Halo: Combat Evolved Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 15:26

Halo: Combat Evolved Review

Halo a fost unul din cele mai mediatizate FPS-uri din istorie, cot la cot cu deja celebrul Duke Nukem Forever. Si desi succesul sau a fost indiscutabil, faptul ca era disponibil doar pentru consola Xbox ii priva pe milioane de jucatori din intreaga lume de a juca “cel mai bun FPS creat vreodata”, dupa spusele multor critici care vazusera in actiune noul titlu minune al celor de la Bungie. Acestea se intamplau in anul 2001. Doi ani au trecut de atunci, iar Microsoft s-a indurat intr-un final si de fanii PC-urilor si i-au insarcinat intre timp pe cei de la Gearbox (creatorii add-on-urilor Opposing Forces si Blueshift pentru Half-Life) sa porteze Halo de pe Xbox pe PC, in speranta ca jocul se va bucura de acelasi succes.
Acum, dupa ce l-am terminat, pot spune ca un titlu mai bun pentru acest joc ar fi fost Halo: Paradox Evolved, deoarece toate aspectele sale, si bune si rele, sunt intr-o balanta atat de fragila, incat nu poti sa spui cu siguranta ca jocul este slab sau extraordinar de bun.

Halo: Combat Evolved Halo: Combat Evolved

Povestea este 50% cliseu, 50% originalitate. Actiunea are loc in viitor, unde oamenii, dupa ce au inceput sa se extinda in lungul si latul galaxiei, intalnesc (pentru a n-a oara) o rasa extraterestra periculoasa (de fapt o alianta a mai multor rase), numita The Covenant, care nu are nimic mai bun de facut decat sa doreasca exterminarea rasei umane (pe motive, chipurile, religioase). Pentru a momi armada Covenant-ilor departe de Pamant, nava Pillar Of Autumn face un salt la intamplare in hiperpatiu si ajunge intr-un sistem solar unde descopera o planeta inelara misterioasa, numita Halo, pe care se si prabuseste de altfel, de aici incepand aventura voastra (nivelul de inceput de pe Pillar Of Autumn serveste drept tutorial). Voi veti prelua comanda unui super soldat, numit simplu Master Chief, iar misiunea voastra va fi sa descoperiti secretele planetei pe care v-ati prabusit si sa ii invingeti pe Covenants. Asta veti crede la inceput cel putin, fiindca Bungie v-a pregatit niste surprize pe parcursul jocului pe care nu ar fi bine sa vi le spun si care ridica story-ul peste medie, facandu-l foarte atractiv si reusind sa va tina in suspans pana la final.

Halo: Combat Evolved Halo: Combat Evolved

La data aparitiei sale, in 2001, grafica din Halo era state-of-the-art si un adevarat festin pentru ochi. Insa de atunci au trecut mai mult de 2 ani, iar cerintele jucatorilor in materie au crescut si ele. De aceea, Halo poate nu va impresiona in mod deosebit pe cineva, grafica fiind in principiu cea de pe Xbox de acum 2 ani, insa el ramane totusi unul din cele mai aratoase FPS-uri de pana acum. Si nu din cauza eye candy-urilor, ci a bunului gust cu care sunt imbinate toate elementele grafice. Nivelurile exterioare sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut pana acum intr-un shooter, dupa cum veti vedea si din screenshot-uri, ele variind ca locatie, de la zone de deal, pana la canioane inzapezite sau jungle luxuriante. Fenomenele meteorologice specifice, cum ar fi ninsoarea sau ceata sunt si ele prezente, apa, gheata sau anumite texturi interioare (mai ales interiorul navelor Covenant) beneficiind si de serviciile Pixel Shading-ului. Modelele personajelor (atat aliati cat si inamici) sunt bine realizate, unele fiind mai detaliate decat altele.
Problemele apar insa in anumite nivele indoor, unde situatia nu mai este chiar atat de roza. Asta deoarece texturile si level design-ul sunt uneori exagerat de repetitive, aducand jucatorul in pragul exasperarii, ele lasand impresia ca au fost create intr-un moment de criza acuta de inspiratie producatorilor. Si cel mai bun exemplu este misiunea “The Library”. Poate ca interiorul unui crucisator Covenant nu are cum sa fie prea diversificat, dar la fel de bine mi se pare frustrant sa fiu nevoit sa ma plimb in cateva misiuni cate 30 de minute prin 15 camere si 20 de coridoare care arata identic, cu aceleasi texturi, omorand aceleasi grupuri de inamici over & over, fara pic de varietate. De fapt, aceasta este si singurul minus al jocului: repetitivitatea excesiva in anumite momente. Din fericire, astfel de cazuri sunt rare si se poate trece cu vederea daca este sa luam per ansamblu situatia.

Halo: Combat Evolved Halo: Combat Evolved

O alta problema ar fi performanta, raportata de unii jucatori ca fiind slaba chiar si pe sistemele high-end, cu toate ca grafica nu este state-of-the-art. Si cum si eu am intampinat astfel de dificultati, va dau 3 sfaturi pentru a scapa de o frustrare excesiva si a va bucura de Halo in conditii optime:
1. In setarile video, dezactivati Specular effects.
2. Modificati properties-ul shortcut-ului pentru Halo, folosind la sfarsit parametrul “–usexx”, unde xx poate fi 11,14 sau 20, el reprezentand versiunea maxima de pixel shader suportata de placa voastra. Pentru placile Radeon 9500/9600/9700/9800 ea va fi 2.0, iar pentru seria de placi GeForce este recomandat sa o setati pentru versiunea 1.1
3. Dezactivati din driver-i video atat AntiAliasing-ul (care oricum nu merge in joc) cat si Anisotropic Filtering-ul, deoarece veti castiga frame-uri importante cu o pierdere minima de calitate.

Halo: Combat Evolved Halo: Combat Evolved

Desi la grafica exista cateva lucruri de reprosat, nu acelasi lucru poate fi spus si despre sunet. Muzica este extraordinara, alternand de la ritmuri corale si pana la pasaje antrenante, in ton cu actiunea (de cate ori se schimba muzica in ceva mai alert, fiti siguri ca urmeaza o batalie generala). Sunetele din joc sunt foarte bune, mai ales cele ale armelor, iar zgomotele ambientale se folosessc de tehnologia EAX pentru a da o nota de autenticitate acestei lumi extraterestre, dar in acelasi timp familiare. Voice acting-ul este bun, iar dialogurile dintre camarazi tai sunt si ele foarte reusite, uneori chiar si cu usoare accente umoristice. Aici as sublinia diversele replici pe care le au soldatii aliati atunci cand luptati alaturi de ei, ironizand subtil FPS-urile multiplayer actuale: “Hey, that was mine!” sau “You stole my kill!”. Un alt element original il reprezinta denumirile nivelelor, care sunt cele mai “cool” pe care le-am intalnit pana acum : “Flawless Cowboy”, “The Gun pointed at the Head of The Universe” sau “Wait! It Gets worse” ca sa numesc cateva.

Halo: Combat Evolved Halo: Combat Evolved

Insa de multe ori, nu aspectele tehnice sau denumirile nivelurilor conteaza, ci noutatile aduse gameplay-ului si feeling-ul per total jocului. Iar Halo exceleaza la aceste doua capitole, jocul creand dependenta. In primul rand, fata de alte FPS-uri “clasice”, in Halo nu veti fi Rambo, capabil sa care cu el 10-12 arme diferite, ci veti avea numai doua, pe care le puteti schimba in timpul jocului, in functie de necesitati sau preferinte. De obicei, veti folosi armele inamicilor ucisi, in unele cazuri munitia pentru armele oamenilor fiind destul de rara, lucru care solicita jucatorul sa faca alegeri tactice in timpul jocului, in functie de inamicii pe care ii intalneste. De asemenea, bara clasica de health/armor a fost si ea inlocuita, deoarece Master Chief-ului beneficiaza de o armura extrem de rezistenta, cu scuturi care se reincarca in timp. Daca insa ramaneti fara scuturi, veti deveni extrem de vulnerabili in fata atacurilor, asa ca de obicei veti fi nevoit sa va infranati pornirile de kamikaze si sa asteptati reincarcarea lor pentru a avea vreo sansa, mai ales ca medikit-urile sunt destul de rare prin nivele si nici adversarii nu sunt batuti in cap.
Si asta fiindca AI-ul din Halo este unul din cele mai bune pe care le-am vazut intr-o perioada destul de lunga de timp. Pe nivelele inferioare de dificultate nu veti observa nimic extraordinar, insa pe masura ce cresteti dificultatea, inamicii vor deveni o problema reala. Vor incerca sa va flancheze sau sa va ia prin surprindere, se vor feri de focurile armelor, vor sari in lateral sa scape de o grenada, vor chema ajutoare si vor incerca sa se adaposteasca, daca vad ca nu au sanse sa va infranga de unii singuri. De aceea, nici o lupta din Halo nu seamana cu alta, intotdeauna adversarii recurgand la alte metode pentru a va invinge. Aceste lucuri sunt valabile insa numai pentru Covenant-i, deoarece a treia rasa din joc, The Flood, merge pe binecunoscutul principiu multi, dar prosti.

Halo: Combat Evolved Halo: Combat Evolved

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Cum a împărțit Guvernul Orban banii alocați CJ-urilor, din Fondul de rezervă bugetară, pentru salariile angajaților DGASPC / LISTA COMPLETĂ
28/11/2020 20:05

Guvernul Orban a adoptat, vineri, o Hotărare prin care acordă 231,9 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară la dispozitia Guvernului pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării Direcţiil ...

Scoția ar putea obține independența față de Marea Britanie pentru a rămâne în UE. Premierul scoțian: „Ne apropiem de un moment istoric
28/11/2020 19:15

Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, s-a declarat convinsă, sambătă, că va obţine independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie, in contextul in care majoritatea scoţienilor se opun ieşirii din Uniunea ...

Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de conducere: 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten
28/11/2020 16:03

Surse din randul anchetatorilor susţin că reţeaua ilegală din Suceava care vindea permise auto era condusă de comisarul Radu Obreja, fostul şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări. Angajatu ...

24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
28/11/2020 10:50

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO/VIDEO - ȘOCANT!  BĂTAIE cu MĂRUNTAIE de PORC în parlament
28/11/2020 10:45

Parlamentul taiwanez, ce are reputaţia de a fi frecvent scena unor confruntări haotice intre aleşii de la putere şi din opoziţie, a inregistrat vineri un nou incident in care au fost aruncate măruntaie ...

Coronavirus: Republica Moldova instituie stare de urgenţă până la 15 ianuarie 2021
28/11/2020 09:26

 Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, intr-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe intreg teritoriul ...

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei