Google a scos la iveală și ”armata de cauciuc” a Rusiei. Armata Kremlinului dispune de tancuri, avioane și alte arme gonflabile pentru a păcăli inamicul VIDEO

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 19-04-2022 23:26

 Google a decis să facă publice, prin intermediul aplicației Google Maps, imaginile din satelit ale tuturor bazelor militare ale Federației Ruse.

Imaginile, de înaltă rezoluție, la care Google a permis accesul publicului larg, mai includ fortificații, diverse facilități și aeroporturi militare, nave, sisteme antiaeriene și lansatoare de rachete nucleare ale Rusiei.

Victor Kovalenko, un fost jurnalist, dar și veteran al armatei ucrainene, a prezentat pe contul său de Twitter mai multe astfel de imagini care acum pot fi accesate direct prin intermediul Google Maps.

Într-o astfel de imagine, se observă o bază aeriană cu avioane Suhoi SU-57 parcate pe pistă. SU-57 este un avion de generația a 5-a a Federației Ruse, cu amprentă radar redusă și care se află în prezent în faza de testare.

În altă imagine din satelit, care poate fi urmărită cu ajutorul Google Maps, apare portavionul Federației Ruse „Amiralul Kuznețov”, aflat în prezent în reparații capitale. 

De asemenea, imaginile Google Maps surprind inclusiv o bază de lansare a rachetelor intercontinentale balistice din dotarea Federației Ruse.

 

Armele gonflabile ale lui Putin

 

Dar au fost analiști care au descoperit că unele dintre avioane erau din plastic, gonflabile.

Momelile lui Putin, care se pot umfla în câteva minute, au fost văzute și anii trecuți în pădurile din apropierea capitalei Moscova.

Armata rusă poate crea o întreagă „armata de tancuri” sau un „regiment aerian” într-un anumit loc în doar trei minute. Adevărat, gonflabile.

În Rusia sunt soldații care își petrec întreaga carieră militară antrenându-se pentru a umfla tancurile și sunt adesea obiectul glumelor, scrie publicația rusă Russia Beyond.

Armata rusă are avioane de război și tancuri gonflabile care au un rol vital. Văzute chiar și de la mică distanță, nu se pot distinge de cele reale – pentru a deruta și a distrage atenția unui inamic. Aceste piese gonflabile sunt realizate de producătorul rus Rusbal. 

Un pasionat de baloane cu aer cald a fondat Rusbal în 1993 și și-a diversificat ulterior producția în atracții gonflabile pentru copii, cum ar fi castele gonflabile. De fapt, construcția acestora a inspirat și armata rusă.

 

Sârbii au folosit și ei armele gonflabile în timpul războiului din 1999

 

Operațiunile de luptă sunt foarte diferite de modul în care sunt prezentat în filme și de modul în care oamenii își imaginează că sunt. După ce au fost desfășurate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, astfel de tancuri false și-au dovedit din nou valoarea în cel mai recent război din Iugoslavia din 1999.

În primele patru luni de luptă, avioanele NATO care au bombardat armata iugoslavă în Kosovo au reușit să doboare doar 20 de tancuri sârbe, 18 vehicule de luptă de infanterie și mai puțin de două duzini de platforme de artilerie autopropulsate. Comandamentul NATO afirma ceva cu totul diferit – sute de vehicule ușoare și blindate ar fi fost distruse. Dar s-a dovedit că erau doar momeli de cauciuc. 

 

Cum sunt păcăliți sateliții

 

Majoritatea armelor Forțelor Armate Ruse au „corespondente din cauciuc”. Printre acestea se numără tancurile T-72 și T-80, avioanele de luptă MiG-31 și MiG-29 și chiar și înfricoșătorul sistem de rachete S-300.

Pe lângă echipamentele „de luptă”, lista gonflabilelor include și mijloace de sprijin — stații radar, încărcătoare de transport, vehicule de transport etc.

O „armă“ standard de cauciuc cântărește aproximativ 30 de kilograme și poate rezista la temperaturi de la -30 la +30°C. Practic, sunt capabile să îndure toate greutățile războiului și să-și facă treaba în același timp.

S-ar putea să credeți că armele adevărate sunt ușor de detectat prin imagini termice datorită căldurii emise de motor și de alte părți în mișcare. La prima vedere așa ar părea, dar cele din cauciuc dispun de sisteme de încălzire pentru a simula funcționarea – și căldura – unui vehicul de luptă. Asta înseamnă că până și sateliților, dronelor și altor sisteme moderne de observare le este greu să distingă tancurile reale de cele artificiale.  


 

 

Rusia dă și la export

 

Ministerul rus al Apărării nu a dezvăluit câte trupe de camuflaj și vehicule de cauciuc deține. Ceea ce se știe, însă, este că în 2017 Rusia și-a crescut producția de dispozitive pneumatice de păcăleală într-o asemenea măsură încât acum le exportă. Deci, mai mult de o treime din „armata de cauciuc” a Rusiei „servește“ în prezent în străinătate, unde va juca, de asemenea, un rol cheie în păcălirea inamicului.

Rusbal, compania care produce aceste gonflabile, spune că păcălirea inamicului costă o fracțiune din cumpărarea armelor adevărate.

„Dacă studiezi bătăliile majore din istoriei, vezi că șmecheria câștigă de fiecare dată”, a declarat pentru publicației ruse Aleksei A. Komarov, inginerul militar responsabil de această joc în joc. „Nimeni nu câștigă niciodată pe bune”. Komarov supraveghează vânzările militare ale Rusbal. 

Tancurile și lansatoarele de rachete gonflabile sunt destinate pentru a atrage loviturile de precizie ale rachetelor de croazieră sau bombele ghidate cu laser și a le ține departe de sistemele de arme reale.

Mai subtil, scopul lor este de a îngreuna luarea deciziilor de către inamic, forțând comandanții să piardă timp prețios verificând dacă o țintă nou descoperită este reală sau doar fake.

 

Maskirovka

 

Interesul pentru astfel de operațiuni înșelătoare și de deghizare este de lungă durată în armata rusă care de-a lungul timpului a recurs la un repertoriu de trucuri letale cunoscute sub numele de maskirovka sau mascare. Este o doctrină de război psihologic care devine un element din ce în ce mai critic în ambițiile geopolitice ale țării.

Cele mai recente desfășurări militare ale Rusiei au început cu operațiuni care implică această doctrină: cu soldați mascați și misterioși în Crimeea în 2014, așa numiții „omuleți verzi“, soldați despre care s-a spus că erau „în vacanță” sau „voluntari” în estul Ucrainei, sau „podul aerian umanitar” în Siria în 2015.

Ideea din spatele maskirovka este să-ți ții inamicul în ceață, să nu afle niciodată adevăratele tale intenții, să negi mereu activitățile tale și să folosești toate mijloacele politice și militare pentru a menține un avantaj de surpriză pentru soldații tăi. Doctrina, spun analiștii militari, este în acest sens „multinivel”.

Maskirovka depășește cu mult camuflajul simplu folosit de toate armatele și cuprinde o serie de idei despre direcționarea greșită și informarea greșită, la fel de utile astăzi precum a fost de decenii. Hărțile sovietice, de exemplu, au inclus adesea inexactități care i-au frustrat pe șoferi, dar au servit unui scop de securitate națională: să încurce o armată invadatoare.

De fapt, aproape în fiecare desfășurare rusă și sovietică din ultima jumătate de secol, de la Primăvara de la Praga la Afganistan, Cecenia și Ucraina, rușii s-au folosit un truc simplu, dar eficient. În 1968, de exemplu, un zbor Aeroflot a sosit la Praga cu un număr disproporționat de tineri sănătoși, care ulterior au capturat aeroportul.

Soldații deghizați în turiști au sosit în Siria în 1983, în ceea ce a devenit cunoscut drept șiretlicul „turistului tovarăș” . Apariția unor militari misterioși, camuflati, în Kabul, Afganistan și Groznîi, Cecenia, a prevestit desfășurări mai largi în 1979 și 1994.

Experții se tem că următorul teatru pentru astfel de tactici ar putea fi regiunea baltică, care găzduiește minorități semnificative de etnici ruși, precum și o bază militară rusă importantă la Kaliningrad, scrie The New York Times.

Col. David M. Glantz, un expert de top în operațiunile rusești de deghizare, a spus că Rusia vede războiul „în multe, multe fațete”.

Cu siguranță și alte armate folosesc momeli. Totuși, doctrina rusă a maskirovka diferă de operațiunile de înșelăciune ale altor armate prin amestecul de înșelăciune strategică și tactică și utilizarea înșelăciunii atât pe timp de război cât și în timp de pace.

De exemplu, sovieticii au decis să-și numească rampa de lansare spațială Baikonur, după o mică așezare kazahă cu acest nume aflată la câteva sute de kilometri distanță, în speranța că, în caz de atac, bombardierele inamice ar putea lovi din greșeală satul nesemnificativ.

„Ei privesc războiul ca pe o partidă de șah, iar noi îl privim ca pe un joc de cărți”, a spus colonelul Glantz, fost profesor la Colegiul de Comandă și Stat Major din Fort Leavenworth, Kan.

O înșelăciune rusească maskirovka bine construită mizează de obicei pe o narațiune de bază înainte de a introduce răsturnarea intrigii.

Maskirovka este „concepută pentru a manipula imaginea adversarului asupra realității, a-l dezinforma și, în cele din urmă, a interfera cu procesul decizional al indivizilor, organizațiilor, guvernelor și societăților”, a scris Dima Adamsky, o autoritate în războiul psihologic rusesc. Mișcările de deschidere, dacă sunt jucate bine, „vor părea benigne pentru țintă”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Alegeri în Turcia, turul al doilea
28/05/2023 16:13

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (05 GMT) in Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, in care preşedintele aflat la sfarşit de mandat Recep Tayyip Er ...

VIDEO Anunțul Guvernului despre greva din educație, cu o zi înaintea începerii înscrierilor la BAC: Aceeași ofertă salarială, deși a fost respinsă categoric
28/05/2023 13:38

 Purtătorul de cuvant al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anuntat că a fost „pregătită” Ordonanta care „va asigura majorări ale veniturilor pentru personalul didactic, auxiliar si nedid ...

Alertă - Cod GALBEN de furtuni și vijelii în aproape jumătate de țară
28/05/2023 11:00

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atentionare cod galben de vreme rea valabilă pentru jumătate din tară. Potrivit ANM, codul galben este valabil de la ora 12.00 pană la or ...

Furtuni în aproape toată țara. Ploi torențiale, vânt puternic și grindină, sâmbătă - HARTĂ
27/05/2023 14:38

 Meteorologii au emis sambătă o nouă avertizare cod galben de ploi torentiale si vijelii in aproape toată tara.   Avertizarea de instabilitate atmosferică temporar accentuată va fi in vigo ...

Culegători ilegali de „diamantele pământului”, prinşi în Neamţ. Foloseau câini special dresaţi
27/05/2023 07:09

Primii culegători ilegali de trufe din acest an, ciuperci nobile cărora li se spune şi diamantele pămantului, au fost prinşi in Neamţ. Foloseau caini special dresaţi şi au fost aspru sancţionaţi. La ...

Lovitură de grație pentru interlopii României! Operațiune mamut a structurilor de forță: aproape 100 de oameni reținuți în 300 de percheziții domiciliare
26/05/2023 21:02

Poliţiştii şi procurorii anunţă că, in urma amplelor acţiuni care au avut loc la nivel naţional pentru destrucurarea unor reţele, au fost reţinute 97 de persoane, alte 35 fiind plasate sub control jud ...

Transportatori ucraineni, șantajați și bătuți: Suspecţii ar fi cerut 'taxă de protecţie' pentru a le permite să desfăşoare activităţi de transport persoane
26/05/2023 12:31

Transportatori ucraineni, santajati si bătuti: Suspecţii ar fi cerut 'taxă de protecţie' pentru a le permite să desfăşoare activităţi de transport persoane ilegale O grupare care acţiona in Suceava ...

ANM a emis cod galben de ploi, vijelii și descărcări electrice: sunt vizate 31 de județe
26/05/2023 10:56

Meteorologii au emis vineri dimineata o avertizare Cod galben de ploi, descărcări electrice si vijelii, valabilă in 31 de judete din tară. Potrivit ANM, sunt vizate judetele Maramures, Bistrita-Năsăud, M ...

SUA aprobă vânzarea de rachete sol-aer NASAMS către Ucraina
26/05/2023 05:55

Statele Unite au anunţat, miercuri, vanzarea Ucrainei a unor sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS pentru aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru a consolida apărarea aeriană a ţării impotriva R ...

Drama neștiută a Tinei Turner. S-a căsătorit de frică și a fost abuzată: „M-a dus la bordel în noaptea nunții”
25/05/2023 13:18

Vestea că Tina Turner a murit la 83 de ani a venit ca un fulger in lumea muzicală. Artista fusese diagnosticată cu insuficientă renală si cancer de intestine, insă a reusit să supravietuiască după ce a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei