Marinarul despre care Traian Băsescu dădea note la Securitate rupe tăcerea: 'La asta nu s-a gândit nemernicul?'

basescu.j  mmmpg

Dimensiune font:

| 05-06-2019 08:12

 Fostul coleg al lui Traian Băsescu, Ion Bârgău, prezent în notele informative semnate sub numele de cod 'Petrov' si despre care fostul sef al statului a spus că scrisul ii apartine, a vorbit cu jurnaliștii de la publicația dela0.ro despre acest subiect. El susține că niciodată nu l-a considerat pe Traian Băsescu prieten.


 

„Cu ce a făcut Băsescu putea să-l dea afară din Armată pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit nemernicul?

Eu nu-l consider prieten pe Traian. Nu era în clasă cu mine. Eram trei clase paralele. Pe mine m-a apropiat viața de el, că am băut ceai patru ani de zile dimineața. Dar nu că, vezi Doamne, eram prieteni și mergeam la șprițuri împreună.

Eu acasă am avut o educație militară. Probabil am spus la Constanța într-un grup mai mare: 'Bine că am venit aici, că nu mă mai cheamă tata la 9 seara în casă'. Dar eu intim să-i spun lui așa ceva? Care alte convorbiri, Traine? Din discuțiile pe care le-am avut, adică never?

M-a sunat un coleg dimineață și mi-a zis: 'Băi, element negativ ce ești! Element negativ din promoția noastră pozitivă'. 'Chiar așa să aibă cineva ură pe mine?', l-am întrebat. Și fostul coleg mi-a spus: 'Da, pentru că el nu cânta la chitară!'

De ce scria așa ceva? Asta vă întreb și eu pe dumneavoastră!

Să nu credeți că Băsescu era vreun prost care nu putea termina facultatea fără Securitate. O făcea din plăcere și ca să se vadă important într-o anumită zonă. 'Uite, eu colaborez cu Securitatea'.

Da, părea mea este că de aceea a făcut-o. Ca să pară important", a spus în exclusivitate Ion Bârgău pentru jurnaliștii de la publicația dela0.ro.

 

Cum a reacționat Traian Băsescu

Zilele trecute fostul președinte al României spunea pe pagina sa de Facebook: „Nu voi comenta public conținutul documentelor prezentate și nu ma voi angrena în dezbatere publică pe subiectul dosarului.”

Ce menționa Traian Băsescu în note

STIRIPESURSE.RO a prezentat marți documentelor complete pe care CNSAS le-a trimis în instanță, în dosarul în care îl acuză pe Traian Băsescu de colaborare cu fosta Securitate. Documentele cuprind două note scrise și semnate de Traian Băsescu pe 5 mai 1975 și 19 august 1975. Ele vizează doi colegi de-ai lui Băsescu de la Institutul de Marină. Notele sunt semnate sub pseudonimul ”Petrov”, pe care Băsescu nu recunoaște că l-a folosit, dar a confirmat că este scrisul său.

 

Privește Lt. Gl. TUDOR S

în ziua de 05.05.1975

La Cabinetul ____

Nume: PETROV

0020/3990

05.05.1975

NOTA INFORMATIVĂ

Elevul Biugău Ionuț, din clasa 132c, deși dintr-o familie sănătoasă – tatăl său este ofițer, manifestă prin acțiunile sale și modul său de a gândi multă usurință și lipsă de maturitate.

Din discuțiile pe care le-am avut cu el, a rezultat că a venit la institutul de marină, în primul rând din dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie, iar în al doilea rând pentru că această meserie îi dă posibilitatea să obțină niște avantaje materiale într-un timp foarte scurt.

Tot din discuțiile pe care le-am purtat a rezultat că nu va sta în NAVROM nici pînă la terminarea contractului, urmând să-și găsească o altă ocupație, imediat ce va considera că veniturile ce le-a obținut de pe urma meseriei de marinar îi vor permite să se aranjeze” (înțelegând prin aceasta casă, mașină și obiectele necesare în casă, precum și haine).

De asemeni, nu este dispus să se căsătorească decât foarte târziu și cu o fată care să aibe o situație materială bună.

În vara anului 1973 și a anului 1974 a avut relații cu femei de cetățenie cehă dar nu știu dacă în momentul de față întreține aceste relații.

Petrov.

Nota se introduce la documentarea sa –

Se va urmări și preciza cauza neînțelegerii cu familia –

Se va lua legătura cu of. C.i. din Iași cum este ---- tatăl

Se va discuta cu elevul asupra relației cu cetățeni străini – -----------

Lt. ____

 

Privește Lt. Gl. Tudor S.

În ziua de 05.05.1975

La Cabinetul artilerie

Nume: PETROV

0023/3990

05.05.75

NOTĂ INFORMATIVĂ

Elevul sergent Dimitriu Cornel, face parte din categoria oamenilor avari după bani, mergând până la mercantilism. Niciodată nu a fost un bun coleg refuzând să acorde ajutor colegilor dacă din acest „ajutor” nu obținea unele avantaje.

Din discuțiile purtate cu Dimitriu Cornel, a rezultat clar că a venit în institut pentru că acest lucru îi oferă posibilitatea unor venituri materiale importante, cu condiția „să fii deștept” (cum spunea el).

Nu are prieteni în clasă și din cauza caracterului său nici nu este acceptat în anturajul colegilor.

Din discuțiile purtate cu verișoara lui, Victoria – de profesie învățătoare, am înțeles că Dimitriu Cornel, ar fi dispus în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo. Cu verișoara lui Dimitriu am avut ocazia să discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni.

Dimitriu Cornel nu este preocupat de pregătirea sa profesională. Dispune în schimb de ... gravitate intelectuală, pentru a face față cu rezultate satisfăcătoare, procesului de învățământ.

Din discuțiile purtate cu Dimitriu a rezultat o corectă înțelegere a situației politice interne din țara noastră, dar a evitat să-și spună punctul de vedere față de această situație.

Semnificativ în sensul cunoașterii caracterului elevului Dimitriu mi se pare relatarea următorului fapt: A avut o prietenă asistentă medicală la sanatoriul din Eforie (acum lucrează în Constanța). Înainte de a întrerupe relațiile cu această fată i-a cerut împrumut suma de 600 de lei, după care a evitat să se mai întâlnească cu ea. Acest lucru l-am aflat în urma discuției cu fata, pe care am întâlnit-o întâmplător în oraș. Discuția a avut loc zahana.

Elevul Dimitriu nu are relații cu persoane străine.

PETROV

Se introduce materialul la documentarea sa –

Se va urmări ---- ca și prin alți colaboratori –

Se va discuta cu elevul asupra relațiilor sale cu persoane din străinătate.

Lt. Col. .....

NOTĂ,

Din F.I. 72617/vol. 5 fila 202 în legătură cu Dumitru Corneliu, născut la 07.07.1953 în Vaslui, rezultă;

- Din uniforma la UN0647 Buc rezultă că este cunoscut cu relații în Franța cu A. RONTEY – DES DUMONES – BOURCEV.

- Din discuțiile cu domnul a rezultat că susnumitul pînă ___ elev ______________ întreținut relații prin corespondență cu un număr de opt persoane din Italia, Franța, Danemarca, Grecia și altele. Cu aceste prime schimburi de scrisori au axat pe pe marginea procurorilor de materii, discuri cu muzică/și obiecte de caz/primare;

În cadrul institutului a fost ___în general cu confruntări bune. Nu bani, --------------, ...... și eu o fire zalată.

Se obține matirial ________ vizat de colaboratul PETROV din care rezultă că domnul DUMITRIU CORNEL ar fi dispus ca în cazul în care ar reuși să emigreze în străinătate o fată cu avere să rămînă acolo.

Avînd în vedere ____ raportului verișoara, propunem a se ------------------

De. Ap. Lt. Gl. Tudor. Gh.

19.08.1975”

Traian Băsescu şi-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europene şi ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparţin, spuneau, pe 29 mai, pentru Europa Liberă, surse din instituţie. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Curtea de Apel Bucureşti.

Anterior, Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conţine, potrivit informaţiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii.

Faptul că Traian Băsescu a recunoscut că este scrisul său pe acele note informative nu este obişnuit, spune sursa. În general, cei care sunt într-o astfel de situaţie fie neagă, fie spun că sunt falsuri şi cer expertize grafologice.

Aşa cum a scris Europa Liberă, Traian Băsescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus şi de acesta ulterior ( ”colaborare, colaborare, dar nu există angajament”). Pe de altă parte, Băsescu a negat faptul că ar fi avut numele de cod ”Petrov”, aşa cum a afirmat Antena 3.

Sursele Europei Libere au dezvăluit că Traian Băsescu are un dosar de reţea, dar că acesta conţine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative ale acestuia au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Traian Băsescu ar fi fost racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanţa.

CNSAS a făcut, în 10 mai, precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate.

"Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European - 1 persoană", a anunţat CNSAS.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei