King Arthur – The Role-playing Wargame – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:45

King Arthur – The Role-playing Wargame – RePlay Review

Legenda regelui Arthur este una din acele istorisiri fără vârstǎ, care a avut parte de atât de multe interpretǎri de-a lungul timpului încât fiecare abordare pare a aduce ceva nou, fǎrǎ a-i ştirbi aura de mister şi aventurǎ. Iar cei de la Neocore Games au încercat piaţa cu degetul prin King Arthur: The Role-playing Wargame, un titlu ce-şi propune sǎ-i ademenească atât pe amatorii de RPG-uri, cât şi pe cei pasionaţi de strategie.

Tu eşti Arthur Uther Pendragon, un flǎcǎu ce tocmai a devenit celebru în întreaga Britanie dupǎ ce a reuşit sǎ smulgǎ sabia Excalibur dintr-un bolovan, fapt ce i-a atras admiraţie şi invidie deopotrivǎ. Întrucât nu eşti încǎ rege (şi sunt destui care se jurǎ că nici nu vei ajunge vreodatǎ), trebuie sǎ aduni în jurul tǎu cavalerii mesei rotunde, sǎ le bagi minţile-n cap lorzilor care ţi se pun în cale şi sǎ biruieşti monştrii ce se scurg din pǎdurea Bedegraine, asta pentru cǎ Britania vremurilor respective se teme mai puţin de saxoni şi mai mult de invadatorii mistici ce sǎlǎşuiesc în codrul ce se află la nord de zidul lui Hadrian.

Pentru a putea emite prentenţii la tron trebuie întâi sǎ cucereşti cât mai multe provincii, iar pentru asta ai nevoie de o armatǎ şi de un cavaler în fruntea ei, pentru cǎ unitǎţile fǎrǎ comandant nu pot sǎ facǎ vreun pas. Fiecare provincie are un sǎtuc unde se pot recruta unitǎţi noi şi vindeca cele rǎnite în luptǎ, precum şi câteva locuri interesante ce oferǎ diverse bonusuri, cum ar fi puncte de cercetare sau experienţǎ pentru armata staţionatǎ acolo. De asemenea, fiecare provincie are un anumit numǎr de locuitori, un factor de loialitate, precum şi o producţie de aur şi mâncare, resurse ce sunt necesare pentru întreţinerea armatei.

Mişcǎrile pe harta strategicǎ au loc pe ture şi iniţial am fost încântat de împǎrţirea acestora în anotimpuri, sperând la un model preluat din venerabilul Lords of the Realm. De fapt, modelul economic e mult mai simplist, astfel că iarna e o turǎ de întreţinere când armatele nu se pot mişca, recoltele şi taxele de peste an intrǎ în vistierie şi se pot da legi şi edicte, iar vara trupele se deplasează ceva mai repede. Problema întreţinerii armatei poate pune ceva dificultǎţi, mai ales cǎ venitul din exploatarea regiunilor nu ajunge decât iarna la buget. în timp ce soldaţii au nevoie de hranǎ tot anul.

Ca să balansezi aceste cheltuieli, cavalerilor aflaţi în serviciul tǎu li se pot oferi pânǎ la trei provincii pe care sǎ le guverneze, aceştia putând sǎ le sporească eficienţa sau, din contrǎ, sǎ le aducǎ la sapǎ de lemn şi în pragul revoltei. Asta pentru cǎ fiecare cavaler are o serie de atribute care pot sǎ-l ajute sǎ guverneze sau care-i dau bonusuri pe câmpul de luptǎ.

„Administrarea” cavalerilor reprezintǎ unul din plusurile jocului, fiind vorba de un sistem complex şi interesant. Dincolo bonusuri, nobilii în armură strălucitoare beneficiazǎ şi de atribute precum Leadership sau Fight, ce pot fi îmbunătăţite odatǎ cu avansarea în nivel a respectivului şi având efecte ce variază de la menţinerea moralului armatei şi cât de bine se descurcǎ eroul şi trupa lui în luptǎ până la câtǎ experienţǎ primeşte. De asemenea, fiecare cavaler are şi o specializare, fiind disponibile trei clase: Sage, Champion sau Warlord, fiecare cu propriile abilitǎţi, cum ar fi diverse vrǎji ofensive, defensive sau atacuri speciale.

Mai mult, un erou poate fi echipat cu patru artefacte ce-i îmbunǎtǎţesc atributele, abilitǎţile speciale sau îl fac mai iubit în fiefurile sale. Şi dacǎ oferta nu vi se pǎrea completǎ, aflaţi cǎ fiecǎruia i se poate da de nevastǎ o domniţǎ, care şi ea poate avea câteva atribute interesante, cum ar fi frumuseţea (creşte loialitatea provinciilor) sau cicǎleala (scade viteza armatei soţului). Aceste doamne de viţǎ nobilǎ se pot alǎtura şi curţii lui Arthur, fie prin salvarea lor din ghiarele duşmanului (clasic), fie ca recompensǎ pentru vreun quest, sau pot fi chiar cumpǎrate de la iarmaroc.

Însă nu numai cavalerii pot creşte în nivel, ci şi trupele acestora, organizate în clasicul triunghi cavalerie-infanterie-arcaşi, cu câteva prezenţe interesante din domeniul fantasticului, cum ar fi uriaşi sau fantome. Toate aceste trupe au propriile valori de atac, apǎrare şi stamina pe care şi le pot îmbunǎtǎţi atunci când avanseazǎ, iar o datǎ la cinci niveluri primesc şi o abilitate specialǎ, cum ar fi invizibilitatea pe timp de noapte sau un galop mai sǎnǎtos.

Charge!

Luptele se desfăşoară în timp real, după modelul popularizat de cǎtre Total War, dar cu câteva diferenţe, cum ar fi Victory Points. Acestea reprezintǎ diferite obiective pe câmpul de luptǎ, de obicei în locuri strategice, cum ar fi un vârf de munte sau în inima unei pǎduri, care odatǎ cucerite asigură erodarea moralului adversarului, pânǎ în punctul în care o ia la fugǎ. E posibil deci sǎ fii victorios fǎrǎ o confruntare directǎ, dar ar fi pǎcat, întrucât avem toate elementele care să asigure nişte lupte interesante: terenul are o importanţǎ majorǎ, modul în care opui unitǎţile corecte adversarului de asemenea, ca sǎ nu mai vorbim de vrǎji şi abilitǎţi speciale.

Totuşi, existǎ câteva probleme ce ţin de echilibrul între beligeranţi. Astfel, cel puţin pânǎ la apariţia unitǎţilor dotate cu scuturi sau armuri mai rǎsǎrite, arcaşii sunt nişte mici zei pe câmpul de luptǎ. Orice atac frontal asupra lor e sortit eşecului, chiar şi antidotul lor tradiţional, cavaleria, sfârşind penibil de repede sub o ploaie de sǎgeţi. Şi chiar dacǎ supravieţuiesc într-o proporţie acceptabilǎ, bieţii cǎlǎreţi vor fi masacraţi de cǎtre bricegele elveţiene ale arcaşilor, ceea ce nu mi se pare tocmai corect.

AI-ul este de asemenea evoluat şi lipsit de milǎ, folosind terenul şi abilitǎţile speciale cu eficienţǎ maximǎ, lucru care mi-a fost clar în momentul în care mi-am poziţionat proprii arcaşi pe o culme, teoretic în avantaj faţǎ de cei adverşi, doar ca sǎ-i gǎsesc dupǎ câteva clipe de neatenţie pe toţi cu burta-n sus. Problema a fost acceptatǎ ca atare şi de cǎtre producǎtori, care au introdus o opţiune intitulată foarte sugestiv „Weaker archers”, opţiune care cel puţin la începutul aventurii este indispensabilă.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei