incendiu-colectiv-concert-captura

Dimensiune font:

Mărturii cutremurătoare la patru ani de la Colectiv: Nu mai vorbesc cu oamenii, nu mai dorm

| 19-09-2019 16:42

Trei dintre victimele de la Colectiv au venit, joi,la Tribunalul Bucureşti,unde au fost citate în dosarul privind daunele. „M-am certat cu mulţi prieteni, nu mai vorbesc cu oamenii”, spune Ruxandra, iar Andreea rememorează fiecare moment al încercării de a ieşi din „gaura neagră din care ieşea fum”.

 

 Ruxandra Marin a povestit, joi, la aproape patru ani de la tragedia din Colectiv, că a mers la concert împreună cu prietenul ei din acea vreme. Şi acum ştie cum arăta locul în care mulţi au murit, pentru că în containerul cu ferestre zidite nu au avut nicio şansă.
„Accesul în club se făcea printr-un container care avea o singură uşă deschisă. Se trecea printr-o deschidere cu cortină care avea un metru jumătate, maxim doi. Nu am văzut extinctoare poziţionate, indicatoare de urgenţă. Ferestrele erau zidite. Am ajuns pe la ora 8 - 9. Când a început concertul erau aproximativ 300-400 de oameni. Am stat chiar lângă stâlpul care a luat foc. Am văzut două serii de artificii. Proveneau din lateralul scenei şi erau îndreptate către public. Scânteile au ajuns până la noi şi am simţit că frigeau. A doua serie ajungeau sigur la stâlp. Nu ştiu ce a provocat flacăra, dar în timpul celei de-a doua serii am observat pe stâlp o flacără, nu ştiu cât de mare. Pe stâlp cred că era un burete. Am hotărât să plecam. Ştiu că cineva a încercat să stingă focul cu bere dar nu a reuşit pentru că era foarte sus. A început toată lumea să se îmbulzească. În container era şi un prag. Mâna mea era super arsă, cu carne vie pe ea. I-am spus prietenului meu să nu mă lase de mână”, a spus Ruxandra, joi, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, unde a venit pentru a spune că îşi menţine pretenţiile civile.

Ruxandra îşi aminteşte cum în jurul ei erau ţipete şi ambulanţe aglomerate.

„Peste mine au căzut alte persoane, altele au trecut peste mine. S-a făcut fum şi beznă şi ştiu că prietenul meu m-a găsit, m-a luat de mână şi m-a împins spre ieşire. Aveam părul ars şi arsuri pe mână, asta e ce realizam, din cauza adrenalinei. Peste mine căzuse un om ars grav. Mă uitam la gaura aia neagră din care ieşea foarte mult fum şi aşteptam să iasă prietenul meu. În jur erau ţipete şi urlete. Ambulanţele erau aglomerate”, a mai spus Ruxandra.

Ea a ajuns cu un taxi la Spitalul Floreasca şi a fost transferată la Spitalul Elias, cu arsuri de gradele 2 şi 3 pe faţă, spate, cap, umeri, mâini. Timp de şase luni a urmat tratament, masaje, kinetoterapie, iar în prezent spune că se simte restabilizată. Are, în continuare cicatrici inestetice pe umeri şi spate, şi o ustură la soare. A făcut şi încă mai face terapie, pentru că astfel de tragedii nu pot fi uitate.
„M-am certat cu mulţi prieteni, nu mai vorbesc cu oamenii. De obicei mă întreabă: <Aoleo, ce ai pe mână>. Sunt mai nervoasă. Dacă îmi aduc aminte nu am chef de nimic”, spune Ruxandra.

Andreea Şuţă era, în seara incendiului, pentru prima dată la Colectiv. Şi ea a povestit despre modul în care arătat „containerul”, în care accesul se făcea pe o singură uşă.

„Nu am văzut ferestre, indicator luminos cu ieşire de urgenţă, extinctoare poziţionate sau altă uşă de acces. Am stat în club spre ieşire. Se fuma şi era vizibil. Am văzut cum o scânteie de la artificii a produs o flacără pe un stâlp îmbrăcat în ceva negru. Flacăra era mică, a avansat repede până într-un minut şi a ajuns la tavan. Nu-mi amintesc să fi încercat cineva să stingă flacăra. Am auzit doar că se auzea strigând după un extinctor. După ce focul a ajuns la tavan m-am întors spre ieşire şi am intrat în container unde era îmbulzeală din cauza mulţimii care dorea să iasă. Mi-a fost frică nu de flacără, ci că o sa fiu călcată în picioare. Era mult fum şi la un moment dat pentru că ameţisem m-am sprijinit de peretele din dreapta uşii, blocat cu oameni. La un moment dat m-am simţit mai bine, se deschisese partea blocată a uşii. Am încercat să ies dar m-a lovit un val de căldură cred că de la o flacăra din spate şi am simţit cum ard. M-am căţărat pe grămada de oameni ce se formase la ieşirea din container ce păreau să nu se mai mişte şi am strigat după ajutor iar cineva de afara m-a tras în exterior”, spune Andreea.

A stat internată cinci săptămâni, cu arsuri de gradele 2 şi 3 la nivelul capului, corpului şi mâinilor. În timpul internării a fost operată de două ori pentru că exista risc de amputare. Nu îşi poate folosi degetul arătător iar rănile de la grefe încă sunt vizibile.

„Psihic, jumătate de an visam numai incidente gen explozie la metrou şi în prezent am o stare de frică permanentă. S-au întâmplat modificări în viaţa de zi cu zi, m-am simţit neînţeleasă. M-am despărţit de prietenul din acel moment. Nu am văzut o persoană sau angajat să încerce o evacuare sau să indice o altă ieşire din club”, a mai spus Andreea, care a plâns în timpul audierii.

Victor Bogdan Florea îşi aminteşte că în momentul când a început concertul se circula greu şi se fuma.

„Am stat în apropierea băii. (...) Iniţial flacăra nu a fost mare dar s-a îndreptat spre tavan unde a ajuns în 5 minute. Un membru al formaţiei cred că a cerut o sticlă de bere şi un extinctor şi a încercat să stingă focul dar în zadar. Nu îmi amintesc să fi venit cineva cu un extinctor. Împreună cu prietenul meu am încercat să ieşim dar văzând că începuseră să cadă bucăţi de material încins. M-am lăsat mai jos să prind putere în picioare. Era fum şi întuneric şi văzând cum fumul se duce în faţă, mi-am dat seama că s-a deschis o uşă. Am avansat cât am putut şi cred că mi-am pus o geacă peste mine când stăteam îngenunchiat şi am reuşit să mă rostogolesc în exterior fiind şi tras de o persoană. Ulterior mi-am aşteptat amicul, nu am dat de el, am mers acasă, unde mi-am liniştit părinţii. Aveam arsuri la ceafă, la ureche, pe spate şi pe mâini”, a povestit Bogdan.

Tânărul spune că în viaţa de zi cu zi este stresat, nu s-a dus la facultate o perioadă de timp, a evitat anumite zone, transportul în comun, frigul, cluburile şi somnul i-a fost afectat.

La Tribunalul Bucureşti a venit şi cel care conducea Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în 2016.

Nicolae Cornea a povestit despre autorizaţiile pe care Clubul Colectiv nu le avea.

„Din experienţa mea până la momentul producerii tragediei, deşi au existat situaţii în care se identifica în control lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi era obligatorie, nu au fost propuse şefilor ierarhici sesizări pentru a se dispune suspendarea celor controlaţi. Se aplica doar amenda contravenţională. Se întocmea o notă de control în care se stabileau măsuri pentru intrarea în legalitate, se dădea un termen pentru obţinerea autorizaţiei la incendiu şi înlăturarea altor încălcări. (...) Ulterior tragediei s-au dispus verificări a existenţei sau nu a unui control de către ISUBIF mai ales că apăruseră declaraţii ale unui patron al Colectiv în spaţiul public. Din dispoziţia secretarului de stat s-a dispus o comisie de verificare a IGUS dar ancheta nu s-a finalizat pentru că toate documentele au fost cerute de Parchet declanşându-se urmărirea penală”, a spus Cornea.

Acesta a mai spus că se ştia la nivelul Inspectoratului că sunt cluburi în Bucureşti fără autorizaţii PSI.

„Nu ştiu de cât timp se ştia raportat la perioada în care am fost în funcţie”, a spus fostul şef IGSU.

În 30 octombrie 2019 se vor împlini 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65. MEDIAFAX.RO

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ Primăria Municipiului Vaslui organizează licitaţie publică deschisă cu strigare în data de 25.10.2019, pentru valorificarea unui autoturism Fiat Ducato Maxi Minibus scos din uz ce aparţine municipiului Vaslui. Preţul de pornire al licitaţiei este de 1448 lei. La licitaţie pot participa persoane fizice şi juridice care îndeplinesc condiţiile stabilite în caietul de sarcini aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr.124/29.08.2019 şi care fac dovada că au depus: - cerere de participare la licitatie; - certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local de pe raza municipiului Vaslui, din care să rezulte că nu are datorii; - copie carte identitate (pentru persoane fizice); - Certificat de atestare fiscală privind obligaţiile la bugetul de stat – original; - Certificat de atestare fiscală privind obligaţiile la bugetul local a Municipiului Vaslui – original (pentru agenţii economici care au domiciliul fiscal în Municipiul Vaslui) - Dovada achitării taxei de participare la licitaţie în copie "conform cu originalul", în valoare de 100 lei. - Dovada plăţii garanţiei de participare la licitaţie – copie "conform cu originalul". - Se va prezenta Formularul nr.1 din secţiunea Formulare – Informaţii Generale (pentru persoane juridice) - Împuternicire din partea participantului pentru persoana care îl va reprezenta la licitaţie (unde este cazul) – Formularul nr.2; - Bilanţul contabil la data de 31 decembrie a anului precedent înregistrat la organele competente, în copie "conform cu originalul", Balanţa de verificare la aceeaşi dată şi Balanţa de verificare la mijlocul anului precedent semnată şi ştampilată (pentru persoane juridice); - Declaraţie privind respectarea condiţiilor de incompatibilitate prevăzute la cap.5, subcap.5.2. din H.G.841/1995 – Formularul nr.6; - Declaraţie de participare la licitaţie, semnată de ofertant, fără îngroşări, ştersături sau modificări – Formular nr.7; - Declaraţie de acceptare, fără obiecţiuni, a condiţiilor prevăzute în prezentul caiet de sarcini, precum şi a Contractului propus de vânzător spre a fi încheiat. Actele se depun la sediul Primăriei Municipiului Vaslui – registratura, până la data de 24.10.2019 ora 16.30. Licitaţia se desfăşoara la sediul administrativ al Pieţei Centrale, situat în Str.Nicolae Iorga, municipiul Vaslui, judeţul Vaslui, în data de 25.10.2019 ora 10. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei municipiului Vaslui, biroul Patrimoniu cam. 210, tel. 0235/310999, int.128. PRIMAR, Ing.Vasile Pavăl SECRETAR, Jrs. Eduard Lăcătuşu
Euro Business LRJ S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei FANYON S.R.L., conform Hotararii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr.2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 31.10.2019 și 14.11.2019, ora 14.00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din București, Bd. Magheru, nr.31, et.1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificării următorului bun imobil, proprietatea debitoarei. BUN IMOBIL – PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EURO FARA TVA) „Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 1083068.10 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 818675.10. a. Teren intravilan, în suprafață de 4507 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad. 70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni - 34560. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad. 70378-C1 ,CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp,cu regim de înălțime P+1E - 47.940,30. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad. 70378 - C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278.45 mp, cu regim de înălțime P+1E - 47974.50. d.Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad. 70378 - C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501.10 mp, cu regim de înălțime P – 19684.80. e.Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad. 70378 - C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149.75 mp, cu regim de înălțime P+1E – 44218.80. f.Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, identificată cu nr. cad. 70378 - C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130.75 mp, cu regim de înălțime P – 5976.90. g.Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad. 70378 - C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294 mp, cu regim de înălțime P – 5939.10. h.Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad. 70378 - C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449 mp, cu regim de înălțime P+1E - 83346.30. i.Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad. 70378 - C11, CF nr. 70378, a Com.Vădeni,cu Sc la sol=530 mp și Sc desfășurată=2120 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M – 404112.60. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad. 70378 - C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155 mp și Sc desfășurată=620 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M – 124921.80. 2.Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) – 115101 3.Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro)- 110592 4.Active necorporale: mărci, desene și modele – 38700. Activul imobil „Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin. 2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar din Iași, Str. Zorilor, nr. 11 sau de la sediul ales din Bucuresti, Sector 1, Str. Gh. Magheru, nr. 31, etaj 1, cam. 25, contravaloarea acestuia fiind de 2380 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr. RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al „FANYON” S.R.L., nr. RO47BRDE090SV51777410900, deschis la BRD–GSG. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14.00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi depuse la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Sector 1, Str. Gh. Magheru, nr. 31, etaj 1, cam. 25. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, telefon 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro, la sediul ales al lichidatorului judiciar din București, Bd. Magheru nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector 1, telefon 0737242544, mail: tefania.nitu@insolvency.ro, la sediul debitoarei din Loc. Baldovinești, ComVădeni, Jud. Brăila, telefon 0747012820, mail: paula.stoian@fanyon.ro și pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro.
Tamara Buciuceanu, condusă astăzi pe ultimul drum
18/10/2019 11:47

Tamara Buciuceanu va fi astăzi inmormantată Moartea Tamarei Buciuceanu a lăsat in urma ei multă durere şi regerete. Tamara Buciuceanu a fost iubită de o ţară intreagă, iar rolul profesoarei Isoscel di ...

SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind încetarea focului în Siria pentru 5 zile
18/10/2019 10:13

 Mike Pence a precizat că după obţinerea acestui acord, Donald Trump nu va mai impune noi sancţiuni asupra Turciei. În plus, după instituirea unui armistiţiu permanent, vor fi abrogate şi sanc ...

Momente de panică la bordul avionului cu prinţul William și Kate
18/10/2019 09:40

 Avionul RAF Voyager ce a transportat cuplul princiar britanic, care efectuează in această perioadă o vizită oficială de patru zile in Pakistan, s-a intors in Lahore, unde ducele şi ducesa au petrecu ...

Regina-mamă Elena, reînhumată alături de fiul său, regele Mihai. Desfășurătorul funeraliilor
18/10/2019 09:23

 Osemintele Reginei Mamă sunt aduse din Elveţia, iar in drumul spre Curtea de Arges cortegiul nu va opri pe traseu, dar va incetini in localităţi. Cei care vor să-i aducă un omagiu Reginei-Mamă Ele ...

 

Un fost șef TAROM acuză: „Ministrul Cuc mi-a cerut să țin la sol avioanele în ziua moțiunii”
18/10/2019 09:11

 Mezei a declarat că ministrul i-a cerut să inventeze probleme tehnice pentru a tine la sol avioanele care făceau curse interne spre Bucuresti in urmă cu o săptămană, chiar in ziua votării motiunii ...

Ce capcane pregătește PSD pentru noul guvern
18/10/2019 09:01

 În prima fază, PSD nu vor asigura cvorumul de sedinta, iar dacă cele partide nu se pun de acord nu se ajunge la vot. La audierea ministrilor propusi in comisiile de specialitate, pesedistii vor s ...

Peste 1.000 de zboruri au fost întârziate sau anulate în ultimele 9 luni în România
18/10/2019 09:00

 Peste 1.000 de zboruri au fost anulate sau au inregistrat intarzieri in ultimele 9 luni pe aeroporturile din Romania. Valoarea totală a compensaţiilor la care aceştia au dreptul anual, depăşeşte 35- ...

Povestea prostituatelor carora interlopul Boxerul le aranja in Germania casatorii de forma cu indieni si pakistanezi
18/10/2019 08:52

 Fete care se prostituau din dragoste pentru proxenet, droguri, violente de nedescris, tinere intimidate cu arme de foc si casatorii de convenienta cu cetateni pakistanezi sau indieni - sunt detalii care a ...

VIDEO Fiul lui
18/10/2019 08:45

 Infractori puternic inarmati au asediat orasul nordic mexican Culiacan, joi, ca răspuns la capturarea de către guvern al lui Ovidio Guzman Lopez, un lider al cartelului Sinaloa si fiul cunoscutului traf ...

Ramasitele pamantesti ale reginei Elena vor fi repatriate azi
18/10/2019 08:42

 Regina-mama Elena va fi repatriata vineri pentru a fi reinhumata la Curtea de Arges, alaturi de fiul ei, Regele Mihai I, Familia Regala anuntand doliu pentru zilele de 18, 19 si 20 octombrie. Potrivit ...