default

Dimensiune font:

Just Cause 2 – RePlay Review

| 22-10-2012 17:28

Just Cause 2 – RePlay Review

Când eram mic, vroiam să mă fac dictator. Pur şi simplu. Nu avea legătură cu ideologii, administraţie, guvern, legi, securitate naţională, trabucuri sau ciupilici purtate de hipsteri pe la TNB. Era pur şi simplu un imbold naiv de a putea mâna pe viaţa oricărui supus fără repercursiuni. Nu-l vedeam pe Stalin ca fiind o bestie crudă sau pe Hitler ca un mic dictator de pe vremea celui dintâi. Mao îmi era încă necunoscut, iar tot ce ştiam despre Fidel Castro era că purta şepcuţa aceea emblematică. Ce Ceauşescu? Care Franco? De unde Pol Pot? În mintea mea, totul ar fi fost lapte şi miere.

Abia mai târziu aveam să aflu că nu te faci pur şi simplu dictator. Te fac alţii. Care adeseori nici măcar nu vorbesc aceeaşi limbă ca şi tine. Odată ce mi-au crescut antene şi am început să recepţionez fragmente din cum funcţionează viaţa reală, în afara gropii cu nisip de la grădiniţă, m-a cuprins o durere surdă şi inexplicabilă. Copil fiind, te pierzi în labirintul propriilor fantezii şi nu permiţi adulţilor, copiilor mai cinici sau educatoarelor durdulii să-ţi sfarme aspiraţiile.

Însă truismele maliţioase de care par să aibă nevoie doar cei nesiguri de pământul pe care calcă mi-au sfărâmat visele tiranice. Rând pe rând, au apărut lacune majore în planul meu până când, şubrezit de lipsa unui suport plauzibil, întregul meu film s-a stins subit înainte să-şi ruleze genericul introductiv.

Şi apoi am dat de Just Cause 2…

„Când dictatura este un fapt, revoluţia devine un drept civil.” – Victor Hugo

Bun venit în Panau, o republică dictatorială populată de diverşi asiatici şi condusă de un individ a cărui statură mignonă îl determină să-şi ridice statui în lung şi în lat pentru a compensa. Ţara tuturor bananelor, înţesată cu baze militare, instalaţii de propagandă şi o infrastructură net superioară celei româneşti.

Dar nu disperaţi, căci nu sunteţi aici pe post de turişti docili. Rico Rodriguez, revoluţionarul de profesie din primul joc, s-a întors. Şi nu vorbim de Che Guevara – Rodriguez nu e un boboc plăpând şi romantic care să alerge după hipiotisme gen naţionalizarea mijloacelor de transport în comun. Trimis de către Agenţie, mâna internaţională a Statelor Unite care împarte palme oricui îi întoarce spatele, Rico are sarcina obişnuită: de a-l înlătura pe micuţul „Baby” Panay de la cârma ţării şi a o servi pe aceasta pe tavă şefilor săi.

Sabotor, asasin, pilot, şofer, skydiver şi genist – aţi spune că Rico are la îndemână toate cunoştinţele necesare unei dezasamblări sistematice a enclavei militare a lui Panay. Dar n-ar reuşi să deturneze nici măcar un autobuz de şcoală dar n-ar avea în dotare un pistol cu cârlig şi o paraşută a la James Bond. Nu, nu acel gen de paraşută.

Calităţile de atlet ale eroului nu sunt ieşite din comun, dar gadget-urile menţionate vă permit să călătoriţi relativ repede indiferent de forma de relief, iar sistemul de quick-travel este reprezentat de un avion care vă aruncă în orice zonă explorată anterior. Asta pe lângă serviciul de livrare a armelor şi vehiculelor, în schimbul unor sume generoase de bani. Asta pe lângă cele 104 de vehicule aeriene, acvatice şi terestre. Care, apropo, nu sunt dificil de pilotat, ba chiar dimpotrivă – uşor de manevrat chiar şi la viteze ameţitoare, singurul impediment în calea perfecţiunii mecanicii arcade fiind reprezentat de sistemul de coliziune, din cauza căruia bărcile ricoşează din cele mai mici obstacole la fel de nenatural precum maşinile.

Cu toate astea, momentele în care veţi resimţi acest neajuns se leagă în general de unele dintre cele 75 de challenge-uri de curse, pentru că în rest nu se întâmplă des să fiţi nevoiţi să traversaţi fâşii de pământ cu bărcuţele. Totuşi, vă sugerez să nu vă feriţi de aceste challenge-uri, fiindcă multe dintre ele sunt antrenante şi inovatoare. Se folosesc nu doar de mijloacele de transport, ci şi de abilităţile jucătorului de a controla personajul în cădere liberă sau cu paraşuta şi tratează rute şi teme diferite, de la strecurarea prin aleile strâmte ale metropolelor din Panau şi până la explorarea mlaştinilor dintr-un colţ al hărţii într-o barcă cu motor.

Evident, cursele n-au cum să fie elementul central, pentru că doar într-un film cu Paul Walker şi Vin Diesel ar fi posibilă o lovitură de stat dată de un motor V8 în loc de o rachetă V4. Drept urmare, vă veţi împărţi cele circa 100 de ore de joc între misiuni pentru Agenţie, cele trei facţiuni concurente la guvernarea ţării şi o alergătură de colo-colo pentru a găsi cutii cu upgrade-uri sau demola instalaţiile guvernului.

Citind paragraful anterior, aţi putea crede că este vorba de un alt titlu sandbox recent, mai precis The Saboteor, iar cu anumite menţiuni aţi avea, sincer, dreptate. Just Cause 2 se aseamănă foarte tare cu ultimul copil Pandemic, dar îşi creează propria nişă prin luptele cât se poate de tridimensionale – vorbim, totuşi, de un superagent care deturnează elicoptere, se aruncă din avioane şi se caţără pe zgârie-nori, umor tongue-in-cheek şi vegetaţie extrem de bogată.

Cu alte cuvinte, Just Cause 2 e un Saboteur mai bombastic şi, într-o anumită măsură, mai dinamic, deşi nu la fel de atmosferic. Dar nu vă faceţi griji – nici nu se ia în serios. Cu un şef extrem de asemănător celui mai recent republican din Casa Albă şi misiuni care tratează, de exemplu, salvarea sclavului sexual a liderei comuniştilor de pe insulă, e foarte greu să nu râzi la nâzbâtiile devastatoare pe care ni le propun producătorii suedezi. Totuşi, nu pot să nu remarc o lipsă acută de personalitate a protagonistului, care în briefing-urile legate de facţiuni nu are nicio remarcă de făcut, iar majoritatea observaţiilor lui sunt uşor acide, dar incolore orişicât.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
VIDEO Profesorii din SUA cer ca școlile SĂ NU fie deschise: Proteste masive la New York, Chicago și Los Angeles, după declarațiile lui Donald Trump
04/08/2020 20:23

 Mai multe sindicate de profesori au protestat luni la New York impotriva eventualei redeschideri a centrelor de invăţamant pentru următorul an şcolar, in condiţiile in care cazurile de contagiere cu ...

Fostul monarh al Spaniei a luat calea exilului - Ce destinație exotică a ales regele Juan Carlos
04/08/2020 17:27

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a plecat in Republica Dominicană după ce şi-a anunţat plecarea in exil, in contextul in care este vizat de o anchetă de corupţie, dezvăluie marţi cotidienele La Vangua ...

În Giurgiu, închiderea teraselor și a păcănelelor după ora 23,00 a durat fix două zile
04/08/2020 15:29

 Măsura care prevedea inchiderea teraselor si a sălilor de jocuri de noroc intre orele 23,00 - 6,00 a fost valabilă doar două zile in judetul Giurgiu. Vineri, 31 iulie, Comitetul Judeţean pentru Si ...

Cine e Emi Pian, seful clanului Duduianu, executat in stil mafiot de un rival pe o strada din Capitala
04/08/2020 13:14

 Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost executat in stil mafiot, in dimineata zilei de marti, 4 august, de un individ din clanul rival. Emi Pian, ucis in rafuiala din Sec ...

 ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii și ploi torențiale pentru zece județe   HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
04/08/2020 12:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!