Imperium Romanum

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 14:07

Imperium Romanum

Valoarea exemplului negativ pentru industria jocurilor

 

Imperium Romanum este un city builder care, din nefericire pentru publisher-ul SouthPeak Interactive, nu aduce absolut nimic nou pentru acest gen. Jocul este cat se poate de clasic, cu tendinte de arcade pentru cei care nu vor sa isi bata prea tare capul cu economia, planul urbanistic si alte cele. Pentru deliciul voyeurilor, aventura constructiei poate fi urmarita cu ajutorul unui zoom la nivel de caramida. Desigur, acest mic artificiu tehnic nu te va ajuta cu nimic, ba chiar din contra, intrucat controlul camerei te poate dezorienta destul de usor, cel putin la inceput. Altfel, Imperium Romanum este chiar interesant... vreo cinci minute. Sfarsit.

 

Pasul unu sau cum sa alegi un subiect interesant

Pentru a publica un articol la majoritatea site-urilor sau revistelor de anvergura (de jocuri, desigur), primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa alegi un subiect suficient de senzational ca sa isi merite spatiul. Cand dispui de Idee, trebuie sa scrii un asa-numit pitch – un scurt text care sa iti descrie intentia si care sa il convinga pe redactorul coordonator de valoarea viitorului articol. Daca, de exemplu, te bate gandul sa scrii despre gold farming, mai bine renunta – subiectul este „fumat". Ai avea o sansa numai daca vii cu poze compromitatoare aratand un chinez biciuit in timp ce farmeaza furblogii din Felwood in WoW- dar nici macar asta nu ti-ar garanta un pitch acceptat. Trebuie sa vii cu un articol nemaivazut pana acum, ceva deosebit care sa iasa din tipare si sa capteze imediat audienta. Spre exemplu, unui englez trasnit i-a venit ideea sa se imbrace in vrajitor si sa se plimbe pe strazile englezesti ale Bath-ului, incercand sa pasese un quest, doua trecatorilor. Domnul in cauza se numeste John Walker, iar articolul sau Quest For Glory (pentru care, credeti-ma, a luat bani buni) a fost publicat in Escapist Magazine in numarul 30 din ianuarie 2006.

In teorie, cam asa se intampla lucrurile si in cazul unui joc. Daca ne uitam putin la Portal, am putea spune ca Valve a „captat" un pitch si l-a transformat intr-un succes. Dar in conditiile in care costul de productie al unui joc depaseste frecvent cateva milioane de dolari, distribuitorii (care joaca practic rolul redactorului coordonator) au metode mult mai drastice de a analiza sansa de succes a unei idei si li se intampla rar sa „parieze" pe originalitate, pentru ca un esec i-ar costa prea mult. Alternativa este simpla si devastatoare pentru viata noastra de gameri pasionati: se folosesc idei vechi, cosmetizate, cum ar fi francize, continuari si asa mai departe. In cazul unui city builder, sansa de a inova ceva este minima, deci se merge clar pe un subiect la fel de „fumat" ca gold farming-ul in presa de jocuri. Astfel au ajuns cei de la SouthPeak Interactive sa lanseze un joc ca Imperium Romanum. Se da un city builder clasic (succes garantat, toata lumea a jucat un Caesar, un Emperor: Rise of the Middle Kingdom, un Pharaoh sau ceva similar)  si o tema care „fascineaza" populatia de ani si ani (Imperiul Roman, un subiect pe care eu chiar nu as fi mers, avand in vedere ca, totusi, exista un concurent puternic in... cutia lui Caesar) – combinatia ar trebui sa se vanda in mod garantat. Corect? Hmm... nu prea. Nu poti sa copiezi efectiv gameplay-ul si subiectul unui joc de succes (chiar mai multe jocuri, daca stau sa ma gandesc putin) si sa te astepti ca banii sa curga. Oricat de bovina s-a dovedit uneori comunitatea internationala de gameri (ma scuzati de expresie, dar ma includ personal), investind cam degeaba in aceeasi franciza FIFA de la EA an de an, spre exemplu, tot nu te poti astepta ca un joc complet neoriginal si care lasa de dorit pe alocuri sa se vanda doar datorita numelui.    

 

Pasul doi sau cum sa faci compromisuri

Sa presupunem prin absurd ca suntem suficient de pasionati de istoria romanilor incat sa cumparam jocul in cauza numai datorita numelui. Ne-am astepta la un oarecare respect fata de cultura romana si poate la o economie mai sensibila fata de modul de viata al raposatilor cetateni. Imperium Romanum iti ofera din start un inceput de apeduct care trebuie prelungit pentru a beneficia de necesarele resurse de apa, dar acest detaliu nu iti va fi prezentat in tutorial – trebuie sa te prinzi singur. Lucrul este mai greu decat pare pentru ca apeductul in cauza se afla undeva izolat pe harta si tu chiar trebuie sa fii constient de asta cand te apuci sa iti construiesti prima asezare. Altfel, te trezesti cu o frumusete de plan de urbanizare, care insa nu este viabil pentru ca romanilor nu le place sa traiasca fara apa. Pe langa toate acestea, se mai adauga faptul ca o fantana trebuie construita destul de aproape de o sursa de apa (adica un apeduct), iar apeductul in cauza, fir-ar el sa fie, nu poate fi tras chiar oricum – mai exact, terenurile pietroase, dealurile, carierele nu permit acest gen de constructii.

Invatam de aici ca un tutorial complet in detalii este esential pentru scaderea gradului de frustrare a jucatorilor. Noi suntem dispusi sa facem compromisuri, atata vreme cat si producatorii sunt dispusi sa nu faca puzzle dintr-un city builder. Ori in unele cazuri, Imperium Romanum sfideaza cunostintele mele despre societatea romana – cum ar fi faptul ca romanii jocului sunt atat de lenesi, incat prefera sa aiba casa la botul porcului decat sa trebuiasca sa se plimbe putintel pe minunatele cai romane pentru a ajunge la munca. Imi amintesc cu placere de Emperor: Rise of the Middle Kingdom, care punea mare pret pe estetica zonei rezidentiale. Cred cu putere ca city buider-ele trebuie sa puna mare valoare pe aspectul vizual al orasului considerat de succes, fiindca jucatorilor le place pur si simplu sa construiasca asezari eye-candy, in care lor insisi le-ar placea sa traiasca. In Imperium Romanum, o asezare de succes este cea in care productia sta vizavi de rezidential... iar estetica se rezuma la mirobolantul engine 3D care este generos cu nivelul de zoom, oferindu-ti posibilitatea sa vezi orice casa, cetatean, pomulet sau fir de praf cu un detaliu de mare arta. Vei folosi aceasta optiune de curiozitate si te vei delecta placut cu urmarirea unei comunitati romane vreme de vreo cinci secunde pana la un minut, maximum. Altfel, vei avea nevoie de o perspectiva cat mai cuprinzatoare, ca sa Vezi ceea ce Faci, ca in orice city builder. Ce frumos ar fi fost daca dezvoltatorii si-ar fi dat mai putin silinta cu acest nivel de zoom total nefolositor si si-ar fi pus capul la contributie sa aduca ceva deosebit la nivel de economie, spre exemplu. Lectia invatata de aici este sa iti cunosti grupul tinta si sa nu cedezi in fata dovezilor incontestabile ca grafica 3D place indiferent de conditii. Nu este bine, ci de-a dreptul necesar sa faci compromisuri cand decizi ce sa le oferi fanilor – ei nu fac parte din industrie, nu stiu ce vor (de fapt, stiu, saracii, dar este prea riscant sa investesti intr-o idee originala) si cu siguranta nu vor cumpara orice joc numai pentru ca acesta ofera un modern zoom 3D.

 

Pasul trei sau cum sa nu apelezi la elemente nepotrivite

Am pornit procesul de instalare Imperium Romanum intr-una din serile in care tind sa fac multe lucruri deodata. In acest caz concret, intentionam sa deretic prin casa, sa imi lustruiesc cizmele si sa imi pregatesc geanta pentru o dureroasa zi de luni. Lista de treburi fiind mare, Imperium Romanum s-a instalat cu mult inainte sa termin, interfata lui de start lafaindu-se pe monitorul meu aproape o ora incheiata. In tot acest timp, m-a deranjat ceva... ceva... care nu se potrivea peisajului. Nu mi-am dat seama ce pana cand nu am pus mana sa joc. Este vorba de coloana sonora care, in afara de faptul ca este repetitiva, nu ar sugera nici in o mie de ani ca tu urmeaza sa joci un joc despre Imperiul Roman. Coloana sonora ar fi potrivita unui oras medieval, dispunand de elemente pre-clasice (Bach?)  sau chiar clasice (Simfonia a cincea a lui Beethoven... ajuta-ma, Marius! De fapt, tema aduce a LOTR) care, cel putin in mintea mea, se potrivesc jocului ca nuca in perete. Situatia continua de-a lungul intregii aventuri, din care recunosc sincer ca nu am experimentat mare parte, fiindca nu m-au tinut nervii.  

Şi astfel am ajuns la impresia finala, care este urmatoarea: imi pare sincer bine ca tocmai scriu incheierea acestui articol, pentru ca procesul se va termina cu o dezinstalare de toata frumusetea a unei aplicatii care nu are ce cauta pe hard diskul meu. Din pacate, Imperium Romanum nu este un joc care sa merite cumparat, instalat, piratat sau alte cele. In sinea lui, este un city builder decent, chiar simpatic, daca nu ai jucat Caesar, Cleopatra, Pharaoh sau favoritul tuturor timpurilor, Emperor: Rise of the Middle Kingdom. Din acest motiv, precum si din speranta ca acest joc reprezinta un necesar exemplu negativ pentru oricine viseaza sa lanseze un city builder, voi fi blanda cu Imperium Romanum la nota, dar tu nu ai nicio scuza sa nu pui mana pe una din alternativele insirate mai sus. Crede-ma, nu vei regreta!


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021
03/12/2020 13:00

Administratia presedintelui american in exercitiu Donald Trump preconizeaza vaccinarea a 100 de milioane de oameni impotriva COVID-19 in Statle Unite - pana la sfarsitul lui februarie - cu doua vaccinuri, repre ...

76 de moschei din Franța vor fi verificate
03/12/2020 11:36

Autoritătile din Franta vor face controale amănuntite la multe moschei, pentru a căuta dovezi legate de islamistii radicalizati.     76 de moschei din Franta vor fi verificate de autoritătile d ...

Percheziții AMPLE în București și alte trei județe într-un dosar de evaziune fiscală: Prejudiciul adus statului - 100.000 de euro
03/12/2020 08:43

Joi dimineată, politistii de investigare a criminalitătii economice din Olt efectuează 31 de perchezitii, in judetele Olt, Prahova, Ilfov si in municipiul Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele ...

Doliu național în Franța. Fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing Autor a murit de COVID
03/12/2020 08:26

Fostul preşedinte al Frantei Valéry Giscard d'Estaing a murit miercuri seara „ca urmare a COVID-19”, la 94 de ani. Înmormantarea sa va avea loc „in cea mai strictă intimitate ...

Avocații cer să fie incluși pe lista vaccinărilor prioritare anti-COVID
03/12/2020 06:01

Uniunea Natională a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele structurii. Avocaţii solicită să fie inc ...

Trump: ''Ne vedem peste patru ani'' dacă acţiunile de contestare a rezultatului votului eşuează
02/12/2020 12:02

Preşedintele american in exerciţiu Donald Trump a făcut aluzie marţi că ar putea candida din nou la preşedinţia SUA in 2024, afirmand in faţa invitaţilor la o recepţie privată la Casa Albă că, dac ...

FOTO - Imaginea unui medic care îmbrățișează un bolnav de COVID a devenit virală
02/12/2020 11:49

Un medic in combinezon albastru, cu mănusi si vizieră, privind in gol in timp ce tine in brate un bărbat epuizat de boală. Este o imagine care a devenit virală pe retelele de socializare si a cărei pove ...

Bebeluș născut prematur cu câteva ore înainte ca mama lui să moară de COVID
02/12/2020 11:17

Un bebelus s-a născut cu doar cateva ore inainte ca mama lui să moară răpusă de COVID-19. Svetlana Sorocinskaia, 36 de ani, s-a imbolnăvit cu virusul ucigaş după ce l-a vizitat la spital pe tatăl ei, ...

Avocații cer să fie vaccinați cu prioritate
02/12/2020 09:15

Uniunea Natională a Barourilor din Romania a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele UNBR. Avocaţii solicită să fie incluşi in ca ...

Cum se alege președintele SUA. Ce sunt electorii și cum se decide câștigătorul
01/12/2020 16:32

Donald Trump si Joe Biden se pregătesc să incheie campania electorală. Pană la startul alegerilor a mai rămas foarte putin si ca de fiecare dată, scrutinul organizat o dată la 4 ani reprezintă un adevă ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei