League of Legends – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:16

League of Legends – RePlay Review

Ah, DotA, ce dor îmi era de tine! De când nu ne-am mai văzut! Cu ce te-ai mai ocupat? Haine noi zici? Mna, vrei să vii până la mine, să le dăm jos şi să te studiem?

Excelent. Încă un rehash (fiindcă sintagma „ciorbă reîncălzită” am observat că ofensează, iar eu sunt un domn) al mecanicii cinci pe cinci cu trei culoare. Avem turnuri, regimente de monstruleţi care vor constant să împingă frontul, asasini ascunşi în păduri, monştri neutri, tot tacâmul. Cu deosebirea fundamentală… glumeam, nu e nicio deosebire din punct de vedere al obiectivelor sau formatului.

O altă gamă de eroi, alte abilităţi – sigur, alte obiecte – fără doar şi poate. Dar practic acelaşi joc, plus o latură grafică de desen animat dusă aproape de extrem. Regulile care au fost îndoite au fost îndoite pentru diminuarea dificultăţii, iar ceea ce diferenţiază LoL de restul Măriilor-gemene care fac parada pălăriilor este înlesnirea multor îndeletniciri pentru a atrage novici.

Asta, plus ideea că League of Legends este mai mult sau mai puţin gratuit. Zic mai mult sau mai puţin fiindcă se foloseşte de sistemul acela free-to-play prin care poţi plăti pentru a avea acces la elemente şi eroi pentru care jucătorii variantei gratuite trebuie să muncească o vreme. Plus skin-uri alternative pentru campionii pe care îi ai deja.

Ca să fim corecţi, League of Legends nu s-a luat după nimeni. Conceptul unei DotA standalone există de peste 4-5 ani şi era absolut normal ca mai devreme sau mai târziu să fie materializat într-unul sau mai multe titluri care să smulgă un gologan din afacerea asta. De altfel, cred că e primul reprezentant despre care am auzit că va fi produs.

Meritul lui League of Legends constă pe de o parte în contribuţia lui Guinsoo (omul care s-a ocupat de DotA înainte să-i paseze torţa lui IceFrog) şi pe de alta în adresarea demografică mult mai softcore decât a concurenţei (HoN). Contează, cred eu, destul de mult şi faptul că te poţi juca League of Legends fără să dai un leu pe el. Apoi, ce obiecte cumperi şi cum ţi le combini este o provocare doar pentru jucătorii high-end – până la un barem destul de înalt, majoritatea folosesc obiectele recomandate, obţinute în urma a nimic mai mult decât un click în panoul de achiziţii al magazinului. Curba de învăţare este foarte tolerantă şi chiar şi în lipsa parcugerii tutorialului disponibil în joc, coechipierii îţi pot explica în vreo cinci fraze tot ce trebuie să ştii.

Pe de altă parte, abordarea aceasta molatecă a comunităţii prin prisma unui joc mai lent, mai simplu şi, din păcate, uşor dezechilibrat are şi câteva dezavantaje. În primul rând, nu există un roster fix. Dacă, să zicem, nu ai dat bani pe varianta care îţi deblochează eroii, va trebui să farmezi puncte până poţi cumpăra tipurile de care ai nevoie. Când nu ai niciun erou cumpărat (sau câştigat), trebuie să te rezumi la mâna de campioni deblocaţi gratuit în fiecare săptămână.

Apoi, mai e şi aspectul tactic, simplificat odios de mult. În DotA (şi ulterior în HoN), echipele îşi construiau şabloane de eroi în funcţie de contribuţia fiecăruia dintre aceştia, nevoia de a avea iniţiatori, disableri, carry, „pădurari”, vraja X la momentul Y etc. În LoL, pe de altă parte, n-o să vedeţi aceste formate.

E adevărat, având în vedere că nu se bucură (sau e blestemat) de o competiţie la fel de acerbă, League of Legends poate nici nu are nevoie de această dimensiune administrativă a echipei. Dar când lipseşte cu desăvârşire se încurajează mult mai mult jocul individual, meciurile devin ceva mai haotice şi recompensele sunt mai subţiri – o chestiune destul de problematică într-un joc de echipă.

Oricine are o idee vagă despre ceea ce înseamnă micromanagement, atenţie distributivă sau controlul a mai mult de o unitate în orice moment dat o să exclame: „Păi cum ai putea să faci DotA mai uşoară?”

Simplu. În primul rând, elimini deny-ul. În League of Legends, nu mai eşti ocupat cu sabotarea experienţei şi venitului adversarilor pentru simplul motiv că nu-ţi mai poţi ataca proprii monştri. Efortul depus în acest sens se va împărţi, deci, între a ţine sau împinge linia şi dezvoltarea propriului erou. Asta pentru că aici avem o grămadă de eroi şi modalităţi de a cumula puncte pentru abilităţi, putere, damage pur şi alte chestii care contează.

Să luăm drept exemplu piticul vrăjitor Veigar. Prima lui abilitate, Baleful Strike, îi oferă un bonus permanent la Ability Power, echivalentul din League of Legends al Spellpower-ului din alte jocuri. Practic, de fiecare dată când omoară un adversar, fie el un soldăţel controlat de calculator sau unul din eroii aparţinând echipei adverse, primeşte unul, respectiv cinci puncte.

Evident, bonusul există în abstract şi se va adapta fiecărei vrăji în funcţie de costul de mana / damage-ul de bază / perioada de cooldown, dar principiul rămâne acelaşi: dacă este lăsat să se dezvolte liber, genul ăsta de erou ajunge să distrugă absolut orice din două vrăji şi juma’ de incantaţie spre sfârşitul meciului.

Echilibrul, să zicem, e dat de faptul că foarte mulţi eroi au puteri şi stats-uri cumulative. Personal, mi se pare un echilibru extrem de fragil, similar în concept cu acele hărţi de Warcraft III unde puteai cumpăra la infinit bonusuri permanente pentru Strength, Agility sau Intelligence cu banii pe care îi farmai pe hartă. În aceeaşi măsură însă, această cursă după bonusuri te îndeamnă să întinzi capcane, să-ţi ţii adversarii în şah şi eventual să pui mai multă presiune pe cei care au apucat să crească mai mult decât permite bunul simţ.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei