Hinterland Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:26

Hinterland Review

În ultima vreme am observat că în paralel cu giganţii industriei, preocupaţi să stoarcă şi ultimii cenţi din seriile de succes (după modelul Rambo 12), tot mai mulţi producători independenţi scot capul din garajele şi beciurile de unde ticluiesc un titlu “revoluţionar”, low-budget şi uneori încântător. O astfel de echipă bogată în idei (dar nu chiar "underground") este Tilted Mill Entertainment, al cărei designer Matt Williams şi-a pus într-o bună zi întrebarea: “Ce-ar fi dacă sătucul din Diablo, unde-ţi schimbi uleiul şi-ţi ascuţi sabia, ar fi sub controlul jucătorului?”. Şi uite-aşa a apărut Hinterland.

Un hibrid Action-RPG / city builder, Hinterland pare la prima vedere un proiect ambiţios: lupţi, te dezvolţi, construieşti. Un rege cu tupeu ne informează că trebuie să ne construim sătucul şi să devenim faimoşi ca să adunăm lumea în jurul nostru. Spun cu tupeu pentru că nu mi-e deloc clar regelui cui este el, dacă ne aflăm într-un regat oarecare sau dacă ne invadează turcii. Pur şi simplu ne aflăm pe o hartă populată cu duşmani şi în lipsa unui fir epic de orice fel, n-avem nimic mai bun de făcut decât să ducem o campanie de cucerire prin peisaj.

Personajul nostru poate fi selectat dintr-o listă destul de variată, fiecare având diferite specializări. Un cavaler va da mai bine cu barda, însă va traga ponoasele unor carenţe administrative, în timp ce un elf se poate vindeca în orice locaţie. Oferta este destul de largă şi pentru toate gusturile, dar spre finalul jocului se ajunge în aproximativ acelaşi loc: managerul cu bonusuri economice îşi îmbunătăţeşte spre final şi veleităţile ofensive, iar asasinul care stă cam prost cu administrarea satului îşi va umple până la urmă şi punga cu galbeni.

Odată cu creşterea în nivel poţi alege să îmbunătăţeşti săbiuţa (atacul), scutul (apărarea) sau inimioara (sănătatea) personajului, plus încă un atribut care afectează tot una dintre cele trei ramuri. Cum ar fi creşterea vitezei de regenerare sau un bonus sănătos pentru atac/apărare. Nu există valori numerice ale acestor atribute, ci doar icon-uri colorate, astfel încât devine destul de dificil să-ţi dai seama de propriile puteri sau cele ale adversarilor, testarea având loc când vrei să le dai cu ceva în cap.

Luptele seamănă extrem de mult cu cele din venerabilul Diablo: există diverse locaţii pe hartă păzite de monştri mai mult sau mai puţin fioroşi, dar suficient de amabili încât să lase în urma lor un bănuţ, un tricou sau o sabie fermecată. Tu trebuie doar să-i găseşti şi să dai cât mai multe click-uri dreapta de mouse pe ei. Rămâne de văzut cine moare primul.

Locaţiile pot fi simple tabere inamice sau puncte de interes pentru prosperitatea satului: o mină de fier sau de piatră, teren de vânătoare ş.a.m.d. Pentru impunerea propriului punct de vedere pot fi folosite o serie de arme, cum ar fi săbii, halebarde sau arcuri, fiecare cu damage-ul şi viteza de atac proprii. Însă nu e loc de subtilităţi, fiindcă arma cea mai „nervoasă” e de obicei şi cea mai eficientă. Poţiunile sunt singurele care mai condimentează puţin întălnirile cu inamicii, dar nu cu mult.

Partea de strategie este însă ceva mai lucrată. Resursa principală ce trebuie obţinută, pe lângă aur, este faima. Ea poate fi dobândită în luptă sau prin rezolvarea sarcinilor date de către rege (obţinerea unor resurse sau cucerirea anumitor locaţii). De asemenea, diverşii vizitatori care tranzitează satul pot fi convinşi (contra unei sume) să-şi pornească o gospodărie în cadrul asociaţiei de locatari păstorită de către jucător, aceştia aducându-şi contribuţia la prosperitatea generală după puterile fiecăruia. Fermierii şi păstorii produc mâncarea necesară pentru a susţine mai mulţi locuitori, preoţii se roagă zeilor pentru puteri magice, iar alchimiştii creează poţiuni cu diverse efecte.

Calitatea vizitatorilor depinde în mod direct de faimă şi nu toţi călătorii vor accepta să ţi se alăture dacă nu ai atins un anumit nivel de notorietate, dacă satul tău nu are anumite condiţii şi desigur, dacă nu-ţi permiţi să-i plăteşti. Mai mult, unele personaje nu pot fi angajate dacă nu sunt controlate anumite locaţii (mină de fier pentru fierar, codru pentru vânător), iar alţii au nevoie de anumite obiecte ce pot fi găsite în timpul aventurilor, cum ar fi globul de cristal pentru ghicitor sau harpa pentru muzicant.

În plus, mai pot fi găsite diverse obiecte ce îmbunătăţesc performanţele locuitorilor, cum ar fi o greblă mai hoaţă pentru fermier sau o capcană ce poate fi folosită de către vânător.

Mai toate clădirile pot fi îmbunătăţite odată ce sunt îndeplinite anumite condiţii, de obicei de faimă sau calitatea generala a satului, devenind astfel mai productive. Fierarul poate fi specializat pe arme sau armuri, preotul se poate ruga la un zeu bun sau demonic, iar fermele devine adevărate CAP-uri.

Sistemul economic este implementat într-un mod destul de interesant, şi putem vedea cum ia naştere o întreagă economie. Fierarii produc obiecte ce pot fi folosite de către jucător, destul de utile mai ales că pot fi şi magice, deşi cele găsite în urma luptelor tind să fie mai bune. Poţiunile produse de alchimist sunt de un real ajutor, iar crescătorul de vite poate să-ţi aducă un pui de dragon pe post de animal de casă. Dacă n-ai ce face cu bunurile enoriaşilor, poţi să le vinzi la piaţă pentru un ban în plus. Sau poţi să le foloseşti pentru a-ţi echipa locuitorii cu arme şi armuri, astfel încât să facă faţă unui atac din exterior.

Este de altfel recomandat să-ţi echipezi oamenii cu echipament mai de soi, mai ales că poţi lua trei asemenea locuitori pentru a lupta alături de tine. AI-ul slăbuţ însă îi cam aruncă în gura lupului. Cel mai eficient tip de luptător este santinela, dar poţi lua şi un fermier la o adică, dacă-i înlocuieşti grebla cu un buzdugan şi-l laşi să crească în nivel prin luptă. Evident, fiecare personaj se va comporta specific rolului său din sat.

Preotul de pildă te va ajuta cu vrăji, iar vânătorul este dibaci cu arcul, dar din nou, AI-ul nu foarte dezvoltat mai mult te va încurca decât ajuta şi bravii tăi luptători îşi vor pierde destul de des viaţa. Ceea ce poate reprezenta o reală problemă, pentru că luptătorii pe care-i iei cu tine îndeplinesc şi anumite funcţii în oraş.

La care se mai adaugă şi raidurile asupra propriului cătun. Astfel, te poţi trezi la întoarcerea dintr-o misiune de „pacificare” că supuşii tăi au fost trecuţi prin foc şi sabie. Aceste raiduri reprezintă însă singurele pericole care pândesc sătucul jucătorului şi nici măcar la început nu sunt ceva de care să te sperii.

Motorul Torque Game Engine Advanced nu este pretenţios în privinţa cerinţelor de sistem, dar şi calitatea grafică este „pe măsură”. Texturile sunt prăfuite, mediul înconjurător nu impresionează cu nimic, iar animaţiile minimaliste sunt funcţionale, dar sunt convins că se putea mai bine, deşi producătorii au declarat că grafica nu s-a numărat printre priorităţile lor.

Interfaţa în schimb este ok, iar pe partea audio, muzica şi sunetele sunt destul de bine lucrate. Ca şi grafica însă, nici ele nu vor ieşi cu ceva în evidenţă.

Deşi partea strategică este destul de interesantă, Hinterland suferă în primul rând de lipsă de finalitate şi o rejucabilitate destul de slabă. Lăsând la o parte absenţa unei poveşti, ne confruntăm cu lipsa unui scop final, în afară de a cuceri tot în jurul nostru.

Nu există nimic altceva, nici un Gigel care ne înjură şi ne ameninţă, nici o prinţesă de salvat, nici o galaxie de cucerit. Jocul se termină sec, cu o strângere de mână din partea regelui cel dubios şi o invitaţie bizară de a o lua de la capăt. Când i-am dat curs, m-am întâlnit, în mare, cu aceeaşi acţiune.

M-am întrebat atunci de ce aş plăti $20 (plus TVA) pentru un titlu pe care-l termin în câteva ore şi pe care nu am motive puternice să-l joc încă o dată. Multiplayer-ul putea să mai schimbe lucrurile, dar ia-l de unde nu-i.

Astfel că Hinterland rămâne doar un joc relaxant la un preţ redus, cu gameplay plăcut, dar cu o grafică antică şi o rejucabilitate discutabilă.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
DOCUMENTE Proiectele de modificare a legilor justiției, puse în dezbatere publică până în 31 martie 2021: Dispare Secția Specială, mandatul funcțiilor de conducere crește de la 3 la 4 ani
30/09/2020 20:26

 Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat punerea in dezbatere publică, pană in 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a celor trei legi ale Justiţiei. Printre modificările propuse se ...

Guvernul slovac aproba instituirea starii de urgenta de la 1 octombrie, timp de 45 de zile
30/09/2020 15:38

 Guvernul slovac a aprobat miercuri instituirea starii de urgenta incepand de joi, 1 octombrie, ca reactie la cresterea numarului de infectari cu coronavirus, a anuntat premierul Igor Matovic pe  ...

 Ploi și vânt în toată țara!
30/09/2020 11:45

  ANM anunţă pentru intervalul miercuri ora 10:00 - vineri ora 10.00, Cod galben de ploi in vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi in zona de munte. Va ploua şi se vor acumula cantităţi de ap ...

Grav! Peste 10.000 de morți de COVID, în Belgia
30/09/2020 10:15

Belgia, una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemia de coronavirus, a depăşit miercuri pragul de 10.000 de morţi, potrivi cifrelor date publicităţii de institutul pentru sănătate publi ...

Avertizare meteo - Cod galben și portocaliu de ploi în 23 de județe   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
30/09/2020 10:00

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Prima confruntare televizata dintre Donald Trump si Joe Biden, marcata de insulte. Biden l-a numit pe adversarul sau
30/09/2020 09:13

Donald Trump si Joe Biden s-au intalnit in aceasta noapte - dupa luni de invective - pentru prima oara fata in fata, cu 35 de zile inaintea unor alegeri americane prezidentiale foarte tensionate, dezbaterea fii ...

 Șocant! Medici din OMS, acuzați că au violat femei din Congo
30/09/2020 08:37

  Organizatia Mondială a Sănătătii vrea investigheze acuzatiile potrivit cărora mai multi medici din cadrul OMS ar fi abuzat si exploatat femeile. Ei erau trimisi să ajute la combaterea focarul ...

 Rusia intervine în războiul dintre Armenia şi Azerbaidjan
30/09/2020 07:30

  Administraţia Vladimir Putin a cerut Turciei să nu mai incurajeze conflictul militar in regiunea Nagorno Karabah şi să depună eforturi pentru un armistiţiu intre Armenia şi Azerbaidjan, info ...

Israelul prelungește carantina generală
30/09/2020 07:03

  Carantina decretată in Israel in incercarea de a opri răspandi noului coronavirus şi de a lupta impotriva celei mai mari rate de contaminare cu SARS-CoV-2 din lume va fi prelungită şi după cel ...

Prima confruntare pentru președinția Americii - Trump vs Binden
30/09/2020 06:52

Prima dezbatere pentru alegerile prezidentiale din SUA a avut loc in Cleveland, Ohio, a durat o oră si jumătate si a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la Fox News Cei doi candidati la presed ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei