Lionheart: Kings’ Crusade Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 16:55

Lionheart: Kings’ Crusade Review

În ultimul timp, m-am educat sǎ nu mai privesc cu dispreţ toate clonele. Piaţa jocurilor a atins un anumit plafon în ceea ce priveşte inventivitatea, iar o clonǎ reuşitǎ, chiar dacǎ nu se poate mândri cu ceva în privinţa originalităţii, poate fi până la urmă un titlu interesant. Cei de la Neocore fac parte din acea ramură a producătorilor care nu vor să reinventeze roata, preferând sǎ-şi concentreze atenţia asupra calitǎţii elementelor individuale. Ceea ce nu-i un lucru neapǎrat rǎu, întrucât experienţa şi pasiunea acestora pentru strategie, precum şi fascinaţia pentru diverse personaje istorice ne-au adus titluri precum King Arthur.

Povestea din Lionheart: The King’s Crusade nu se abate de la adevǎrul istoric din jurul anului 1180, când statele europene, aflate într-un conflict veşnic cu lumea musulmană, au hotǎrât lansarea unei noi cruciade pentru cucerirea oraşului sfânt, Ierusalimul. Avem astfel douǎ tabere pe care le putem controla în acest conflict, pe de-o parte forţele creştinǎtǎţii, în frunte cu piosul Richard Inimă-de-Leu, în timp ce Saladin îi conduce pe sarazini, într-o perioadǎ când Islamul se afla la apogeul sǎu politic şi social.

Obiectivul ambelor tabere este cucerirea şi menţinerea cetǎţii Ierusalimului, precum şi îngenunchierea întregului Orient Mijlociu, din Turcia pânǎ la Bagdad, fie aşezati pe un covoraş persan, fie plecaţi în faţa unei cruci. Harta este astfel împǎrţitǎ în regiuni istorice, cele două tabere începându-şi campania din colţuri opuse. Fiecare regiune poate fi cuceritǎ în urma unei bǎtǎlii aprige, moment în care şi cel mai naiv jucǎtor poate realiza asemǎnarea izbitoare a acestui titlu cu celelalte producţii Neocore.

Pasionaţii de strategii vor merge totuşi ceva mai departe, în speranţa unor noutǎţi care să facă din Lionheart un joc interesant, noutǎţi pe care producǎtorii chiar le oferă într-o anumitǎ mǎsurǎ. Partea economicǎ este ceva mai simplistǎ, în sensul bun. Nu mai avem de colectat taxe sau mâncare, în schimb primim o sumǎ de ducaţi pentru fiecare teritoriu cucerit, sumǎ pe care o putem cheltui în diverse moduri.

În primul rând, fiecare unitate poate fi îmbunǎtǎţitǎ, nu numai pentru forţa de atac şi apǎrare, ci şi cu câte un artefact personalizat, cum ar fi o armurǎ mai hoaţǎ sau o sabie mai potentǎ. Aceste artefacte pot fi gǎsite oarecum aleatoriu în timpul bǎtǎliilor sau achiziţionate de la negustorii care apar când nu te aştepţi. În plus, licori speciale pot fi folosite în timpul luptelor, cum ar fi otrava pentru arcaşi sau un redbull pentru infanterie, dându-le acestora aripi şi fǎcându-i sǎ sprinteze mai cu spor.

În al doilea rând, fiecǎrui pluton îi poate fi atribuit un cleric (sporeşte moralul), un cǎpitan (bonusuri la atac şi apǎrare) sau chiar şi un şpiţer (reduce pierderile), serviciile acestor funcţionari fiind desigur contra cost. De asemenea, unitǎţile pot creşte în nivel dacǎ se descurcǎ bine în luptǎ, iar la fiecare trei asemenea niveluri primesc o abilitate specialǎ, fie pasivǎ (viteză mai mare de deplasare de exemplu), fie o abilitate ce trebuie activatǎ (cum ar fi şarjele pentru cavalerie). Mai trebuie spus şi că unităţile mai curajoase primesc un soi de abilităţi în funcţie de cum se descurcă în luptă, cum ar fi Ochi-de-Vultur (arcaşii trag mai cu sete) sau o rezistenţă mărită pentru infanterie.

Eroii sunt o specie aparte, deşi beneficiazǎ în mare cam de aceleaşi posibilitǎţi de îmbunǎtǎţire ca şi unităţile normale, însǎ au avantajul de a se putea dezvolta mai mult, precum şi onoarea de a putea folosi o relicvă religioasǎ, cum ar fi un drapel important sau moaştele vreunui sfânt. Aceste relicve au de obicei bonusuri serioase şi care pot afecta întreaga armatǎ, însǎ purtarea lor este condiţionatǎ de nivelul de credinţǎ sau de relaţia cu unele facţiuni.

Aceste facţiuni reprezintǎ de fapt investitorii cruciadei, respectiv regatul Franţei, Sfântul Imperiu Roman, Cavalerii Templieri şi Vaticanul. Un mic sistem diplomatic ia astfel naştere, întrucât relaţia cu aceste facţiuni trebuie cultivatǎ pentru a obţine unitǎţi speciale, premii importante sau chiar eroi mai cizelaţi. Pe parcursul campaniei devine limpede cǎ nu-i putem mulţumi pe toţi, mai ales cǎ Vaticanul se uitǎ strâmb la influenţa Cavalerilor Templieri, în timp ce Germania şi Franţa oricum nu se au la suflet.

Cotitul înspre o facţiune sau alta se poate face înaintea bǎtǎliilor, unde regatele îţi oferǎ obiective diferite pentru aceeaşi luptă. De pildǎ, Vaticanul vrea sǎ-şi trimitǎ ambasadorii sǎ scormoneascǎ într-o anume bisericǎ, în timp ce Cavalerii Templieri te-ar considera simpatic dacǎ le-ai permite lor accesul acolo. Totul se rezumă la politicǎ pânǎ la urmǎ şi bine-ar fi sǎ consideri atent ofertele fiecǎrei factiuni înainte de a lua o decizie.

Regatul Veneţiei iese un pic din tipar, cǎci te poţi împrumuta cu diverse sume de la ei, însǎ creditul de nevoi personale era privit chiar din acele vremuri ca un flagel. Astfel, trebuie sǎ fii atent sǎ-ţi plǎteşti rata la timp, odatǎ cu dobânda cam nesimţitǎ, altfel toate celelalte facţiuni te vor privi ca pe un escroc.

Acest sistem de facţiuni are şi un alt nivel de adâncime care adaugă la rejucabililtate, întrucât fiecare-şi poate alege propriul drum către victorie, care poate include, la o adică, rescrierea istoriei.

Dupǎ fiecare luptǎ, în teritoriile cucerite apar diverse misiuni opţionale care nu implicǎ neapǎrat o altǎ bǎtǎlie. Poţi da peste un negustor ce oferǎ acareturi interesante, sau poţi descurca iţele unui conflict mai vechi, cu repercusiuni asupra bugetului personal şi a relaţiei cu o facţiune sau alta. De pildǎ, în Cipru a apǎrut o armatǎ Templierǎ care-ţi cere ajutorul pentru cucerirea unei cetǎţi şi poţi alege sǎ-i ignori, sǎ-i ajuţi cu o forţǎ armatǎ (te costǎ ceva) sau chiar sǎ le pui beţe-n roate (creşte relaţia cu Sfânta Bisericǎ). Dupǎ cum spuneam, nu toate implicǎ o altǎ bǎtǎlie, ci doar alegerea unei variante în funcţie de câştiguri, ceea ce poate pǎrea puţin simplist, însǎ plusează atât la imersiune, cât şi din punct de vedere economic.

Credinţa este un alt factor de luat în seamă, aceasta fiind obţinută prin aceleaşi metode, teritorii cucerite, misiuni opţionale sau linguşirea Vaticanului. Fiindcă pe lângă onoarea de a purta în luptă relicve sacre, un nivel mare de credinţă permite şi folosirea unor anumite abilităţi speciale ale eroului principal.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei