Ieșenii au dat dovadă de solidaritate, calm şi responsabilitate!

89932392_1831322940336430_1583939692011716608_o
taxi 3
89869881_1978201818979420_1419246701440401408_n
9bc10632-d64d-4fcf-a524-382c31cc9262

Dimensiune font:

| 17-03-2020 00:00

Scenariile apocaliptice, cu armată pe străzi și cetățeni baricadați în case, s-au dovedit simple închipuiri ale celor slabi de inimă * orașul a continuat să funcționeze, în ciuda unor restricții generate de decretarea stării de urgență * majoritatea inistituțiilor s-au adaptat situației, restrângând la maximum interacțiunea cu publicul, în timp ce ieșenii au înțeles să  se supună unor reguli luate strict în beneficiul lor * de altfel, nici statistica celor contaminați cu COVID 19 nu are darul de a induce îngrijorare atât timp cât, la Iași, numărul acestora a crescut cu două cazuri, fiind vorba de persoane aduse de pe alte plaiuri

 
Cinci persoane din judeţul Iaşi, confirmate pozitiv cu noul coronavirus, sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, unde se află sub supraveghere medicală permanentă, dar într-o stare general bună. Alte șapte persoane, venite din alte județene, se află într-o situație similară, ceea ce, per ansamblu, induce concluzia că, în Iași, pandemia de coronavirus este ținută în frâu. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește numărul ieșenilor plasați în carantină : 85 persoane se aflî în acest moment în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns in judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest si din Sud, precum şi prin Aeroportul Iaşi. Cât privește numărul autoizolaților, un număr de 636 persoane stau acasă, fără simptomatologie specifică, fiind monitorizate zilnic de catre epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. „Pentru data de 16 martie 2020 numărul acestor persoane este mai redus faţă de ziua anterioară, având în vedere că 154 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare”, spun epidemiologii ieșeni.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Spitalul de Neurochirurgie a pregătit 54 pe paturi pentru pacienții aflați în stare gravă

Evident, măsurile vizând prevenirea răspândirii infecției sau cele menite a veni în ajutorul instituțiilor medicale specializate în tratarea noului virus continuă să fie o prioritate a autorităților. Astfel, pentru a preveni o eventuală complicare a stării lor de sănătate, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” a pregătit 54 pe paturi pentru pacienții aflați în stare gravă. Măsura a fost luată în cazul în care Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu va mai face față numărului de bolnavi cu această patologie.

„În acest moment, pe secția de Terapie Intensivă avem pregătite 16 paturi complet dotate și utilate. Dacă se va impune, le vom suplimenta. Acestea sunt într-un sector separat, circuitul este unul special. Avem asigurat și echipamentul de protecție pentru cadrele medicale. Cu toții știm foarte bine procedurile pe care trebuie să le urmăm odată cu aparția unor astfel de situații. În plus, în urma evoluției cazurilor de coronavirus la nivelul țării noastre, noi am decis sistarea activității medicale de tip ambulatoriu și, totodată, vom primi urgențe din teritoriu doar dacă acestea nu pot fi rezolvate în unitațile medicale de acolo” a afirmat dr. Lucian Eva, managerul Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

De altfel, toate spitalele din subordinea Consiliul Județean Iași au luat măsuri suplimentare pentru prevenirea infecției cu coronavirus iar prima dintre ele este triajul epidemiologic la internarea în unitate.

La Spitalul Parhon se lucrează în regim de urgenţe

Din cauza răspândirii infecţiei cu coronavirus, cei de la Spitalul „Parhon” şi-au schimbat programul de lucru. Astfel, aici, sunt primite doar urgenţele medicale, intervenţiile programate fiind amânate pe perioada stării de urgenţă. „Spitalul Parhon a identificat şi izolat o zonă din cadrul spitalului pentru a primi şi trata aceşti pacienţi, în mod deosebit pacienţii care au nevoie de dializă, dializă cronică sau dializă acută. În acelaşi timp a limitat şi a anulat toţi pacienţii care aveau programare la intervenţii urologice. De asemenea, toate programările din ambulatoriu au fost amânate sau văzute doar dacă era situaţie de urgenţă şi impunea un tratament de specialitate”, ne-a spus dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.

Medicii de aici sunt pregătiţi să intervină în cazul în care unul dintre pacienţii adus la Spitalul de Boli Infecţioase are nevoie de dializă. „Suntem pregătiţi să facem dializă persoanelor care au infecţie asociată cu COVID -19, atât pacienţilor cunoscuţi cu insuficienţă renală cât şi celor care au nevoie de dializă acută. Protocolul impune tratarea lor în  Spitalul de Boli Infecţioase şi efectuarea dializei la noi în spital. Vor face dializă la noi în spital şi vor face tratamentul în continuare la Spitalul de Boli Infecţioase, atât timp cât vor face faţă spaţiilor disponibile. În momentul în care situaţia se va schimba vom prelua şi noi o parte din pacienţi”, a spus dr. Ionuţ Nistor. 

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a oferit aproape 150 de locuri de cazare pentru persoanele aflate în carantină

Între timp, la nivel instituțional, se remarcă o solidaritate generală. La solicitarea autorităților, Arhiepiscopia Iașilor a pus la dispoziție locuri de cazare pentru persoanele care trebuie să intre în carantină. Este vorba despre 100 de locuri în județul Neamț, dintre care sunt ocupate 42, și alte 48 la Iași, într-o locație ferită, aflată la o oarecare distanță de oraș, ultimele nefiind încă ocupate. „Se oferă toate condițiile, masă, cazare, îngrijire. La solicitarea Primăriei am oferit peste 100 de porții de mâncare. Vom răspunde tuturor apelurilor pe care le vom primi. În același timp, intensificăm și rugăciunile la Catedrală și în toate celelalte lăcașuri de cult”, a spus părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Totodată, a îndemnat populația să respecte toate măsurile stabilite de către autorități. „În primul rând să evite să iasă din casă dacă nu este absolut necesar, să se gândească la toate persoanele cu care pot intra în contact, să se gândească la cei dragi pe care îi pot îmbolnăvi. Îi rugăm pe credincioți să vină la Biserică în condițiile pe care le-am stabilit. Să nu uităm de măsurile de igienă”, a mai transmis părintele Constantin Sturzu.

Transportul public a funcționat normal

În ceea ce privește funcționarea orașului, aici nu s-au înregistrat sincope. Transportul în comun din Iași a funcționat în condiții obișnuite, cu mențiunea că a fost limitat numărul pasagerilor care urcă în autobuze și tramvaie, aceasta și rațiuni care țin de protecția personalului de bord al CTP, „izolat” de clienți prin crearea unei zone de protecție la nivelul primelor locuri din compartimente. Au fost ieșeni care, fără a ști de noile măsuri, i-au apostofrat pe vatmani și șoferi că nu deschid prima ușă, ulterior fiind lămuriți că acestea sunt măsuri benefice pentru toți. „Programul mijloacelor de transport public rămâne neschimbat, cel puțin până când vor fi impuse noi măsuri la nivel național, în contextul prevenirii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a evita aglomerația din vehicule și stații a fost luată hotărârea ca planificarea mijloacelor de transport să fie cea adaptată perioadei în care, de regulă, se desfășoară cursuri școlare și universitare”, spun oficialii companiei. Iar pentru a putea asigura funcționalitatea tuturor tipurilor de servicii publice, realizate prin departamentele de specialitate ale instituției, Compania de Transport Public Iaşi recomandă cetățenilor să trimită documentele/solicitările în format electronic, iar numai în situația în care acest lucru nu este posibil, să le depună la registratura unității. A fost făcută și o recomandare pentru cetățeni. „Pensionarii, categoria de vârstă cea mai expusă complicațiilor survenite în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, sunt sfătuiți să rămână cât mai mult în casă și să călătorească doar în caz de nevoie urgentă cu mijloacele de transport public”, mai spun oficialii companiei.

„Am intrat într-o nouă etapă a crizei COVID-19. Noile măsuri, alături de cele luate anterior, se pun permanent în aplicare. Efortul trebuie să fie comun! Solidaritate, calm și responsabilitate trebuie să fie cuvintele cheie ale fiecărei zile. Cu responsabilitate și atenție, vom depăși această criză, urmând apoi să analizăm câteva dintre adevărurile dureroase ale României de azi. Ne păstram calmul, facem cu toții eforturi să trecem cu bine peste aceste momente. Nu uitați: evitați aglomerațiile, nu faceți depozite de alimente și medicamente și spălați-vă pe mâini cu apa și săpun. Este cel mai la îndemână pentru fiecare dintre noi”, spune primarul Mihai Chirica.

Folie peste zarzavaturi

O altă măsură a vizat comerțul din piețele ieșene. Acestea au rămas în continuare deschise, însă produsele expuse la vânzare au fost protejate cu folie transparentă. „Este una dintre măsurile decise în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență și pe care Poliția Locală a vegheat să fie aplicată. Este interzis comerţul stradal neautorizat. De asemenea, nu se permite extinderea produselor în afara spațiilor dedicate acestei activități. Toţi comercianţii trebuie să poarte mască de protecţie pentru a fi protajați în contactul cu clienţii”, spune Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Taxi-urile, stropite cu dezinfectant

O altă măsură inedită pentru Iași a vizat dezinfectarea taximetrelor. Echipele SC Serviciu Publice au stropit cu soluție dezinfectantă exteriorul și interiorul mașinilor. „O acțiune derulată de trei echipe mixte Poliția Locală - Servicii Publice. Am vizat locul din dreapta, interiorul și exteriorul mașinii”, mai spune șeful Poliției Locale.

Reguli noi în supermarketuri

Și marile lanțuri de magazine și-au reconsiderat politica managerială. Mega Image a publicat în magazin afișe prin clienții sunt informati că supermarketul nu mai vinde mai mult de doua produse din aceeasi categorie de produse. „Nu vindem unui singur client mai mult de 2 pungi de faină!” este unul din anunțurile afișate în magazin. Cei de la Carrefour spun că s-au ocupat de dezinfectarea cărucioarelor și a coșurilor de cumpărături, a  caselor de marcat la nivelul benzilor de produse, POS-uri, tastatură, separatoare clienți și a spațiului de lucru de către casieri cu o frecvență de 30 de minute, la intrarea și ieșirea din tură. „Împreună cu managerii din magazinele noastre și partenerii sociali ne asigurăm că toți colegii cunosc aceste reguli și le respectă, pentru siguranța echipelor și a clienților noștri”, spun reprezentanții companiei.

Un singur scandal. La UAIC!

Sigur că nu toate lucrurile au fost perfecte în oraş. Astfel, un mesaj postat pe pagina de FB a UAIC Iaşi i-a pus pe jar pe studenţii Universităţii ieşene. „Poţi plăti taxa pentru căminul în care locuieşti în cel mult cinci zile de la momentul încasării bursei”, acesta este mesajul care i-a iritat pe studenţi, aceştia neştiind ce şi cât să plătească în condiţiile în care stau acasă. „Dacă am fost nevoiți să eliberăm căminele de la jumătatea lunii martie, deși noi am achitat pe luna martie până la final, acum în aprilie tot integral trebuie achitat? Dacă suntem nevoiți să stăm acasă până după Paște, și nu că vrem noi, ar înseamna să achităm o luna doar de dragul lucrurilor noastre rămase? E aiurea pentru toată lumea, știu, dar nici noi ca studenți nu stăm prea roz cu banii. Vă rog să vă gândiți la cele spuse. Sănătate!”, spune o studentă. O altă are un comentariu identic: „Pentru luna martie s-a plătit până la sfârșitul lui februarie. Ce sa mai plătim?”, întreabă aceasta. În fine, un alt student cere corectitudine din partea rectorului. „Dacă sunteți corecți, recalculaţi plata căminului pe lunile în care se vor face cursuri şi vor avea studenții voie să stea. Deocamdată ei stau acasă în condiţiile în care au plătit luna integral, deci ce bani mai vreţi?”.

Nici problema cu bursele nu este clară. „Ce burse mă? S-au afişat listele cu burse? Şi ce cămine să plătim dacă noi suntem nevoiți să stăm acasă? Eu zic că ar trebui ca studenţii să plătească pe martie doar pentru 2 săptămâni, în funcţie de evoluția situației gripale. Pentru că dacă se prelungeţte nu ar trebui să plătim nimic! Plătim pentru ce?”, întreabă un alt student. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Iran, 'amenințare nucleară' la adresa Israelului: 'Nu vor mai avea la dispoziție 12 zile / Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum'
16/04/2024 11:30

Autorităţile iraniene au avertizat in ultimele ore că vor răspunde "in cateva secunde" cu "arme neutilizate pană acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu dr ...

Specialiștii ANM au emis Cod Galben pentru jumătate de țară: ploi puternice și scad temperaturile/ HARTĂ
16/04/2024 11:16

Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au emis o avertizare meteo cod galben de vreme rea in Romania. Avertizarea meteo ANM este valabilă de astăzi, 16 aprilie, ora 15:00, pană maine, 17 ap ...

Românii din Cernăuți acuză autoritățile ucrainene că bat bărbații și îi mobilizează în condiții umilitoare
16/04/2024 00:04

Situatia este tensionată in Cernăuti, regiune unde locuiesc multi romani, in conditiile in care autoritătile ucrainene continuă mobilizările in randul populatiei pentru a mări efectivele de soldati care l ...

„Golden Gate-ul României” a intrat în reparații, la două luni de la inaugurare. De ce au apărut deja probleme
15/04/2024 20:33

La numai două luni de la inaugurare, podul de la Brăila, supranumit „Golden Gate de Romania”, a intrat in reparatii. Pe sensul de mers dinspre Tulcea spre Brăila, asfaltul a fost ras pe o bandă si s-a t ...

Un român, ajutat de un complice, a răpit un bebeluș de cinci luni din Belgia, în timp ce mama sa încărca mașina
15/04/2024 19:32

Un roman din Belgia a incercat să răpească un bebelus de cinci luni in timp ce mama sa incarcă masina. Bărbatul avea si un complice care ar fi trebuit să il ajute să fugă, cu o furgonetă albă inmatric ...

Presiune infernală pe armata ucraineană: Superioară numeric, armata rusă amenință să cucerească orașul strategic Ceasiv Iar
15/04/2024 19:24

Ucraina a recunoscut duminica aceasta că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "in superioritate numerică", exercită in continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localit ...

Cutremur în lumea interlopă din România! A murit Costel Corduneanu
15/04/2024 14:17

 Seful clanului Corduneanu a incetat din viată, după ce a fost internat mai multe săptămani intr-un spital din Targu Mureş, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la cord.   Pe retelel ...

Începe procesul lui Donald Trump
15/04/2024 12:00

Donald Trump va deveni luni primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă in faţa justiţiei penale, intr-un proces care se va deschide la New York şi care face mai imprevizibil duelul său ...

De la 34 °C, la mai puțin de 15 grade - Vremea se va răci puternic în a doua parte a săptămânii
15/04/2024 11:39

 Luni vor fi 34 gradeC in tară, foarte aproape de recordurile absolute de căldură, iar la Bucuresti vor fi 33 gradeC. Căldura neobisnuită se va mentine si marti, dar de miercuri vremea se va răci acc ...

Românii din Italia trimit tot mai puțini bani în țară. Suma ajunsă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
15/04/2024 09:59

 În ultimii trei ani, sumele de bani trimise in tară de romanii din Italia au inceput să scadă. Tendinta a inceput in 2021, iar cifrele publicate de Banca Natională din Italia arată o scădere d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei