Grand Ages: Rome Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:20

Grand Ages: Rome Review

Imperium Romanum nu avea o poveste anume, aşa că Grand Ages aduce, pe lângă obişnuitele scenarii individuale sau modul sandbox, o campanie care ne poartă prin diferite perioade ale istoriei romane. Să nu vă aşteptaţi însă la o lecţie de istorie, deoarece informaţia este destul de precară şi producătorii se bazează pe faptul că mai toată lumea de astăzi ştie cam cine au fost personaje precum Cezar sau Spartacus. Varza de istorie se vede nu doar la nivelul relatării, ci chiar la nivelul gameplay-ului, unde veţi putea recruta trupe auxiliare celtice cu mulţi ani înainte ca Roma să reprezinte un imperiu, de exemplu.

Campania aduce totuşi şi o noutate binevenită, sub forma posibilităţii de a ne crea un personaj ce va reprezenta o anumită familie romană. Apoi putem selecta anumite atribute într-un stil RPG-like, ce vor conferi mai târziu diferite bonusuri oraşului pe care îl vom conduce, oferta fiind suficient de generoasă pentru permite orientări diferite (preponderent militare sau, dimpotrivă, legate de producţie şi comerţ). Personajul nostru va începe apoi să acumuleze şi avere pe măsură ce parcurge misiunile, iar aceşti bani pot fi apoi folosiţi pentru a cumpăra diferite proprietăţi care vor asigura ulterior un bonus de materiale pentru oraşul nostru.

După ce negociem aceste aspecte începe campania propriu-zisă, în care diferite personaje mai mult sau mai puţin celebre ne vor trimite în tot atâtea locuri pe hartă şi ne vor propune să înfiinţăm o colonie, urmând ca apoi să îndeplinim o varietate de obiective, fie ele economice sau militare. Acestea sunt destul de diversificate, pornind de la construcţia unui anumit număr de locuinţe sau apărarea unui oraş până la crearea unor cariere de piatră, atingerea unui procent de religiozitate a locuitorilor sau exterminarea inamicilor.

Pe lângă obiectivul principal există şi unele opţionale care oferă diferite avantaje, în principal bani sau puncte de scor ce pot fi folosite pentru bonusuri în misiunile ulterioare. Vă recomand să încercaţi să îndepliniţi şi aceste obiective, în special pentru că astfel va exista mai multă diversitate în fiecare misiune şi de abia vă antrenaţi în a planifica eficient ce construiţi şi unde. În acest sens vă va ajuta şi noul sistem de overlay care colorează clădirile în funcţie de aria de acoperirile a serviciilor sau problemelor din zonă.

Despre construcţie pot spune că a fost păstrat sistemul intuitiv introdus în primul joc al seriei, aşa că nu vor fi probleme. Logica după care este planificat un oraş este elocventă, astfel existând trei clase sociale, fiecare cu un rol clar: Plebeii lucrează în producţia materiei prime (ferme, mine, procesarea şi distribuirea resurselor), clasa de mijloc în cultură, religie, armată şi securitate, iar patricienii în cadrul instituţiilor cele mai avansate. Această evoluţie se face progresiv, deoarece fiecare clasă se bazează pe resursele generate de cea inferioară.

Totodată trebuie ştiut că fiecare clasă socială are nevoie de diferite bunuri, iar această nevoie va fi satisfăcută prin diversitate şi nu cantitate. De exemplu, degeaba aveţi cinci ferme de grâu, deoarece satisfacţia la capitolul mâncare va rămâne la acelaşi nivel. Pentru ca ea să crească, va trebui să construiţi o brutărie (şi o moară de grâu), o fermă de porci (plus o măcelărie) şi o vie. Inteligent sistem şi, aş spune eu, chiar realist.

Problema e că tutorialul nu îşi face prea bine treaba în a explica mecanismele economice intrinseci. Din acest motiv, curba de învăţare este destul de abruptă, tutorialul explicând doar nişte noţiuni de bază, pentru ca apoi să vă lase singuri să descoperiţi nuanţele fine. Iar la început poate fi chiar frustrant, când de exemplu n-o să înţelegeţi de ce vă ia foc tot satul, iar prefectura care stinge incendii poate fi construită abia după ce efectuaţi un research tehnologic şi aveţi clasa socială de mijloc (care nu apare chiar imediat).

Surpinzător este că vă este accesibil de la început întreg arborele tehnologic de construcţie, putând să construiţi chiar şi Academii sau Tribunale dacă aveţi resursele necesare. Din păcate, salturile acestea bruşte nu numai că vă vor induce în eroare, dar pe termen lung vă vor priva de acel cald sentiment că oraşul vostru evoluează într-un mod natural.

Ca probleme se mai remarcă o lipsă de adâncime, de implicare personală. Nu mai poţi selecta oameni ca să afli părerea lor despre oraş, şi nu vei avea parte de animaţii suficient de fermecătoare care să redea vieţa lor de zi cu zi. Luptele din arenă sunt mereu aceleaşi, iar în zona de producţie plebeii par mereu blocaţi în amestecarea lutului cu picioarele. Astfel jocul lasă sentimentul că totul este mecanic şi că ai în faţă doar un grup de furnici care urmează orbeşte nişte indicaţii predefinite. Apoi există în continuare diferite scăpări de gameplay (ce-i drept, mult mai puţine ca în Imperium Romanum), cum ar fi de exemplu faptul că în prima etapă a construcţiei oraşului eşti răsplătit dacă pui clădirile cât mai aproape una de alta.

Însă ajungi apoi să ai de a face cu clădiri foarte mari (teatrul, templele etc.) care de multe ori nu mai au loc lângă case, iar dacă le faci mai departe nu vor avea nicio valoare (toate clădirile funcţionale au o arie de efect). Dacă te apuci să demolezi, pierzi popularitate, aşa că este destul de complicat să găseşti o soluţie. Sistemul de lupte a rămas la fel de subdezvoltat (au fost eliminate însă limitările enervante din Imperium Romanum, gen o singură unitate per cazarmă) singura opţiune tactică fiind o anumită abilitate specială a fiecărei unităţi ce ar trebui să întoarcă balanţa în favoare jucătorului în situaţii dificile. În rest, click & pray!

Nu că inamicii ar fi binecuvântaţi cu o inteligenţă artificială ieşită din comun, preferând de multe ori să trimită câte o trupă de control la fiecare sfert de oră şi ieşind buluc cu unităţile din bază dacă sunt atacaţi. De notat aici e faptul că există câteva evenimente care generează atacuri din senin, precum construirea unei baze secundare.

Aşa că de multe ori veţi prefera să vă extindeţi încet, dar sigur, decât să vă avântaţi cu o bază secundară peste nouă mări şi nouă ţări. Iar la un moment dat devine chiar ilar faptul că, în timp ce romanii se laudă cu numeroasele oraşe administrate de voi, popoarele “barbare” nu au nici un cătun mai răsărit. În cele aproximativ 40 de misiuni ale jocului, nici măcar perşii nu vor da vreun semn de civilizaţie, ieşind cu inbatabilii elefanţi din aceleaşi căsuţe murdărite de vreme.

Interesant este că, la cererea fanilor, producătorii au implementat şi un mod multiplayer, furnizând nu mai puţin de cinci moduri de joc şi un al şaselea care le înglobează pe toate. Majoritarea sunt adaptări ale celor prezente în genul RTS, în special Age of Empires (de exemplu King of the Hill sau All Monuments, în care câştigaţi doar când v-aţi construit toate clădirile de nivel înalt).

La fel de bine însă, în timp ce într-o strategie în timp real aceste moduri se simt ca la ele acasă, într-un city builder lucrurile se petrec cu o viteză destul de enervantă. Dar dacă porniţi de la premisa că aveţi destul timp să vă petreceţi privind clădirile cum apar brusc din colbul latin, veţi realiza că efortul celor de la Haemimont este de-a dreptul admirabil. În plus, experienţa de a vă întrece cu un alt jucător în construirea unui oraş este în unele momente suficient de satisfăcătoare pentru a umbri lipsurile luptelor.

Şi vă asigur că cel puţin din punct de vedere grafic, Grand Ages: Rome vă va încânta privirea. Texturile sunt peste măsură de detaliate pentru un joc în care nu faceţi altceva decât să construiţi case, clădirile sunt colorate cu bun-gust şi tranziţia de la un peisaj pictat la oraşul în sine când încărcaţi jocul este subtilă, dar sugestivă. Întradevăr, oraşele Romei au ceva din Van Gogh, chiar şi pe vreme de ploaie. Până şi modelele corăbiilor sunt cizelate, alunecând frumos pe apa cristalină. Doar unităţile militare sunt puţin cam pătăţoase, suprimate mereu de steagul de identificare şi amintind în treacăt de primele titluri Total War.

Dar pe cât de liniştitor este decorul, pe atât de stridentă este interfaţa. Deşi ideea meniului radial de construcţie este excelentă, ferestrele cu statistici sau cu proprietăţile clădirilor ocupă aproape jumătate de ecran. Şi unităţile „beneficiază” de aceleaşi butoane imense, când o icon discret ar fi fost suficient. De aceea, deşi se mişcă impecabil, jocul poate părea greoi de manevrat în unele momente. Mai ales când încerci să măreşti perspectiva şi brusc nu te mai poţi deplasa în toate direcţiile pe hartă, fiind restricţionat în aria celui mai apropiat oraş.

Coloana sonoră are şi ea momente de graţie, deşi nu mă refer aici la tema principală, care devine enervantă. Dar sunt câteva melodii secundare specifice regiunilor mai exotice din joc care îţi induc pur şi simplu reverie.

Dacă ar fi fost o strategie în timp real, Grand Ages: Rome ar fi fost cu siguranţă valoros. Dar în lipsa adrenalinei, nu ne putem orienta decât spre detalii, spre referinţe culturale şi istorice corecte sau spre farmecul rutinei vieţilor de altă dată. Elemente care rar îşi fac simţită prezenţa în acest titlu superficial, bazat mai mult pe ideea abstractă a unei Rome de un romantism prăfuit, decât pe faptele concrete.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021
03/12/2020 13:00

Administratia presedintelui american in exercitiu Donald Trump preconizeaza vaccinarea a 100 de milioane de oameni impotriva COVID-19 in Statle Unite - pana la sfarsitul lui februarie - cu doua vaccinuri, repre ...

76 de moschei din Franța vor fi verificate
03/12/2020 11:36

Autoritătile din Franta vor face controale amănuntite la multe moschei, pentru a căuta dovezi legate de islamistii radicalizati.     76 de moschei din Franta vor fi verificate de autoritătile d ...

Percheziții AMPLE în București și alte trei județe într-un dosar de evaziune fiscală: Prejudiciul adus statului - 100.000 de euro
03/12/2020 08:43

Joi dimineată, politistii de investigare a criminalitătii economice din Olt efectuează 31 de perchezitii, in judetele Olt, Prahova, Ilfov si in municipiul Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele ...

Doliu național în Franța. Fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing Autor a murit de COVID
03/12/2020 08:26

Fostul preşedinte al Frantei Valéry Giscard d'Estaing a murit miercuri seara „ca urmare a COVID-19”, la 94 de ani. Înmormantarea sa va avea loc „in cea mai strictă intimitate ...

Avocații cer să fie incluși pe lista vaccinărilor prioritare anti-COVID
03/12/2020 06:01

Uniunea Natională a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele structurii. Avocaţii solicită să fie inc ...

Trump: ''Ne vedem peste patru ani'' dacă acţiunile de contestare a rezultatului votului eşuează
02/12/2020 12:02

Preşedintele american in exerciţiu Donald Trump a făcut aluzie marţi că ar putea candida din nou la preşedinţia SUA in 2024, afirmand in faţa invitaţilor la o recepţie privată la Casa Albă că, dac ...

FOTO - Imaginea unui medic care îmbrățișează un bolnav de COVID a devenit virală
02/12/2020 11:49

Un medic in combinezon albastru, cu mănusi si vizieră, privind in gol in timp ce tine in brate un bărbat epuizat de boală. Este o imagine care a devenit virală pe retelele de socializare si a cărei pove ...

Bebeluș născut prematur cu câteva ore înainte ca mama lui să moară de COVID
02/12/2020 11:17

Un bebelus s-a născut cu doar cateva ore inainte ca mama lui să moară răpusă de COVID-19. Svetlana Sorocinskaia, 36 de ani, s-a imbolnăvit cu virusul ucigaş după ce l-a vizitat la spital pe tatăl ei, ...

Avocații cer să fie vaccinați cu prioritate
02/12/2020 09:15

Uniunea Natională a Barourilor din Romania a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele UNBR. Avocaţii solicită să fie incluşi in ca ...

Cum se alege președintele SUA. Ce sunt electorii și cum se decide câștigătorul
01/12/2020 16:32

Donald Trump si Joe Biden se pregătesc să incheie campania electorală. Pană la startul alegerilor a mai rămas foarte putin si ca de fiecare dată, scrutinul organizat o dată la 4 ani reprezintă un adevă ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei