Google a scos la iveală și ”armata de cauciuc” a Rusiei. Armata Kremlinului dispune de tancuri, avioane și alte arme gonflabile pentru a păcăli inamicul VIDEO

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 19-04-2022 23:26

 Google a decis să facă publice, prin intermediul aplicației Google Maps, imaginile din satelit ale tuturor bazelor militare ale Federației Ruse.

Imaginile, de înaltă rezoluție, la care Google a permis accesul publicului larg, mai includ fortificații, diverse facilități și aeroporturi militare, nave, sisteme antiaeriene și lansatoare de rachete nucleare ale Rusiei.

Victor Kovalenko, un fost jurnalist, dar și veteran al armatei ucrainene, a prezentat pe contul său de Twitter mai multe astfel de imagini care acum pot fi accesate direct prin intermediul Google Maps.

Într-o astfel de imagine, se observă o bază aeriană cu avioane Suhoi SU-57 parcate pe pistă. SU-57 este un avion de generația a 5-a a Federației Ruse, cu amprentă radar redusă și care se află în prezent în faza de testare.

În altă imagine din satelit, care poate fi urmărită cu ajutorul Google Maps, apare portavionul Federației Ruse „Amiralul Kuznețov”, aflat în prezent în reparații capitale. 

De asemenea, imaginile Google Maps surprind inclusiv o bază de lansare a rachetelor intercontinentale balistice din dotarea Federației Ruse.

 

Armele gonflabile ale lui Putin

 

Dar au fost analiști care au descoperit că unele dintre avioane erau din plastic, gonflabile.

Momelile lui Putin, care se pot umfla în câteva minute, au fost văzute și anii trecuți în pădurile din apropierea capitalei Moscova.

Armata rusă poate crea o întreagă „armata de tancuri” sau un „regiment aerian” într-un anumit loc în doar trei minute. Adevărat, gonflabile.

În Rusia sunt soldații care își petrec întreaga carieră militară antrenându-se pentru a umfla tancurile și sunt adesea obiectul glumelor, scrie publicația rusă Russia Beyond.

Armata rusă are avioane de război și tancuri gonflabile care au un rol vital. Văzute chiar și de la mică distanță, nu se pot distinge de cele reale – pentru a deruta și a distrage atenția unui inamic. Aceste piese gonflabile sunt realizate de producătorul rus Rusbal. 

Un pasionat de baloane cu aer cald a fondat Rusbal în 1993 și și-a diversificat ulterior producția în atracții gonflabile pentru copii, cum ar fi castele gonflabile. De fapt, construcția acestora a inspirat și armata rusă.

 

Sârbii au folosit și ei armele gonflabile în timpul războiului din 1999

 

Operațiunile de luptă sunt foarte diferite de modul în care sunt prezentat în filme și de modul în care oamenii își imaginează că sunt. După ce au fost desfășurate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, astfel de tancuri false și-au dovedit din nou valoarea în cel mai recent război din Iugoslavia din 1999.

În primele patru luni de luptă, avioanele NATO care au bombardat armata iugoslavă în Kosovo au reușit să doboare doar 20 de tancuri sârbe, 18 vehicule de luptă de infanterie și mai puțin de două duzini de platforme de artilerie autopropulsate. Comandamentul NATO afirma ceva cu totul diferit – sute de vehicule ușoare și blindate ar fi fost distruse. Dar s-a dovedit că erau doar momeli de cauciuc. 

 

Cum sunt păcăliți sateliții

 

Majoritatea armelor Forțelor Armate Ruse au „corespondente din cauciuc”. Printre acestea se numără tancurile T-72 și T-80, avioanele de luptă MiG-31 și MiG-29 și chiar și înfricoșătorul sistem de rachete S-300.

Pe lângă echipamentele „de luptă”, lista gonflabilelor include și mijloace de sprijin — stații radar, încărcătoare de transport, vehicule de transport etc.

O „armă“ standard de cauciuc cântărește aproximativ 30 de kilograme și poate rezista la temperaturi de la -30 la +30°C. Practic, sunt capabile să îndure toate greutățile războiului și să-și facă treaba în același timp.

S-ar putea să credeți că armele adevărate sunt ușor de detectat prin imagini termice datorită căldurii emise de motor și de alte părți în mișcare. La prima vedere așa ar părea, dar cele din cauciuc dispun de sisteme de încălzire pentru a simula funcționarea – și căldura – unui vehicul de luptă. Asta înseamnă că până și sateliților, dronelor și altor sisteme moderne de observare le este greu să distingă tancurile reale de cele artificiale.  


 

 

Rusia dă și la export

 

Ministerul rus al Apărării nu a dezvăluit câte trupe de camuflaj și vehicule de cauciuc deține. Ceea ce se știe, însă, este că în 2017 Rusia și-a crescut producția de dispozitive pneumatice de păcăleală într-o asemenea măsură încât acum le exportă. Deci, mai mult de o treime din „armata de cauciuc” a Rusiei „servește“ în prezent în străinătate, unde va juca, de asemenea, un rol cheie în păcălirea inamicului.

Rusbal, compania care produce aceste gonflabile, spune că păcălirea inamicului costă o fracțiune din cumpărarea armelor adevărate.

„Dacă studiezi bătăliile majore din istoriei, vezi că șmecheria câștigă de fiecare dată”, a declarat pentru publicației ruse Aleksei A. Komarov, inginerul militar responsabil de această joc în joc. „Nimeni nu câștigă niciodată pe bune”. Komarov supraveghează vânzările militare ale Rusbal. 

Tancurile și lansatoarele de rachete gonflabile sunt destinate pentru a atrage loviturile de precizie ale rachetelor de croazieră sau bombele ghidate cu laser și a le ține departe de sistemele de arme reale.

Mai subtil, scopul lor este de a îngreuna luarea deciziilor de către inamic, forțând comandanții să piardă timp prețios verificând dacă o țintă nou descoperită este reală sau doar fake.

 

Maskirovka

 

Interesul pentru astfel de operațiuni înșelătoare și de deghizare este de lungă durată în armata rusă care de-a lungul timpului a recurs la un repertoriu de trucuri letale cunoscute sub numele de maskirovka sau mascare. Este o doctrină de război psihologic care devine un element din ce în ce mai critic în ambițiile geopolitice ale țării.

Cele mai recente desfășurări militare ale Rusiei au început cu operațiuni care implică această doctrină: cu soldați mascați și misterioși în Crimeea în 2014, așa numiții „omuleți verzi“, soldați despre care s-a spus că erau „în vacanță” sau „voluntari” în estul Ucrainei, sau „podul aerian umanitar” în Siria în 2015.

Ideea din spatele maskirovka este să-ți ții inamicul în ceață, să nu afle niciodată adevăratele tale intenții, să negi mereu activitățile tale și să folosești toate mijloacele politice și militare pentru a menține un avantaj de surpriză pentru soldații tăi. Doctrina, spun analiștii militari, este în acest sens „multinivel”.

Maskirovka depășește cu mult camuflajul simplu folosit de toate armatele și cuprinde o serie de idei despre direcționarea greșită și informarea greșită, la fel de utile astăzi precum a fost de decenii. Hărțile sovietice, de exemplu, au inclus adesea inexactități care i-au frustrat pe șoferi, dar au servit unui scop de securitate națională: să încurce o armată invadatoare.

De fapt, aproape în fiecare desfășurare rusă și sovietică din ultima jumătate de secol, de la Primăvara de la Praga la Afganistan, Cecenia și Ucraina, rușii s-au folosit un truc simplu, dar eficient. În 1968, de exemplu, un zbor Aeroflot a sosit la Praga cu un număr disproporționat de tineri sănătoși, care ulterior au capturat aeroportul.

Soldații deghizați în turiști au sosit în Siria în 1983, în ceea ce a devenit cunoscut drept șiretlicul „turistului tovarăș” . Apariția unor militari misterioși, camuflati, în Kabul, Afganistan și Groznîi, Cecenia, a prevestit desfășurări mai largi în 1979 și 1994.

Experții se tem că următorul teatru pentru astfel de tactici ar putea fi regiunea baltică, care găzduiește minorități semnificative de etnici ruși, precum și o bază militară rusă importantă la Kaliningrad, scrie The New York Times.

Col. David M. Glantz, un expert de top în operațiunile rusești de deghizare, a spus că Rusia vede războiul „în multe, multe fațete”.

Cu siguranță și alte armate folosesc momeli. Totuși, doctrina rusă a maskirovka diferă de operațiunile de înșelăciune ale altor armate prin amestecul de înșelăciune strategică și tactică și utilizarea înșelăciunii atât pe timp de război cât și în timp de pace.

De exemplu, sovieticii au decis să-și numească rampa de lansare spațială Baikonur, după o mică așezare kazahă cu acest nume aflată la câteva sute de kilometri distanță, în speranța că, în caz de atac, bombardierele inamice ar putea lovi din greșeală satul nesemnificativ.

„Ei privesc războiul ca pe o partidă de șah, iar noi îl privim ca pe un joc de cărți”, a spus colonelul Glantz, fost profesor la Colegiul de Comandă și Stat Major din Fort Leavenworth, Kan.

O înșelăciune rusească maskirovka bine construită mizează de obicei pe o narațiune de bază înainte de a introduce răsturnarea intrigii.

Maskirovka este „concepută pentru a manipula imaginea adversarului asupra realității, a-l dezinforma și, în cele din urmă, a interfera cu procesul decizional al indivizilor, organizațiilor, guvernelor și societăților”, a scris Dima Adamsky, o autoritate în războiul psihologic rusesc. Mișcările de deschidere, dacă sunt jucate bine, „vor părea benigne pentru țintă”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Un bucureștean a scos la vânzare peste 230 de biciclete pentru care avea contract să le transporte unei firme
01/07/2022 15:10

Un bucuresean a prejudiciat cu aproximativ 150.000 de euro o firmă după ce a incheiat contract cu aceasta pentru a-i transporta peste 230 de biciclete achizitionate de la o companie străină, insă in loc s ...

Un agent de poliţie din Giurgiu a fost reţinut pentru corupţie
01/07/2022 11:35

Un agent de poliţie din cadrul IPJ Giurgiu a fost reţinut pentru infracţiuni de corupţie după ce ar fi comis 19 acte materiale de luare de mită in formă continuată şi ar fi divulgat unele informaţii s ...

Festivalul Eurockéennes din Belfort, oprit din cauza unei furtuni. Șapte persoane au fost rănite
01/07/2022 10:20

Averse insoţite de vanturi violente s-au abătut joi după-amiază asupra zonei in care urma să se desfăşoare Festivalul Eurockéennes in Belfort, un oraş din estul Franţei, şi au rănit şapte per ...

Biden a confundat Suedia cu Elveția la o conferință de la summitul NATO
01/07/2022 10:02

Joe Biden, presedintele Statelor Unite ale Americii, a vorbit joi in fata presei despre invitatia adresată statelor Finlanda si Suedia de a adera la NATO. Cand a mentionat-o pe cea din urmă, a spus „E ...

Laura Codruța Kovesi sesizează Comisia Europeană
01/07/2022 07:30

  Sefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a anuntat joi că analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de conditionarea a fondurilor europene de statul d ...

BOMBĂ! Armata rusă îşi anunţă retragerea de pe Insula Şerpilor
30/06/2022 16:45

Armata rusă a anunţat joi că s-a retras de pe Insula Şerpilor - o poziţie strategică la Marea Neagră, situată la doar 50 de kilometri de zona de coastă a Ucrainei -, cucerită de către Moscova şi b ...

Un executor judecătoresc din Argeș e acuzat că a furat banii banii din 152 de dosare
30/06/2022 15:58

Un executor judecătoresc a fost trimis in judecată de DNA Piteşti pentru abuz in serviciu, el fiind acuzat că şi-a insuşit banii din 152 de dosare de executare cauzand prejudiciu in dauna mai multor credi ...

 Înfrângere majoră pentru Rusia. Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. Moscova confirmă, dar vine cu o altă explicație/VIDEO
30/06/2022 15:52

  Oficialii ucraineni au prezentat detalii despre operatiunile militare care au dus la părăsirea in grabă a Insulei Serpilor de către fortele armate rusesti, in dimineata zilei de joi, 30 iunie. Mos ...

NATO aruncă România în război cu Rusia
30/06/2022 15:30

NATO trimite Romania in prima linie. Rusia reprezintă pentru Alianţă „cea mai semnificativă şi directă ameninţare”, in timp ce „politicile coercitive” ale Chinei reprezintă pro ...

 Procurorii PÎCCJ și polițiștii au descins în București și șapte județe: Dosar penal vizânt programul Start UP Nation
30/06/2022 09:04

 Procurorii Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează, joi, peste 40 de percheziţii in Bucureşti şi in alte şapte judeţe intr-un dosar in care mai multe persoan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei