Left 4 Dead 2 Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:59

Left 4 Dead 2 Review

Acum mai bine de un an turuiam despre cum Valve contura o atmosferă foarte convingătoare folosindu-se de tot felul de mijloace minimaliste pentru a transmite o poveste. Postere, câte o replică scurtă aruncată peste umăr de către unul dintre cei patru supravieţuitori sau graffiti-uri anunţând ultimele slove ale unor cetăţeni dominaţi de către zombie care au cuprins peisajul urban într-un circ de urlete şi flăcări. Şi cum producătorii au fost satisfăcuţi de succesul avut, acum au aruncat pe piaţă un Left 4 Dead 2 care, surprinzător, a ieşit înaintea unor proiecte care stăteau la coadă de mai mult timp – respectiv Half-Life Episode 3 sau Portal 2.

Schema H

Încă din filmuleţul de prezentare se poate deduce mutarea cadrului acţiunii ceva mai la sudul Statelor Unite, printre aligatori, cajuni, mlaştinile Georgiei şi rednecks. Chiar dacă s-a schimbat cvartetul de personaje, obiectivul lor este acelaşi, iar modul de joc este mai mult sau mai puţin identic. Alături de Coach, un afro-american durduliu amator de heavy metal, îşi fac intrarea în scenă Ellis – un tânăr mecanic naiv ce serveşte ca supapă a comicului, Nick – un bad boy la costum pentru care sarcasmul şi cinismul sunt obligatorii în orice conversaţie şi Rochelle, o reporteriţă care găteşte şi spală nu se sfieşte să spargă capete de zombie ca pe bostani în cazul în care îi ameninţă integritatea corporală.

Povestea are ceva mai multă coeziune – personajele vorbesc mai mult şi mai des, veţi întâlni ocazional şi alţi supravieţuitori de care aveţi nevoie pentru a avansa, iar cele patru personaje cu care puteţi juca au mai multe de comentat la adresa elementelor de decor. Cu toate astea, trebuie să recunosc că nu am simţit un ataşament la fel de solid faţă de protagonişti în comparaţie cu Bill, Louis, Zoey şi Francis. În timp ce abordarea minimalistă a titlului precedent m-a făcut să ţin minte, la un an după lansare, atât chiotele de bucurie ale lui Louis când găsea un flacon de pastile, cât şi vorbele de duh ale bătrânului şi înţeleptului Bill, L4D2 parcă nu are aceeaşi doză de „chimie” în dialogurile dintre eroi.

Impresia aceasta e accentuată şi de o atmosferă mult mai relaxată. În timp ce cadrul mereu nocturn şi clădirile claustrofobice care compuneau arhitectura nivelurilor în trecut creionau o tensiune aproape nocivă, acum avem exterioare mai largi, mai frecvente şi o mulţime de niveluri a căror acţiune se desfăşoară în timpul zilei.

Ceea ce s-a pierdut n-a rămas totuşi neînlocuit – ţin minte că după o lună-două de L4D ştiam pe de rost cele mai bune poziţii în care să trecem de anumite evenimente, iar după ce deveneai stăpân pe toate aspectele fixe, surprizele erau puţine, iar tensiunea dispărea cu totul. În L4D2 s-au abandonat în majoritatea cazurilor secvenţele în care puteai să stai pitit într-un colţ şi să elimini hoarda până la terminarea unui anumit eveniment, adăugându-se un grad de dinamism prin obiectivele către care trebuie să fugi mâncând pământul pentru a opri valurile interminabile de mâncători de creier.

În comparaţie cu predecesorul, aici nu mai e de ajuns să aştepţi cuminte liftul – ci trebuie să traversezi circuitul unui montagne-rousses sau un mall pentru a opri alarma care înnebuneşte monştrii. Ba mai mult, vrăjitoarea care şedea singurică în vreun colţ obscur şi plângea, oferind jucătorilor timp berechet pentru a decide dacă vor să se strecoare mai departe sau să-i bage în gât ţeava unui shotgun semiautomat pentru ultimul scâncet înainte de viaţa de apoi a prins curaj şi o veţi găsi plimbându-se de nebună pe străzi şi printre ruine, doar-doar o prinde ceva supravieţuitor naiv şi rătăcit care s-o sperie cu un brânci neobrăzat. Dramul acesta de acţiune alertă compensează din plin diluarea atmosferei, conferind întregului joc un grad de distracţie semnificativ.

Unde mai pui că avem chiar un escape event dinamic în care, spre deosebire de cele statice, nu mai improvizezi o baricadă şi faci exerciţiu de tir până când îţi soseşte elicopterul/barca/jeep-ul de evacuare, ci eşti forţat să traversezi alături de camarazii însângeraţi un pod înainte ca forţele aeriene să-l bombardeze.

Treaba nu va fi deloc înlesnită de noile tipuri de Infectaţi Speciali – Spitter, o creatură care scuipă cu acid, transformând câţiva metri pătraţi de ciment într-o baltă care topeşte carnea prin adidaşi; Jockey – un fel de pui de zombie care, în loc să se ofere să-ţi spele parbrizul, să-ţi ceară o ţigară sau „cincimii, fra’”, ţi se cocoaţă în cap precum un facehugger şi te controlează printr-un dans de step al groazei; şi Charger, un zombie care dărâmă un grup prea compact de supravieţuitori ca la popice, luându-l în acelaşi timp pe unul dintre aceştia şi oprindu-se abia în momentul în care se dă cu capul de vreun zid. Ah, iar la insistenţele grupurilor pentru Eliminarea Discriminării din Rândurile Nemorţilor & Alte Creaturi Mitice, simpaticul Boomer, jovialul rubicond cu stomacul delicat, a primit un skin care îi permite să se spawneze şi ca femeie, ale cărei dimensiuni şi tendinţe gastrice sunt aceleaşi.

Cum pentru fiecare necaz apare şi o soluţie nouă, de această dată dispunem de un arsenal mai generos şi ustensile adiţionale, numai bune pentru confruntarea cu speciile noi de Infectaţi. Pe lângă adiţia importantă a armelor albe, care folosite cum trebuie pot fi mai eficiente decât un Iveco plin de mitraliere sârbeşti, cam orice obiect, inclusiv lada de Cola pe care o livraţi la un moment dat în schimbul unui favor… exploziv, poate fi folosit ca obiect contondent. Infectaţii obişnuiţi cad ca muştele când fluturi frenetic o tigaie sau o bâtă de baseball şi chiar şi îngrozitorul Tank cade răpus după câteva chitări bine plasate.

Da, aţi citit bine – armele de apropiere includ unelte domestice, spre amuzamentul oricui nu s-a gândit până acum că o paletă de cricket îi va salva spinarea. Dacă v-a fost dor de Doom, o să vă bucure prezenţa unei drujbe numai bună pentru a recrea secvenţe de feliat zombie în stilul secţionării transversale de morcovi şi murături, marca Petrişor de la ProTV.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Un ucigaș în serie din Rusia, poreclit ”Maniacul de pe Volga”, ar fi fost prins. Bărbatul a mărturisit că a ucis peste 25 de femei
01/12/2020 22:44

 Anchetatorii rusi sustin că l-au prins pe bărbatul responsabil de peste 25 de crime atribuite unui atacator numit de mai multi ani drept ”maniacul de pe Volga”, relatează The Guardian. ...

ALERTĂ Un miliardar slovac cu legături în România a fost ARESTAT: Deține Sensiblu și casele de pariuri Fortuna
01/12/2020 20:57

Miliardarul slovac Jaroslav Haščák, care conduce grupul Penta Investments, iar in Romania are farmaciile Sensiblu şi casele de pariuri Fortuna, a fost arestat pentru corupţie şi spălare de ba ...

Șoferul ambulanței care s-a ciocnit marți, pe o șosea din județul Iași, cu o cisternă încărcată cu motorină, avea permisul suspendat
01/12/2020 17:11

Soferul ambulantei care s-a ciocnit marti, pe o sosea din judetul Iasi, cu o cisternă incărcată cu motorină, avea permisul suspendat. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informa ...

Analiza cazurilor COVID în România: Vârsta medie a persoanelor infectate este de 48 de ani. Aproape 60% din decese au survenit la bărbați
01/12/2020 16:51

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, la 1 decembrie 2020, Raportul săptămanal pentru intervalul 23-29 noiembrie 2020.      Ponder ...

Cum se alege președintele SUA. Ce sunt electorii și cum se decide câștigătorul
01/12/2020 16:32

Donald Trump si Joe Biden se pregătesc să incheie campania electorală. Pană la startul alegerilor a mai rămas foarte putin si ca de fiecare dată, scrutinul organizat o dată la 4 ani reprezintă un adevă ...

FOTO/VIDEO - Melania Trump a prezentat decorațiunile ultimului Crăciun pe care îl va petrece la Casa Albă
01/12/2020 13:28

Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a prezentat luni decoraţiunile de Crăciun de anul acesta de la Casa Albă, relatează Xinhua. Preşedintele Donald Trump a publicat pe Twitter o inregistrare vi ...

De Ziua Națională a României, Cascada Niagara a fost iluminată în culorile tricolorului
01/12/2020 12:30

Ziua Natională a Romaniei, de 1 decembrie, este sărbătorită peste tot in lume. Indiferent de ce colt al lumii vorbim, romanii sărbătoresc această zi cu fast si in moduri inedite. Drapelul Romaniei, de ...

Polițiști din Botoșani, răniți într-un accident rutier
30/11/2020 15:47

Doi agenţi de poliţie au fost răniţi uşor in urma unui accident rutier produs, luni, pe strada Sucevei, in care a fost implicată o maşină a Poliţiei, a declarat şeful Biroului Rutier din cadrul Poli ...

Cod galben de ninsori, luni, în 8 județe din Muntenia și Dobrogea   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
30/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Constanța a ajuns la cea mai mare rată de infectare din țară, deși reședința și alte localități sunt în carantină
29/11/2020 14:16

Rata de infectare a explodat in Constanta in luna noiembrie, iar judetul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din tară, in timp ce municipiul si alte 8 localităti au fost car ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei