League of Legends – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:16

League of Legends – RePlay Review

Ah, DotA, ce dor îmi era de tine! De când nu ne-am mai văzut! Cu ce te-ai mai ocupat? Haine noi zici? Mna, vrei să vii până la mine, să le dăm jos şi să te studiem?

Excelent. Încă un rehash (fiindcă sintagma „ciorbă reîncălzită” am observat că ofensează, iar eu sunt un domn) al mecanicii cinci pe cinci cu trei culoare. Avem turnuri, regimente de monstruleţi care vor constant să împingă frontul, asasini ascunşi în păduri, monştri neutri, tot tacâmul. Cu deosebirea fundamentală… glumeam, nu e nicio deosebire din punct de vedere al obiectivelor sau formatului.

O altă gamă de eroi, alte abilităţi – sigur, alte obiecte – fără doar şi poate. Dar practic acelaşi joc, plus o latură grafică de desen animat dusă aproape de extrem. Regulile care au fost îndoite au fost îndoite pentru diminuarea dificultăţii, iar ceea ce diferenţiază LoL de restul Măriilor-gemene care fac parada pălăriilor este înlesnirea multor îndeletniciri pentru a atrage novici.

Asta, plus ideea că League of Legends este mai mult sau mai puţin gratuit. Zic mai mult sau mai puţin fiindcă se foloseşte de sistemul acela free-to-play prin care poţi plăti pentru a avea acces la elemente şi eroi pentru care jucătorii variantei gratuite trebuie să muncească o vreme. Plus skin-uri alternative pentru campionii pe care îi ai deja.

Ca să fim corecţi, League of Legends nu s-a luat după nimeni. Conceptul unei DotA standalone există de peste 4-5 ani şi era absolut normal ca mai devreme sau mai târziu să fie materializat într-unul sau mai multe titluri care să smulgă un gologan din afacerea asta. De altfel, cred că e primul reprezentant despre care am auzit că va fi produs.

Meritul lui League of Legends constă pe de o parte în contribuţia lui Guinsoo (omul care s-a ocupat de DotA înainte să-i paseze torţa lui IceFrog) şi pe de alta în adresarea demografică mult mai softcore decât a concurenţei (HoN). Contează, cred eu, destul de mult şi faptul că te poţi juca League of Legends fără să dai un leu pe el. Apoi, ce obiecte cumperi şi cum ţi le combini este o provocare doar pentru jucătorii high-end – până la un barem destul de înalt, majoritatea folosesc obiectele recomandate, obţinute în urma a nimic mai mult decât un click în panoul de achiziţii al magazinului. Curba de învăţare este foarte tolerantă şi chiar şi în lipsa parcugerii tutorialului disponibil în joc, coechipierii îţi pot explica în vreo cinci fraze tot ce trebuie să ştii.

Pe de altă parte, abordarea aceasta molatecă a comunităţii prin prisma unui joc mai lent, mai simplu şi, din păcate, uşor dezechilibrat are şi câteva dezavantaje. În primul rând, nu există un roster fix. Dacă, să zicem, nu ai dat bani pe varianta care îţi deblochează eroii, va trebui să farmezi puncte până poţi cumpăra tipurile de care ai nevoie. Când nu ai niciun erou cumpărat (sau câştigat), trebuie să te rezumi la mâna de campioni deblocaţi gratuit în fiecare săptămână.

Apoi, mai e şi aspectul tactic, simplificat odios de mult. În DotA (şi ulterior în HoN), echipele îşi construiau şabloane de eroi în funcţie de contribuţia fiecăruia dintre aceştia, nevoia de a avea iniţiatori, disableri, carry, „pădurari”, vraja X la momentul Y etc. În LoL, pe de altă parte, n-o să vedeţi aceste formate.

E adevărat, având în vedere că nu se bucură (sau e blestemat) de o competiţie la fel de acerbă, League of Legends poate nici nu are nevoie de această dimensiune administrativă a echipei. Dar când lipseşte cu desăvârşire se încurajează mult mai mult jocul individual, meciurile devin ceva mai haotice şi recompensele sunt mai subţiri – o chestiune destul de problematică într-un joc de echipă.

Oricine are o idee vagă despre ceea ce înseamnă micromanagement, atenţie distributivă sau controlul a mai mult de o unitate în orice moment dat o să exclame: „Păi cum ai putea să faci DotA mai uşoară?”

Simplu. În primul rând, elimini deny-ul. În League of Legends, nu mai eşti ocupat cu sabotarea experienţei şi venitului adversarilor pentru simplul motiv că nu-ţi mai poţi ataca proprii monştri. Efortul depus în acest sens se va împărţi, deci, între a ţine sau împinge linia şi dezvoltarea propriului erou. Asta pentru că aici avem o grămadă de eroi şi modalităţi de a cumula puncte pentru abilităţi, putere, damage pur şi alte chestii care contează.

Să luăm drept exemplu piticul vrăjitor Veigar. Prima lui abilitate, Baleful Strike, îi oferă un bonus permanent la Ability Power, echivalentul din League of Legends al Spellpower-ului din alte jocuri. Practic, de fiecare dată când omoară un adversar, fie el un soldăţel controlat de calculator sau unul din eroii aparţinând echipei adverse, primeşte unul, respectiv cinci puncte.

Evident, bonusul există în abstract şi se va adapta fiecărei vrăji în funcţie de costul de mana / damage-ul de bază / perioada de cooldown, dar principiul rămâne acelaşi: dacă este lăsat să se dezvolte liber, genul ăsta de erou ajunge să distrugă absolut orice din două vrăji şi juma’ de incantaţie spre sfârşitul meciului.

Echilibrul, să zicem, e dat de faptul că foarte mulţi eroi au puteri şi stats-uri cumulative. Personal, mi se pare un echilibru extrem de fragil, similar în concept cu acele hărţi de Warcraft III unde puteai cumpăra la infinit bonusuri permanente pentru Strength, Agility sau Intelligence cu banii pe care îi farmai pe hartă. În aceeaşi măsură însă, această cursă după bonusuri te îndeamnă să întinzi capcane, să-ţi ţii adversarii în şah şi eventual să pui mai multă presiune pe cei care au apucat să crească mai mult decât permite bunul simţ.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul
23/11/2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptaril ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...

Angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău se tem de vaccinul anti-COVID
23/11/2020 13:15

Directia de Sănătate Publică Bacău a inceput interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistentă socială, angajatilor din ambulatorii de specialitate, policlinici, di ...

Suedia, mesaj dur către populație: „Anulați, reprogramați și amânați
23/11/2020 12:15

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a transmis un mesaj clar cetăţenilor, in contextul pandemiei. În fata unei mortalităti considerabil mai mari decat in ​​alte tări nordice, Suedia incearcă o var ...

„Beţi câte 50 de grame şi mergeţi mai departe”, sfatul lui Dodon după pierderea alegerilor
23/11/2020 12:00

Igor Dodon, incă preşedinte in funcţie al Republicii Moldova după ce a pierdut alegerile im faţa Maiei Sandu, merge in localităţile in care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial şi ...

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avioanelor Boeing 737 MAX
23/11/2020 11:45

Europa va ridica in ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării la sol din ultimele 20 de luni. Modelul Boein ...

Procurorii din Germania cercetează aproximativ 20.000 de cazuri de infracţiuni legate de noul coronavirus
23/11/2020 11:35

Procurorii din Germania anchetează aproximativ 20.000 de cazuri de infracţiuni legate de noul coronavirus, relatează luni cotidianul german Die Welt, citat de DPA. Comercializarea de măşti sanitare contra ...

Peste 25.000 de copii au fost uciși în Afganistan
23/11/2020 11:25

În perioada 2005-2019 in conflictele din Afganistan au fost ucişi sau răniţi 26.025 de copii, arată un raport al organizaţiei caritabile britanice Salvaţi Copiii, preluat de dpa. Numai anul trecut, ...

Țara care anunță relaxarea restricțiilor
23/11/2020 10:45

În prezent, Franţa se află sub carantină la nivel naţional, insă autorităţile promit că vor incepe eliminarea treptată a restricţiilor ce au fost impuse pentru limitarea transmiterii COVID-19. ...

Alte trei localități au intrat în carantină. Cine sunt românii afectați
23/11/2020 09:55

Romania este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Avem parte de mii de cazuri noi in fiecare zi, iar restrictiile sunt pe măsură. Autoritătile au decis carantinarea altor localităti importante. Decizii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei