Jack Keane Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 15:27

Jack Keane Review

Jack Keane este un efort de a învia stilul “oldschool” de adventure, a la Day of the Tentacle sau Sam & Max Hit the Road, cu puzzle-uri ridicole, glume ce fac referire la cultura populară, şi vechiul mod de control point-and-click. Alături de fenomenul episodic Sam & Max, Jack Keane abundă de atmosfera specifică epocii de aur LucasArts, culegând pe drum câteva idei din celebra serie Monkey Island. Din screenshot-uri se mai pot observa şi influenţele grafice de desen animat, personaje caricaturizate şi… maimuţe. Povestea vine cu tot alaiul de clişee din filmele de aventură, glazurat cu glume şi accente de comedie, de la personajul titular – un pirat orfan crescut în Londra – şi până la antagonist, un magnat diabolic al ceaiului cu un defect de vorbire care vrea să distrugă Imperiul Britanic.

Dar ceea ce o să intereseze orice jucător veteran de adventure-uri sunt puzzle-urile: pe scurt, majoritatea duc lipsă de orice fel de logică – şi asta nu neapărat în sensul rău. Dacă v-aţi obişnuit cu trăznăile pe care le pretindea Day of the Tentacle pentru a obţine dinţii de lemn ai lui Washington, Jack Keane are şi el seria lui de invenţii rupte de realitate. De la distragerea unei menajere bătrâne şi acre (prin folosirea unei gorile pe post de ţap ispăşitor pentru o serie de năzbâtii) până la „învierea” unui tigru cu ajutorul unui coş de cumpărături, jocul reuşeşte să conserve esenţa unora dintre cele mai ilogice şi amuzante momente ale genului Adventure.

Cu toate astea, unele puzzle-uri par puse doar pentru conservarea continuităţii; nu mă înţelegeţi greşit, nu zic că trebuie neapărat să fie mereu logice sau surprinzătoare, dar scărpinarea la urechea stângă cu mâna dreaptă nu e întotdeauna o sursă de amuzament. Nu e grav, dar s-a întâmplat de vreo două-trei ori să mă întreb de ce-a fost introdus un puzzle sau altul în corpul jocului.

Povestea nu e surprinzătoare şi nu are suficientă substanţă pentru a susţine o franciză, dar e comparabilă cu filmele de aventură ale anilor ‘80. Are o savoare proprie, fiind înţesată cu referiri la Lord of the Rings, The Godfather, Lost şi alte produse ale culturii mainstream pe care mai mult ca sigur le cunoaşteţi. Are suficientă motivaţie încât să ţină jocul departe de rafturile prăfuite înaintea terminării lui, dar cam atât. Dintr-un punct de vedere care e dispus să facă compromisuri, Jack Keane reprezintă promisiunea neîmplinită de LucasArts în replica inserată în Escape From Monkey Island: un contract de 5 jocuri.

Şi dacă tot suntem la poveste, lucrurile stau cam aşa: Jack Keane e un căpitan de vas a cărui carieră nu e prea fructuoasă, trimis alături de un agent secret absolut incapabil în numele reginei Angliei pentru rezolvarea unui mister care se învârte în jurul plantaţiilor de ceai ale unui anume Dr. T. În mod deloc surprinzător, în această aventură i se alătură şi o domnişoară ambiţioasă, Amanda, care se îndreaptă spre respectiva insulă pentru a lua în primire o nouă slujbă. Întorsătura dinspre finalul jocului nu este ieşită din comun, şi poate fi descrisă exact ca povestea: un efort drăguţ, care justifică producerea jocului, dar care nu-l consacrează. Puţinele personaje memorabile sunt un indian care îl imită pe Don Corleone, nişte călugări ai templului Mr. Daniels, care se ocupă de distilarea alcoolului, şi un măcelar cu aspiraţii de poet. Nu ştiu exact de ce, presupun că din cauză că multe le-am mai văzut, în alte forme, dar majoritatea personajelor din joc nu mi-au sugerat nimic nou în privinţa personalităţii.

Avem veşnicii mateloţi neloiali, hangiul obsedat de reguli şi stele, megalomanul diabolic sau mistagogul deghizat în nebunul satului. Şi cu toate că eşti lovit de câte un deja-vu pe oră, o mare parte a glumelor sunt suficient de inspirate încât să provoace cel puţin surâsuri. Trebuie notat însă şi faptul că, din ce mi-au spus cei care l-au jucat şi în limba germană (versiune lansată înaintea variantei în limba engleză), o parte din poante au fost pierdute în urma traducerii. Păcat.

Deşi nu sunt extraordinar de tradiţionalist, trebuie să recunosc că am făcut parte din mulţimea care a hulit Grim Fandango, de exemplu, pentru controlul din tastatură. Din fericire, Jack Keane nu e doar point-and-click, ci e un point-and-click minimalist. În partea de sus a ecranului avem inventarul, click-dreapta execută o acţiune şi click-stânga studiază obiectul selectat. Pe lângă asta, tot ce e nevoie să mai ştiţi înainte să vă lansaţi în aventura insulară a lui Jack este că prin apăsarea tastei X sunt evidenţiate toate zonele de interes de pe ecran cu o steluţă. Unul din argumentele împotriva jocurilor adventure e că unele trişează pentru longevitate prin ascunderea unor elemente critice în decor, aşa că funcţia menţionată mai sus rezolvă această potenţială problemă, pentru liniştirea cârcotaşilor, dar probabil că în lipsă de soluţii chiar şi un jucător hardcore de adventure va apela la ea. Şi întrucât au devenit o modă în adventure-uri, punctele multiple de vedere sunt prezente şi în Jack Keane, aşa că vom juca nu doar cu căpitanul ghinionist, ci şi cu Amanda, sau cu un Jack la o vârstă fragedă, într-o amintire. Partea proastă e că aici acest element pare introdus doar de amorul artei.

Pentru colecţionari, există bonusuri care deblochează o galerie de figuri de ceară şi un set de desene conceptuale, precum şi un mod alternativ de joc – mai precis, schema de culori va primi o tentă sepia, a la filmele vechi de aventură. Ce-i drept, mi s-ar fi părut ceva mai interesant să pot juca cu acest mod activat de la început, mai ales că acţiunea se desfăşoară la sfârşitul secolului XIX, pe o insulă tropicală. De altfel, nici n-am de gând să-l rejoc, deşi există o mână de puzzle-uri care care au mai mult de o singură soluţie.

Un alt reproş pe care l-aş putea aduce e lipsa de anti-aliasing. Este folosit în schimb un efect de blur în timpul anumitor animaţii sau pentru ilustrarea credibilă a unui plan îndepărtat, dar cu toate acestea sunt momente când, cu detaliile la maxim unele obiecte vor apărea pixelat. E drept că genul adventure n-a fost niciodată renumit pentru reprezentarea grafică, dar conceptele artistice inovative şi/sau ilare au reuşit adeseori să distragă ochiul de la neplăcerile grafice. Nu e neapărat un neajuns irecuperabil, dat fiind că mereu vom da click-uri de dragul poveştii şi dialogului dar după un timp culorile suprasaturate şi unele voci isterice devin obositoare. Fie asta, fie ochiul meu are nevoie de nişte antrenament pe Fox Kids sau Animax, dar sunt destul de sigur că Psychonauts nu m-a făcut să mă întreb pe ce substanţe psihedelice au pus mâna producătorii.

În privinţa voice acting-ului, nu vreau să pun sub semnul întrebării talentul artistic al actorilor care dau viaţă personajelor, deoarece vocile sunt la un nivel decent, îşi transmit mesajul şi cam atât. Singura excepţie notabilă este Montgomery, agentul alături de care e trimis Jack să exploreze insula lui Dr. T. Accentul britanic, personalitatea pompoasă şi poantele subtile, englezeşti ale acestuia îl fac să fie probabil singurul cu care am consumat toate opţiunile de dialog cu plăcere. În schimb, câteva dintre isteriile personajului negativ şi ale menajerei lui puteau fi tăiate lejer. Nu sunt nici amuzante, nici inteligente, şi n-am fost niciodată un mare fan al scălămbăielilor ca şi formă de amuzament.

Am lăsat latura muzicală la sfârşit pentru că e şi ultimul aspect observabil din joc. În câteva secvenţe mai dinamice devine alertă, dar sincer să fiu nu cred că OST-ul va avea foarte mulţi fani sau că va fi amintit ulterior ca un standard. E acolo, alunecă liniştită pe lângă urechile noastre în timp ce rezolvăm toate piedicile pe care ni le-au întins producătorii, dar timidă şi nu foarte încrezătoare în forţele proprii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei