Holocaustul romilor : „Am fost încărcați în vagoane de vite și duși în Transnistria”. La ordinul lui Ion Antonescu, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, iar 11.000 nu s-au mai întors

tigani-fata1

Dimensiune font:

| 03-08-2021 12:30

Porajmos – Holocaustul romilor – este comemorat în fiecare an pe 2 august. În perioada celui de-al doilea război mondial, Germania Nazistă și aliații ei, printre care și România, au provocat un genocid în care au pierit, potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, între 250 și 500 de mii de romi.

 
„Pe 10 septembrie 1942 am fost înconjurați de poliție, de soldați înarmați, cu șeful poliției personal în casa noastră. Ne-a spus:

– Imediat vă faceți gata, fără bagaj, fără nimic, că vă deportăm.

– Unde ne deportați?

– În Transnistria.



N-am putut să ne opunem pentru că a fost armată. În total eram 11 persoane între care părinții mei.” mi-a povestit în 2018 într-un interviu pentru RFI România Brăilă Constantin, care avea 11 ani pe atunci și provenea dintr-o familie de romi alămari din Alexandria, județul Teleorman.

„Au luat-o pe mătușa mea, cu copilul ei minor și cu doi frați ai ei. Copilul ei a și murit în deportare, a fost de fapt singura victimă din familia mea care a murit acolo, restul toți s-au întors„, spune sociologul Gelu Duminică despre rudele sale din Galați, care azi nu mai sunt în viață.

Act arbitrar

Conducătorul de atunci al României, mareșalul Ion Antonescu, a ordonat deportarea unei părți a romilor din România pe data 31 mai 1942, ordin executat încă de a doua zi, 1 iunie 1942.

„Este vorba de un act absolut arbitrar la lui Ion Antonescu care în primăvara lui 1942 ordonă deportarea din România a tuturor romilor care aparțineau la două categorii: 1) nomazi, 2) romi cu antecedente penale și familiile lor. Spre deosebire de evrei, romii au fost deportați fără să existe o legislație specială împotriva lor„, explica Radu Ioanid, fost director al arhivelor Muzeului Holocaustului de la Washington.



Dar caracterul abuziv al deportării nu s-a limitat doar la absența oricărei reglementări juridice, ci, așa cum s-a văzut cu familia lui Brăilă Constantin și cu rudele sale, s-a concretizat prin extinderea la alte categorii decât cele prevăzute inițial de Antonescu.

„Este adevărat că în primul rând au fost deportați romii nomazi, în primul val de deportare la 1 iunie 1942, dar apoi ordinele de deportare au continuat, până în septembrie, octombrie, chiar noiembrie 1942 și chiar în 1943 au mai fost deportări ulterioare„, spune Maria Luiza Medeleanu, de la organizație Romane Rodimata, care a făcut zeci de interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului.

„Au fost deportați romi care nu-și puteau justifica existența, care nu aveau un loc de muncă stabil, în primul rând. Aici intră romi ursari, spoitori, argintari, chiar dacă argintarii aveau un loc de muncă stabil și aveau casă cu acte. Au fost deportați inclusiv romi nevorbitori de limba romani, care locuiau în case, în orașe. Ba chiar am văzut un interviu cu o femeie care era menajeră care fusese deportată. Au fost deportați romi lăutari, muzicieni, romii pieptănari care erau semi-nomazi. N-am putea spune că nomazii au fost deportați în mai mare măsură„, conchide Maria Luiza Medeleanu.

Execuții și foamete

După 10 zile de așteptare, Brăilă Constantin și familia lui au plecat pe lungul drum al deportării.

„Pe 25 septembrie 1942 am fost încărcați în camioane și duși la Turnu Măgurele. Acolo erau trenuri de vite. Am fost încărcați cu toții în vagoane, peste 100 de familii, toți eram numai din branșa asta, a alămarilor. De acolo am făcut șase zile până în Transnistria, unde am ajuns pe 1 octombrie, la Grigorești, dincolo de Tiraspol„, povestește Brăilă Constantin.

„Am avut hrană pe șase zile, apă aveam într-un butoiaș. WC-ul era un hârdău, într-un colț al vagonului am pus o perdea dintr-o pătură și acolo ne făceam nevoile până când ajungeam într-o gară în care staționam mai mult. Acolo se descărca hârdăul, era spălat și pus la loc„, mai spune el.

„După patru – cinci ore după ce am ajuns la Grigorești ne-au luat pe jos sub escortă și ne-au dus la Delenii 2, care era o fermă, unde era nevoie să fie culeși cartofi și porumb. Și am rămas acolo într-un grajd, fără paturi fără nimic, numai cu paie așternute pe jos pe care dormeam, fără ușă la grajd, fără geamuri să le putem închide, eram ca niște vite„, adaugă Brăilă Constantin.

În toamna lui 1942, Brăilă Constantin a ajuns în Transnistria cu familia sa și imediat ei au fost puși la munci agricole într-o fermă rechiziționată de stat, la Delenii 2.

„Acolo nu eram păziți, venea un soldat și un brigadier și ne obliga dimineața să mergem la muncă. Cine nu putea să iasă era lăsat o zi, două, trei, patru, cinci, iar după 10 zile veneau nemții și îl executau, îl împușcau. Am fost și eu martor la execuții„, spune Brăilă Constantin.

În decembrie 1942 Brăilă Constantin și lotul de romi din care făcea parte a fost mutat în satul Cazîrca, unde lucrurile au luat o întorsătură tragică.

„Din 400 câți eram când am ajuns în sat, abia dacă am mai rămas 100. Mulți au murit de tifos exantematic, acolo au murit bunicii mei și un unchi de 22 ani„, își amintește Brăilă Constantin.

Acte de canibalism

În Transnistria situația era atât de disperată încât în unele cazuri s-a ajuns chiar la canibalism. Dar aceste situații au fost multă vreme ținute sub tăcere.

„La romi există o dihotomie între pur și impur. Partea de sus a corpului e pură, în timp e cea de jos e impură. Și dacă un bărbat mânca din pulpele soției sale, cum povesteau supraviețuitorii, el devenea impur. De aceea supraviețuitorii care povestesc despre canibalism întotdeauna spun că acesta se petrecea în altă familie, în alt neam, nu în neamul lor, deoarece cine făcea așa ceva devenea spurcat„, explică Maria Luzia Medeleanu.

După înfrângerea trupelor germane și a aliaților lor români la Stalingrad în februarie 1943 mersul războiului s-a schimbat și frontul s-a apropiat din ce în ce mai mult de Transnistria, iar romii au primit ordin să se întoarcă în România.

Patru luni a durat drumul reîntoarcerii lui Brăilă Constantin și al supraviețuitorilor din familia sa și când au sosit la Alexandria și-au găsit casa devastată și goală, dar el spune că vecinii români s-au bucurat de revenirea romilor din deportare.

După război, subiectul Holocaustului romilor a fost total trecut sub tăcere. Abia în după căderea comunismului și deschiderea arhivelor subiectul a început să iasă la suprafață.

În Raportul Comisiei Wiesel despre Holocaustul din România, recunoscut oficial de statul român, numărul romilor deportați este estimat la 25500 iar al celor morți în urma deportării la circa 11000.

Germania a plătit despăgubiri unei părți a supraviețuitorilor, de ordinul sutelor, deși cererile au depășit 1000, în sumă de circa 9000 de euro pe persoană.

Holocaustul privit astăzi

Cum a rămas însă Holocaustul în memoria colectivă a romilor? Sociologul Gelu Duminică, înfățișează o imagine dezolantă.

„Pentru noi Holocaustul e mai mult un discurs al elitelor. La nivelul comunității dacă te duci și le spui de Holocaust, se uită ăia strâmb la tine. Dacă spui de Bug, da, dacă spui de Antonescu, e, îl mai înjură poate unul, doi, că ei pun egal între râul Bug și Antonescu din poveștile pe care le-au auzit, dar dacă le spui prima oară că Antonescu a omorât romi, se uită strâmb la tine„, spune Gelu Duminică.

„Noi am învățat ani de zile din manualul de istorie de sclavia afro-americanilor, dar nu de sclavia romilor. Noi aflam despre ororile regimului Horthy, dar nu învățam despre ororile regimului Antonescu„, adaugă el.

Ce a însemnat Holocaustul romilor pentru un supraviețuitor?

„A însemnat o pedeapsă nemeritată. Părinții mei n-au comis crime, n-au fost la pușcărie, erau complet curați. Pentru asta să fim trimiși la robia asta, la nenorocirea asta, la suferința asta, la moartea asta – au murit atâția oameni, tineri, copii – a fost o nedreptate„, încheie Brăilă Constantin. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Lucrurile se complică pentru Ucraina! Comitetul de Anchetă rus confirmă acuzațiile lui Vladimir Putin
29/03/2024 05:10

Anchetatorii ruşi au declarat joi că autorii atentatului comis la o sală de concerte de langă Moscova au primit sume importante de bani trimise din Ucraina, in timp ce Kievul neagă orice implicare in atac, ...

Răsturnare de situație: serviciile secrete americane nu au oferit Rusiei toate informațiile despre posibilul atac terorist
29/03/2024 05:07

Agentiile de informatii americane nu au oferit Federatiei Ruse toate datele pe care le aveau despre amenintarea teroristă de la mallul Crocus. Serviciile secrete din SUA se temeau să-si dezvăluie sursele. S ...

Baza de la Kogălniceanu stârnește îngrijorare la Kremlin - Rușii cred că NATO se pregătește de război la Marea Neagră
29/03/2024 05:02

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru o potenţială confruntare cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe rus joi, menţiona ...

Dezvăluirea momentului! Cum încerca Rusia să descurajeze ţările din UE să ajute Ucraina. Republica Cehă a demascat reţeaua finanţată de ruși
29/03/2024 04:57

Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspandea propaganda rusă despre Ucraina şi işi extindea influenţa pană in Parlamentul European, a anunţat miercuri prim-mi ...

Anchetatori ruşi susțin că autorii atentatului de la Moscova aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume ”importante” de bani şi criptomonede din Ucraina. Ei anunţă arestarea unui nou suspect
29/03/2024 02:54

Anchetatorii ruşi dau asigurări joi că autorii atentatului de la periferia Moscovei, soldat cu 143 de morţi, aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume ”importante” de bani pr ...

Meteorologii ANM anunță o schimbare radicală a vremii: vom avea parte de un șoc termic
28/03/2024 20:23

În ultimele două săptămani am avut parte de ploi sau chiar ninsori, dar si temperaturi scăzute. Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, anuntă insă o schimbare radicală a vremii, cu temper ...

Un bărbat din Brașov și-a construit o “vilă”, perfect LEGAL, pe un bloc cu 8 etaje. Construcția e acolo de mai bine de 10 ani
28/03/2024 16:30

Un bărbat din orasul Brasov si-a construit o căsută pe un imobil cu 8 etaje. Mai mult, constructia este perfect legală are deja o vechime de mai bine de un deceniu. Astfel, acum cateva zile a apărut pe re ...

Cu cât se vinde carnea de miel
28/03/2024 14:03

Producătorii din piete au inceput să vandă carne de miel, avand in vedere că suntem in Săptămana Mare a Pastelui Catolic, iar aceasta are un pret de-a dreptul exorbitant. Chiar dacă crescătorii de ovin ...

Românca sedusă de „Brad Pitt” și cu banii luați: „Îmi trimitea inimi și sărutări. Mi-a spus că mă iubește”
28/03/2024 09:36

O romancă, in varstă de 62 de ani, a căzut pradă „farmecelor” lui „Brad Pitt”. Incantată peste măsură că a fost remarcată pe TikTok de asa-zisul actor, femeia care locuieste de 12 ani in Spania ...

Motivul pentru care băiatul lui George Nicolescu nu vine la înmormântarea tatălui! Soția regretatului cântăreț ne-a spus totul
28/03/2024 00:29

Doliu in lumea artistică! George Nicolescu, celebrul solist al melodiilor „Eternitate” sau „Mai avem nevoie si de iarbă”, a incetat marti din viată, la Spitalul Universitar, la varsta de 74 de ani. C ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei