Grand Theft Auto: San Andreas Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 19:14

Grand Theft Auto: San Andreas Review

 Sa lauzi un joc precum GTA cu epitete de genul captivant, atragator, extraordinar, nemaipomenit sau mai stiu eu ce alt adjectiv de origine inversa, e pur si simplu o pierdere de timp. Trebuie sa recunosc ca si datoria de a scrie acest articol ma impiedica sa joc GTA, fiind deci tot o pierdere de timp. Am asteptat acest joc mai ceva ca bunicu’ pe americani prin anii 50 si, din fericire, celor de la Rockstar le-a luat ceva mai putin timp decat unchiului Sam. Mi-am luat pana si liber de la serviciu, iar dupa ce am instalat jocul m-am plimbat vreo 6 ore prin San Andreas admirand imprejurimile. Am jucat pana Sambata pe la vreo trei dupa-amiaza cand am observat ca toate telefoanele mele sunau intr-un mod furibund. Nu stiu daca v-a cazut vreodata falca la figurat, insa eu atunci am realizat ca peste doua ore trebuia sa fiu prezent la propria cununie religioasa. Nu cred ca trebuie sa va marturisesc cum imi tremurau mainile cand am ajuns la biserica unde ma astepta leoaica, plus inca alti cativa zeci de invitati.

Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas

     Cine are impresia ca San Andreas este aceeasi Marie cu alta palarie se inseala amarnic. Exista cateva diferente majore intre GTA3, Vice City si San Andreas in ceea ce priveste universul in care se desfasoara toata povestea pe care eu sincer as numi-o cosmarul personal al lui Carl Johnson. Veti observa din primele secunde marimea orasului si va veti ingrozi. Este exact acea senzatie de panica ce te cuprinde cand ai in fata harta unui MMOG si realizezi ca tu nu ai descoperit decat 1% din ea. Iti treci mana prin par, tragi obsesiv din tigara ce s-a consumat aproape singura in scrumiera, iti stergi fruntea de sudoare ca deh, afara e Iunie daca nu ai realizat inca si te gandesti ca o sa intri in Molten Core exact in noaptea de Anul Nou. Din fericire insa, am ramas placut surprins de faptul ca de aceasta data locatiile sunt dintre cele mai diverse. Veti vedea si cladiri inalte, insa majoritatea vor fi case, vile, mici magazine, ferme, depozite, cabanute ascunse printre palcuri de copaci, etc. Este mult mai usor acum sa le memorezi, probabil si datorita dimensiunilor lor reduse dar si disparitiei senzatiei de aglomeratie din titlurile precedente. De aceasta data exista foarte multe spatii verzi, campuri, mici aglomerari de copaci (paduri e prea mult spus), drumuri de tara sau rauri ce curg prin vai crestate parca special pentru ele. S-a renuntat astfel la acel look urban modern si s-a incercat implementarea anumitor elemente ce tin de rural, iar acestea nu sunt prezente doar vizual, ci au si un rol activ, furatul unei combine de la o ferma fiind in sine un lucru extrem de hazliu. Doar imaginati-va un negru cu ochelari de soare, lant la gat, un tricou si niste pantaloni scurti conducand o combina si fugind de niste tarani ce conduc tractoare.

     Adevarul e ca posibilitatile sunt aproape nelimitate si pleaca de la o simpla bicicleta si cateva modele de motoare pana la X tipuri de masini (inclusiv low rider), camioane, trailere, masini de politie, ambulante, etc. Misiunile speciale (pimp, vigilante, etc) le puteti activa apasand tasta 2, rolul lor fiind acela de a va aduce un plus de cash, si asa destul de greu de obtinut. Ar fi de remarcat ca per total, San Andreas este un joc ceva mai greu decat primele doua. Stelutele ghinioniste se activeaza mult mai usor, viata ta scade mult prea repede, modelele masinilor se deformeaza la cea mai mica atingere iar membri grupurilor rivale se plimba pe strada in grupuri, ceea ce ii face destul de greu de anihilat. S-a tinut totusi cont de acest lucru, asa ca nu va veti intalni cu valuri de inamici, ei fiind dispusi in asa fel incat veti avea posibilitatea sa va ascundeti, sa ma aruncati o grenada si sa mai trageti cateva gloante fara a suferi cine stie ce pierderi. Asta la inceput, ca mai apoi te intrebi cand a avut timp statul sa angajeze zecile de politisti ce apar de te miri unde.

Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas

O noutate pentru GTA este sistemul RPG, cu atribute ce se impart in doua categorii. Avem pe de o parte cele care avanseaza fara a fi nevoie sa te duci intr-un loc anume si sa indeplinesti o anumita conditie. Aici intra skillurile ce tin de condus orice forma de transport, cele ce tin de arme (pistol, SMG, rifle) sau de inot. Este recomandat ca in cazul armelor sa duceti un skill pana la ultimul nivel (Hitman level), ceea ce va permite sa va miscati liber in timp ce sunteti angajat intr-un schimb de focuri. De cealalta parte exista atribute de genul respect, stamina, muscle, fat sau sex appeal. Stamina si Muscle se pot imbunatati exersind la sala, ori cu greutati ori pe bicicleta. Tot aici puteti invata noi miscari pentru cazurile in care sunteti fortati sa luptati cu mainile goale. Va trebuie insa ceva exercitiu fizic ca si asa eroul nostru este cam pirpiriu la inceput, iar cateva pachete de muschi il vor ajuta cu siguranta. De remarcat ar fi faptul ca nu puteti sa exersati cat vreti voi, asa ca jocul va va anunta printr-un mesaj ca sesiunea de antrenament pe ziua respectiva s-a incheiat si ca puteti sa va reintoarceti ziua urmatoare. La capitolul Sex Appeal contribuie tunsoarea si hainele pe care vi le-ati ales. Hmm, nu stiati ca o tunsoare tip Elvis costa 1000USD? Parca au exagerat putin. Preturile hainelor insa variaza, plecand de la cateva zeci. Problema e ca pe langa haine si pantofi exista si accesorii precum lanturi (inclusiv dogtags), ceasuri, ochelari de soare, sepci si palarii, dar nici acestea nu sunt gratuite, asa ca veti avea nevoie de ceva cash pentru ultima moda.

Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas

     Banii sunt o problema. Ceva mai incolo veti avea posibilitatea sa cuceriti teritorii, asa ca incercati sa controlati cat mai multe, asta pentru ca din acel moment un semn de dollar va aparea langa casa lui Carl din Grove Street, iar periodic veti avea posibilitatea sa colectati bani de acolo. Alte surse de cash sunt misiunile dar si grupurile din teritoriile controlate de alte bande rivale. Aveti mare grija in cel de-al doilea caz pentru ca asa cum am mai spus, stelutele ce indica gravitatea crimelor infaptuite se vor aprinde mai ceva ca becurile din pomul de Craciun. Ar fi indicat sa memorati cat mai repede locatiile care va pot schimba culoarea masinii, caz in care wanted level scade la zero. Aveti totusi in vedere faptul ca nu veti avea acces la Ammu-nation chiar de la inceput, iar anumite misiuni sunt chiar greu de terminat folosind numai pistolul. Din fericire, cei pe care ii omorati lasa in urma lor si arma pe care o foloseau, asa ca ar fi indicat sa puneti cat mai repede mana pe ea, altfel riscati ca intr-un schimb de focuri sa ramaneti fara munitie, iar asta duce invariabil la spital. Problema nu e ca ai ratat misiunea si ca ti s-au luat armele pe care le aveai asupra ta, ci faptul ca te taxeaza cu 100USD. Daca la inceput ai 5-600 toti banii si incerci o misiune de cateva ori, vei sfirsi aproape lefter. Ar fi bine sa salvati jocul dupa fiecare misiune, pentru ca sa dobanditi posibilitatea de a reincarca in cazul in care dati peste una mai dificila.

     Printre posibilitatile de a cheltui banii, ce sunt in orice caz destul de greu de produs, se numara si achizitionarea de proprietati prin cartierele vecine si, de ce nu?, modificarea masinii din dotare. Dobandirea de proprietati va ofera ocazia de a salva jocul, in acelasi mod in care salvati ducandu-va acasa, doar ca nu mai sunteti nevoiti sa strabateti orasul in lung si in lat. Tuning-ul vizual al masinilor este posibil, dar total nefolositor, in masura in care va puteti sifona masina la cea mai mica atingere. Avand in vedere si camera mobila, acest lucru se va intampla cu siguranta de o groaza de ori asa ca mai bine cheltuiti banii pe ceva cu adevarat folositor. Mobilitatea excesiva a camerei va da de furca multora dintre voi asa ca veti fi nevoiti sa invatati cum sa manevrati masina din taste pentru a controla camera cu ajutorul mouse-ului. Ce mi s-a parut extrem de enervant a fost distanta fata de sol a camerei, singura posibilitate de a o mai ridica un pic fiind mouse-ul, insa la cea mai mica curba ea se reseteaza fiind nevoie de o noua ajustare. O alternativa ar fi alegerea perspectivei celei mai indepartate, caz in care se obtine o minimalizare a miscarii automate a camerei. Este adevarat ca un gamepad poate fi extrem de folositor in momentul in care conduci, insa atunci cand te dai jos din masina este pur si simplu un cosmar. De altfel, Rockstar recomanda folosirea unui gamepad dual analog, ceea ce insa nu se numara prin inventarul personal.

Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas

   Din punct de vedere grafic, engine-ul folosit pentru realizarea lui GTA:SA este depasit. Daca insa ar trebui sa analizam paleta de culori folosita, atunci s-ar cam intoarce roata, asta pentru ca e o placere sa te plimbi pe la rasarit sau pe la apus si sa admiri culorile cand vii si tari, cand moi si calde. Secventele cinematice sunt excelente insa numarul mic de poligoane si lipsa efectelor de ultima ora iti cam taie din entuziasm, acestea fiind insa probleme ce tin de limitele engine-ului si nu de intentia producatorilor. Pe partea de audio nu am ce sa-i reprosez, voice acting-ul, melodiile dar si reclamele inserate intre ele fiind de nota 10, insa asta este deja o traditie in cazul GTA si as fi fost socat daca Rockstar nu ar fi pastrat acelasi nivel calitativ. Ceea ce insa nu mi-a placut a fost faptul ca am remarcat pe un panou publicitar fraza „True Crime Street Cleaners”, ceea ce mi-a confirmat faptul ca binecunoscutul razboi dintre producatorii GTA si cei ai True Crime nu s-a incheiat inca.

Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas

     Faptul ca GTA: SA are in rolul principal un afro-american si faptul ca actiunea se petrece intr-un oras atat de colorat si la propriu si la figurat m-a determinat sa trag o serie de concluzii. Cei dintre voi care ar fi preferat un skinhead, nici sa nu instaleze jocul. Cei care urasc limbajul in care abunda cuvinte de genul yeah, homie, man, etc, sa dea volumul la zero si sa scoata subtitrarile (e cam extrema masura asta dar nu prea ai ce sa-i faci), iar cei care prefera sa fumeze un joint in timp ce asculta cele mai noi melodii de pe K-JAH, nici sa nu cumpere jocul. Lui Carl i se ofera cate un joint din cand in cand, iar el refuza atat de politicos incat nu numai ca e penibila situatia, dar devine aproape o obsesie pentru cel care joaca. In lipsa de jointuri ajunsesem sa fumez tigara de la tigara si asta de nervi. Stiu ca nu e frumos sa propovaduiesti acest tip de consum, dar nici sa faci atata parada de calitatile tale nu e frumos. Adica am voie sa omor sute de persoane, dar nu pot sa fumez un joint amarat si sa beau o sticla de tequilla? Ce mama dracu? Se pare ca Rockstar habar nu are de sensul notiunii de pericol social. Pacat ca nu au introdus in joc tricouri cu No Smoking, ca poate asa ceilalti prieteni ai lui Carl ar fi incetat sa-i ofere din cand in cand cate o tigara. A doua sursa nesecata de umor este dialogul. S-a exagerat atat de mult, incat daca ar fi sa judec prin comparatie, filmele lui Ice Cube par a fi produse de Spielberg cu Tom Hanks in rolul principal. Cum insa menirea oricarui joc este de a te binedispune, nu trebuie sa luati aceste lucruri prea in serios, caz in care va va fi destul de usor sa treceti peste ele.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei