Justitia se pregateste de revenirea valului pandemic. Propunerile unui judecator: investitii in instante, pledoarii prin videoconferinta si dosarul electronic

ciocan  5x215

Dimensiune font:

| 22-07-2020 15:14

 Investitii serioase in baza materiala a instantelor, trecerea la dosarul tinut si administrat in totalitate electronic, a desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta si modificarile necesare la codurile civile, sunt doar cateva dintre propuneri pe care le face un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a adapta judecarea procesulor in timpul pandemiei.

Studiul "Adaptarea activitatii de judecata in materie civila in contextul pandemiei si ulterior acesteia", publicat miercuri, 22 iulie, in cel mai recent numar al revistei online a Facultatii de Drept -Universitatea Bucuresti- AUBD- Forum Juridic, este semnat de judecatorul Liviu Gheorghe Zidaru.

Una dintre propunerile inedite: instituirea unui termen mai lung (2023-2025) pana la care persoanele fizice sa fie obligate sa detina o adresa de e-mail pentru comunicarile cu 
instanta judecatoreasca.

Revine pandemia

Potrivit magistratului, revenirea valului pandemic si primele cazuri de 
coronavirus printre judecatori si personal ul instantei ne arata ca suntem inca foarte departe de o desfasurare in conditii normale a activitatii de judecata si ca opriri fie si temporare ale activitatii unor instante devin posibile, daca nu chiar probabile.

"Prima masura si care ni se pare in afara de orice discutie, fiind subinteleasa, priveste luarea unor masuri permanente de protectie sanitara: masti, vizete, manusi, dezinfectant pt personalul instantei si pentru justitiabili, dezinfectare periodica si frecventa.

Totodata, la unele instante s-au adoptat masuri precum montarea de plexiglas la pupitrul judecatorilor, respectiv cele ale avocatilor, care se pot dovedi eficiente in conditiile unor investitii minimale (e drept, chiar si acestea greu de obtinut). Acestea ar trebui generalizate. Purtarea mastilor in incinta instantelor de catre toate persoanele trebuie impusa si urmarita cu strictete," scrie Zidaru.

Potrivit studiului, ar trebui extinse cauzele care pot fi solutionate si fara citare, la aprecierea instantei, ar trebui sa cuprinda si o seama de incidente procedurale, precum: stramutarea, discutarea cererii de suspendare a executarii hotararii atacate pana la judecarea caii de 
atac, reexaminarea impotriva amenzii judiciare, reexaminarea impotriva solutiei de anulare a cererii de chemare in judecata in procedura de regularizare etc.

Dosarul, exclusiv electronic

"O alta modificare de esenta care reclama insa cu precadere investitii serioase in baza materiala a instantelor si doar subsecvent reglementari legale cu un termen realist de punere in aplicare (2-5 ani) este trecerea completa la un sistem de dosar electronic, inteles ca un sistem in care dosarul nu mai exista fizic (decat eventual ca varianta printata pentru uzul propriu al instantei, respectiv al partilor, care vor avea fiecare exemplare pentru studiu mai facil, daca doresc), ci este administrat exclusiv electronic," arata judecatorul Ziadaru.

O alta problema ridicata, cea a persoanelor fizice care in procedura civila pot sesiza direct instanta, fara un avocat, si pot participa personal la procedurile judiciare.

Detinerea unui e-mail, obligatorie

Potrivit judecatorului, la prima vedere, poate parea excesiva obligativitatea folosirii unor mijloace informatice in cazul unei persoane fizice. Pe de alta parte, ele sunt folosite oricum in practica (in cvasitotalitatea cauzelor fiind depuse cereri tehnoredactate si imprimate si foarte rar cereri olografe), iar o adresa de e-mail detin probabil majoritatea cetatenilor romani.

"Sugeram asadar instituirea unui termen mai lung (2023-2025) pana la care persoanele fizice sa fie obligate sa detina o adresa de e-mail pentru comunicarile cu instanta judecatoreasca," se arata in studiu.

Totusi, in aceasta materie, legiuitorul va trebui sa mentina alternativa sesizarii instantei in forma clasica, pentru a nu restrange accesul la 
justitie al celor care nu detin ori nu pot folosi computerul, pastrand astfel si obligativitatea depunerii cererii semnate olograf, in original, de catre cei care nu detin semnatura electronica.

"Trecerea la dosarul tinut si administrat in totalitate electronic implica un efort organizatoric si financiar notabil, poate de nivelul sutelor de milioane de euro.

Totusi, economia realizata pe termen lung, prin eliminarea utilizarii unor cantitati impresionante de hartie, a comunicarilor prin 
posta clasica, a stocarii dosarelor in format fizic, a transportului dosarelor intre instante, instante si parchete etc., castigul incontestabil de timp - dosarul fiind bunaoara transferat la instanta superioara printrun simplu click - si nu in ultimul rand protectia mediului (prin eliminarea consumului urias de hartie, toner etc.) si a sanatatii (nu mai exista un dosar fizic cu microbi, potential contagios) sunt argumente care fac ca acest efort sa apara drept unul dezirabil si chiar necesar," explica judecatorul.

Concluziile

Magistratul Zidaru arata ca in loc sa celebram zile instituite pur formal intru amintirea faptului ca exista justitie in tara noastra, in locul unor discursuri politicoase si de circumstanta, factorii de decizie, de la Ministerul Justitiei si pana la Consiliul Superior al Magistraturii, "sa se angajeze energic in reformarea modului in care justitia functioneaza in concret, pentru a imbunatati conditiile si siguranta la locul de munca, respectiv calitatea serviciului public pentru justitiabili."

"Reformele legislative schitate mai sus sunt doar o secventa dintr-un program care poate si trebuie sa fie mult mai amplu si sa cuprinda si aspecte foarte prozaice, dar esentiale precum modernizarea, extinderea, construirea sediilor de instanta (mult clamatul "Cartier al Justitiei" devenind o gluma similara celor cu metroul din Drumul Taberei, in lipsa oricaror demersuri reale precum exproprieri, planuri de urbanism, concursuri de arhitectura etc.), informatizarea instantelor pentru a trece cu adevarat la dosarul administrat electronic intr-un orizont de aproximativ 5 ani.

Abia dupa ce toate aceste etape vor fi fost parcurse vom avea, poate, ceva de sarbatorit, anume ca am reusit sa ducem mai departe ceea ce inaintasii nostri au conturat inca din secolele trecute, respectiv, cu prea putine modificari de substanta, modul de functionare a justitiei noastre," conchide studiul.


"Adaptarea activitatii de judecata in materie civila in contextul pandemiei si ulterior acesteia", poate fi accesat pe site-ul Facultatii de Drept- Universitatea Bucuresti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

A fost stabilit juriul de 12 persoane în procesul Donald Trump-Stormy Daniels
19/04/2024 11:40

Un juriu complet de 12 persoane a depus jurămantul pentru procesul penal istoric al fostului presedinte american Donald Trump la New York, transmite BBC.   „Avem juriul nostru”, a declarat j ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Israelul, 'nemulțumit' de răspunsul Chinei după atacul Iranului: 'Speram o condamnare mai puternică și o recunoaștere clară a dreptului la autoapărare'
16/04/2024 20:06

Israelul se declară „nemultumit” de răspunsul Chinei in ceea ce priveste atacul Iranului. Declaratia a fost făcută de un diplomat israelian din China. Chinezii nu au condamnat atacul asupra Israelului. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei