KnightShift Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 15:23

KnightShift Review

 

Shakespeare a fost cel care a descris cel mai bine pacatul suprem, indoiala, caci, ce poate fi mai rau decat sa te indoiesti de existenta lui Dumnezeu? Se spune ca de aici pleaca toate celelalte, pentru ca acolo unde exista credinta, exista pace, iubire si implicit, intelegere intre oameni. „A fi sau a nu fi” este astfel expresia celui mai cutremurator cosmar al religiei crestine. Am inceput cu aceste cuvinte pentru ca in momentul in care am instalat KnighShift m-a strabatut acelasi sentiment. Este un RTS pur sau un RPG simplificat? Partea dificila in acest moment nu este de a descrie acest joc, ci de a raspunde intrebarii referitoare la natura lui. Daca ii vei da un mar unui african care toata viata lui a stat inchis intre semenii sai pe marginea raului, atunci acesta il va putea descrie si poate chiar din mai multe puncte de vedere, insa cu siguranta nu va stii ce este el cu adevarat. Am avansat in preview-ul prezent pe site-ul nostru, posibilitatea unui amestec intre genurile RTS si RPG, rezultand ceea ce s-ar numi RPS. Nimic mai adevarat, insa KnightShift nu se rezuma doar la asta, ci incearca sa capteze atentia printr-o multitudine de posibilitati atat in single-player cat si in multiplayer. Glumind putin, pot afirma ca acest joc mai degraba sufera de R.P.S. (Really Perfect Syndrome) decat apartine doar acestui nou gen.

KnightShift KnightShift

A fi RTS sau a nu fi RPG

A fost odata ca niciodata, ca si cum daca nu s-ar fi intamplat nu s-ar fi scris, un simplu print pe al sau nume John. Fraged fiind si la minte si la trup, acesta a permis mai multor figuri antipatice sa-si petreaca zilele aproape de curtea sa. Asa se face ca puternicul si maleficul vrajitor Valtamand, un pofticios si jumatate, atras poate de friptura fumeganda de pe masa tanarului sau poate de iluzorii vise de putere, il rapeste pe acesta si il tine prizonier timp de vreo cinci ani. Datorita unei vraji sau poate a unei simple coincidente, Gallus, un preot nationalist, aranjeaza cu vantul ca acesta sa deschida fereastra camerei lui Valtamand tocmai in momentul in care el vroia sa-l foloseasca pe print pe post de cobai. Curentul produs da pagina, Valtamand neobservand acest lucru ocupat fiind sa blesteme fereastra care l-a deranjat. Cum creierasul acestuia nu functiona probabil la adevarata sa valoare, el nu a observat la timp ca de fapt, a citit si a produs o cu totul alta vraja. Rezultatul este disparitia printului din cusca in care era inchis si asta pentru ca Valtamand a pronuntat cuvintele pentru Teleport.

KnightShift KnightShift

Cam asta este povestea in jurul careia are loc toata actiunea. Cred ca va e clar ca de fapt va trebui sa recastigati increderea oamenilor din ceea ce a fost candva regatul vostru si ca va trebui sa-l distrugeti pe Valtamand. Asta insa nu e decat o parte pentru ca jocul nu va lasa doar sef peste vaci, odata ce l-ati distrus pe mustaciosul vrajitor. Practic, modul single-player este impartit in trei. Avem pe de o parte campaniile care va dezvaluie noile aventuri ale printului John si pe de alta parte modul pur RPG, plus partea de skirmish caracteristica oricarui RTS clasic. Hai ca v-am ametit de tot. Campaniile pot fi incluse in ceea ce acum numim RPS (Role Playing Strategy) sau mai pe limba noastra stramoseasca, organizarea unor personaje ale caror experienta creste pe parcursul jocului. Rolul principal este bineinteles jucat de Prince John iar ceva mai tarziu vi se alatura si viteazul Floyd. Acestia se comporta exact ca eroii unui RPG clasic, cu singura diferenta ca nu exista inventar si ca nu li se pot atribui puncte skill-urilor. Cu fiecare unitate pe care acestia o elimina ei acumuleaza puncte, iar odata trecut pragul noului nivel, atributele lor (HP, armor, damage) salta automat.
O precizare se impune in cazul ultimelor doua si trebuie retinut ca si in modul RPG tot acelasi principiu se foloseste. Fiecare personaj are, de exemplu, propriul sau damage la care se adauga bonusul adus de arma rezultand astfel cel final. In cazul lui armor, pe langa protectia naturala a personajului se mai adauga si cea oferita de armura pentru cap sau torso si de scut. Protectia oferita de amulete intra insa la capitolul Magic Armor sau protectia contra vrajilor ofensive inamice. In campanii insa nu trebuie sa va bateti capul cu asa ceva. Tot ce trebuie sa stiti este ca de cate ori gasiti o arma, un scut sau o armura, unul dintre personajele principale sau o unitate ar putea beneficia de ea asa ca ar fi bine sa profitati. O simpla mutare a unitatii peste obiectul respectiv realizeaza automat echiparea acesteia, insa doar daca obiectul nou este mai bun decat cel vechi.

KnightShift KnightShift

Elementele RTS sunt insa mult mai pregnante in aceasta parte a jocului decat cele RPG. Unitatile pot fi aranjate in bloc, in linie sau pot forma un grup compact fara o forma anume si nu de putine ori veti fi nevoiti sa construiti cladiri in interiorul unui sat pentru a produce mai multe. La inceput veti face acest lucru sub pretextul apararii acelui sat, dar mai incolo va vor trebui armate intregi pentru ca veti avea de luptat cu foarte multe unitati, iar Prince John, oricat de puternic ar fi, nu va putea face fata. Sistemul este relativ simplu. Singura resursa existenta in joc este laptele. De aici decurg si avantaje si dezavantaje. In primul rand nu trebuie sa va stresati cu strangerea acestuia pentru ca vacile care il produc se duc singure spre locul de depozitare. Puteti eventual sa le indicati locul din care sa manance si eventual sa produceti un cowherd, un copilas care mareste cu 100% productia de lapte influentand vacile in mod pozitiv. Traditionalii muncitori poarta acum numele de Woodbutchers, insa contrar numelui lor ei nu vor taia nici un lemn, pentru ca acesta nu este considerat resursa si pentru ca asa cum afirma si ei, nu jucati Warcraft. Acestia sunt insa folositi pentru a construi si uneori pentru a lupta, asta in cazul in care nu mai aveti alte unitati la care puteti apela.
Pentru fiecare unitate sau cladire produsa aveti nevoie doar de o anumita cantitate de lapte. Dezavantajul insa provine din faptul ca nu poti construi mai mult de patru cowsheds (cladirea care produce vacile si in care se depoziteaza laptele), deci numarul de vaci va fi limitat la 12, cate trei pentru fiecare cladire, iar cantitatea de lapte inmagazinata nu va depasi 400. Avand in vedere ca unitatile scumpe pleaca de la 150, ajungand pana la 400 in cazul cavalerului, cred ca va dati seama ca productia unei armate numeroase este un lucru de durata. Tot aceasta limitare este „vinovata” de faptul ca in modul Destroy Structures din skirmish sau in multiplayer, rush-ul este practic imposibil. Exceptie face Battle, cealalta sectiune a modului skirmish, in cadrul caruia poti avea pana la 15000 de litri de lapte in functie de setarea serverului, cu care sa produci orice unitati vrei fara sa fie nevoie sa construiesti ceva.

KnightShift KnightShift

Fiecare unitate are viata limitata, reprezentata de HP (Hit Points), un anumit nivel de experienta si eventual un anumit tip de damage si armura. Acestea pot creste odata cu nivelul unitatii ceea ce inseamna ca este preferabil o armata mica formata din profesionisti decat multi si prosti. Cam aceasta mi se pare mie a fi si intentia producatorilor. Vremea in care produceam unitati pe banda rulanta a apus de mult. In sprijinul acestei afirmatii mai sta inca un argument. Pentru a putea produce unitati ai nevoie de cladiri, insa fiecare cladire poate adaposti un numar limitat de persoane. Dupa constructia de Cowsheds urmeaza Hut care va permite producerea de Woodbutchers sau Archers si Mothers in Law, insa o singura cladire va asigura adapostirea a doar sase unitati. Arcasul este cea mai rapida unitate si este de asemenea imun in fata atacurilor magice ale vrajitoarei (witch) pe care o doboara din cateva sageti. Cum? Nu stiati ca vrajitoarea este singura unitate aeriana a jocului? Pe langa rolul sau in raidurile surpriza o puteti folosi si pentru a produce furtuni magice sau, dimpotriva, pentru a proteja satul de acestea. Rolul unei Mother in Law, o tanti grasa si artagoasa, este de a mari productivitatea muncitorilor (woodbutchers) si de a captura cladirile inamice. Din nefericire, a doua situatie se realizeaza prin intrarea efectiva a unitatii in cladire unde va ramane pentru tot restul jocului. Urmatoarea cladire este Barracks iar aceasta produce luptatori sub forma Spearman sau Warrior. O baraca poate adaposti maxim patru unitati asa ca odata ce ati antrenat patru luptatori din clasa Warrior nu veti mai putea produce Spearman pana cand nu veti construi inca o baraca. Spilul este ca orice constructie in afara de Cowsheds trebuie sa fie plasata langa un drum. Din fericire, nu aveti nevoie de Woodbutchers pentru asta, dar va va costa ceva lapte si acest lucru asa ca planuiti cu grija. Warrior este versiunea beta a unui Knight in sensul ca nu este chiar atat de puternic. Spearman poate ataca si de la distanta dar si din apropiere, avand astfel un avantaj real asupra arcasului, insa nu se deplaseaza atat de rapid si nu este rezistent la magie.
Cele doua cladiri care se ocupa cu productia de unitati magice sunt Wizard’s Tower cu maxim doua unitati/cladire si Temple cu maxim trei. Ceea ce ma nedumireste este de ce prima antreneaza Priestess si Wizard si a doua Priest si Witch. Ar fi fost normal ca templul sa ne dea preoti si preotese, iar turnul vrajitori si vrajitoare. De ce le-au amestecat asa nu am putut sa inteleg la fel, cum nu am putut sa inteleg si sa accept limitarea constructiei de cowsheds si implicit a numarului de vaci. Pacat de libertatea care i se da jucatorului de a-si aduna si organiza armatele intr-un mod atat de simplu. Cred ca asta este de fapt marea mea dezamagire privind acest mod. In ceea ce priveste cele patru unitati, ele mai au pe langa functia ofensiva si alte functii. Preotul poate indeparta fog of war (Raven Scout) si se poate teleporta oriunde pe harta, preoteasa poate captura soldati inamici, vrajitoarea poate proteja satul de furtunile magice asa cum am spus mai sus, iar vrajitorul poate converti soldatii in vaci. S-ar putea spune ca aceasta ar fi o modalitate de a strange lapte mai repede, insa va trebui sa aveti ochi de soim pentru a savarsi aceasta transformare pentru ca unitatile care stau de paza isi fac imediat datoria in cazul unui atac si ucid tot ce misca si are scris „inamic” pe frunte.

KnightShift KnightShift

Pe langa cladiri si drumuri mai puteti construi poduri, porti si ingradituri (stockades) de lemn pentru a va proteja cladirile din sat. De un real folos va vor fi turnurile care pot adaposti un arcas, pentru ca doua astfel de constructii de o parte si de alta a portii vor face ravagii printre unitatile care se vor incumeta sa va atace. Ar mai fi de mentionat ca absolut fiecare unitate are cate un nume distinct de la Tam, Plank pentru Woodbutchers pana la Martha pentru vaci, ca in meciurile din multiplayer poti dona lapte aliatului tau si ca unitatile nu pot pazi in mod expres o alta unitate sau cladire. Ar fi fost interesant daca ai fi putut pazi unitatile de elita, cele cu level mare sau cele cu viata putina. In schimb, ele sunt setate pe „chase enemy” in mod default, dar le puteti schimba comportamentul apasand pe butonul de hold, mai ales in cazul in care nu doriti ca acestea sa se indeparteze de grup. AI-ul inamic este si el destul de bine pus la punct. Ce nu am inteles este de ce in cadrul modului Destroy Structures el se baricadeaza la el in sat adoptand o pozitie pur defensiva, chiar si pe nivelul hard de dificultate. Probabil aceasta este o scapare a producatorilor care ar trebui sa investigheze problema pentru ca de fiecare data cand am lasat calculatorul deschis cu meciul in desfasurare unitatile si cladirile mele nu patisera nimic nici peste jumatate de ora.
In schimb, pe modul Battle AI-ul este extrem de agresiv, recurgand chiar destul de des la rush. Nu de putine ori el isi trimite unitati pentru a descoperi pozitia ta, iar de fiecare data isi tine unitatile care folosesc range attack in spate sau chiar cauta sa le protejeze cu orice pret. Referitor tot la Destroy Structures trebuie sa va spun ca m-am apucat sa produc unitati abia dupa ce m-am intors de la masa. Adversarul meu virtual a murit in urma primul si ultimului atac si luati aminte ca meciul se desfasura pe hard. Nu acelasi lucru se poate spune despre multiplayer in cadrul caruia este clar ca nici un adversar uman nu va va lasa in viata chiar atat de mult timp. Din fericire jocul poate deveni insa ceva mai complex, asta daca luam in calcul ca fiecare cladire, in afara de cowshed, va permite sa efectuati cercetari in domeniul de interes pentru unitatea produsa. Puteti astfel imbunatati prin cercetare armele precum sabia, arcul, toporul, tridentul si chiar scutul sau in cazul unitatilor care folosesc magia scroll-urile de Raven Scout sau Magic Shield (preoteasa se poate inconjura de un astfel de scut magic ptr a se proteja) sau wand-urile pentru Magic Missiles ale vrajitoarei.
Pentru modul skirmish sau multiplayer RTS sunt disponibile 14 harti, una de maxim trei jucatori, sase de patru, una de cinci, trei de sase si trei de opt astfel incat adevaratul macel nu poate avea loc decat pe aproximativ jumatate din acestea. Partea de RTS se imparte asa cum probabil ati dedus deja in Destroy Structures si Battle indiferent ca ma refer la single-player sau multiplayer insa partea interesanta este ca in cazul in care se vor produce si alte harti puteti alege optiunea „download missing files”, astfel incat serverul va va trimite automat fisierul in cazul in care harta care se va juca nu se afla instalata pe calculatorul vostru. Referitor la crearea de noi harti am ramas impresionat de uneltele pentru terraforming ale editorului care se pot compara usor cu cele din Sim City 4, precum si de multitudinea de obiecte pasive sau active care se pot adauga odata ce ati terminat aceasta etapa.

KnightShift KnightShift

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:00

Reacţie dură a Moscovei după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Republica Moldova
23/01/2021 00:01

 Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a criticat vineri in termeni virulenţi decizia din urmă cu ...

Ungaria cumpără 2 milioane de doze de vaccin Sputnik / Comisia Europeană dezaprobă decizia Budapestei de a autoriza vaccinul rusesc
22/01/2021 23:56

Ungaria a anunţat vineri că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-Covid-19 in afara schemei gestionate de Comisia European ...

Compania Pfizer, lovitură dură pentru România. Ce se întâmplă cu vaccinurile care urmau să sosească în țară
22/01/2021 20:55

Veste proastă pentru Romania, dar si alte state din Europa. Compania Pfizer va trimite doar jumătate din dozele pe care trebuia să le trimită săptămana aceasta, ceea ce inseamnă că vaccinarea va fi afec ...

FOAMETEA lovește SUA: Băncile de alimente sunt copleşite de amenicanii aflați în pragul inaniției
22/01/2021 20:41

Noul preşedinte american Joe Biden va aborda vineri una dintre consecinţele cele mai vizibile ale crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, promiţand un ajutor imediat milioanelor de americani făr ...

Pensia lui Donald Trump pentru funcţia de preşedinte este mai mică decât cea mai mare pensie din România
22/01/2021 16:51

Fostul preşedinte american Donald Trump are dreptul de a incasa aşa-numita pensie pentru foştii preşedinţi, in valoare de 221.400 de dolari pe an, adică 18.450 de dolari pe lună, ceea ce il poziţioneaz ...

Un copil de un an și jumătate și-a împușcat vărul de 5 ani
22/01/2021 12:30

Un copil de 5 ani a fost impuscat mortal de vărul său de doar un an si jumătate Scenele de groază s-au petrecut in orasul american Detroit, statul Michigan, miercuri, 20 ianuarie, in jurul orei locale 9. ...

Bărbat tăiat de tren la Pitești
22/01/2021 12:16

 Un bărbat in varstă de 62 de ani, din comuna damboviţeană Conţeşti, a avut parte de o moarte fulgerătoare. Acesta a traversat prin loc nepermis calea ferată şi a fost lovit de un tren. Incidentul ...

Și-a dorit să moară acasă, dar visul i s-a frânt. Bolnavă de cancer, o româncă a murit în Marea Britanie
22/01/2021 12:08

Andreea, romanca din Marea Britanie diagnosticată cu cancer in ultima fază, nu si-a mai văzut visul cu ochii: acela de a muri acasă, inconjurată de cei dragi.Tanăra s-a stins din viată, joi, la ora 16.00 ...

Franta cere europenilor, inclusiv romanilor, un test PCR negativ la intrarea in tara. Masura intra in vigoare duminica
22/01/2021 10:49

Cetatenii Uniunii Europene si cei din afara blocului care calatoresc in Franta sunt obligati sa prezinte un test PCR negativ la intrarea in tara, efectuat cu cel mult 72 de ore, incepand de duminica. Masura a ...

India a vaccinat peste 1 milion de lucrători din domeniul sănătății în mai puțin de o săptămână
22/01/2021 10:47

India a inceput vaccinarea in masă a lucrătorilor din domeniul sănătătii. India a vaccinat un total de 1.043.534 de lucrători din domeniul sănătătii pană in prezent in prima fază a unei actiuni d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei