Jade Empire: Special Edition Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 18:03

Jade Empire: Special Edition Review

    Ca fan RPG, e suficient de greu să ştii că un titlu bun care să te încânte cu adevărat apare doar o dată la ţ ani, dacă şi atunci. Este enervant să vezi că jocurile actuale sunt din ce în ce mai simplificate, ca să se poată juca şi băiatul lui ‘nea Caisă de la etajul 3 şi să sară cu banu’, că vorba aia, jocurile complexe nu mai ţin de foame în zilele noastre. Dar când un producător de talia celor la Bioware vine şi anunţă nonşalant că îşi va concentra eforturile în special pentru console, nu poţi decât să-ţi pui nişte întrebări serioase vizavi de viitorul acestui gen pe PC. Jade Empire a fost lansat pe Xbox acum doi ani de zile şi a fost o premieră pentru studiourile Bioware din două puncte de vedere. O dată fiindcă jocul nu mai era bazat pe o licenţă cunoscută, cum fuseseră Neverwinter Nights şi Knights of the Old Republic, şi totodată fiindcă luptele se desfăşurau în timp real, accentul fiind acum pus mai mult pe acţiune şi pe spectaculozitate decât pe calculele complicate din fundal.
        Aşa cum s-a întâmplat şi cu restul jocurilor produse de Bioware, Jade Empire s-a bucurat de o primire mai mult decât entuziastă din partea presei de specialitate… iar noi, fanii PC, nu puteam decât fie să ne cumpărăm Xbox, fie să stăm şi să înjurăm în gând că suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Fast-forward în anul de graţie 2007, când Bioware în colaborare cu studiourile Gray Matter au adus în sfârşit Jade Empire pe PC, adăugându-i cu această ocazie şi titulatura pompoasă de Special Edition.
 

        Fiind bazat pe o licenţă proprie, cei de la Bioware au avut posibilitatea să dea frâu liber imaginaţiei şi să creeze un imperiu care cu toate că este ficţional, nu lasă niciodată impresia că nu ar fi putut să existe cu adevărat. Influenţele asiatice sunt nenumărate, de la stilurile de arte marţiale, modul în care începe povestea şi arhitectura locaţiilor până la înfăţisarea personajelor şi coloana sonoră. Imperiul de Jad este sensibil diferit dar aproape că se confundă cu China antică, producătorii introducând pentru aceasta şi diverse referiri la Marele Zid, huni – numiţi în joc Horselords – sau barbarii din Estul Îndepărtat… care se întâmplă să fie britanici 100%. Iar dacă pe partea tehnică Jade Empire îşi arată clar vârsta, level design-ul, dialogurile şi coloana sonoră sunt în continuare la înălţime, reuşind să creeze o atmosferă uneori hipnotizantă.
        Muzica compusă de Jack Wall este superbă, neavând suficiente adjective sau epitete cu care să o pot lăuda la adevărata valoare. De îndată ce o asculţi simţi în fiecare acord, fiecare notă, dragostea depusă pentru realizarea sa… şi dacă adăugăm la asta şi sincronizarea perfectă cu evenimentele din joc, rezultatul este una dintre cele mai bune atmosfere create vreodată pentru un titlu PC. Şi nu e vorba numai de muzică. Toate dialogurile din joc sunt vorbite – personajul vostru fiind singurul mut de altfel – lista de actori folosiţi fiind impresionantă.
 

Aşa cum era de aşteptat de la un titlu Bioware, şi Jade Empire are un sistem moral Bine / Rău, care de data aceasta însă nu poate fi privit în termenii clasici, având de-a face de fapt cu două filozofii diferite: Open Palm şi Closed Fist. Pe de o parte, Open Palm încurajează personajele să se gândească la imaginea de ansamblu înainte de a lua o decizie, punând bunăstarea colectivă mai presus de cea personală. În contrast, Closed Fist îi recompensează doar pe cei care sunt suficient de puternici să obţină ceea ce îşi doresc, fără să ţină cont de armonia cu restul lumii. Frumuseţea acestui sistem constă în faptul că indiferent ce cale ai alege, toate acţiunile voastre sunt susţinute întocmai de filozofia respectivă. Aşa cum este subliniat şi în joc, nu acţiunile personajelor sunt bune sau rele, ci intenţiile care stau la baza lor.
        Calea urmată de personajul vostru va dicta ce side-questuri puteţi primi cât şi folosirea anumitor stiluri de arte marţiale sau a unor pietre preţioase, cele din urmă având un rol foarte important în desfăşurarea jocului. Din păcate însă, spre final veţi ajunge într-un punct în care veţi avea de ales din nou între cele două filosofii iar dacă alegeţi calea opusă celei urmate până în acel moment, aliniamentul vostru se va schimba radical, practic toate lucrurile făcute de voi până în acel moment, bune sau rele, fiind şterse cu buretele. Puteţi să consideraţi acest moment un imens buton de RESET, care din păcate scade enorm de mult din valoarea deciziilor luate de voi până în acel moment.
        Şi dacă tot am ajuns la desfăşurarea jocului, trebuie să vă spun din start că Jade Empire, comparativ cu Knights of the Old Republic sau Neverwinter Nights, este mult mai compact în ceea ce priveşte conţinutul, lucru demonstrat şi de faptul că jocul poate fi terminat în aproximativ 25 de ore. Nici numărul locaţiilor nu este foarte mare, însă luând în considerare realizarea lor, acesta nu este un motiv de supărare.
 

        La începutul aventurii voastre va trebui să alegeţi unul dintre cele şase personaje predefinite, fiecare având o anumită specializare – Balanced / Fast / Strong / Magic – atributele sale – Body / Spirit / Focus – şi stilurile de arte marţiale alese implicit reflectând această specializare. N-o să aveţi vreo opţiune de personalizare în privinţa aspectului, însă atributele şi stilurile de luptă pot fi modificate dacă nu sunteţi mulţumiţi de alegerile producătorilor. Cei care abia aşteaptă să se afunde în statistici şi un număr impresionant de skill-uri vor fi dezamăgiţi, deoarece pe lângă atribute personajul vostru nu va avea decât trei skill-uri de comunicare, fiecare depinzând de anumite atribute – Charm (Body + Mind), Intuiţie (Spirit + Mind) şi Intimidare (Spirit + Body).
        Essence gem-urile pe care le veţi găsi sau cumpăra pe parcursul jocului vor influenţa atributele şi skill-urile voastre, oferind uneori şi alte bonusuri folositoare, cum ar fi dublarea experienţei primite atunci când citiţi o carte / scroll, şanse îmbunătăţite de a evita capcane ş.a.m.d. Veţi avea de asemenea posibilitatea să învăţaţi noi stiluri de luptă sau tehnici care să vă îmbunătăţească permanent unul sau mai multe atribute, în funcţie de ce fonduri aveţi la dispoziţie. Un lucru interesant îl reprezintă faptul că în Jade Empire nu puteţi cumpăra arme în sensul tradiţional al cuvântului, întrucât fiecare armă din joc are propriul stil de luptă, care poate fi îmbunătăţit la fel ca stilurile de arte marţiale. De asemenea, unele arme pot să aibă şi o abilitate specială, cum ar fi damage îmbunătăţit faţă de stilurile clasice de luptă sau focus drain. 

   În timpul luptelor, va trebui să ţineţi cont de cantitatea de Chi (mana) şi Focus (aka bullet time) pe care le aveţi la dispoziţie, deoarece nu există poţiuni pentru refacerea lor pe care le puteţi folosi în timpul luptelor. Singurul mod în care puteţi recupera Chi şi / sau Focus este fie să folosiţi un stil de luptă / armă care le poate fura de la inamici, să aveţi un însoţitor care vă poate reface Chi-ul sau să recuperaţi orb-urile de Chi / Focus care mai apar din când în când în timpul luptelor după înfrângerea unui inamic. De asemenea, mai trebuie să ţineţi cont şi de faptul că vindecarea se face prin consumarea de Chi, care mai poate fi folosit şi pentru atacuri speciale sau îmbunătăţirea damage-ului atacurilor clasice.
        Cu toate că sunt foarte numeroase, toate stilurile de luptă au o postură defensivă, un atac clasic şi unul foarte puternic pentru a trece de defensiva unui adversar. Şi atât. Din această cauză, luptele în Jade Empire se reduc la un simplu clickfest, caracteristic mai degrabă hack & slash-urilor, cu o nevoie minimă de tactică. Este adevărat că veţi avea de înfruntat pe lângă adversari umani şi o serie de demoni sau spirite, care sunt imuni la anumite stiluri de atac, dar spre finalul jocului, când veţi avea cel puţin două stiluri îmbunătăţite la maxim, luptele vor fi ceva trivial şi nu o provocare adevărată. Un alt lucru deranjant este că odată declanşate, luptele vă închid într-un cerc invizibil pe care nu-l puteţi părăsi până când nu vă înfrângeţi adversarii… sau vice-versa. Din acest motiv, Necropolisul din Oraşul Imperial a fost o zonă destul de frustrantă pentru mine, din cauza spiritelor pe care deşi le învingeam foarte uşor, tot continuau să mă atace, fragmentând supărător de mult acţiunea. 

        Din fericire, nu totul se rezumă la înfigerea pumnului în gura adversarului, întrucât există şi o mulţime de side-quest-uri pe care le puteţi îndeplini pe parcursul aventurii voastre. Dacă tot suntem la capitolul ăsta, e bine să ştiţi că povestea din Jade Empire nu debordează de originalitate: avem un sătuc uitat de lume la marginea Imperiului, o şcoală de arte marţiale, maestrul înţelept şi bineînţeles studentul exemplu pentru toţi, plin de potenţial şi cu un destin măreţ în faţă – adică voi. Cel puţin rolul de salvator vă este comunicat încă de la început, fără să îl mai „descoperiţi” voi pe parcursul jocului, pe lângă aceasta mai existând şi câteva momente interesante pe parcursul poveştii principale. De asemenea, jocul are trei finaluri posibile însă nu va fi nevoie să reluaţi jocul pentru a le vedea pe toate, întrucât alegerile cruciale vor fi făcute exact la sfârşit.
        Revenind la side-quest-uri, ele vor reprezenta întotdeauna ceva nou prin prisma obiectivelor pe care le aveţi de îndeplinit, fie că va trebui să dovediţi nevinovăţia unui învăţat, să convingeţi un barbar din Estul Îndepărtat să se întoarcă de unde a veni sau să găsiţi o soţie pentru un fermier. Tot la acest capitol e bine de ştiut că unele side-quest-uri, chiar şi cele aparent nesemnificative, vă pot oferi recompense substanţiale aşa că recomandarea mea este să exploraţi tot ce se poate explora şi să vorbiţi cu toată lumea. Spre deosebire de Knights of the Old Republic, în Jade Empire nu veţi putea lua cu voi decât un singur însoţitor din pleiada de personaje care vi se vor alătura pe parcursul jocului, neavând însă nici un control asupra lui, în afara setării comportamentului: atac sau suport (dacă acest mod este disponibil).
        Chiar dacă abilităţile lor ar fi un stimulent să-i folosiţi pe toţi, adevărul este că în 90% din cazuri primul vostru însoţitor (care întâmplător este o EA) va fi şi cel folosit cel mai des, deoarece va poate restaura Chi-ul, ceea ce reprezintă un avantaj deloc de neglijat. După cum era de aşteptat, şi în Jade Empire veţi putea avea relaţii amoroase cu însoţitorii voştrii, având de data aceasta şi opţiuni mai… hai să le spunem „libertine”. Suficient de zis că nu veţi mai întâlni probabil aşa ceva într-un alt RPG.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei