consiliului de Supraveghere formulată de reclamanţii Szabo Ştefan, Carapiti Dumitru, Luţac Gheorghe, Fercală Mihai, Stan Iulian şi Szitas Stefan în contradictoriu cu pârâţii Frăţilă Constantin, Andănuţ Crinel-Valer, Moldovan Marius Adrian şi Petria Nicolae.

În contextul respingerii, prin Decizia ASF nr. 525/22.04.2020, a solicitării S.I.F. Transilvania de autorizare a domnilor Fercală Mihai, Stan Iulian și Szitas Ștefan în funcția de membri ai Directoratului S.I.F. Transilvania, au fost emise Deciziile ASF nr. 526/22.04.2020, nr. 539/27.04.2020 și nr. 558/06.05.2020.

Astfel, prin intermediul acestor decizii, s-a dispus succesiv suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor emise de SIF TRANSILVANIA S.A, începând cu data de 22.04.2020, pentru perioade de două, respectiv maxim zece zile, în vederea informării în mod corespunzător a investitorilor și, totodată, instituirea în sarcina Consiliului de Supraveghere al SIF TRANSILVANIA S.A a obligației de a asigura întocmirea și publicarea unui raport curent în vederea informării corespunzătoare a investitorilor/acționarilor cu privire la modificările intervenite în conducerea emitentului  precum și cu privire la situația emitentului din perspectiva realizării actului de administrare.

Aceste  decizii prin care s-a dispus suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor SIF Transilvania, au avut în vedere dreptul fundamental al acționarilor și al potențialilor investitori de a fi informați în mod corect și complet cu privire la modificările intervenite în conducerea emitentului precum și cu privire la situația emitentului din perspectiva realizării actului de administrare.

În conformitate cu prevederile legale în materia pieței de capital (Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, Regulamentul UE 596/2014 privind abuzul pe piață etc) emitentul este răspunzător pentru informarea corespunzătoare a investitorilor.

Conform prevederilor art. 1539 din Legea 31/1990 privind societățile comerciale Consiliul de Supraveghere are ca atribuții principale și:

a)   exercită controlul permanent asupra conducerii societății de către Directorat

b)   numește și revocă membrii Directoratului

Astfel, în condițiile în care exercită controlul asupra conducerii societății de către Directorat, Consiliul de Supraveghere are dreptul dar și obligația să aducă de îndată la cunoștința investitorilor concluziile și măsurile adoptate urmare a activității de control.

Or, în contextul redat, aceasta prerogativă legală de informare subzistă cu atât mai mult cu cât Directoratul societății nu mai era în măsură să asigure reprezentarea legală a societății.

În aceste condiții, Consiliul de Supraveghere a preluat obligația de asigurare a informării corespunzătoare a acționarilor/potențialilor investitori, acesta fiind singurul organ funcțional desemnat de acționari și autorizat de A.S.F.

În concluzie, scopul actelor de autoritate emise de ASF vizează exclusiv informarea în mod corespunzător a investitorilor cu privire la modificările intervenite în ceea ce privește conducerea SIF Transilvania S.A ca urmare a respingerii cererii de autorizare a domnilor Fercală Mihai, Stan Iulian și Szitas Ștefan în funcția de membri ai Directoratului, precum și cu privire la situația societății din perspectiva realizării actului de administrare, informare ce trebuie să fie aprobată cu respectarea prevederilor legale și statutare de către Consiliul de Supraveghere, singurul organ de administrare și supraveghere cu mandat legal si autorizat de ASF.

În acest context, având în vedere că din verificările efectuate s-a constatat faptul că au fost publicate documente/comunicate semnate de persoane care nu mai au dreptul legal să reprezinte societatea (respectiv dl. Fercală Mihai și dl. Szitaș Ștefan), ASF a solicitat Consiliului de Supraveghere dispunerea măsurilor care se impun în vederea verificării informațiilor ce au făcut obiectul documentelor publicate, inclusiv în ceea ce privește reflectarea în mod corespunzător a voinței acționarilor. Față de aceste fapte ASF va avea o poziție fermă în cel mai scurt timp, verificarea fiind în plină desfășurare.

ASF respinge cu fermitate toate acuzațiile aduse de către domnii Mihai Fercală și Stefan Szitas, acuzații pe care le consideră ca nefondate, aceste demersuri având doar rolul de intimidare și exercitare a unor presiuni asupra A.S.F. și angajaților săi.

Activitatea ASF și a angajaților în raport cu situația existentă la SIF Transilvania S.A s-a desfășurat și se desfășoară cu stricta respectare a prevederilor legale. Măsurile de autoritate pe care le-a dispus și urmează sa le dispună ASF se bazează exclusiv pe prevederile legale incidente în raport de situația de facto existentă și se circumscriu ariei de competență deținută”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Incendiu devastator la Constanța. Doi oameni au fost scoși din foc
14/04/2021 08:53

Un incendiu de proporţii a izbucnit intr-un cartier din Constanţa. Flăcările inalte de caţiva metri au cuprins o locuinţă şi o casă aflată in apropiere. Fumul dens a ajuns pană la drumul national ca ...

Israelul va permite accesul românilor vaccinaţi începând cu 23 mai, dacă va semna un acord cu Guvernul de la Bucureşti
14/04/2021 08:39

 Autorităţile din Israel au anunţat că au ajuns la imunizarea colectivă, in urma vaccinării masive, şi vor permite accesul incepand cu 23 mai pentru turiştii romani vaccinaţi, dacă cele două guv ...

Polițiștii de la Omoruri au o primă concluzie: De ce ar fi murit, de fapt, cele 3 femei de la Spitalul Victor Babeș
14/04/2021 08:27

Politistii bucuresteni au prezentat concluziile preliminare ale anchetei de la Spitalul Victor Babes. Prima ipoteză este presiunea crescută in instalatiile de oxigen, iar necropsia a arătat că motivul pro ...

Sancțiuni suplimentare pentru firmele care încalcă măsurile pentru combaterea pandemiei
14/04/2021 00:34

Guvernul pregăteste printr-un proiect de lege sactiuni contraventionale complementare pentru operatorii economici care incalcă repetat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efect ...

Rusia a transferat două armate şi trei unităţi aeropurtate la granița de vest, ca reacţie la activităţile 'ameninţătoare' ale NATO
14/04/2021 00:28

Rusia a anunţat marţi transferul a două armate şi trei unităţi aeropurtate la frontiera de vest a Federaţiei pentru efectuarea unor 'exerciţii', ca reacţie la activităţile 'ameninţătoare' ale NATO, ...

Biden va retrage trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie
13/04/2021 20:56

Joe Biden a decis ca trupele americane să rămană in Afganistan pană la 1 mai, data fixată in acordul cu talibanii, dar se vor retrage "fără condiţii" pană in 11 septembrie, cand se vor implin ...

Un nou ATAC ARMAT la Paris: Sunt două persoane împuşcate, printre care și o fetiţă de zece ani/VIDEO
13/04/2021 20:47

 Un nou incident armat a avut loc, marţi, la Paris, fiind rănite prin impuşcare două persoane, o fată in varstă de zece ani şi tatăl acesteia, anunţă autorităţile franceze, conform publicaţiil ...

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră în contextul tensiunilor cu SUA și Ucraina
13/04/2021 16:30

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică in Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, transmit marţi EFE si Agerpres, citand un comunicat de presă al armatei ruse. Advertisement ...

VIDEO - Rușii mobilizează trupe și în zona Transnistriei: coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol
13/04/2021 16:25

 Mobilizări de trupe ruseşti au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, in Transnistria, care se mărgineşte cu aceasta. Imagini din satelit publicate de canalul Nexta ...

Percheziții DNA la jandarmerie. Sunt vizate concursurile de avansare în grad din Iași și Vaslui
13/04/2021 14:22

Perchezitii au loc marti in mai multe unităti de jandarmi. Procurorii DNA caută probe intr-un dosar care vizează organizarea unui concurs de avansare in corpul ofiţerilor.   ”Instituţia no ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei